Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Messages - boleroto

Pages: [1] 2 3 ... 205
1
Крусев трябваше точно и ясно да каже - има експерти в общината, в проектантските бюра, в строителнитре фирми, в надзора. Тези експерти са такива, защото имат такъв и такъв опит, квалификация, изпълнили са такива и такива проекти и тн. И ние разчитаме на тяхното мнение, за да се изпълни определена задача - в случая проектиране, строителство и надзор на тази отсечка.  Не Крусев е човекът, който избира материалите и доставчиците. Той е администратор. Трябва да управлява процеси по избор на изпълнители.

Има експерти, да - техните документи цитираме. Протоколите, отстраняващи офертите, съдържащи Пандрол са с аргументи, с някаква обосновка, с обяснения. Аргументите за допускането на материала, освен, че нарушават Чл. 116 (5) т. 1 от ЗОП са "пипнах", "късах" и между другото набедават строителите на депо Земляне, че е строено некачествено... А за признанието, че стаовището е писано "след търсене в Интернет" не мисля, че има нужда да се коментира.

Мисля като правиха Овча Купел - сложиха пак такива изолаторни подложки, но там толкова радост беше, че се ползва истинска съвременна технология и тн. Сега - не били годни, не били изолиращи, не били нам си какви си. Глупости.

Да, имаше радост, при това огромна и напълно заслужена. Защото виброизолаторите на Пандрол стават за такива трасета: твърди са и при значително по-високата скорост, спрямо Графа, обират правилно вибрациите, трасето е далече от сградите, което позволява каквито вибрации не са обрани от изолаторите да се абсорбират много преди да са ги достигнали, настилката е асфалт, което ознчава, чефуата между плаващата плоча и леглото е изпълнена правилно, за разлика от липсвата ѝ посестрима на ул. Граф Игнатиев.

И те така...
Поздрави
Смърф

2
Това, което не ми харесва е, че отново информацията, която подлежи на обновяване е напечатана, а не е в джобове.

Това е тестовия екземпляр. В окончателния вариант ще има джобове. НО сега докато тестваме решихме да печатаме върху хартия, защото е по-лесно .

3
Та, значи в крайна сметка проблемът не е в това, че тия двамцата са неспособни да изкажат мнението си публично и че не могат да напишат и внесат становище; проблемът е, че сме направили "хепънинг" в Лозенец и сме подарявали карти. Яд ли те е? Звучи като да те е яд?

И вместо да се засрамят, че се опитват най-нагло да подлъгват неинформираните и да изкривяват истината, ще ми дуят устни, че сме дръзнали да "прикоткваме" фенове. Та, значи "средното разстояние между метростанциите в София от 1100 метра падна на 500-600 метра именно заради такива организацийки", въпреки, че ние настоявахме за междустанционно разстояние от 1100+ метра. Та, значи лобираме за Тех парка, като защитаваме трасето, което не минава през Тех парка...

Дебили и идиоти не е обида. Констатация е! А, ако някой лекар се наеме да се занимава с вас двамцата, сигурно ще го имате и като диагноза.

Пак ще го кажа - жалка история.

4
Мисля, че правилата на форума забраняват обидите...

А за клевети хората се съдят...

5
Някакво цирикане дочувам пак по мой адрес...

Не видях пасажера да е внесъл становище, с което да настоява за реализацията на Вариант 2...
Не видях пасажера да е внесъл становище, с което да настоява за по-голямо средно разстояние между станциите...
Не видях пасажера да е внесъл становище, с което да настоява за разглеждане на алтернативно заложение...
Не видях пасажера да е внесъл становище, с което да настоява за алтернативен профил...
Не видях пасажера да е внесъл становище, с което да оборва аргументите на анализаторите, изготвили предварителното проучване.

цитирам внесеното и защитено на експертния съвет становище:

Quote
“Спаси метрото” предлага на ОЕСУТ да възприеме и приеме за изпълнение Вариант 2 с удължаването му с една станция след бул. Брюксел, където да прави връзка с вече изградената метростанция Дружба и да предложи изграждането на автобусен терминал за крайградските линии от южно и източно направление успоредно с метроинфраструктурата.

