Author Topic: Тема за вагони  (Read 235047 times)

Online Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Re: Тема за вагони
« Reply #1200 on: 06.02.2026, 09:49:08 »
То това зависи от седалките не от конфигурацията. По изморително е да си затворен в място 2 на 2 с още 7 човека и да трябва да си преплиташ краката с тях, отколкото да имаш само един човек до теб и да имаш място да се опънеш.
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline Ilian

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • Laptop screens and laptop repairs
    • Email
« Reply #1201 on: 06.02.2026, 09:54:34 »
Моите десет цента по темата са, че подражаваме на Запада, което не задължително е нещо позитивно в този случай. Колегата david ги изброи недостатъците. Салонни вагони бих приел като подходящи на пътнически влакове, но не и на бързи по дългите дестинации. Всичко над 2.5-3 часа времепътуване за мен е недопустимо да бъде в салонен вагон. Който предпочита - да си търси автобусен транспорт за целта, не е като да не се предлага.
Това са лично твоите 10 цента. Аз пък не понасям купета. Колкото по-дълго пътуване, толкова по-неприятно ми става.

Offline V.Peichev

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #1202 on: 06.02.2026, 10:38:49 »
Пътуването в купе с повече от 4 човека при 6 седалки и 5 при 8 определено е по-неприятно отколкото в нормален салонен вагон за дълги разстояния.  :rolleyes:

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1203 on: 06.02.2026, 12:20:23 »
Моите десет цента ... Всичко над 2.5-3 часа времепътуване за мен е недопустимо да бъде в салонен вагон. Който предпочита - да си търси автобусен транспорт за целта, не е като да не се предлага.

10-те цента на Дойче бан за купетата - само първа класа в IC и EC, ICE вече са без купета (има само няколко за семейства с деца), в ICE4 май са ги махнали съвсем.

Offline AAA

• Запален по ГТ
    • View Profile
« Reply #1204 on: 06.02.2026, 13:18:17 »
За групи определено е по-добре с купета, но за индивидуални пътувания по 1-двама в салонът е по-добре.

Online david

• Маниак
  • Ganz Villamossági Művek
    • View Profile
« Reply #1205 on: 06.02.2026, 13:24:24 »
И искате да ми кажете, че ви е приятно в тъмната част на денонощието да пътувате в салонен вагон и да останете без очи от лампите, и да не виждате абсолютно нищо навън? Пътувайте в такива вагони с нощните влакове до Бургас или Варна и да видим дали като слезете няма да имате главоболие... :help:

Online Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1206 on: 06.02.2026, 14:02:30 »
И искате да ми кажете, че ви е приятно в тъмната част на денонощието да пътувате в салонен вагон и да останете без очи от лампите, и да не виждате абсолютно нищо навън? Пътувайте в такива вагони с нощните влакове до Бургас или Варна и да видим дали като слезете няма да имате главоболие... :help:

Е точно за нощен влак салона е много по добре. Преди 2-3 години една зима пътувах до Варна с нощния влак и за моя изненада на отиване 1 ва класа вагона се случи 63-ка салон. Еми супер удобно, бях на единичния ред седалки, има завеси ако ти блести отвън, след Плевен намалиха осветлението и после го усилиха чак след Шумен някъде, час преди Варна. Много топло и хубаво се спи навън беше минус 6-7 вътре сигурно 25. Сложих си за ядене в джоба на гърба на предната седалка. Тихо и безшумно, беше пълно на 50-60%.

Изобщо не може да се каже същото за купетата които бяха на връщане. Таман заспиш и някой те разбута да мине, мястото ми се падна посредата и бяха заети 5 от 6 някой през час сурва плъзгащата врата на купето и те буди, шум, духа от прозореца уплътнявахме с кърпа да не навява сняг вътре. Изобщо не можеше да се спи като в 63 ката.

Но честно казано от фенска гледна точка най много харесвам 40ките 1ва класа, и да си гледаш през отворения прозорец в коридора, като комфорт за пътуване обаче салонните 63 и 97 са класи отгоре .
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1207 on: 06.02.2026, 14:16:38 »

Е това лесно се решава с намаляване на осветлението в салона нощем и индивидуални лампи за четене на всяка седалка, просто трябва БДЖ да се грижи това да се случва.

По един купеен вагон първа класа обаче трябва да има.

А защо купуват и 18 вагона с изтекла ревизия?

