Author Topic: Частните товарни ЖП превозвачи  (Read 21052 times)

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Re: Частните ЖП превозвачи
« Reply #20 on: 29.10.2023, 00:31:40 »
Ако влакът на частника е скъп и директен София-Бургас, то може още от София да не се допускат хора без билети, а високата цена ще отсее цървуланковците от работещите. На мнение съм че хубави директни влакове между големите градове, с цени колкото пътуване с автомобил и без допускане на цървуланковци без билети ще са силно търсена услуга. И моите наблюдения са, че с повишаването на стандарта 1-вата класа се изкупува бързо и хората искат да дават повече пари за по-качествена услуга, алетрнатива на автомобила.

Дори и вагоните да са стари 50-тки или 43-ки, 97-ци, но с монтиран климатик, кафемашина или такава за храни и напитки или барче, чисти и поддържани, движещи се навреме и без цървуланковци ще е голям успех.

Друго, че с тези огради, които ги слагат напоследък навсякъде в населените места около ж.п. линиите при ремонтите може да се сложат турникети като в метрото и пътниците да се качват само след като си маркират билетите, то и без друго с тези ограждения физически няма от къде другаде да могат да влезнат.
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline Spas237

• Запален по ГТ
    • View Profile
    • Email
« Reply #21 on: 29.10.2023, 02:09:08 »
В други европейски държави винаги слагат първата класа или най-отзад или най-отпред именно, за да не е преходен вагон. Ако пък има вагон-ресторант, обикновено той разделя първата и втората класа.

Offline Chezare

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #22 on: 29.10.2023, 09:47:11 »
… около ж.п. линиите при ремонтите може да се сложат турникети като в метрото и пътниците да се качват само след като си маркират билетите, то и без друго с тези ограждения физически няма от къде другаде да могат да влезнат.
Не съм съгласен. В белите държави, където има турникети, мисля че имаше безплатен билет 30 минути, с който да можеш да посрещнеш или изпратиш някого на перона. Тук обаче такова нещо едва ли ще има.
« Last Edit: 29.10.2023, 10:36:15 by difian »
Най-лесното, ефективно и щадящо финанси решение е елементарно - разтегляне на разписанията, намаляване на средната скорост на придвижване и свеждане до минимум ролята на GPS-и, говорещи автобуси, табла и всякакви подобни електроники, които само утежняват основните процеси.

Offline qwerty95

• Защо пиша толкова много?
    • View Profile
    • Email
« Reply #23 on: 29.10.2023, 12:36:12 »
С турникетите ще стане проблем за тези, които се качват в последния момент и си купуват билет от влака, макар и по-скъп. Но от друга страна съм забелязал, че някои правят това, ако са за по-кратко разстояние и разчитат, че кондукторите няма да минат, докато стане време за слизане. И е верно, че някои кондуктори чакат да минат няколко гари и тогава минават да проверяват, та да е по-наведнъж, но така изтървават и тези, дето са за по-кратко разстояние и без билет. И отделно от това може и нарочно да го правят, защото не им се занимава да пишат билети и да ровят за стотинки. Уж щяха да въвежат ПОС терминали?

Offline difian

• Модератор
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
« Reply #24 on: 29.10.2023, 12:47:56 »
В Испания, поне на гара Аточа в Мадрид, може би след атентатът там, достъпът до перона на високоскоростните влакове е като на летище - след преминаване през проверка за сигурността…

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #25 on: 29.10.2023, 17:10:13 »
В други европейски държави винаги слагат първата класа или най-отзад или най-отпред именно, за да не е преходен вагон. Ако пък има вагон-ресторант, обикновено той разделя първата и втората класа.

Това също е добър вариант. Според мен това у нас да е посредата е останало от едно време, когато влаковете бяха с по 12-13 вагона, да е по-удобно за пътниците които плащат повече да не влачат чантите. Сега като са масово с 4-6 вагона няма проблем да е 1-ви или последен и да се пази.
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline xr1st0

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #26 on: 02.11.2023, 15:34:12 »
Влакът на частника с тази инфраструктура трудно ще достигне кой знае какви скорости за да оправдае високата цена.

