Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Messages - я л т а

Pages: 1 2 [3] 4 5 ... 246
41
Ма къф си ти бре ваше величие, та ще ми даваш акъл за какво да давам, или не давам мнение ?
Да не си хванал Господ за шлифера ?
Ти като не си изкарваш с това хляба, що драскаш ? Драскай си по твоята си компетенция !
Аман от заядливци, все им нещо криво............

42
От 35 месеца си въртя гевреците само на моите коли.
И сигурно съм имал вземане/даване, та знам, представи си.

43
Ежедневно виждам и се радвам колко дефектно работещи мозъци има.

44
Основен елемент от длъжностната характеристика на водача е да спира на спирки. Ако системно го прави неправилно, значи не е за тази работа. Няма хън, няма мън, няма “ходи да караш ти”. Има си правила.

А не ме карай да си търся длъжностната характеристика, за да ти запуша клавиатурата.

45
Съветвам те да емигрираш навреме в някоя страна

То с неговите разсъждения и в Албания няма да може да се установи, евентуално в Пакистан може би........., ма ако заговори на английски, ако го е изучил, ще го гръмнат на часа.

46
Разни / Re: ПОЛИТИКА=?
« on: 03.05.2021, 22:37:28 »
Малко за машините за електронно гласуване в САЩ:

https://www.dokumentalni.com/archives/811?fbclid=IwAR0uuALB5fUy-ILR84y3QrN7J-dfVUYPeVe10_9xYPucBvJyNlte5Y8UuHY

47
Лесно ти е да го кажеш, когато не си шофьор в Градски транспорт. Едно време имаше един е така неглиже и не му пукаше от никой, и от нищо, та една вечер на нощните късни курсове в Младост-4 му сцепиха главата, защото не му пукало кой и защо му подскача.


Някакъв човек бил пребит по време на късните курсове в Младост-4 като последствие от вербалните му действия към шофьора и за теб това изглежда ОК. Но в същото време при моята хипотеза, където недоволен пътник пребива шофьора - тогава не си ОК.
Не е ли правилно в ситуацията от Младост-4 шофьорът да подаде жалба към съответната институция (например, многоуважавания от теб съд), ако се е почувствал обиден или наклеветен, а не да бие пътника?

Бе аз ти казвам да прочиташ по 100 пъти докато разбереш за кво става въпрос, ама ти кат си имаш голямо мнение за себе си............. Чети горе какво съм написал- че шофьора е пребит, защото е отговарял на вербалния му тормоз.
И дай боже да имаш разправии с милицията и жалби, та да вденеш после защо е по добре да нямаш работа с милиция. Да да, с милиция, не с полиция..........

48
Около 40% и още повече ще станат, ако ми е по-голяма заплатата.

Ами ще станат, нали трябва да се хранят индианците, на чиято територия живеят канадците.........., ама това което ти остава като чист доход ти стига предоволно нали.
Ами аз като взимах 1500 лв. заплата, данъците ми не бяха 10 %, а цели 400 лева- та това колко % са ?

49
Та където живея в момента, си имаме нощен транспорт в най-лошия случай на 15-30 минути, никой не прави бакалски сметки за торби цимент, пътуващи пияници, наркомани, големи разходи и т.н.

Да де, обаче габаритите на градовете същите ли са ? Я кажи какъв % от брутната ти заплата ти отиват за данъци, и какви точно данъци ?

50
Това, че съдът е решил, че няма крадене, че не могат или по-точно не искат да го докажат, не означава че наистина няма. Да дойдат съдии и прокурори от чужбина, та да се оправят с всичката тая помия, друг вариант няма. Понеже нашите всички са в кюпа.

Е точно поради това неверие сме на това дередже !
 В конституцията пише че всеки е невинен до доказване на вина !
И едно време руснаците да ни оправят, после немците да ни оправят, после Европа да ни оправи, сега па ти искаш прокурори и съдии от незнам си къде да дойдат.
А да поканим умни европейски и канадски мъже да ни онождат жените с цел подобряване на материала не щеш ли ?

51
Трябва да се разбира така:- Всеки трябва да мисли за последствията, от собствените си действия-дори вербални!

Значи по тази логика би трябвало да е валидно и следното: когато пътник в градския транспорт не е доволен от обслужването на даден водач, може да отиде и го пребие. 

Очеизвадно трябва да те питам, тъп ли си ?
Прочети цитираното 100 пъти за да го разбереш !
Свободен си не да го пребиеш, а дори да го убиеш. И после ще си търпиш последствията, ако обаче ти стига акъл за мислене за последствията от действията ти.

