А те нали са само за международно съобщение, как си се возиш така от и до Сандански.
В интерес на истината не ми се искаше да се повдига въпроса за тази съвкупност от абсурди, но след като го подхванахме, ще обясня като човек, който е израснал по тази линия, добре познава района, и на който на всичкото отгоре половината му рода е гръцка.
Официално наистина е така, както казваш. И причината за това, поне така твърдят от БДЖ, е в темерутлъка на гръцките хайвани, които така проклето се противопоставят на българите, че били второ качество хора и т.н, и изрично изискват от БДЖ да не допуска вътрешни пътници. Това беше някак си узаконено докато България не беше член на ЕС, докато сега противоречи на всички общоевропейски правила, тъй като според директивите на Еврокомисията на територията на съюза няма международно съобщение по старите трактовки - в междудържавен режим. Представи си какъв скандал ще стане ако във влаковете Мюнхен - Париж например не се разрешава пътуване до гарите, които са на територията на Германия.
Каква е работата в действителност - ами далеч не само аз си се возя "така". Донякъде причините за това са обективни. На първо място автобусите от Сандански за Мелник и селата от района тръгват в интервала 11.30 - 12.00. Това значи, че ако искаш да идеш на Мелник, трябва сутринта обезателно да се качиш на 361, защото ако вземеш пътническия влак с дегизировка на бърз 5621, който спира на всяка керемидка, ще ти се такова таковата, понеже следващия рейс за Мелник е чак след обяд в три и половина. За почти всички села е така, а аз по едно време пък водех и един курс в Сандански, с начало на часовете от 10 и половина. Как по друг начин да стигна?
За 363 работата е още по-сложна, понеже по това време привечер няма абсолютно никаква алтернатива - хората след работа си ходят по провинцията, а последният автобус за Сандански тръгва в 17 часа (не всеки може да излезе достатъчно рано от работа). Няма смисъл да казвам, че всички влакове в посока Кулата са "пишман-бързи", от сорта на 5621 т. е БДЖ само парите ти взема за бърз, , да не говорим, че подават за тях ужасни вагони.
Има и страхотна институционална ританица между БДЖ и община Сандански, като последната противодействайки на ж.п. превозвача отказва да осигури автобус за тези влакове (да кажа за колегите, които не знаят, че в Сандански гарата е извън града, на 4 километра).
Какво се получава на практика? В петък вечер в 363 има поне по 20-30 човека за Благоевград, Сандански, същата работа е и в Събота сутринта в 361. Дори специално за тях се движат нелегални маршрутки до селата и до Мелник. Кондукторите никого не връщат, изключая роми в неприличен външен вид и/или хора, носещи някакъв мърляв багаж. А пътниците се качват с билети за другите влакове, като им взимат допълнително по едно левче "гювеч". Които пък хептен не са могли да си вземат , им прибират съответната стандартна цена и им раздават събрани от предишни "наряди" по тези влакове международни билети, като датата е изтрита със силиконова гумичка и поправена в последствие. Аз дори такива билети съм давал за осчетоводяване....
И всичкия тоя буламач защото гърците не искат да признаят, че техните сънародници правят бели по вагоните горе - долу колкото и ние, освен това сега и циганьорите лесно могат да ходят там.
Сега единствената надежда да му дойде края е в новодоставените немски вагони, закупени настаро, които са напълно прилични за нашите условия и имат сертификат за международно съобщение и разрешена скорост до 200 км/ч - дано онези кухи тикви от Вазов се сетят да отделят по 2-3 за тези влакове, като хем ще поемат нарасналия международен трафик, хем ще има наши вагони и гръцките вагабонти ще млъкнат най - накрая.
За Виена казахме, а ако знаете 460 за Будапеща, барабар с рекордните закъснения каква мизерия е.....Само дето ти вземат по 120 лева в едната посока........