Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Topics - Balkanton

Pages: [1]
1
Два документални филма за БДЖ. Първият е бил излъчен през 2011 г. - "Нама забравени влакове" - за българските железници в Македония http://bnt.bg/bg/productions/104/edition/17008/v_kadyr_10_oktomvri_2011_njama_zabraveni_vlakove

Вторият ще бъде излъчен в понеделник -"BG железницата - параграф 22" http://bnt.bg/bg/productions/104/edition/20576/v_kadyr_20_fevruari_2012_bg_jeleznicata_paragraf_22

2
Разни / Пощи и куриери
« on: 12.09.2011, 00:04:56 »
Отварям тази тема, тъй като преносът на пратки и информация винаги е бил свързан с транспорта и има също толлкова важна роля за фунционирането на една държава и общество, както и транпортът на хора. През последните години се наблюдава рязък спад на използването на конвенционалните пощи за кореспонденция, но в същото време вероятно много от нас днес използват пощенски и куриерски услуги при покупки чрез интернет.  Освен това пощите днес имат важна роля при плащането на различни услуги, изплащане на пенсии и т. н. В малки села пощата може да бъде и единственият представител на държавата. Нека в тази тема споделяме впечатления и мнения за различни пощенски оператори и куриерски фирми – за качество, ефективност, цена, разнообразие на предлаганите услуги, сравнение с чуждестранни пощенски оператори.  За мен би бил интересен и всеки спомен или знание за миналото на пощите, включително за марки, пощенски пликове и карти и това, което бих нарекал „култура на пращане на писма” и др.  Като че ли днес пращането на писмо или картичка вече е по-скоро жест при специални случаи и за специални хора, показва особено внимание, за разлика от електронната поща. Може би имам погрешно впечатление, но като че ли в Западна Европа „културата на пращане на писма” се е запазила в по-голяма степен – по улиците на тамошните градове има много пощенски кутии, включително с автомати за марки. Виждал съм на касите на супермаркетите да се продават опаковки с 30-40 пликове за писма. Лично при мен пращането на картички и писма напоследък се превърна в нещо като хоби. От началото на тази година сигурно съм пратил към 50 писма/картички (непрепоръчани) и може би 5-6 от всички тях не бяха получени. Няколко пъти пращах писма и в трамвайни пощенски кутии и все пристигаха до дестинацията си! Направих си специални лепенки „Поща по трамвай”, които залепвам на пликовете. Според мен би било супер, ако тези трамвайни кутии се рекламират по някакъв начин като вид уникална забележителност на София и бъде обърнато внимание на чужденци-туристи, които пращат картички, например чрез издаването на тематични картички със снимки на софийски трамваи, като на някоя от тях е сниман човек, пускащ картичка или чрез споменаването за тях в пътеводителите, използването им в реклами и различни кампании. Би било добре и пуснатите в тези кутии писма да получават специален печат „Поща по трамвай” с превод и на английски или нещо такова. Връзката между пощите и жп-транспорта също е интересен, помня пощенските вагони, които изчезнапа – разбрах, че след някакъв инцидент използването им било преустановено. Интересно е, че във Франция, например има и специален цял пощенски TGV по определени направления.
Държавните пощи в момента са едно от проблемните предприятия и непрекъснато се говори за приватизацията им. В последните няколко години се наблюдава опит за модернизация – автопаркът е подменен, ремонтират се пощенски клонове, но като цяло промените са само повърхностни. Кажете мнението си за „Български пощи” и как виждате съдбата им, какъв опит имате и какво очаквате от тях. Какви частни пощенски и куриерски оператори сте използвали и за какво (от една-две години „Български пощи” вече не са монополист на пазара на т. нар. „универсална пощенска услуга” – тоест пратките) и дали сте доволни от тях? Имате ли наблюдения върху пощите в други страни?