52
Изтрити теми / Re: A204/304
« on: 01.05.2021, 23:02:53 »
Не мога да разбера защо им се търпят многократните регистрации тук, този Lionscity е някакъв техен бот.

Е нали оня там общински съветник стана, та ги разтяга насам натам по гейски.

53
Една от причините за тази загуба е прекалено дългото прилагане на мярката за ограничаване на пътниците до водачите и непродаване на билети от вторите.

Абе ти усещаш ли се какво си написал- Не се возят хора, защото не може да се качат от първа врата, и нямат достъп до шофьора !
Такива разсъждения могат да имат само третокласни деца !

Общината е на такава загуба най-вече заради краденье и некадърно управление

Абе стига с това крадене бре, побъркахте се вече, то и Крусев бил крал, ама на, не бил крал, просто едни лайна изядоха едни мерзавци там, за да трупат актив.
Само съд решава кой бил крал ! Всичко друго е от агенция Е.Ж.К. И понеже ще кажете че цялата Държава е корумпирана, та видяхте след изборите до къде я докарахте ! Същите сте като онея в парламента- плюещи ! И какво ражда плюенето ? Нищо, обаче замъглява мозъци, и резултата е налице.

54
Днес беше чудесна възможност да възстановят нощния транспорт

Какъв нощен транспорт бре ? Тя общината е на загуба над 10 милиона от транспорта заради пандемията, а ти искаш още по голяма да стане....................

55
Идеи / Re: A204/304
« on: 01.05.2021, 20:27:23 »
Ул. Обиколна беше нормална улица, докато не направиха вело алеята, и разрешиха паркирането. И точно поради тази причина сега автобусен маршрут е невъзможен ! А от абсурдните идеи на Спести София ми е дошло до гуша, та чак и със съд бях заплашван от Гергинчо. В Дружба има и по широки улички от Обиколна в този и вид ! Цялата обиколна от Копенхаген до Цветан Лазаров е превърната в паркинг, с коли паркирали дори и на метър от бордюра, което на места прави дори и невъзможно разминаването на два автобуса.  На това разстояние по обиколна, вероятно ще има най много две спирки, и те ще обслужват нищожно количество пътници. Това ми е мнението като живеещ в квартала, и постоянно използуващ ул. Обиколна в целия и участък.

56
Идеи / Re: A204/304
« on: 01.05.2021, 01:03:13 »
Това е едно много добро и разумно предложение на Спаси София за промяна на маршрута на 304 в Дружба

Абсолютно пълни глупости, както предложението на Спести София, така и поста ти !

58
Разни / Re: ПОЛИТИКА=?
« on: 28.04.2021, 00:21:29 »
Аааа, обърна палачинката ?
Та ква е разликата между хитлеризма и комунизма !
 И коя политика е по зловеща ?
 И коя социална политика е по хуманна ?

59
Евгени Крусев е оневинен !

Той беше обвинен в длъжностно престъпление
Спецсъдът обяви бившия зам.-кмет по транспорта Евгени Крусев за невинен за престъпление по служба за ремонта на ул. "Граф Игнатиев" в центъра на София. Според държавното обвинение става въпрос за реконструкция на вече съществуващо трамвайно трасе с изготвени хидроложки и геоложки проучвания. Твърде спорен е, твърди прокуратурата, доводът за внезапно появили се подпочвени води.
Промяната в условията на обществената поръчка, смята обвинението, била с цел да се използват по-евтини и некачествени материали. Разликата в договорената и платената сума била в полза на фирмата изпълнител, пишеше в обвинителния акт. От държавното обвинение поискаха от магистратите да наложат на Крусев зказание от 5 години затвор.
Финал на делото срещу Евгени Крусев за ремонта на ул. "Граф Игнатиев"
Самият Крусев категорично отрече да е компрометирал процедурата. В последната си дума пред съда, той подчерта, че експертен съвет е вземал решенията за вида материали, които да се използват. На заседанието по делото беше изяснено, че кметът, в качеството си на възложител, може да определи длъжностно лице, което да го представлява в обществената поръчка. Освен това, обвиняемият бил сезирал с писмо главния архитект за нужните промени.
"Ремонтът на ул. "Граф Игнатиев" беше огромно предизвикателство. Обновяване в тази част на София не е правен 25 години", напомни той. По негови разчети всеки ден забавяне на ремонта е струвал около 25 000 лв. на дружеството "Столичен електротранспорт" заради недвижещите се по трасето трамваи.

https://nova.bg/news/view/2021/04/27/324589/%D1%81%D1%8A%D0%B4%D1%8A%D1%82-%D0%BF%D0%BE-%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D1%83%D1%81%D0%B0-%D0%B3%D1%80%D0%B0%D1%84%D0%B0-%D0%B5%D0%B2%D0%B3%D0%B5%D0%BD%D0%B8-%D0%BA%D1%80%D1%83%D1%81%D0%B5%D0%B2-%D0%B5-%D0%BD%D0%B5%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B5%D0%BD-%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BE/

Злословилите по негов адрес, сега да си хапят з****те.

