През годините съм задавал няколко въпроса, свързани с различни аспекти от железопътния транспорт и мисля, че е останал само един. По какви параметри се оформят преходните криви при полагане на железния път? Намерих един
пространен документ за строителство на автомобилни пътища, но едно - не знам доколко правилата съвпадат с тези при жп-строителството и две - от фигурите и обясненията там не ми стана много ясно. Има една "Фигура 4. Основни форми на преходни криви", където са показани точно такива криви, като са посочени два радиуса R1 и R2. Има и някакви параметри А1 и А2, които ги назовават "параметър на преходната крива", но не ми става ясно той коя от характеристиките на кривата описва? Има и Фигура 7 Схеми за преоформяне на напречния наклон на платното за движение, но от тях не ми стават ясни някои неща.
Фигура 4 я цитирам заради радиусите - моят въпрос е дали преходната крива е съставена от множество последователни мини-криви с фиксиран радиус от начало до край, или представлява една-единствена крива с плавно-променящ се радиус? Също има ли простичка формула, според която се изчислява какви да бъдат радиусите (ако става въпрос за мини-криви и ако това е верният отговор на горния въпрос)? Даречем, че след права следва крива с радиус 250 метра. Ако верният отговор на горния въпрос е "мини-криви с фиксирани радиуси", има ли норматив как да бъдат подбрани тези радиуси? За променлив радиус не питам, защото там ми е ясно, че формулата/графиката за изчислението му, като функция от позицията спрямо началото на кривата, като сложност е минимум на ниво хипербола, а предполагам, че е и по-сложна, за да се постигне преход от 10000 до 250 метра радиус.
добавка: Да не би да я оформят по
"спирала на Ойлер"?
Фигура 7 я цитирам заради надвишението - моят въпрос е дали "плавно" (с форма на "дълга виражна рампа") външната релса се изкачва, за да достигне нужното надвишение (тоест с вертикални криви), или директно от хоризонтална (тоест, следваща наклона на трасето) следва наклон, например, 5 промила, за да може след хх метра да достигне нужното надвишение и там отново да се изравни с наклона на трасето?
Трети въпрос - има ли норматив за минимална дължина на цялото нещо? Било то една "сложна" преходна крива с променлив радиус, или последователност от множество мини-криви с фиксирани радиуси?
Четвърти и последен, не точно по темата на останалите три - какъв е допустимият минимум за радиус на вертикалните криви при промяна в наклона на трасето?