Offline difian

• Модератор
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
« Reply #27 on: 02.11.2023, 15:42:04 »
Аз си мисля, че нещата се случват, защото но натискат за либерализация и ще се ползва като възможност дотациите към БДЖ да потекат директно към частна касичка и оттам за преразпределение…

Offline V.Peichev

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #28 on: 02.11.2023, 17:36:29 »
Ако влаковете на частника развиват максималните възможни скорости във всички участъци, не спират по паланки и нямат излишно дълги престои по гари може да се постигне прилично времепътуване - примерно София-Варна през Горна Оряховица при пълноценно използване на всички участъци между Мездра и Горна Оряховица с максимална скорост над 100 km/h и спиране само на няколко основни гари може да падне под 7 часа и да се конкурират наистина сериозно автобусите. Дерогация за либерализацията на пазара на пътническите ЖП превози не може да се иска до безкрай, също БДЖ няма възможност поне в близките години да предложи услуга по-висок клас освен социалната услуга.  :rolleyes:
« Last Edit: 02.11.2023, 17:38:32 by V.Peichev »

Offline difian

• Модератор
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
« Reply #29 on: 02.11.2023, 18:05:13 »
ПИМК как се развиха до компанията, която са днес!? Кой им подари терените северно от Централна гара да перат пари там и им построи и подари интермодален терминал в Пловдив!?

Аз не казвам, че ще предложат лоша услуга или няма да са си направили сметката оперативно, но няма да се изпълни основното - да има конкуренция и оттам развитие на пътните железопътни превози. ПИМК ще вземат по-рентабилните линии и големите дотации, а в БДЖ-то ще останат само “лошите активи” и линии, които ще се дондуркат ей така, колкото да има нещо. Всички вървежни и търсени направления ще са в ПИМК, те свободно ще си определят цените, а БДЖ няма да има ресурс да ги конкурира, защото ще е заета да крета останалите влакове.

Не е това идеята на всичко! Подобно нещо се случи и при цифровизацията на телевизията, където обществени мултиплекси със свободен достъп дефакто няма и всеки трябва да плаща луди пари на общо взето само три големи оператора за един тон глупави, малоумни и вредни като съдържание програми.

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • http://bgrail.info/photos.php
    • Email
« Reply #30 on: 02.11.2023, 18:17:35 »
Аз си мисля, че нещата се случват, защото но натискат за либерализация и ще се ползва като възможност дотациите към БДЖ да потекат директно към частна касичка и оттам за преразпределение…
Естествено, че ще има дотации за частника. Нали това е идеята?
По-добре за частника, отколкото за бездънното БДЖ. И в двата случая дотациите са обвързани с движението на влаковете, така че частникът няма как да си ги прибере в джоба без да пусне влак, но ще има частен интерес да си напълни влака с пътници, на които да вземе парите за билети, което значи да предложи конкурентна услуга. В момента БДЖ получава дотацията, търкаля някакви влакове и на никой не му пука дали някой се вози в тях, защото на никой заплатата му не зависи от това дали влакът е пълен или празен и дали е навреме или закъснял с 3 часа. Разбира се това не значи, че всички влакове трябва да са частни. БДЖ поставя много висока летва за други неща, с които частниците щат-нещат трябва да се соъбразяват.
Влакът на частника с тази инфраструктура трудно ще достигне кой знае какви скорости за да оправдае високата цена.
От Пловдив до Бургас скоро ще има почти изцяло нова линия, от която 1/3 ще е за 160 км/ч, останалите 2/3 - за 130 км/ч. До следващото лято, в най-лошия случай, стар ще е останал само участъкът Чирпан - Свобода.
А и за цени никой не е говорил. Не знам защо всички са решили, че частникът ще вози на тройни цени. Пък и това си е негов проблем, особено ако реши да пусне влак без дотация от държавата. БДЖ също има недотирани влакове.
Всички вървежни и търсени направления ще са в ПИМК, те свободно ще си определят цените, БДЖ няма да има ресурс да ги конкурира, защото ще е заета да крета останалите влакове.
Цените няма как да са кой знае какви, защото никой няма да им се качи във влака, при наличието на магистрала. Хората просто ще се качат на кола или автобус, или просто няма да пътуват, ако не могат да си го позволят. И в момента БДЖ има незначителен дял в пътуванията по направлението София - Пловдив - Бургас. Не е ясно как ще се развият нещата дългосрочно, но няма гаранция, че няма да се появявт и други превозвачи. И в товарните превози се вещаеше тотално пропадане заради частниците, ама и БДЖ-ТП си има работа, и частниците също.