60
Разни / Re: ПОЛИТИКА=?
« on: 27.04.2021, 12:20:54 »
Не знам какво те кара да сравняваш социалната политика, с военната политика ? Вероятно манията ти да си важен.
Ми сравнявай :

Днес, 27 Април 2021 год., се навършват 72 години от създаването на лагера "Белене"❗️
📌Концлагерът „Белене” е създаден с поверително постановление на Министерския съвет от 27 април 1949 г. Министър-председател по това време е Георги Димитров, който обаче се лекува в Москва, а правителството се ръководи от Васил Коларов;
🗓През юли 1949 г. от лагера „Богданов дол” край Перник са прехвърлени първите лагеристи на остров „Персин”, които започват изграждането на землянки и бараки в източната част на острова на място, което е наречено „Втори обект”;
🗓През есента на 1953 г. лагерът е закрит. Това е в резултат на смъртта на Сталин (март 1953 г.) и следвайки съветската политика, която отслабва политическите репресии и освобождава голям брой лагеристи в Гулаг;
🗓През ноември 1956 г., веднага след започналото Унгарско народно въстание, комунистическият режим в НРБ начело с Тодор Живков отново отваря лагера „Белене”. В него отново са въдворени без съд и присъди противници на режима като най-многобройни са бедните и средно заможни селяни, които по това време се съпротивляват срещу насилственото отнемане на земята;
📎Женската част на концлагера „Белене” се е намирала на по-малкия остров Щурчето, в която са въдворени земеделки, анархистки, троцкистки и др.;
🗓През лятото на 1959 г. Политбюро на ЦК на БКП взима резение за закриване на лагера, след като министър-председателя Антон Югов дава интервю през чуждестранни журналисти, в което заявява, че в България лагери не съществуват;
🗓През август-септември 1959 г. с част от лагерната администрация на „Белене” МВР-ДС създава нов секретен лагер – Трудовата група край Ловеч, за което тогавашният министър на вътрешните работи ген. Георги Цанков докладва устно пред Политбюро начело с Тодор Живков;
🗓От септември 1959 г. на мястото на концлагера „Белене” започва да функционира затвор, в който от страната са прехвърлени редица политически затворници;
📎Някои лагеристи от „Белене”, предимно земеделци, са задържани без присъди в затвора „Белене” до 1960 г., когато са освободени, след като са „приобщени” и принудени да декларират, че няма да предприемат действия срещу комунистическата власт;
🗓От есента на 1959 г. до края на 1961 г. труповете на убитите в лагера „Слънчев бряг” край Ловеч са заравяни на остров Предела, намиращ се на югоизток от основния остров Персин;
🗓През 1985 г. концлагерът „Белене” отново е отворен, като в него са изолирани без съд и присъди малко над 500 турци, съпротивляващи се срещу насилственото преименуване, което комунистическият режим начело с Тодор Живков предприема. Някои от лагеристите остават в „Белене” до средата на 1987 г.;
🗓След 10 ноември 1989 г. комунистическият режим се опитва да прикрие следите си за престъпленията в „Белене”: От архива на Министерския съвет изчезва оригинала за създаването на лагера, но години по-късно журналистът Христо Христов открива дубликат от решението в архива на ДС. Комунистическият режим не запазва и архива на лагерната администрация;
📎В най-подробното изследване, посветено на лагера – книгата на Борислав Скочев „Концлагерът „Белене” авторът установява, че най-малко 15 000 души са преминали през това зловещо място;
🗓Първото посещение на остров Персин се извършва от бивши лагеристи в края на месец април 1990 г.;
🗓Първото поклонение на „Втори обект” се извършва в началото на юни 1990 г. и се превръща в заключителен митинг на опозицията от СДС преди първите свободни избори на 10 юни същата година;
📎Десетки са мемоарите на бивши лагеристи, в които те описват преживяното в „Белене”. Първата такава книга „Белене – островът на забравените” е издадена през 1983 г. в Белгия от бившия лагерист Недялко Гешев, който успява да избяга от лагера през 1956 г. През 1990 г. бившият дипломат Стефан Бочев издава в България своите мемоари „Белене – сказание за концлагерна България”;
📎Множество документални филми са заснети за и на „Белене”. През 2017 г. в поредицата „Отворени досиетата” БНТ 📺излъчва филм с последната жива лагеристка от „Белене” Цветана Джерманова;
🗓В края на 2017 г. фондациите „Остров Белене”, „Истина и памет” и Културен център „Евгений Босилков – Белене” създават пътуващата изложба „Свидетели: Памет за концлагера „Белене”, която се представя в страната и чужбина.
🗓През 2000 г. представители на БЗНС започват изграждането на паметник на "Втори обект", който остава и до днес незавършен;
🗓През януари 2017 г. Министерският съвет прехвърля земята на "Втори обект" на община Белене, за да може тя заедно с фондация "Остров Белене" да работи за изграждането на Мемориал на жертвите на комунистическия режим на мястото на бившия концлагер. Подготвен е идеен проект за мемориалния комплекс, за който обаче няма осигурено финансиране."

