Author Topic: Витоша  (Read 378411 times)

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Re: Витоша
« Reply #1040 on: 30.11.2023, 17:13:10 »
Въпросът е в модернизация на настоящия Драгалевски лифт вкл. и с разширяване на просеката, ако и където е необходимо. Иначе лифт само до Бай Кръстьо е пълна пародия, не си струва даже да се дискутира.

С другата линия - Княжево-Копитото е още по-сложен въпросът. Ясно е, че възстановяване в старото ѝ състояние надали е оптимално. Долната станция не е на оптимално място, Копитото също не е добра начална точка за пешеходен туризъм. Най-добра наблизо е поляната пред Момина скала, тя е и по продължение на направлението на сегашната просека. Но пак попадаме в мъртвата хватка на екоталибанизма. Нека припомним, че лифтът е най-екосъобразният транспорт, заменя неколкостотин коли дневно. А лифтове се строят непрекъснато в европейските планински държави.

При Драгалевския лифт нещата от гледна точка на Витоша ски са ясни от повече от 10 години, на първоначалния им идеен план с картата на новите съоръжения, езерото и другите грандомании имаше писта с изкуствено осветление и система за заснежаване от финала на зелената писта до Бай Кръстьо, тази писта искаха да я обслужва лифт на мястото на горната отсечка на Драгалевския лифт удължен до фън-парк на Платото някъде около долната станция на (вече бившия) влек Боби. Това обяснява защо представиха само половин проект само до Бай Кръстьо, защо искаха да не пипат горната отсечка и защо в крайна сметка така и не пожелаха да почнат реално ремонта - явно все още се надяват да успеят да си напазаруват политици и да им мине номера с нови трасета за лифтове.

Нещата сега са пределно ясни - ремонти или подмяна може да се прави само в съществуващите трасета. Това между другото не означава че просеките не могат да бъдат разширени и не означава че стълбовете не могат да се слагат и на нови места - тези оправдания си ги измисли Витоша ски за да не прави нищо, законови пречки за такива промени обаче няма, естествено тогава ще трябва друго разрешение за строеж, не такова за ремонт по съществуващо положение и то трябва да бъде поискано от инвеститора.

При лифта на Копитото нещата стоят така, че долната част на трасето вече е извън парка, тоест там промени на трасето са възможни, само че тези промени ще струват много пари - за проектиране, за терени и за строителство в доста урбанизиран терен. Не е ясно какъв интерес има Витоша ски изобщо в тази част на планината, нейните интереси са предимно да държи монопола и да пречи на всякакъв друг бизнес на Витоша, защото това значи да им секнат и малкото приходи. Затова нормален транспорт към хижите там, който да възроди мини влековете около тях и да доведе до появата например на ски училища и в тази част на планината ще е пагубно за тях, съответно секат всякакъв опит да се възроди живота около Златните мостове и нагоре.

Не знам защо някой мисли за беззакония. Територията на лифта и без друго е взета и използвана. Не мисля, че е драма да се направи такова възстановяване. Дори да има някакви законови изисквания тук е ролята на Столична община и така прехвалвания кмет Васко да съдействат с каквото има нужда.

От Васко зависи малко, колкото и да тръби по темата, че даже и предизборни обещания раздаваше. Витоша е природен парк и защитена територия, така че важат преди всичко законите и нормативната база затова, без Министерството на околната среда и водите нищо не може да се случи. Така че правомощията на Васко са ограничени, той вместо да се пъчи много да оправи нещата които зависят от него - рейсовете приключват в 18:00 часа, горе има имоти на Столична община по нотариален акт - хижи и заслони, които не са видели ремонт от построяването си и са изоставени, шосейната мрежа е собственост на Столична община, да вземе да прати някоя и друга ремонтна бригада, а не само да кърпи дупките с чакъл както правеше Фандъкова десет години. За лифтовете и по-сериозните въпроси може да се погрижи като излезе от локалната политика и му порасне работата до народен представител или министър.
« Last Edit: 30.11.2023, 17:21:03 by fafan »

Offline difian

• Модератор
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
« Reply #1041 on: 02.12.2023, 21:03:26 »
Собствеността на пътищата въобще не е изцяло общинска, даже напротив. В планината е правен батак, като към това се смесват и интересите на не един мафиоти, не е само Цеко…

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1042 on: 02.12.2023, 21:45:57 »
До обръщалата на Златните мостове и на Морени са общински пътищата,  другите - на горското.

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1043 on: 03.12.2023, 12:16:45 »
Общински са пътищата до хижа Алеко, не само до обръщалото, и от Княжево до хижа Кумата, не само до Златните мостове, разклоненията до хижите се водят горски, а в южната част на планината има и части от републиканската пътна мрежа - третокласни пътища, например до хижа Селимица.

