Author Topic: Частните пътнически ЖП превозвачи  (Read 17404 times)

Offline did_ko

• Нямам спирка
  • гигантски радиоактивен термит - мутант
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
Re: Re: Частните ЖП превозвачи
« Reply #20 on: 11.10.2024, 12:29:44 »
Ако се обърнеш към фирмата с предложение за организирано пътуване по някой маршрут, дали ще има проблем да го осъществят? Мисля че няма да има проблеми срещу съответното заплащане да се осъществи.
Мразя да пиша и говоря за автобусите с марка "Чавдар" в минало свършено време.

Изкуствения интелект е като кон с капаци - казваш му какво да прави, той си прави каквото си поиска.

В ГТ Бургас НЕ ДОСТИГАТ АВТОБУСИ

Ако някои пост не ви харесва - можете да натиснете бутона "Информирай модератор".

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #21 on: 11.10.2024, 12:40:06 »
Аз по скоро се чудя защо не се пробват да возят хора. София -Пловдив-Бургас има доста добро търсене и един такъв хубав влак без спирания по села а само в областните градове и в удобно време според мен би имал доста добър пътникопоток. Така и така лиценз имат.

Все пак ЕВ до Бургас до последно преди 2-3 седмици се пълнеха на 70-80 процента
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #22 on: 11.10.2024, 12:56:18 »
Ако вземат спални вагони през следващото лято от София до Бургас, ще избият рибата! За съжаление, силният сезон у нас е по-малко от 3 месеца - от Джулая до Съединението.

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • http://bgrail.info/photos.php
    • Email
« Reply #23 on: 11.10.2024, 13:03:02 »
Ако се обърнеш към фирмата с предложение за организирано пътуване по някой маршрут, дали ще има проблем да го осъществят? Мисля че няма да има проблеми срещу съответното заплащане да се осъществи.
На теория може.
На практика, ако тия два вагона са наети само за сега, няма да имат вагони. Те имат и няколко собствени вагона, но са прибрани в завода в Хан Крум и явно не са правили нищо по тях и не са в годно състояние. Могат обаче да наемат от БДЖ например... Историята помни подобни случаи, когато за поръчкови атракционни пътувания, БДЖ-ПП са наемали частни локомотиви. Имаше с локомотиви на БЖК и Пимк. А имаше и редовни бързи влакове с локомотив под наем от ДБШ. С вагоните е още по-лесно, защото те не са обект на лицензите.
Аз по скоро се чудя защо не се пробват да возят хора. София -Пловдив-Бургас има доста добро търсене и един такъв хубав влак без спирания по села а само в областните градове и в удобно време според мен би имал доста добър пътникопоток. Така и така лиценз имат.
Защото няма как да излязат на печалба. Техният влак може да е много по-хубав, но няма да е по-бърз, а със сигурност ще е по-скъп. Амбициите им за влакове на дълги разстояния са за след завършване на новите линии, когато ще могат да предложат не само хубав влак, но и бързо пътуване, а може и някаква по-комплексна услуга. БДЖ също ще се движи бързо, но ще спира например на Чирпан, което значи панорамна обиколка по старото трасе със 70-80 км/ч, а Пимк ще минава транзит със 160 км/ч през прекия тунел. Ако не спира и на Белозем, Нова Загора, Ямбол, Стралджа, Карнобат и Айтос, може да е повече от 30 мин по-бърз от държавния влак. Ако си вземат мотриси или пуш-пул състави (имат интерес към такива, защото ще могат да ползват наличните си локомотиви), ще спестят и от маневра в Бургас

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #24 on: 11.10.2024, 14:23:22 »
НКЖИ с техните безкрайни ремонти и некадърност спъват нещата. Дано намерят начин да я приватизират, че държавата е лош стопанин. Дори да продадат 49% от акциите, пак би имало положителен ефект.
ПИМК биха имали успех, ако не допускат закъсненията на БДЖ-ПП, и влаковете са по-чисти и комфортни.

Offline V.Peichev

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #25 on: 11.10.2024, 14:39:58 »
Приватизацията на инфраструктурата не е добро решение - частният монопол е по-лош от държавния.  :rolleyes:

Offline AAA

• Запален по ГТ
    • View Profile
« Reply #26 on: 11.10.2024, 20:37:39 »
За приватизация на НКЖИ и дума не може да става. Не съм чул и за опит за концесия на жп мрежа или част от нея. Доколкото знам, в САЩ жп линиите са частни, но те пък не са пример за развитие на този вид транспорт.

Все ми се струва, че по дългите рамена София-Варна, Бургас, ако има постоянно добра услуга, включваща хубави вагони и ресторант с истинско меню, биха имали успех.
Според мен един дневен влак София-Истанбул би се получил при горните условия. София-границата може да се вземе за 4 часа със спиране само в Пловдив и евентуално Димитровград, 1,5 часа на границата и още 3,5 часа до Истанбул със спиране само на Одрин - общо 9 часа. Частните автобуси отдавна са се ориентирали.

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #27 on: 11.10.2024, 20:46:09 »
Според мен един дневен влак София-Истанбул би се получил - общо 9 часа. Частните автобуси отдавна са се ориентирали.

Със самолета съм за час и половина в Истанбул  :)

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #28 on: 11.10.2024, 20:51:05 »
Със самолета съм за час и половина в Истанбул  :)
Много забавен виц. Можеш ли да го демонстрираш на практика?