Ето ти още една изповед :

Лагерът в Ножарево

В. Х. от Силистренско

В. Х. от Силистренско разказва:
„Бях на 18 години през 1973 година, когато ме взеха от село и ме отведоха в окръжното МВР в Силистра да подпиша протокол, че няма да напусна обекта. Какъв обект и защо? Обяснения не ми дадоха. „Въпроси не задавай, тука ние задаваме - ти си длъжна да отговаряш и да изпълняваш."
Закараха ме в Ножарево - в лагера. Бяхме около 120 жени, всички все леки жени ни водеха, а баба Анастасия беше на 82 години - много добра жена, вярваше в Бога, затова, беше в лагера. На всички помагаше. Баща ми беше емигрирал в Канада - но това по-късно разбрах. С майка ми знаехме, че са го убили на границата при опит за бягство. Там имаше други момичета с роднини зад граница. На Сибила беше избягал съпругът й и това й беше вторият лагер. Някои бяха заради връзки с чужденци, а имаше и по политически причини. Имаше и жени с деца - от чужденци. Биеха децата.
Живеехме в две къщи на по два етажа, с четири стаи на всеки етаж. Отначало работехме в цех за производство на папурени чанти, а после преправиха една конюшна в предачен цех към завод „Дружба". Работехме на три смени - без почивен ден. Първата от 5 ч. до 14.30, втората от 14.30 до 20 часа, и от 22 до 5 ч. Не помня колко беше нормата, но беше много голяма - едва смогвахме, ако не я изпълнехме - наказание.
За всичко ни наказваха, непрекъснато ни наказваха - ако те видят да говориш с някои от секционните майстори, ако отидеш да си купиш хляб, ако не си изпълниш нормата. Бой, много биеха. Лишаваха ни от храна, от кореспонденция, от записи. Могат майка ти и баща ти от другия край на България да дойдат и да не те видят. Нямаш хляб, излезеш да си купиш - опит за бягство. Подписва се протокол, че си напускал обекта. Ако три пъти напуснеш обекта, по член 272 от наказателния кодекс те осъждаха и хоп в Сливенския затвор. Можеш да влезеш в лагера по чл. 14 и да не излезеш от затвора. Момичетата не издържаха и бягаха. Бягаха до окръжния град, напиваха се и Пайряза отбиваше и ги получаваше като колетна пратка. Всички ги връщаха.
През 1975 година 120 момичета наведнъж ги съдиха по този член 273 - бяха напускали обекта три пъти. Осъдиха ги, но стана скандал между прокурорката и адвоката (А. С.). Адвокатът ги защитаваше, казваше, че имат причини да бягат - нямат храна, не получават писма, не знаят какво става с близките им. Дори обиди прокурорката, че много злато е минало през ръцете й - подкупи от турското малцинство, а сега правораздава. Но тя ги осъди.
Но ние бяхме все пак по-добре от мъжете в лагера. Имаше 40-50 мъже. Така жестоко ги пребиваха, че някои полудяваха. Тогава ги пращаха в лудницата в Заград.
Наоколо имаше и други лагери. Само аз зная 4-5 в района Главница - Ножарево. Ако се копае, сигурно и кости ще се намерят. Но Ножарево беше най-жестокият женски лагер през 70-те години. Много бой се нанасяше. Безвъзмездно биеха и най-вече, когато употребяха алкохол. Имаше един Пайряза - налагаше без причина, без да мисли, пиян псуваше: „Ще ви е ... мамата", „Ще ви застрелям", „Тук ще умрете" и удряше.
Спомням си една мартенска вечер как Надка софиянката беше ходила в селото без разрешение да си купи хляб. За малко влязла в селската пивница и удавила едно. То пивницата, хлебарницата и лагерът бяха на 5 минути разстояние. Прибирайки се в обекта, я спира един от старшините, Атанас, който жестоко - по-жестоко от Пайряза биеше. Биеше момичетата и възрастните жени и винаги лъхаше на алкохол. Като я подхвана с колана, бой, бой, жестоко налагане. Цяла седмица не дойде на себе си. Гърбът й беше на ленти като на африканска зебра.