Подкрепяме реализацията на Вариант №2 заради възможността метрото да осъществи градоформиращата си функция в ж.к. Дружба 1, която заради разположението си продължава да страда от недостатъчна адекватна обвързаност и да е оградена от пасивни територии, които отблъскват пешеходно движение. Смятаме, че Вариант №2 с допълненията, които предлагаме, е по-добър от градоустройствена гледна точка, тъй като е разположен на равно разстояние както от моментния генератор на трафик – МОЛ “Цариградско шосе” и бизнес сградите около него, така и постоянния такъв – жк Дружба. Това ще позволи привличането на по-голям потенциален пътникопоток, увеличавайки ефективността от инвестицията в метро. Същевременно – това ще създаде алтернатива – дубльор на най-натоварената артерия – бул. “Цариградско шосе” и ще преразпредели това натоварване.

Ето го междустанционното разстояние, което защитавахме на съвета:

6
Снимки / Re: Снимки (трамваи)
« on: 10.11.2016, 12:01:42 »
Болерото, и теб какво те бърка всичко това? Нали написах, че всичко трябва да е за удобство на ватмана, от чийто комфорт зависи и здравето и безопасността на пътниците и останалите участници в движението.

Какво ме бърка? Ватмана е общински служител и като такъв е лицето на трамвайния транспорт. Ако искам да видя на ватмана възприятията за това какво е хубаво перде, ще го помоля да ме заведе дома си, да ми покаже какво е провесил на корнизите си. Докато е на работа, за която му се плаща от моите данъци, очаквам да не се занимава с декориране на трамвай, за който пак се плаща от моите данъци и да държи трамвая във вид, който да не е повод за срам за всички, които са имали неудоволствието да обясняват защо трамваите в София, за разлика от навсякъде другаде в Европа, са обзаведени индивидуално с перденца, балдахинчета, китеници, пликове и вестници.

Ето заради това ме бърка. Ватманът е на работа. И докато е на работа, в работното му място трябва да има единен стандарт. Като ватманите имат проблем със слънцето е редно да се обръщат към началството си и да изискат щори, ЕДНАКВИ, СТАНДАРТНИ щори, а не да си шият перденца и да се правят на Марта Стюърд!

7
Снимки / Re: Снимки (трамваи)
« on: 10.11.2016, 11:53:42 »
Щорите на динозаврите са в изключително ужасно нехигиенично състояние.

Ужасното нехигиенично състояние се оправя с редовно чистене.

Това е съвкупност от прах, мръсотия, примесена с всякакви течове в кабините и мирис на мухъл.

Нищо, което един влажен парцал с малко вода и белина не може да разреши, ако минава по щората веднъж седмично.

Всяко едно придвижване на щората води до освобождаване на огромно количество мръсотия, която се поема от ватмана

Придвижването на щорите няма да е проблем, ако ватманите чистят редовно щората. Щом могат да вършат идиотщини като носене на пердета, могат да мият една щора веднъж седмично - цялата процедура отнема максимум 15 минути барабар с подсушаването.

така, че колкото по-малко се движат, толкова по-добре.

Не, колкото по-често се чистят - толкова по-добре

И нещо много важно - тези щори предпазват от слънце само отпред.

Да, забравих, че трамваите с щори идват от Прага, където слънцето залязва на север, а всички трамваи се движат на запад. Само!

А от страничните прозорци не предпазват изобщо от слънце, а най-много пречи светлината идваща от ъгловите прозорци, т.к. там няма нищо. За мен фолиото не решава проблема, т.к. на някой ватман може да му пречи. Така, че най-удачният вариант е с пердета, които са собственост на титулярите и периодично ги свалят и перат. А другото за Европа не искам да го коментирам отново, защото от сравнения с тази или онази страна не сме просперирали. От копиране също. Все пак ние сме мислеща нация, която може сама да създава редица неща.

Пердета, собственост на титуляра. За да може циганията да е пълна и трамваите да приличат на подвижни резиденции на бездомници в очите на всички, които някога са виждали градски транспорт в нормални държави... Желязна логика.

8
Снимки / Re: Снимки (трамваи)
« on: 10.11.2016, 11:43:25 »
Средностатистическият пътник, каквито са над 99% от пътниците желаят като се качат в трамвая, той да ги закара живи и здрави за мястото, където са тръгнали. Аналогично пешеходците и другите участници в движението също не желаят да имат конфликтни ситуации с трамваи. А как може да се постигне това? Като на ватманите им се създаде максимално добри условия на труд. А как се постига това? Като те сами си направят работното място комфортно и удобно. А какво е комфортно и удобно зависи от самите си тях. Така, че оставете ватманите да си изкарват смяната както ще им е най-добре. А тук десетина човека стоят и САМО ПО СНИМКИ съдят за вида на предното стъкло и кабината и смятат, че това е много по-важен проблем от всичко останало, което съм написал по-горе.