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #31 on: 02.11.2023, 19:03:53 »
Аз доколкото разбирам частникът ще пусне влакове София-Пловдив-Бургас, така че влаковете на БДЖ София-Карлово-Бургас са си сериозна конкуренция като времепътуване. През Карлово с малко спирания също може да се пътува за 5 часа, БДЖ може да подбере също удобни вагони, примерно 44-ките или 97-ците с вагон-ресторант.  Освен това може да ни изненадат и с проекта Сокол, ще видим ако извадят 10-тина такива вагона, та ще стане добра конкуренция.

Същата конкуренция може да стане и ако частниците пуснат влак София-Пловдив-Варна, а БДЖ София-Горна-Варна.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #32 on: 02.11.2023, 22:18:13 »
София - Бургас за 5 часа през Карлово за сега е невъзможно.

А влакът на Пимк София - Пловдив - Бургас вероятно ще се цели само в пътниците Пловдив - Бургас, ако изобщо търси пътници, защото той отначало ще пътува основно, за да пази лиценза. Както и при товарните превози, ако превозвач не пусне поне един влак в продължение на 6 месеца, лицензът му отпада.

Пимк имат ресурс да пуснат влак на чиста загуба само, за да им пази лиценза.

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #33 on: 04.11.2023, 00:14:45 »
Цените няма как да са кой знае какви, защото никой няма да им се качи във влака, при наличието на магистрала. Хората просто ще се качат на кола или автобус, или просто няма да пътуват, ако не могат да си го позволят.

Всъщност за това последното не съм много сигурен, поне в големите градове хората започнаха да изкарват добри пари и да искат да си плащат по-висока цена за качество, та тука съм малко 50/50 какъв сценарий би се развил. Ако пуснат хубав модерен влак до Бургас, на цената на пътуване с автомобил дали ще дръпне пратежоспособни клиенти, кото не обичат да шофират а го правят защото няма добра конкуренция на личния автомобил. В някои държави гледат на влака вече като конкуренция на самолетите, а тука още го гледаме като конкуренция на автомобила по бързина.

Но пак мога да дам за пример Румъния, имат хубави скъпи частни влакове като "Транскарпатик" които се пълнят въпреки високата цена и дори бавното пътуване и средни скорости по-ниски от нашите.( Арад-Букурещи Норд 590 км за 11 часа)  Транскарпатик доколкото знам дори нямат техни локомотиви, а само модерни нови румънски вагони и ползват локомотиви под наем и пак им се получават нещата. Вярно е последните години дръпнаха доста напред, но нашия стандарт и заплати са сходни и съвсем леко по-ниски от техните, та едва ли у нас ще е много по-различно.

Аз съм малко оптимист и мисля, че влак с хубави модерни вагони, ресторант и спиране само в Пловдив до Бургас, добра реклама и удобно време на тръгване и пристигане на цени към 60-70 лева в посока би бил успешен. С автомобил не е по-евтино.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline IKAR

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #34 on: 04.11.2023, 00:37:37 »
Видя много добре какво се случи с "уикенд" влаковете преди няколко години. Освен това, както и да го смяташ, като се съберат 4-5 човека, съответно колата се  напълни, при всички положения излиза по-евтино на човек, отколкото с влак или с автобус. Е, ако трябва сам човек да пътува, с колата е скъпо наистина.
По рейс и по жена не се тича!
A developed country is not a place where the poor have cars, it is where the rich ride public transportation.

