История > История на маршрутната мрежа
История на трамвайната мрежа
mlk:
десетина мнения по-надолу се намира актуализираната версия.
x3m:
Да коментираме някои неточности:
бул.М.Луиза- ул.Г.Игнатиев е от по-късен период, не от 1901
Първоначално трасето е по ул. Алабин покрай градинката на сегашния хотел Рила по Гурко.
Трасето до по бул. Руски до Орлов мост в някакъв етап е правило ляв завой по ул. Сан Стефано и е стигало мисля до Шипка или кръстовището преди него (това, което е между БНТ и Шипка).
Имало е линия до депо Клокотница от страната му към централна гара.
Имало е трети коловз по Стамболийски в частта между Възраждане и св. Неделя, която се е използвало само за преминаването на мотрисите от приоритетната 5-та линия.
mlk:
--- Quote from: x3m on 24.09.2008, 19:20:48 ---Да коментираме някои неточности:
бул.М.Луиза- ул.Г.Игнатиев е от по-късен период, не от 1901
Първоначално трасето е по ул. Алабин покрай градинката на сегашния хотел Рила по Гурко.
Трасето до по бул. Руски до Орлов мост в някакъв етап е правило ляв завой по ул. Сан Стефано и е стигало мисля до Шипка или кръстовището преди него (това, което е между БНТ и Шипка).
Имало е линия до депо Клокотница от страната му към централна гара.
Имало е трети коловз по Стамболийски в частта между Възраждане и св. Неделя, която се е използвало само за преминаването на мотрисите от приоритетната 5-та линия.
--- End quote ---
Линията по Шипка е описана в първия пост:
Орлов мост- Военно училище
---------------------------------------
съществува от 1906г. до 1940г.
Линията за тм.5 действително не съм я писал.
По графа си я има линията още от 1901г., макар и в началото да е правила малко въртели и да не е била по Алабин.
А линията до депо Клокотница от страната му към централна гара не знам дали трябва да се класифицира като трамвайно трасе на редовна линия от ГТ ?!?
x3m:
За Клокотница не мога да кажа нищо - изключително оскъдна ми е информацията и не мога да кажа дали е била просто маневрена линия към депото или е имала и други функции.
Имам и един въпрос. Докато действа двореца като такъв, бул. Руски е затворен и градината пред двореца е част от имението на царя.
1-во: този период до кога продължава?
2-ро: по времето на този период от къде е миванала линията до Орлов мост - отзад по Търговска и Московска?
От стари снимки е видно, че има действаща трамавйна линия пред Военния клуб и Народното събрание, но ако градината прегражда директния излаз на Руски с площада пред президенството, откъде са заобикаляли трамавите?
CKD:
Редно е да добавим и временното трасе по ул. Струга.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
Go to full version