По отношение на инв номер на 2053. Отделих повече от два часа да го изработя и накрая го залепих накриво... Съжалявам предим всичко за своето изгубено време. По-нататък някой го е преместил на калъфа, скоро и ще изчезне. Явно инвентарни номера не трамваи не мога да правя. Извинявам се за опитите си.

Какво, по дяволите означава това? Т6А5 си имат оригинални РАБОТЕЩИ ЩОРИ. Откъде накъде трябва ватманите да осират нови трамваи с боклуците си?

Трябва да има стандарти. Не може ватмана да си внесе покъщнината, да си лепи вестници и фолиа по трамвая, щото не му било комфортно работното място. Аз нямам право да оставям листи на бюрото си на моето работно място: всичко трябва да е прибрано в шкафовете в края на деня. Колко още преди ватманите да си направят комфорта, като виснат китениците, тролчетата, календарите с голите цици, щото и такива гледки съм виждал? Що за глупост?!

9
София има около 40% по-малко население от Виена и Будапеща, това на агломерацията е над два пъти по-малко. Съответно и пътникопотоците са около два пъти по-малки и ако в такива големи градове има 60-метрови състави, то за София са достатъчни 30-метрови. :rolleyes: При по-дълги състави за да не пътуват полупразни без правостоящи в пик ще се наложи разреждане до интервали над 10 минути вероятно и 20, което ще отблъскне пътници.  :rolleyes: ТМ5 има малки радиуси на обръщателните колела в Княжево и на Съдебна Палата особено второто.  :rolleyes:

Интересно. Прага има население идентично с това на София, но там имат три пъти повече пътници в градския транспорт. По твоята логика, как мислиш - колко метра под видимата Прага са другите два града, които генерират мистериозната разлика? </sarcasm>

Не населението на града определя колко и какви ще са пътникопотоците, а ефективността на мрежата. София навремето е имала далеч по-малко население, пък пътникопотоците в градския са били по-големи от сегашните...

10
- Как ще го "осакатим", при положение, че му увеличаваме вместимостта и удължаваме маршрута до "Младежки театър"?

Защото ще осакатите пластичността на трамвайната мрежа. Да ви го нарисувам ли?
Колко пъти ви се повтори, че обръщането на едно трасе от едно междурелси на друго трябва да става след анализ за възможностите за реорганизация на теснорелсовите маршрути такава, че да не ги парализира. Имате ли такава или си говорим наизуст?

- Защо живеете с мисълта, че довозването до друг транспорт е някаква черна работа и принизяване на функцията?

Защото довозването до метрото - линии, разработени и опериращи основно като довозващи (такива, които да се съобразяват преди всичко с метрото) са по-нисък клас линии от основни, каквато е ТМ№5. Те са къси, с интервал, синхронизиран с този на метрото и разписание, синхронизирано с метростанцията, от която тръгват, обслужват конкретна връзка - метростанция-квартал. Цялата алабалистика как трябва да обърнем междурелсието, защото два влака на Красно село можели да се засекат едновременно на перона е абсурдна. Тя говори за изключително слабо познаване на градския транспорт на София и на преследване на идея-фикс без оглед на обективен анализ на ползи и вреди.

- Ако така погледнем, връзването с другите нормалнорелсови трамваи и е всъщност издигане на функцията на трамвайния транспорт, спрямо метрото най-вече

Пълен нонсенс. Както казах по-горе, преди да правите такова нещо трябва да се направи анализ за потентността на теснорелсовата маршрутна схема без Цар Борис III. Очевидно е, че нямате такъв... Докато не го произведете, всякакви коментари на тази тема ще са нечии фантазии и бълнувания.

- Ранният, късниият и нощният транспорт, както някой вече написа, е аргумент в посока на това, че неудобствата от еднократния мъртъв пробег при сутрешното захранване (които така или иначе смятаме за преувеличени) съвсем се минимизират.