Offline V.Peichev

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #1208 on: 06.02.2026, 14:21:52 »
Купе е удобно за група ако няма странични хора и може би в друг случай, ако са заети половината места, при по-голямо напълване е некомфортно. В автобусите ярко осветление се включва само на спирки и автогари, по пътя има само дежурно това би трябвало да е възможно и в салонните вагони нощем.  :rolleyes:

Online Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1209 on: 06.02.2026, 15:36:26 »
Естествено че и във вагоните може и в немските и 63та серия да се намалява и в двата типа има лампи за четене. Доколкото знам даже може във всички едновременно да се намаля от един вагон, където е персонала. Нищо подобно обаче в купейните.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • http://bgrail.info/photos.php
    • Email
« Reply #1210 on: 06.02.2026, 21:20:47 »
Моите 10 цента за вагоните са, че ми харесва много повече да пътувам в 22 97, отколкото в кой да е купеен, въпреки сантиментите към 29 74, с които явно скоро ще се разделим. Изключение е частният случай с полупразен нощен влак, когато мога да се опъна на всичките седалки в купето.
Пред всяка седалка има масичка, достатъчо голяма за лаптоп, всяка седалка има много място за опъване на краката (в купето, ако е пълно, няма къде). Облегалките са спускат много по-удобно от тези в купейните вагони. Контактите са под седалките, а не на стената до главата на седящите до прозореца. И разбира се, поддържат постоянна температура, за разлика от нефелното управление на отоплението на 74, което работи на пресекулки.

Offline AAA

• Запален по ГТ
    • View Profile
« Reply #1211 on: 06.02.2026, 23:27:29 »
Есента пътувах със слънцето. На Пловдив пристигна с работещ климатик, защото беше все още много топло. Някъде към Вакарел случайно си сложих ръката на вентилационните отвори и установих, че духа топло. Инсталацията беше превключила от охлаждане на отопление без вътрешната температура да се промени.
Наистина нямат равни на нищо друго, което имаме.

Offline IKAR

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1212 on: 07.02.2026, 04:46:58 »
Купейните са и по - скъпи, и по трудни за ремонт и поддръжка.
По рейс и по жена не се тича!
A developed country is not a place where the poor have cars, it is where the rich ride public transportation.

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1213 on: 07.02.2026, 09:45:39 »
Купейните са и по - скъпи, и по трудни за ремонт и поддръжка.

Именно това е една от доводите при DB почти да изчезнат купетата, например времето за чистене на един вагон е много по-малко ако е салонен.

Offline Chezare

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #1214 on: 08.02.2026, 21:58:01 »
Моите десет цента по темата са, че подражаваме на Запада, което не задължително е нещо позитивно в този случай. Колегата david ги изброи недостатъците. Салонни вагони бих приел като подходящи на пътнически влакове, но не и на бързи по дългите дестинации. Всичко над 2.5-3 часа времепътуване за мен е недопустимо да бъде в салонен вагон. Който предпочита - да си търси автобусен транспорт за целта, не е като да не се предлага.
Затова да си се возим на дъртите неклиматизирани вагони с гнусните тоалетни...не благодаря. В купе е приятно, ако пътувам с приятели или има 1 човек вътре.. Ако трябва да съм натъпкан с 6 непознати- по-добре салонен вагон.
« Last Edit: 08.02.2026, 22:03:12 by Chezare »
Най-лесното, ефективно и щадящо финанси решение е елементарно - разтегляне на разписанията, намаляване на средната скорост на придвижване и свеждане до минимум ролята на GPS-и, говорещи автобуси, табла и всякакви подобни електроники, които само утежняват основните процеси.

Offline тролей №164 линия 2

• Защо пиша толкова много?
  • Моят любим "Snacks" - тролей №164. R.I.P.
    • View Profile
    • Email
« Reply #1215 on: 09.02.2026, 11:17:38 »
Тоест, да разбирам, че, по твое мнение, тоалетните на салонните вагони никога не могат да станат гнусни и мръсни, ако поддръжката им мине на нивото на тези в серия 74, което означава практически никаква?
За ситуациите с повече от трима души в купето съм напълно съгласен, да.
Никога не шофирай по-бързо, отколкото може да лети твоят ангел-хранител!

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • http://bgrail.info/photos.php
    • Email
« Reply #1216 on: 09.02.2026, 19:28:49 »
Тоалетните за сега са достатъчно прилични като за наш влак. Непростимо е разбира се, че вече две години никой не счете за нужно да организира зареждане на течен сапун, вместо подигравката с хотелски сапунчета, които често се крадат от самите железничари, както и слагането на тоалетна хартия за бог да прости с една ролка, разделена на парчета за целия влак, но и за това трябва да проявим разбиране, че в депото работят много хора и всеки си прибира и за вкъщи.

Offline TRIZUBECA

• Наистина съм луд
  • "Галерия Транспорт София"
    • View Profile
« Reply #1217 on: 09.02.2026, 22:09:41 »
Като започнахме да говорим за поддръжка и почистване, спалните вагони отделна фирма ли ги чистят? Ако да, коя е тя?

Online Saruman

• Запален по ГТ
    • Yahoo Instant Messenger - saruman_1989
    • View Profile
    • Железниците Днес
« Reply #1218 on: 18.02.2026, 11:46:45 »
В АОП се вижда, че не са подадени документи за поръчката за 98 немски вагона за БДЖ!

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1219 on: 05.03.2026, 16:31:54 »
В АОП се вижда, че не са подадени документи за поръчката за 98 немски вагона за БДЖ!

Е как тогава ще подписват "дo дни"? Вагоните са 91 между другото...

Подписваме за 91 пътнически вагона от "Дойче бан"