Предишният екоминистър имаше предложение да се свика смислена междуведомствена комисия и да започне да се избистря положението със собствеността горе, но някак ведомствата нямат желание или интерес да седнат на една маса и да работят заедно, предпочитат да си правят само срещи за пред медиите в собствен състав, като например "Междуведомствената група към СОС" от времето на Нено Димов, в която освен него участваха само той и членове на СОС от ВМРО и ГЕРБ, или срещата при Радев за Витоша в която беше поканил само служебните си министри и адвокатите на Витоша ски, обаче беше забравил да покани еко-организациите.

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1044 on: 16.12.2023, 13:43:19 »
Обявили са цените за сезон 23/24, изглежда няма промяна от миналата година за разлика от другите курорти, или поне аз не забелязвам нещо да се е променило.

И в тази връзка:

България изместена от Италия като най-евтината ски дестинация в Европа

https://www.dnes.bg/obshtestvo/2023/12/16/bylgariia-izmestena-ot-italiia-kato-nai-evtinata-ski-destinaciia-v-evropa.592525

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1045 on: 23.12.2023, 13:39:51 »
Откриват официално сезона на 26 декември, но кабинковия лифт няма да работи поради повреда за неопределено време  :/

Offline xr1st0

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #1046 on: 23.12.2023, 14:03:02 »
А има ли информация какво се е повредило и Лале1-2 дале ще работят. Видях циничната информациь че до зоната се стига с автомобил и автобус

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1047 on: 23.12.2023, 14:14:39 »
А има ли информация какво се е повредило и Лале1-2 дале ще работят. Видях циничната информациь че до зоната се стига с автомобил и автобус

Какво се е повредило няма да кажат, може да е и някоя гайка за 5 лева и да се стискат да я сменят, при този собственик всичко е възможно. Твърдят че ще пуснат и двете Лалета едновременно, но да видим, и друг път са казвали така и после горното Лале-2 не работи с някакво жалко оправдание, или долу ти казват че работи и като стигнеш на междинната се вижда че са те излъгали, и това ми се е случвало.

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #1048 on: 23.12.2023, 17:30:22 »
Направо да забравим за кабинката този сезон, съмнява ме да я оправят сега, през зимата.

Offline xr1st0

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #1049 on: 23.12.2023, 22:33:20 »
Може само да се надяваме. Все пак те правят пари от това

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1050 on: 23.12.2023, 22:46:16 »
Тук парите са второстепенни, политически съображения са водещи, но защото казваш че правят пари - аз имам от известно време подозрението, че именно затова симулират повреди, за да не харчат излишни пари. Ако им се загледаш назад във времето как си пускат съоръженията - никога не работи всичко, което биха могли да пуснат, когато работи Лале-2, кабината е "счупена", като оправят кабината изведнъж "духа силен вятър" и не пускат Лале-2. Има система зад тези работи, гледат да не си претоварват сметката за ток.

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #1051 on: 23.12.2023, 23:27:58 »
Аз си спомням много добре зимата на 2012та, тогава имаше супер много сняг и те напук не пуснаха нито едно от съоръженията цяла зима... Понеже не им одобриха плана за Супер Витоша. Тогава беше сложен краят на лифт Романски, който тъкмо бяха постегнали и вървеше, също и на част от влековете.

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • http://bgrail.info/photos.php
    • Email
« Reply #1052 on: 23.12.2023, 23:48:42 »
Аз продължавам да търся логика в очевидно съзнателното потискане на тия съоръжения... не е просто пестене на ток, защото често работят точно, когато никой не ги ползва и се въртят празни на абсурдни цени.
Имах колега, работил във Витоша ски, който твърдо отричаше да има общо с отклоняване на хората към курортите, но аз друга смислена логика не виждам.

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1053 on: 24.12.2023, 11:58:50 »
... не е просто пестене на ток, защото често работят точно, когато никой не ги ползва и се въртят празни на абсурдни цени.

Въртят ги, но не за простосмъртни, наблюдавал съм че си обезпечават работа когато имат групи в ски училището, и то тяхното а за чужди групи не се напъват да работят. Мотото е явно да си превърнат зоната в частна зона - техни лифтове, техни групи, техен транспорт, техния ресторант, а външните лица трябва да се отвратят от обслужването и хаотичното работно време и да не припарват ако може.