Вие можете да ги смятате за преувеличени. Аз обаче се чудя дали сте правили разбивки - колко и къде ще са топлите резерви. Колко и къде ще са студените? Колко време ще трябва ако трябва да се захрани по спешност линията с друга кола/други коли от депото? Как това ще се отрази на графика? Колко време и колко маневри трябва да се правят, за да излезе кола от Красна поляна на линия?

11
ПС. Защо толкова акцентирате на това "ранни коли" и "последни коли"? В метрото в колко часа излиза първата и последната кола, след като между Обеля и Бизнес парка линията е 19 километра?

Защото работното време на градския транспорт в София започва адски късно и свършва адски рано. Какво значение има в колко часа са влаковете на метрото. Наясно ли сте, че ТМ№5 има свой пътникопоток, който няма нищо общо с метрото? Или понеже сте си наумили, че ТМ№5 ще е довозващ ще го осакатим, за да се въже с него. Това означава ли, че в час пик предлагате да мине на 6 минутен такт, какъвто ще е пиковия такт на М3? Все пак, ако единствената му функция, която предлагате е да бъде довозваща линия, няма смисъл да търкаляме коли на интервал по-малък от този на метрото, нали?

Първите курсове на градския транспорт в Прага от дневните линии е в 4:30 за всички линии, а последните - в 12:30, като в промеждутъка има и нощен транспорт.

12
Имаме непреодолима разлика в концепциите с Вас, трябва да признаем. Ние не залагаме на възможности за маршрутизация от всяка точка за всяка точка. Търсим опорна мрежа от Метро + Скоростни трамваи в 10-минутен такт.

Да, моята е същата с тази на градове като Прага, където трамваите не са придатък на метрото, а самостоятелна система, допълваща се с него, но не всяка цена. Та, в Прага има магистрални трамвайни маршрути, които осъществяват бързо връзки периферия-център и периферия-периферия. Но такава система има едно-единствено изискване: с промяната на пътникопотоците да може да свободно да се създават нови маршрути, отговарящи на нуждите им. Справка: вижте реорганизацията на линиите в Прага, която сега се въвежда.

Не разчитаме на трамвай от Младост-3 през центъра за Хладилника, нито от Обеля за Орландовци през Женския пазар. Нито от Илиянци за Красна поляна (и да спорим по 5 години в съседната тема, дали не трябва да върти на Овча купел) - точно това е днешната мрежа със скорсост на придвижване 13,2 км/ч. и кой-знае колко по-висока няма да стане. Видяхте на клипчето, как се постигат 30 км/ч и то не само в Берлин.

А трябва: трамвайният транспорт е идеален за дълги линии, които са натоварени по цялата си дължина, защото трамваят има най-висока пътникопроводимост. Една кръгова линия ще допълва метрото. Една линия ж.к. Борово - пл. Орлов мост - ж.к. Дружба - ж.к. Младост може да освободи 204; една линия кв. Княжево - пл. Батенберг - Враждебна ще захранва метростанциите на Ботевградско шосе, Мадрид, Сердика (отчасти) и Красно село като създава нова пряка връзка през града и запазва връзката на периферията с центъра.

Наистина, разгледайте опитът на Прага: ще се изненадате колко много може да се възприеме от тях, ако веднъж абстрахирате от тази фиксация върху междурелсията.

13
То спокойно и Константин Величков може да се отдели от движението с ограничители. Въпросът е, че това дали едно трасе ще е 1009 или 1435мм не е фактор дали то ще е скоростно или не. Аз лично не виждам как трамвай, който е на 4/5 минути в час пик, на фона на всички останали трамвайни линии по Ботев ще трябва да спре на Ботев и Пиротска, да стовари и разтовари пътници и после да задържи още автомобилното движение, за да завие надясно по ул. Пиротска - това ще означава колона, която ще опре в Тодор Александров, проблеми, ядове, да не говорим, че тоя завой ще се прави с може би много ниска скорост, защото ако приемем Rmin=18m ще имаме сериозно доближение до тротоара и до сградите на южния ъгъл на кръстовището...

Тази идея би могла да бъде по-адекватна, ако както blagun каза, вместо по Ботев се пусне по Алабин и се върже на Халите, но тогава отново се повдига въпроса какво правим с Македония и нейните стрелки?

14
Интересно, при едни и същи входни данни ние правим различни от Вашите заключения. След като скоро престои ремонт и на другите 1435 мм трасета, то точно логиката е да бъдат надградени, заедно с ТМ 5, в система високоскоростни широкорелсови трамваи, в собствени трасета, събиращи се в центъра.