3
Разни / Кораби на подводни криле
« on: 05.02.2008, 21:56:21 »
Отдавна се каня да повдигна въпроса за тези интересни за мен превозни средства. Става въпрос за руски пътнически бързоходни кораби, които са изпълнявали редовни рейсове по Дунав и по Черноморието в периода 60-те - края на 80-те години. Лично аз никога не съм се возил в тях, но съм ги виждал на кея в придунавския парк в Русе. През 90-те години бяха изнесени поне три Метеора на сушата. Два при извитата пасарелка в парка и един при изхода за болницата (той беше превърнат в ресторант). Помня, че единият беше "Метеор 6". Можеше дори да се завъртят витлата долу. Ракети съм виждал само по картички - те са по-стар модел.
Доколкото знам по Дунав са се извършвали превози между големите градове - Видин, Свищов, Русе, Силистра. По Черноморието съм виждал такива кораби също по картички, но не знам какви линии е имало. Преди две-три години даваха филм за тях, в който казаха, че експлоатацията им струвала колкото тази на самолет и затова в началото на 90-те били спрени.
Ето какво намерих като информация в руски сайт - за Ракета http://www.riverfleet.ru/ships/pass/raketa/index.shtm и за Метеор http://www.riverfleet.ru/ships/pass/meteor/index.shtm . Има и схеми на корабите. Явно България е била сред първите поръчали Метеор, след като този екземпляр, който съм видял е бил "Метеор 6". В списъка в линка е пропуснат този номер.
В първия кадър на този клип се вижда такъв Метеор при Видин от 1970-1 г.: http://www.youtube.com/watch?v=l_x97bRcSxE  

Някой може ли да разкаже нещо повече за тези кораби, возили ли сте се в тях и какви впечатления имате?

4
Централна гара - на фона на предишната гара - със знак "+", но концепцията и проектът са били кофти още за времето си. Основни недостатъци:
- дълго ходене до спирките на МГТ
- зданието голямо като катедрала, подходите към коловозите - тесни като къртичини.
- лоша, даже и по едновременшните стандарти информационна система
- нискокачествено оборудване - ескалаторите работеха само през първите 3-4 години, после постепенно ги спряха, даже когато още го имаше СССР (производителят на тази "висококачествена" техника)

По филмите от този период съм виждал как пътниците бутат специални колички за багаж, както по летищата. Спомняш ли си докога са се използвали. И изобщо откъде са ги взимали пътниците, докъде са ходили с тях и къде са ги оставяли? Бях чел една статия за централна гара в някогашното списание "София" - орган на СГНС, от 80-те години, където служители от гарата се оплакват, че понякога ходели да събират количките чак до Лъвов мост... Може би се е предвиждало тези колички да са облекчение за пътниците.
Аз си спомням, че поне вътрешните ескалатори работеха до средата на 90-те години. За другите съвсем смътно си спомням да са работели, но все пак някъде до началото на на 90-те години си спомням, че съм се возел на тях.
Не знам какво не е хубаво на информационната система, имало е огромен брой светлинни табла с пиктограми и надписи, на всеки перон и стълбища и днес стоят табла, показващи информация за съответния влак, големи разписания (все на италианската фирма Solari&Udine, както и в НДК). Може би по-скоро проблемът е хоатичното "завземане" на пространството вътре и около гарата след промените, когато при цялата шарения прашасалите табла са последното, което привлича погледа на хората. Добре, че сега почнаха да слагат нови, вече в червен цвят.

5
В. "24 часа", 31.03.07 г.:

София ще прави трамвай за Скопие

Общинската фирма "Столичен електротранспорт" вероятно ще изгражда първите трамвайни трасета в Скопие, стана ясно вчера. Тя е кандидатствала за проектиране и строеж на два трамвайни лъча, първият от които е 16 км. Компанията работи заедно с Висшето транспортно училище, Техническия университет, немска и македонска конструкторска фирма.
Офертите на кандидатите са отворени вчера, съобщи шефът на фирмата Йордан Василев. Българското предложение е най-изгодно, изпреварили сме чехи, румънци и сърби, каза той. Победителят в търга ще бъде обявен до месец. Поръчката изисква предварително проучване и идеен проект за трасе между източната и западната част на Скопие. "Столичен електротранспорт" ще кандидатства и по следващите стъпки - технически проект и реализация. "Ние ще сме първата общинска фирма, която няма само да разходва от бюджета, а и ще носи приходи", добави Василев. (24 часа)