Offline xr1st0

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #1054 on: 24.12.2023, 12:03:47 »
Да ама това чупи логиката на капитализма. Нали идеята е да привлечеш максимум клиенти, които да използват максимум твоите услуги и да привлекат и други клиенти за да генерираш печалба. От 50 човека група трудно ще печелиш.
А за лифт Романски може ли някакво инфо, защото за мен се е превърнал в мистично съоръжение. Чета по малко, ама каква е реално причината дя го няма и останало ли е нещо от него

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • http://bgrail.info/photos.php
    • Email
« Reply #1055 on: 24.12.2023, 12:10:09 »
Визирах най-вече лятото, когато лифтът се върти по цял ден празен, нищо че е почивен ден, защото цената му е 10 пъти по-висока от автобусната.
От време на време на видимо случаен принцип се пуска и Долно Лале уж за велосипедисти, ама пак не може да се напълни толкова, че да си струва.

В същото време се смучат от пръстите постоянни оправдания да не се ремонтира/подменя Драгалевския, където имаше далеч по-голям интерес и от пешеходци, и от велосипедисти и като нищо може да излезе на печалба само от оборот.

Цялата история отвсякъде изглежда като че купуването на лифтовете има за цел не развиването им и печалбата от тях, а потискането им по неявен начин, в полза на нещо друго.
Да ама това чупи логиката на капитализма.
Чупи я, само ако разглеждаш Витоша като изолиран случай. Аз съм привърженик на хипотезата, че всичко се прави умишлено, за да ходят хората на Банско, Боровец, Пампорово и т. н, където ще оставят двойно повече за дневна карта и още една кофа пари за храна и спане. А на Витоша можеш да отидеш след работа... ще се пуснеш два пъти с полудневна карта и ще си отидеш.
А за лифт Романски може ли някакво инфо, защото за мен се е превърнал в мистично съоръжение. Чета по малко, ама каква е реално причината дя го няма и останало ли е нещо от него
Романският си е там. Неговата съдба е подобна на Драгалевския - спрян, за да не се поддържа, а впоследствие и тежко повреден при една буря. Преди няколко години имаше предписание от ДАМТН да се демонтират столчетата, затова възстановиха лифта до работоспособно състояние и го завъртяха колкото да ги свалят. Сега е само на въжета, но реално може да се движи.
Това е от 2020 г: https://youtu.be/2KbxC-MlkYc
« Last Edit: 24.12.2023, 12:52:25 by bdz43r »

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #1056 on: 24.12.2023, 13:04:16 »
Витоша ски си дават най-много зор за нощното каране на Лалето, предполагам, че от нея изкарват достатъчно, за да си покрият разходите + малка печалба. И учебните писти и школата на Алеко им носят пари. Даже са направили влекчета за децата на мястото на Щастливеца.

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1057 on: 24.12.2023, 13:42:44 »
Те, ако си даваха зор за нощното каране, щяха да прекарат осветление в кабинките. Много хора се спират да ходят горе, защото не им се въртят 30 км по завоите през зимата на тъмно. Ако работеше кабинката, клиентите щяха да са с пъти повече 

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1058 on: 24.12.2023, 14:21:41 »
Те, ако си даваха зор за нощното каране, щяха да прекарат осветление в кабинките. Много хора се спират да ходят горе, защото не им се въртят 30 км по завоите през зимата на тъмно. Ако работеше кабинката, клиентите щяха да са с пъти повече

Кабината им е болната тема, според мен там разходите им надхвърлят в пъти приходите и затова няма да видим никакви подобрения, ако можеха да я зарежат и да я спрат като Драгалевския сигурно ще им дойде най-добре, ще качват децата с автобуси, а който се излъже още да им дойде на дневно каране ще се качва с автобус 66.

Визирах най-вече лятото, когато лифтът се върти по цял ден празен, нищо че е почивен ден, защото цената му е 10 пъти по-висока от автобусната.
От време на време на видимо случаен принцип се пуска и Долно Лале уж за велосипедисти, ама пак не може да се напълни толкова, че да си струва.

Лятото все пак работят само събота и неделя, това са няма и три месеца за по 8 дена в месеца - общо 20-тина дена, не може да се сравнява със зимния сезон когато трябва да пускат всеки ден. Но и през летния сезон се опитват да правят някакви "VIP" програми в стила на ски училището им, скаути или как там са го кръстили. Идеята е подобна, генериране на допълнителни приходи по другите им обекти, а возенето с лифта е само малка част.
« Last Edit: 24.12.2023, 14:26:47 by fafan »

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #1059 on: 24.12.2023, 14:41:51 »
Скиорите за нощното ходят с коли, почти никой не ползва кабинката. Не мисля, че липсата на осветление е чак такъв проблем, а и той може да се реши при добро желание.