Offline AAA

• Запален по ГТ
    • View Profile
« Reply #29 on: 11.10.2024, 21:56:51 »
Ако има частен самолет в задния двор и се спусне с парашут пред Света София, може за 2 часа.
2 часа на летището в София с всичките проверки, 1,5 часа полет, поне 30 мин от кацане до излизане от терминала и още 1,5 часа от летището до центъра. Хайде последното го намаляме на 1 час, щото и от Халкали до центъра е 30-40 мин с метрото. Общо 5 часа със самолет с ограничения на багажа.

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #30 on: 11.10.2024, 23:11:19 »
Ако има частен самолет в задния двор и се спусне с парашут пред Света София, може за 2 часа.
2 часа на летището в София с всичките проверки, 1,5 часа полет, поне 30 мин от кацане до излизане от терминала и още 1,5 часа от летището до центъра. Хайде последното го намаляме на 1 час, щото и от Халкали до центъра е 30-40 мин с метрото. Общо 5 часа със самолет с ограничения на багажа.

Добре, да кажем 5 часа срещу 9. Дали са наистина 5 и 9 да го оставим настрана, сега трябва да кажеш и цената  за да видим ще се получи ли наистина дневен влак София-Истанбул. Все пак има по 4-5 полета дневно по тази релация, а ти искаш да пробиеш с един влак.

Offline Chezare

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #31 on: 11.10.2024, 23:36:47 »
Този влак ще се ползва и от Пловдив, Стара Загора, Хасково, Димитровград, които изобщо не ги грее, че в София видиш ли имало самолет.
Най-лесното, ефективно и щадящо финанси решение е елементарно - разтегляне на разписанията, намаляване на средната скорост на придвижване и свеждане до минимум ролята на GPS-и, говорещи автобуси, табла и всякакви подобни електроники, които само утежняват основните процеси.

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #32 on: 11.10.2024, 23:43:57 »
сега трябва да кажеш и цената
Цената каквато и да е, няма шанс да е дори близо до тази на самолет от днес за утре. Бързо търсене за неделя дава само 4-цифрени цени с прекачване. Директните полети са изкупени.
Не всеки може да си планира пътуванията за месеци напред и точно такива хора ще отидат на влака. Ти си лети със самолета.
« Last Edit: 11.10.2024, 23:49:03 by bdz43r »

Online Ilian

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • Laptop screens and laptop repairs
    • Email
« Reply #33 on: 12.10.2024, 00:18:47 »
сега трябва да кажеш и цената
Цената каквато и да е, няма шанс да е дори близо до тази на самолет от днес за утре. Бързо търсене за неделя дава само 4-цифрени цени с прекачване. Директните полети са изкупени.
Не всеки може да си планира пътуванията за месеци напред и точно такива хора ще отидат на влака. Ти си лети със самолета.
Е, щом директните полети са изкупени, значи има кой да ги изкупи.
Ако пътуването с влак е достатъчно бързо и комфортно, и той ще е изкупен.
А конкретно за азиатската част много по-удобно е пътуването с Pegasus, които летят до Sabiha Gokcen за 50-100 евро.

Offline RADOCVET

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Сдружение ГТИ
    • Email
« Reply #34 on: 12.10.2024, 01:46:07 »
Ако гледате турските авиолинии, много малка част от пътниците са с крайна цел Истанбул. Повечето са с прекачване за друга, по-далечна дестинация. От летището в Истанбул на практика има полети за цял свят.
Влакът от своя страна би привлякъл дори пътници от/до Одрин.
Може да нема ред, ама требе да се спазва!

Offline AAA

• Запален по ГТ
    • View Profile
« Reply #35 on: 12.10.2024, 08:14:49 »
А със 17-те автобуса дневно кой пътува?
https://www.obilet.com/bg/journeys/857-349/2024-10-15

Offline did_ko

• Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
« Reply #36 on: 12.10.2024, 10:23:53 »
Ти май си член на тази автобусна мафия. И доста умело рекламираш този вид транспорт.

Изкуствения интелект е като кон с капаци - казваш му какво да прави, той си прави каквото си поиска.

Ако някои пост не ви харесва - можете да натиснете бутона "Информирай модератор".

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #37 on: 12.10.2024, 10:38:08 »
Този влак ще се ползва и от Пловдив, Стара Загора, Хасково, Димитровград, които изобщо не ги грее, че в София видиш ли имало самолет.

ААА иска този влак да не спира в Стара Загора, Хасково или Димитровград, иска да има само две спирания в Пловдив и Одрин, така че да е един вид директен транспорт подобен на самолетния където пътниците се товарят само от начална и крайна точка, затова беше и моето сравнение. Освен че орязва междинните гари иска и влакът да работи на пазарен принцип и да се издържа независимо от сезона, иначе няма как да го обслужва частник. При тези ограничения които ААА му поставя се съмнявам че ще се получи.

Offline did_ko

• Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
« Reply #38 on: 12.10.2024, 15:56:37 »
Мисля, че тук се коментират частните жп превозвачи. Рекламата на автобусните такива е за друго място.

Offline AAA

• Запален по ГТ
    • View Profile
« Reply #39 on: 12.10.2024, 19:04:21 »
ААА иска този влак да не спира в Стара Загора, Хасково или Димитровград, иска да има само две спирания в Пловдив и Одрин,

Не е вярно.

Според мен един дневен влак София-Истанбул би се получил при горните условия. София-границата може да се вземе за 4 часа със спиране само в Пловдив и евентуално Димитровград, 1,5 часа на границата и още 3,5 часа до Истанбул със спиране само на Одрин - общо 9 часа. Частните автобуси отдавна са се ориентирали.