История > История на маршрутната мрежа

История на спирковите знаци и навеси

(1/75) > >>

Balkanton:
Тази тема може бързо да се изчерпи, но все пак, си мисля, би била интересна. Вече стана въпрос за жълтите спирки от 80-те години. По мое мнение те бяха доста добри, но може би за условията, в които бяха поставяни. Хубаво беше, че бяха жълти и се открояваха в далечината. Даваха списък на спирките по маршрута (както и сегашните всъщност). Имали са и записани интервали на движение, които не знам доколко са се спазвали или актуализирали (все пак те просъществуваха до времето, когато съм навършил 9-10 години и не съм обръщал внимание на това). Към тези спиркознаци са се поставяли добре известните ни навеси с черна конструкция (покривът беше в жълто) с двустранно остъклени стени от матови стъклени "панели" с гумени уплътнения помежду им. Вътре имаше пейка. Таванът отвътре беше покрит с пластмасови плоскости. Странно защо през 90-те години започнаха да ги боядисват точно в кафяво, а не нещо по-свежо. Всъщност почти всички такива навеси оцеляха и днес са изцяло покрити с релефни светлосиви пластмасови плоскости.
Интересен спомен имам за спирките по днешния булевард "Цариградско шосе"(а тогава представителния бул. "В. И. Ленин"). Смътно си спомням, че спирковите знаци по този булевард бяха със същата форма като жълтите ( с четири табла и покривче), но бяха с друг цвят. Четирите табла бяха метални, боядисани в бяло (или неръждаеми небоядисани, не помня добре) и върху този фон с червено (за автобусите) и синьо (за тролеите) бяха напечатани номерата и картинките на превозните средства, както и съответните сведения за маршрута. Покривчето пак беше напровено от четири метални табла, но не си спомням какво пишеше на тях. Навесите към тези знаци бяха също като обикновените, но с някои разлики. Стъклата имаха лек отенък на червено, а вместо в жълто покривите бяха боядисани в червено. В единия край на покривите имаше табло пак в червено на което с бели букви пишеше името на спирката, а в другия край имаше някакъв знак (две срещуположни "стрелки" една върху друга), може би някаква емблема на градския транспорт. Можете ли да дадете повече информация за тези спирки?

Ivo:
По мое мнение,ламаринените навеси,които преди бяха отстрани със стъкла,след това махнаха стъклата и сложиха ламарина,а наскоро сложиха пластмасови плоскости и метални пейки,са най-добрите навеси.Най-много пазят от сняг,дъжд,слънце и вятър.Докато тези новите стъклените,които монтират само от дъжд и сняг пазят,и то не много,и почти не предпазват от бурев вятър,или силно срънце.
А още по-отдавна са слагали друг тип навеси,само отзад преградени с ламарина,и с покрив от ламарина,тези навеси също са добри.Все още такива има на автогара Хладилника,в района около гараж Земляне,по селата,и на други места,освен в София има ги в други гредове,както и от първият вид.

П.С.Каква е разликата между автостанция и автогара,питам защото автогарите Дървеница,Гео Милев,Хладилника и още 2-3 други ги пишат автостанция,вместо автогара,има ли въобще разлика?

Dragon:
От автостанциите тръгват автобуси на градския транспорт, а от автогарите - на междуградския.

А инзче има един навес на спирка, койот мисля е уникален за София. Става дума за този койото е на спирката на а. 88 и 120 в началото на Вапцаров. Май няма друг подобен в София?

burtan:

--- Quote from: Dragon ---От автостанциите тръгват автобуси на градския транспорт, а от автогарите - на междуградския.

А инзче има един навес на спирка, койот мисля е уникален за София. Става дума за този койото е на спирката на а. 88 и 120 в началото на Вапцаров. Май няма друг подобен в София?
--- End quote ---
Мисля че към уникалните може да се прибави и този които е между Дианабад и Семинарията по маршрута на А94

Balkanton:

--- Quote from: Dragon ---От автостанциите тръгват автобуси на градския транспорт, а от автогарите - на междуградския.

--- End quote ---
Такава май имаше преди на летището.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version