Теснорелсовите трамваи си имат отделно място. Както виждате, тук заварваме спорове с давност 5 години, дали ТМ18 да върти на "Журналист" или на "Хладилника", а ТМ12 - на "Орландовци" или на "Илиянци".

Хората, които не се вълнуват от бързина, редовност и точност, защото имат време в изобилие, и ги интересува с едно сядане на местата с предимство да стигнат до другата част на града, са пенсионерите с 6 лева месечна карта. Не успее ли трамваят да се пребори за икономически активните хора, майките, които бързат след работа да си приберат децата от градината и татковците, които влизат с костюм, гледат да не се изпотят и някой да не им настъпи излъсканата обувка, значи трамваят е на "Лека нощ деца" като транспортна алтернатива за София.

Аз имам следният проблем: според мен една система трябва да позволява маршрутизация от всяка крайна точка до всяка крайна точка. Това в момента не е възможно. Но това е най-ефективната система - която ти позволява да адаптираш линиите без да мислиш за инфраструктура и единствено да се фокусираш върху разширяването й, вместо в наливането на пари за нейната адаптация към едно, или две междурелсия.

Да, релсовия път, elbi, трябва да се поддържа и ремонтира, но да обмисляме смяна на междурелсието с ремонтите означава да накъсваме маршрутната схема според тази етапност. Как ще организираме маршрутите си тогава?

Трамваят ще се пребори за активните хора, ако е бърз и редовен, а не ако е на 1435мм. Вече много хора ви го казаха - смятаната на междурелсието на Борис 3 няма да направи jack shit по този въпрос. Много по-ценна инициатива е вие, като политическа партия, да настоявате за signal priorirty за трамваите и увеличаване на броя коли, които ще се купуват за ТМ№5, за да може да се сгъсти още, отколкото да натискате за нещо абсолютно безсмислено, което в крайна сметка не носи особено много полза. А по тези въпроси не сте обелили нито дума. Което е много сходно с това, което прави общината - и тя мишкува по този въпрос. С половин уста се обяснява, че ще има нещо, ама накрая се оказва, че нашето нещо не е като онова нещо, което прави трамвайния транспорт наистина безапелативен демотиватор за автомобилния трафик...

15
Относно 5 ако се реализира да е широко, то непременно Красна поляна трябва да го обслужва (както е писано по-горе) и трябва да се помисли и за това, не само за трасето.
Определено трябва да се мисли за:
- трирелсие Красна поляна-Трамкар (може би и до Горнобански път за запазване на връзката Княжево-Илиенци)
- частично преустройство на депо "Красна поляна"
- обсъжданото трирелсие в центъра
- отчуждаване в Княжево за обръщало.
Всичко е въпрос на разчети, съответно на анализ - струват ли си или не. Респективно на евентуален обратен преход 1435>1009. Или на запазване на статуквото. Но, както и Гергин каза, не само за трасето на петицата, а на цялостната система - инфра+подвижен състав.

Жоро, не мисля, че трикове по българизацията на возилата имат нещо общо с генералния план на трамвайната инфраструктура.

За да стане идеята на ДЕОС без това да скопи трамвайната мрежа (като изключим месеците на строителство, в които напрактика няма да имаме трамваен транспорт) ще трябват...

1. трирелсие по бул. Цар Борис III от Княжево (с преустройване на колелото) до пл. Руски паметник;
2. трирелсие и пълно престрояване на пл. Руски паметник;
3. трирелсие по бул. Македония от пл. Руски паметник до ул. Алабин;
4. пълна корекция на релсовия път на пл. Македония така, че трирелсието да се вмести във всички стрелки;
5. трирелсие по ул. Алабин, бул. Витоша и бул. Княгиня Мария Луиза до ул. Екзарх Стефан;
4. преместване на спирката на Централни хали в посока Лъвов мост, за да се отвори място за кривата;
5. трирелсие по бул. Никола Мушанов и бул. Овча купел от депо Красна поляна до бул. Цар Борис III;
6. рехабилитация на депо Красна поляна и преустройството му в хибридно депо, помещаващо 1009/1435мм.

За парите, нужни за тази екзотика спокойно може да се обърне всичко от 1435 на 1009...

