Иво за не знам кой си път показва, че живее в приказките. Да почнем от имотите. Ти знаеш ли, че строително - банковата мафия умишлено държи едно поне 30-40 процента от апартаментите празни и не ги пуска на пазара, за да може целенасочено да се генерира недостиг на предлагане и голямо търсене, съответно да надуват цените до безумие и да принуждават нормалните хора да теглят безумни кредити и да купуват на тези абсолютно нереални цени? Друг е въпроса, че трябва да си пълен идиот да не знаеш колко реално струва строителството и да купуваш на тези безумни цени, и мафията точно от това се възползва - надува цените и след като се продължава да се купува, защо да не надува още. Не се ли сещаш за яденето на една баница? Знаеш ли, че новото напудрено строителство е пълен боклук, изписват скъпи материали, пък влагат боклуци....чуваш как комшията сере и си пуска водата в кенефа? Знаеш ли, че чрез строителство най-лесно се перат пари? И същата тази мафия продава жилища на определени "избрани" хора на жълтостотинкови цени? И като ти дадат апартамент на замазка и шпакловка още толкова пари трябва да закопаеш, за да стане годен за живеене? Знаеш ли колко хора искат еднофамилни къщи, а не да си купуват апартаменти от мафията, но не могат да си направят - законодателно само от проекти, бумащина (архитектура, строителна част, ВиК, електро, ПОЙС), съгласуване и подписи, цената на една обикновена къща нараства В ПЪТИ - и не може сам да строиш, трябва фирма, понеже било опасно, ако къщата някога се продава? Питай на чичо ти Благо съружника колко години не може да си оправи къщата заради тези глупости. Имотите по морето поевтиняха просто защото техните руски собственици ги напускат - покрай санкциите не могат да си теглят парите от руските банкови карти, респективно сметки.
За моловете не може да се каже друго освен фукня и позьорщина - като си купувате оттам дънки, ризи и т.н. по 200-300 лева, за да се фукате, знаете ли че плащате наемите на магазините, а стоките се шият за стотинки в Бангладеш и че същите работи ги има онлайн може и десет пъти по-евтино? Че аз си купувам същите дънки, които ги има в Мол Сердика за 30 лева? Ама българинът няма да ги купи за толкова, а ще иде да го видят всички, че пазари скъпо в мола "за престиж". Чак и кредити теглят и затова.
Същата е работата и с хотелите - знае се, че почивките в Гърция и в Турция са много по-евтини, че и до Дубай може да стигнеш....Същото се отнася и за заведенията - да ме видят че съм паралия, нищо че през другото време изплащам заеми и едвам свързвам двата края......Не съм видял другаде, освен в София, заведения фрашкани когато хората би следвало да са на работа и толкова скъпи коли на всяка крачка.
Също прехвалените епълски китайски телефони струват преко сили седем долара, и са също толкова некачествени - при мен има огромни опашки в центровете за ремонт и обслужване на Епъл, и трябва да висиш с часове, за да ти обърнат внимание. Пък нека пикльовците си ходят да се фукат с тях по дискотеките, та пиклите да им обърнат внимание.
Знаеш ли колко Ай-Ти та и програмисти с огромните си заплати постоянно ме питат по канадските форуми и по телефона как могат да имигрират в Канада, за да осигурят по-различна от ганьовската среда за децата си? И им отговарям, че от воле ще покрият точковите изисквания, имиграционните ще ги пуснат да дойдат, но да забравят за финансовата страна на стандарта на живот, който водят в България, защото тука ай-ти та и програмисти си имат достатъчно, отделно университетите бълват нон-стоп нови, също многото индийски и пакистански програмисти страшно подбиват заплатите, само и само да са в Канада, а животът е адски скъп - как ти се струва две хиляди долара наем за апартамент с една спалня? И че ще трябва да почнат от нулата, независимо от достигнатото ниво в България, докато за седем - осем години придобият канадски опит и се изкачат отново по стълбицата - независимо колко си добър, какъв си бил и какъв опит имаш извън Канада, в Канада почваш всичко отначало....
Добре, заплатите в София да приемем, че са станали по два бона, а може ли на сегашните цени семейство, особено с деца, да живее с два бона, предполагам знаеш какви са наемите в Младост. Два бона, че и по-малко, могат да те оправят във Враца примерно....ако има кой да ти ги даде там.