Аз си мисля, че нещата се случват, защото но натискат за либерализация и ще се ползва като възможност дотациите към БДЖ да потекат директно към частна касичка и оттам за преразпределение…
Естествено, че ще има дотации за частника. Нали това е идеята?
По-добре за частника, отколкото за бездънното БДЖ. И в двата случая дотациите са обвързани с движението на влаковете, така че частникът няма как да си ги прибере в джоба без да пусне влак, но ще има частен интерес да си напълни влака с пътници, на които да вземе парите за билети, което значи да предложи конкурентна услуга. В момента БДЖ получава дотацията, търкаля някакви влакове и на никой не му пука дали някой се вози в тях, защото на никой заплатата му не зависи от това дали влакът е пълен или празен и дали е навреме или закъснял с 3 часа. Разбира се това не значи, че всички влакове трябва да са частни. БДЖ поставя много висока летва за други неща, с които частниците щат-нещат трябва да се соъбразяват.
Влакът на частника с тази инфраструктура трудно ще достигне кой знае какви скорости за да оправдае високата цена.
От Пловдив до Бургас скоро ще има почти изцяло нова линия, от която 1/3 ще е за 160 км/ч, останалите 2/3 - за 130 км/ч. До следващото лято, в най-лошия случай, стар ще е останал само участъкът Чирпан - Свобода.
А и за цени никой не е говорил. Не знам защо всички са решили, че частникът ще вози на тройни цени. Пък и това си е негов проблем, особено ако реши да пусне влак без дотация от държавата. БДЖ също има недотирани влакове.
Всички вървежни и търсени направления ще са в ПИМК, те свободно ще си определят цените, БДЖ няма да има ресурс да ги конкурира, защото ще е заета да крета останалите влакове.
Цените няма как да са кой знае какви, защото никой няма да им се качи във влака, при наличието на магистрала. Хората просто ще се качат на кола или автобус, или просто няма да пътуват, ако не могат да си го позволят. И в момента БДЖ има незначителен дял в пътуванията по направлението София - Пловдив - Бургас. Не е ясно как ще се развият нещата дългосрочно, но няма гаранция, че няма да се появявт и други превозвачи. И в товарните превози се вещаеше тотално пропадане заради частниците, ама и БДЖ-ТП си има работа, и частниците също.