16
Кошът на T6A5 е с ширина 2500mm макар и базата на вагона да е по-къса от тази на T6B5 - 6700 вместо 7500mm. Съответно при монтирането му на талиги за 1009mm ще се влоши стабилността на вагона, тъй като се намалява опорният контур. :rolleyes:

Добре, значи предвид, че ги купихме на цена по-ниска от тази на средноскъпа мутренска джипка, можем спокойно да ги продадем, ако се реши 1435мм да се изостави и София да се върне изцяло към 1009мм.

17
Преди време го написах в Спаси метрото, но ще го напиша и тук. Това по отношение на коментар на fafan, че защото сме били цитирани, значи задължително има връзка с нас.

Quote
Във връзка с внесеното в Столичната община предложение от ДЕОС \ DEOS бихме искали да кажем следното:
1. При предстоящата реконструкция на трасето се запазва възможността междурелсието да се преработи в 1435 мм, когато и ако се докаже технологична и експлоатационна нужда от такова;
2. В София има само едно депо, пригодено за обслужване на състави за междурелсие 1435 мм - депо "Искър", намиращо се в ж.к. Дружба. Намиращите се в депо "Красна поляна" два коловоза за 1435мм са недостатъчни за захранване на линия като ТМ№5 и не са проектирани за редовна експлоатация;
3. В депо "Искър" няма достатъчно състави, за да обслужват линия като Тм№5, а закупуването на нов подвижен състав в рамките на новия програмен период се ограничава до 13 нови състава за междурелсие 1009 мм, които следва да освободят наличните състави "Инекон" за прехвърляне по други линии;
4. Депо "Искър" се намира на 10,6 км от най-близката точка от новопредложения маршрут на ТМ№5. Това прави захранването на една линия като ТМ№5 бавен и сложен процес;
5. Закриването на обръщателни уши е неприемлива практика в град, който вече е закрил 20 км еднопосочен релсов път само през последните 10 години. Закриването на това ухо прекъсва транспортни връзки: напомняме, че обръщателното ухо на Съдебна палата обслужва и ТМ№8, както и компенсира загубеното обръщателно ухо на пл. Руски паметник;
6. Кривата от бул. Христо Ботев към ул. Пиротска ще е трудна от екплоатационна гледна точка, ще предизвиква неудобства за ватманите и пешеходния трафик, предвид, че ще е с минимален радиус в тясно кръстовище.

Бихме искали да предложим алтернативна посока за размисъл на Група „Устойчиво развитие“:
1. Преминаването от 1009 на 1435 мм междурелсие за бул. Цар Борис III трябва да е обвързано с реконструкция на депо Красна поляна за съвместяване на двете междурелсия и осигуряване на връзка през бул. Никола Мушанов и ул. Коломан, както е предвидено и в ОУП. Капацитетът на депо "Искър" никога не е достигнат, но дори и с пълно депо, няма да има достатъчно състави за обслужване на 4 линии, пресичащи целия град и играещи ролята на канализатори на пътникопоток. Напомняме, че трамваите са най-ефективни като демотиватори на автомобилното движение към Центъра, ако са с къси тактове на движение;
2. Преминаването на бул. Цар Борис III на 1435мм междурелсие ще е обосновано при маршрут, "пробиващ" към бул. Ботевградско шосе и кв. Враждебна, който да допълва метрото във формат Скоростен трамвай;
3. Реконструкцията на обръщателното ухо при Съдебната палата в двупосочно ще позволи да се организират маршрути като кв. Хладилника/ж.к. Дървеница (след реализиране на трасето по ул. Никола Габровски) - Съдебна палата и т.н.

Не мисля, че е тайна за някой от тук присъстващите, че аз съм активен пропонент на трамвай 27 (5+22), както и на трамвай 30 (7+23) и на трамвай К (който да стане кръгов поетапно) във формат Скоростен трамвай, но ако ще се тръгне към тяхната реализация с междурелсие 1435мм, то тогава това трябва да стане след задълбочена икономическа оценка и на база щателно изследване на варианти за маршутна схема, която да не се парализира от трансформацията им в 1435мм.

Аз лично не съм убеден, че съществуват много такива варианти.