Понеже не видях в Интернет вече да са го пуснали, направо го преписах от вестника. Ето какво намерих като коментари в един македонски форум: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=4675&PN=1

6
Автобуси / Военни возила
« on: 15.02.2007, 19:31:30 »
Да ви питам - виждали ли сте едно тъмно-синьо съчленено Конекто, с което превозват гвардейците, когато има церемония в центъра. Отвътре е със сиви дръжки. Понякога ги возят и с едно междуградско Конекто, пак тъмно-синьо.  На 1 януари имаше церемония по издигане знамената на България и ЕС пред Ал. Невски и тогава ги видях и двата паркирани.

7
Виждал съм немски и унгарски сайтове за реставрация на автобуси, тролеи и трамваи, оказа се, че и в България вече има идеи за такова нещо:http://www.bgclassiccars.hit.bg/trucks.html.

8
Ето сайт на предприятието.
Започвам с Плевен  B)

9
Тази тема може бързо да се изчерпи, но все пак, си мисля, би била интересна. Вече стана въпрос за жълтите спирки от 80-те години. По мое мнение те бяха доста добри, но може би за условията, в които бяха поставяни. Хубаво беше, че бяха жълти и се открояваха в далечината. Даваха списък на спирките по маршрута (както и сегашните всъщност). Имали са и записани интервали на движение, които не знам доколко са се спазвали или актуализирали (все пак те просъществуваха до времето, когато съм навършил 9-10 години и не съм обръщал внимание на това). Към тези спиркознаци са се поставяли добре известните ни навеси с черна конструкция (покривът беше в жълто) с двустранно остъклени стени от матови стъклени "панели" с гумени уплътнения помежду им. Вътре имаше пейка. Таванът отвътре беше покрит с пластмасови плоскости. Странно защо през 90-те години започнаха да ги боядисват точно в кафяво, а не нещо по-свежо. Всъщност почти всички такива навеси оцеляха и днес са изцяло покрити с релефни светлосиви пластмасови плоскости.
Интересен спомен имам за спирките по днешния булевард "Цариградско шосе"(а тогава представителния бул. "В. И. Ленин"). Смътно си спомням, че спирковите знаци по този булевард бяха със същата форма като жълтите ( с четири табла и покривче), но бяха с друг цвят. Четирите табла бяха метални, боядисани в бяло (или неръждаеми небоядисани, не помня добре) и върху този фон с червено (за автобусите) и синьо (за тролеите) бяха напечатани номерата и картинките на превозните средства, както и съответните сведения за маршрута. Покривчето пак беше напровено от четири метални табла, но не си спомням какво пишеше на тях. Навесите към тези знаци бяха също като обикновените, но с някои разлики. Стъклата имаха лек отенък на червено, а вместо в жълто покривите бяха боядисани в червено. В единия край на покривите имаше табло пак в червено на което с бели букви пишеше името на спирката, а в другия край имаше някакъв знак (две срещуположни "стрелки" една върху друга), може би някаква емблема на градския транспорт. Можете ли да дадете повече информация за тези спирки?

10
Да попитам дали е имало проект там трамваите в двете посоки да минават от южната страна на паметника, а не както сега от двете. Има положен двупосочен релсов път от тази страна, сега върху него са паркирали коли. Може би, когато реконструират бул. "Македония", ще изведат трамвая на мястото на единия тротоар, а посредата ще пуснат колите. Така и този участък ще прилича на "Цар Борис III", от "Руски паметник" към Княжево. Така ще се загуби възможността за трамвайно ухо около паметника, но ще може да се ползва това на Съдебната палата.

11
Кой ще каже откога е въведена системата на маршрутните таксита. Преди си спомням, че всичките бяха "Латвия" и като че ли бяха много малко.

Pages: [1]