Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Messages - stankos

Pages: 1 [2] 3 4 ... 203
21
На пешеходната пътека до техникума Киров/ АГ Запад сложиха едни гумени бомбета, които вършат много добра работа!

22
Направо ми става жал за превозните средства от линия 60 движещи се по дарогата Любляна ! Там каквото и превозно средство да минава редовно ще се раздрънка, разтропа и в крайна сметка разпадне!

23
Той там влака е като бялата лястовица и са отвикнали да се пазят.

24
Разни / Re: ПОЛИТИКА=?
« on: 14.04.2024, 14:43:38 »
Доколкото видях 99% са свалени още преди да достигнат Израел.
Все пак тази атака беше очаквана.

След удара по посолството в Дамаск иранците бяха длъжни да реагират ! В случай, че подобна атака не се повтори е излишно да се стига до пълномащабна война между Израел и Иран.

25
Транспортна схема удовлетворяваща най-много пътници може да се изгради единствено при чекиране на вход/качване и изход/слизане едновременно ! При всички други начини има доза съчинения.

26
Разни / Re: ПОЛИТИКА=?
« on: 14.04.2024, 11:55:16 »
Нещо тая атака много бутафорна ми се струва ! Атакували 200 дрона и в резултат ранено едно момиче на 10 годинки само !!!

27
Трасето е премахнато, защото е пречело на властимащите да стигат бързо с автомобилите си до Триъгълника на властта ! Дава се приоритет на автомобилното движение в центъра !

28
Размерът на заплатата трябва да е конкурентен на заплащането в останалите опции за конкретния специалист. Така щото да е за предпочитане пред други предложения на пазара на труда. 2000 в Кауфланд срещу 1500 в МГТ. Монтьор в МГТ за 1500 срещу автомонтьор в автосервиз за 3 пъти повече*. Това се нарича пазар на труда. И се регулира от предлагането и търсенето.
Сравняването на заплащането в изброените от теб професии е, меко казано, некоректно. В една детска градина лелките получават едно в друга - друго. Същото важи за останалите професии. Дори за чужбина. Колега на моята длъжност в Германия не получава 1000 евро.

* https://money.bg/career/glad-za-kadri-v-avtomobilniya-bransh-avtomontyori-vzimat-po-5000-leva-na-mesets.html

За разлика от Кауфланд заплатите на водачите и монтьорите в МГТ се плащат от бюджета т.е. от нашите данъци ! Общото между всички изброени от мен професии е, че са на същата бюджетна издръжка ! Понеже Станко ханъм работи в детска градина та имам поглед там за сравнение ! Затварят се яслени групи, защото няма медицински сестри, които да обслужват децата и в такава ситуация децата си остават вкъщи , а с всяко и единия родител ! Същото с лелките дето бършат насрани задници по цял ден ! Да речем, че там отговорностите са малки, но и възнагражденията са много ниски. Няма и доктори, особенно по отдалечените села те не заслужават ли повече пари ? С какво техния труд е по-безотговорен ? Тези въпроси не ги задавам аз, а обществото, което плаща данъци и според различните хора приоритетите са различни ! Трябва умело да се балансира във вдигането на заплащането да не осъмнем с множество протестиращи недоволни, защото видиш ли втобусните шофьори дето нищо не са учили взимат повече! Вие гледате крайно едностранчиво на проблема и игнорирате всякакви други възможности за привличане на персонал ! С тези данъци не можем да си позволим немски заплати, колкото и да ни се иска . От друга страна богатата Германия винаги може да извади повече пари....


29
... добро заплащане на труда  ...

Моля да дефинираш това !
Число ли искаш?

Може и число, но може и да ги вкараш нейде у следната редица : Лелка в детска градина, Готвачка, Медицинска сестра, Учителка, Доктор в провинциална болница, Автобусен шофьор в Германия , Шофьор на товарен автомобил, и на такъв за международни превози...оставям редицата отворена за да не те ограничавам !

30
Призовавам админисстрацията на форума вместо Лайк бутоните да въведе следните два емотикона :  :rofl: :stena:

31
... добро заплащане на труда  ...

Моля да дефинираш това !