Двете междурелсия са тежест за града и създават повече проблеми, отколкото решават. Ако ще вървим към уеднаквяване, аз лично мисля, че който е по-голям печели, т.е. вече построените като 1435мм трасета трябва да се преустоят обратно в 1009мм. Защо?
  • Те са общо към 40 км, като една част от 2,6км са в сдвоено трасе, т.е. тя може даже да не се реконструира, а просто да се изостави третата релса;
  • По тях се движат по-малко състави, при това - по тях не се движи нито един новопроизведен състав, т.е. не са наляти сериозни инвестиции в подвижен състав и ще е по-лесно и икономическо обосновано да се разпродадат и подменят, или реконструират (новите чехи са с кош като за 1009 и може само да им се смени талигата) в състави за 1009мм
  • Ще се наложи да реконструираме само едно депо, вместо две[\li]
Една част от трасетата за 1435мм вече се нуждае от пълна рехабилитация и ще е далеч по-малко болезнено да обърнем 40км трасета и едно депо, отколкото да обръщаме 260км и да реконтруираме общо три депа, а на всичкото отгоре да изхвърляме към 180 трамвая, добри или лоши, вместо да разпродадем или реконструираме 50 (мисля, че толкова бяха сега в Искър, който може - да ме поправи).

В заключение, тази идея е безсмислена. Най-оптималното е да се направи това, което вече е направено - да се остави възможност за 1435мм по трасето и да се измисли транспортната схема преди да започнем да подменяме трасетата в едно или друго междурелсие. Пък ако утре в Кремиковци текне мед или Фонтан на младостта - можем и 30 междурелсия да си направим. Дотогава обаче 1009мм си остава най-ефективния вариант.

18

Става дума за печатния шрифт в тези буквари, който е един и същ през всичките тези 70 години, т.е. хората са се научили да четат на този шрифт и той е най близък в съзнанието им като възприятие.
Не говоря за ръкописни шрифтове, защото предполага никой няма да слага информационни табели изписани ръкописно.

Т.е. коментираш шрифтове, които преди навлизането на компютрите се ръководят по руския стандарт (дори от чисто "хардуерна" гледна точка - пренареждане на клавиатурата на пишещите машини така, че да е идентична с тази на руските като съдържание на буквите след правописната реформа, където отпадналите две букви се заместват от Э и Ы. Който е виждал Марица 32 знае за какво говоря) и след навлизането на компютрите - шрифтове, разработвани или от руски дизайнери (над 70% от кириличните шрифтове в момента са дело на руски дизайнери) или от американски такива, използващи, отново - руския стандарт, защото той е бил използвания по подразбиране при разработката на шрифтове, предвид "пазара" им.

Шрифтът, който използваме по никакъв начин не отстъпва на другите си аналози като четимост, пропорции и т.н., така че наистина не виждам смисъл в тази опозиция...
Нито е единствения, който използва българската вариация на кирилицата, нито е непознат на масовата публика, предвид, че употребата му расте с всеки изминал ден.

19

Само ще дам един цитат: "Една лъжа, повторена сто пъти, става истина". Този шрифт не е по-четим и не е българска кирилица. А задачата "да стане истина" е почти изпълнена.

Цитирай каквито сентенции искаш. Аз съм професионален графичен дизайнер с над 10 години опит и когато кажа, че един шрифт е четим, значи е четим. Когато кажа, че един шрифт е красив и функционален, това също означава, че той е точно това, което казвам. Защото, за разлика от всички безполезни дървени философи, аз си изкарвам хляба с това.

Май вече споменах че не е добре да си давате оценки сами за себе си.

Мда, на това отговорих по-горе.

Сигурно има някакъв смисъл на определено място да вземеш трамвай, след което да се прехвърлиш на метро. За съжаление във случая не виждам кой и защо ще се качи на тм10 за да стигне до удобната за пътуването му метростанция Витоша. За това считам че този символ на метро е заблуждаващ и трябва да изчезне от челото на тм10. Ако се появи на някой довозващ транспорт - няма нищо против. А може и да е друга причината - да го е напарвил някой както тук ...

Тук ще ти цитирам какво е отговорил  AGENT 006, защото това е перфектно описание на функцията на логото. Оттам нататък всякакво цирикане на тая тема от твоя страна е безсмислено.