Същият и мене ме е бил. Като ме изрита в корема изгубих въздух, пребледнях от болка. Свести ме с още удари. Сега давам заплатата си за лекарства, въпреки че съм само на 36 години.
Г. Пайрязов, началникът на лагера, имаше една „слабост" - изселените за алкохол ги водеше в кръчмата, черпеше ги, насъскваше ги и ги караше да се „заяждат" една с друга. Като че ли беше крастав - удоволствие му правеше да гледа как се дърлят, а после сваляте колана и ги „смеляше" от бой, защото са пили. Старшините всичко си позволяваха, биеха и таковаха момичетата. Върху масите в културния клуб я вършеха тази работа. Веднъж старшината Г. такова М. върху червената покривка на масата. Аз му викам - поне червената покривка да беше махнал, нали червения цвят... А той - ако си гъкнала, ще те убия.
Не, не беше изнасилване. Могат да те изнасилят, да те унижат когато си свободен, а там ние не бяхме хора. Дори имаше момичета, които спяха с охраната, за да имат привилегия - да излизат, хляб да си купуват, записите да не се задържат. Атмосферата в лагера беше много лоша. Чувала съм, че в другите лагери отношенията между лагеристките били по-добри, защитавали се, докато в Ножарево самите момичета си правеха номера.
Понякога ни вкарваха в карцера. Специално построен - една малка стаичка, нар, 2-3 дена без тоалетна и едно голямо куче, което пазеше. То, като че ли беше на наша страна, беше по-добро от старшините. Като ги осъдиха 120 момичета и щяха да ги пращат в Сливенския затвор - цяла нощ ви от мъка.
Една вечер старият Илия застреля Ваид - турчина. Баща му беше управител в кръчмата, а Ваид имаше връзка с една Ина от лагера. Тази вечер искал да влезе в двора и старшината в „самоотбрана" на место го убива. Цивилен уби и нищо не му направиха - та на нас ли? Голям страх беше!
Турците от селото много ни защитаваха. Като ятаци ни бяха. Турчин никога не предаде наше момиче, докато българите ни предаваха. Помагаха ни и материално - храна да си купим, казваха ни кога сме получили запис, така старшините не можеха да крият парите от нас.
Имаше момичета, които не издържаха и се самоубиха, например Петя Илиева от Варна. Хвърли се от терасата, а беше само на 22-23 години. Лъчезарно, хубаво, слънчево момиче. Изваяно - с гъсти дълги коси, хубава усмивка, хубави зъби - картина. Още е пред очите ми и като жива, и от снимката на некролога.
Бях близка и със Сибила от София - хубава, интелигентна, само на 24-25 години. Преди Ножарево е била в друг лагер в Разградско, а след Ножарево в Суходол. Скоро разбрах, че се е самоубила. Не знам дали е вярно, но не го изключвам, защото въпреки че сме на свобода - лагерът ни преследва.
Ние сме жени с убито бъдеще. Нищо не се забравя. А и никъде не те приемат като нормален човек. Непрекъснато сме под наблюдение. През 1983 година - 7 години след лагера, се опитах да извадя документи за чужбина. След справката ми се скараха - как въобще съм си позволила, след като си зная тъмното минало.
Тези три години в лагера от 73 до 76 година са сякаш целият ми живот. Дори и да си добър работник, разберат ли, че си била в лагер, гледат по-скоро да се отърват от тебе. Нищо не се е променило. Нищо не отминава, нищо не се забравя. Никога за мене и за тези момичета това, което беше в лагера, няма да отмине.

Записа Теодора Калайджиева.

Кое е по различното ? Няма снимки от зверствата на комунистите ! Иначе еднакви.

Pages: 1 2 [3] 4 5 ... 246