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #35 on: 04.11.2023, 00:48:29 »
Така де, ама в Румъния не се ли събират по 4-5 човека в кола? Това не пречи влака да е пълен на 3-4 цена на нашия. Не само цената е важна, ами и качеството на услугата. Освен гориво за автомобила имаш и няколко стотин лева лизинг, застраховки, поддръжка, винетка, паркиране, някой постоянно да е ангажиран да шофира.

Точно Уикенда си беше много хубав влак преди 12 години, с качество близко до средноевропейското тогава. Имаше си вагон-ресторант, модернизирани вагони с климатик, прилично времепътуване и липса на маргинали. Пътувал съм няколко пъти с него като беше нов и си беше пълен.

А пък и да сравняваме сега с преди 12 години е нелепо. Най-малко сега заплатите са по 2-3 000 лева, а преди 12 години бяха по 500-700 лева, мобилността се е увеличила, много хора си накупиха ваканционни имоти по морето и си ходят там често. Не знам, ще видим аз лично съм малко оптимист, не вярвам да сме чак такава дупка тука навсякъде да се получават нещата само тука да не станат. Даже в Казахстан има частни влакове вече.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #36 on: 04.11.2023, 09:11:23 »
За Уикендите е хубаво да се знае, че не бяха субсидирани от държавата, а БДЖ ги пускаше на своя глава и свой риск (вероятно и на загуба).
Това са т. нар. търговски влакове. В момента няма редовни такива, но от време на време се пускат. Експресите и по-късно УБВ също бяха без дотация преди да станат обикновени бързи влакове, но със задължтелна резервация.

Мераците на Пимк най-вероятно включват и държавна субсидия, макар да не си го казват открито. Те имат достатъчно ресурси, за да окажат натиск субисидията да се раздроби на части и да играят за някои от тях.

Offline Chezare

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #37 on: 04.11.2023, 11:34:03 »
Иво, никой няма да се бръкне 70 лева за влак, който е по-бавен от колата! Разбери го най- после. Може в Румъния да работи този модел, но съм готов да се хвана на бас, че в България почти никой няма да се вози в него.
Най-лесното, ефективно и щадящо финанси решение е елементарно - разтегляне на разписанията, намаляване на средната скорост на придвижване и свеждане до минимум ролята на GPS-и, говорещи автобуси, табла и всякакви подобни електроники, които само утежняват основните процеси.

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #38 on: 04.11.2023, 12:02:09 »
А кой ви каза, че билетът ще е 70 лв? Дори от Прага до Виена с RailJet от сега за след малко е по-евтин, а минава 400 км за 4 часа. Това го подчертавам за тези, които смятат, че навсякъде из Европа високото ниво на услугата върви със също толкова висока цена. Спрямо покупателната способност там, тази цена си е направо смешна.
Прага - Братислава има дори за още по-малко - 47 лв при същото разстояние за същото време.

Влакът ще е малко по-бърз от колата на база текуща скорост, но е много трудно, дори невъзможно (у нас) да е по-бърз от врата до врата*, но въпреки това ще е по-бърз от автобусите, когато линията стане готова, а между Пловдив и Бургас и още следващото лято. Достатъчен успех ще е да свали хората от автобуса.
Така или иначе, който сега пътува с кола, ще го прави и занапред.

*Визирам конкретно направлението (София-) Пловдив - Бургас. По 2-ра линия, където няма магистрала, много от пътуванията с влак, дори между големите градове, могат да конкурират и автомобилите като времепътуване от врата до врата, според това къде са вратите спрямо гарите разбира се.

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #39 on: 04.11.2023, 12:57:06 »
А кой ви каза, че билетът ще е 70 лв? Дори от Прага до Виена с RailJet от сега за след малко е по-евтин, а минава 400 км за 4 часа. Това го подчертавам за тези, които смятат, че навсякъде из Европа високото ниво на услугата върви със също толкова висока цена. Спрямо покупателната способност там, тази цена си е направо смешна.

От Прага до Виена няма полети на нискотарифни авиокомпании и се лети сходно дълго колкото от София до морето. Ако се върнат полетите на Ryanair или Wizzair този частен влак до морето може да увисне преди да е тръгнал при цени около 40 лева за 45 минути полет.