Първо не е "М", а е стилизираното лого на "Метрополитен", доколкото може да се изобрази от електронните табели и второ идеята е пределно ясна - по същият начин както има пиктограма за летище може да има и пиктограма за метро, за влак или за пристанище. Причина за това е на първо време огромното значение на транспортните възли в съвременния начин на живот, което от своя страна прави местонахождението им силно разпознаваемо и на второ място фактът, че наличието на интермодална транспортна връзка, без значение от точното й място, прави въпросното място притегателна точка за икономическа и транспортна дейност. Всички тези причини са достатъчни, за да е оправдано на електронните табели на ТМ 10 да се изписва допълнителна пиктограма за това, че линията отива до метростанция "Витоша".

Тук приемам критиката и си посипвам главата с пепел. Не намерих публикуван списък с членовете ви. Едно лай...це, което си позволи тук във форума публично да ме напсува на майка, а пък след това един модератор му коригира мнението и изтри моя цитат, писа че са негови. Извинявам се че го причислих към Спаси София.

Не сме длъжни да предоставяме такъв. А това лай...це, както го наричаш е направило повече за градския транспорт, колкото ти няма да направиш и 1000 живота да изживееш, така че ще го уважаваш. Ясен ли съм? И единствената причина аз да не те напсувам и с по-люти псувни от това да споменавам горката жена, която не те е глътнала, е че очевидно съм по-голям мазохист и продължавам да ти търпя идиотщините.

Дай първо да се разберем: когато пропагандираш "да възродим българската кирилица" означава че през определен период това е било наистина специфичен за нас официално възприет начин на изписване на някои букви. В небостъргаческия форум някой от вас посочи именно от къде е тази "българска кирилица". Ако мислиш тепърва да я налагаш с реклами на лидъл или мтел, аз ще ти покажа много места, в които Ш се пише като 6. Но това няма нищо общо с възраждане, а и лидъл няма да ми стане образец за българщина, за да му се прекланям и да го възхвалявам като 4възроден български". А текстът наистина е по-лошо разпознаваем с вашия шрифт, в сравнение с който и да е от съществуващите табели в метрото (с "печатни" букви). Направи две табели с еднакъв размер и цветове, с еднакъв по съдържание текст и с еднакъв размер, но с двата шрифта. Веднага ще се види разликата.

Да, тук отново ми се обяснява някакъв анонимен неудачник за неща, от които очевидно нищо не разбира. Защото ако разбираше, щеше да знае, че "печатни букви" в горен регистър (каквито са повечето табели в метрото) се четат по-бавно, усвояват се по-трудно и т.н. Щеше да знае, че настоящите табели не отговарят на златното сечение, че оразмеряването им не следва прогресия, а е едно към кесим и т.н.

20
Сигурно не трябва да правя разлика между ръкописен текст и напечатан такъв? Сложете му и наклон тогава. Ако не - не го прави ръкописен. А пък русначетаат, интересно в техните буквари как са изписани буквите.

Не. Изборът е изцяло стилистичен и е избран този шрифт, защото е красив и четим, защото отговаря на геометрията на българската кирилица и защото е с пропорции, позволяващи повече знаци за единица дължина на реда. Никой не иска нищо от теб. Достатъчно е да можеш да го четеш. А предвид, че текста е с висока четимост, задачата му е изпълнена.

За М-то на 10-ката - по целия маршрут приканваш да се качим на трамвая, за да стигнем до метрото? Това ли е идеята? На никого не му трябва да вземе тм10 за да отиде до МС Витоша. Така че това М на челото на трамвая е не само ненужно, но и заблуждаващо.

Аз ги харсвам, защото смятам, че са добро допълнение. Идеята е да се знае, че тази трамвайна линия пътува до метростанция. Заблуждаващо е за хора като теб, които очевидно си въобразяват, че никой не се казва на трамвая, за да стигне до метрото. Отново питам - защо в Будапеща отбелязват, че трамвая пътува до метростанция?

Като малките деца - да направим едно светещо кръгче на таблото, само и само да се покажем какво можем.

Тези табели не са правени от нас, така че не зная защо на мене ми ревеш...

каквото и да е печатно издание

За книги трябва да си проверя библиотеката, за да ти публикувам ISBN-ите, че иначе сигурно ще получиш аневризъм от злост, но на първо време се сещам за новата рекламна кампания на Lidl, използваща Intro, сещам се за всички рекламни материали на М-тел, които използват UniCyr, който е с тази геометрия. Същия шрифт се използва все по-често и при печатането на книги, защото е много хубав и много стегнат несерифен шрифт.


Pages: [1] 2 3 ... 205