32
Трамваи / Re: ČKD Tatra Т6А2/-SF (20**, 30**)
« on: 12.04.2024, 00:55:53 »
Ако се наложи ще пуснат по 3 някоя Песа.

33
И очаквания пътникопоток се различава в порядъци. Има ли достатъчно интерес може да се пусне допълнителна линия, ако няма е ясно !

34
Разни / Re: ПОЛИТИКА=?
« on: 11.04.2024, 20:57:43 »
Първо, в никакъв случай не бих махнала комунизма. Може би там трябваше да се направят някакви промени, но не и смяна на системата.

Вече съм го пускал, но повторението...

Един професор по икономика от Тексас, който се гордеел с това, че никога не е късал студент, веднъж скъсал един цял клас. Студентите в този клас настоявали, че социализмът (всъщност комунизмът, но в оригинал е използван терминът социализъм - бел. ред.) работи и ако бъде приложен никой няма да бъде беден, както и никой няма да бъде богат. Иначе казано, ще настане голямото равенство.
Професорът решил да им даде шанс да докажат теорията си с малък експеримент. Условието било, че всички ще получат оценки, които да са средно аритметично на сбора на всички оценки. Така няма да има скъсани, но пък и никой няма да бъде отличник.
След първия изпит оценките били изравнени и всички получили петици. Студентите, които учили съвестно били разочаровани, за сметка на тези, които пък въобще не били учили, но със усреднената система извадили късмет.
Когато наближил вторият изпит, студентите, които учили малко този път учили още по-малко, а тези, които преди учили съвестно решили, че сега това няма особен смисъл и те учили по-малко. След втория изпит всички имали четворки.
След третия изпит всички получили тройки. Това довело до скандали между студентите, обвинения и караници, като след тях никой вече не искал да учи заради другите. Така на следващия изпит всички били скъсани.
Тогава професорът им обяснил, че социализмът също се проваля, защото когато наградата е голяма и усилието за постигането ѝ е голямо, а когато правителството отнеме наградата, никой няма да опита да я получи.

Петте извода от този експеримент:
1. Не можеш със закон да направиш бедния богат, без да направиш богатия - беден.
2. Ако някой получава без да се труди, друг трябва да се труди без да получава.
3. Правителството не може да даде нещо на някого, без преди това да го вземе от някой друг.
4. Не можеш да увеличиш богатството, разделяйки го.
5. Когато половината от хората стигнат до идеята, че не е нужно да се трудят, защото другата половина ще се погрижи за тях, и когато другата половина стигне до идеята, че не искат да се трудят, защото друг ще се ползва от плода на труда им, това е началото на гибелта на нацията.

35
Това ще е най-голямата глупост, която може да се случи ! Трябва да се стимулира конкуренцията, а не да се създават монополи !

Статията не съм чел понеже иска да си махна адблокера.

36
Трамваи / Re: ČKD Tatra Т6А2/-SF (20**, 30**)
« on: 11.04.2024, 20:23:56 »
Какво е актуалното състояние с Т6А2- SF ?

37
Автобуси / Re: Mercedes-Benz O 345 (G)/Conecto (G)
« on: 11.04.2024, 20:20:27 »
Попаднах на митичния 1913 днес. Гори повече масло от МЗ-тката.

Вече имаш почти 15 000 мнения и спокойно можеш да си спестиш подобни безмислени постове!

38
Ако това с 384 стане ако не се увеличат колите с поне 3-4 ще имаме същия резултат като сега => празни автобуси.

Първо трябва да се пусне експериментално за 3-6 месеца и след това да се реши !

Мнозина предричаха провал на удължаването на 73, а то пък се оказа много сполучливо ! Припомням, че при пускането и колите на линия бяха драстично по-малко.

39
Упорито отказваме да видим ресурс, който е кажи-речи под носа ни, а това са децата сираци и такива от социално слаби семейства. Трябва да им се организира професионално обучение след 7-ми клас като в 10-ти им се съдейства за получаване на категория В , а след това да изучат ремонтни дейности и след 12 клас да вземат професионална книжка. Само, че трябва от общината да им организират общежития и да им плащат стипендии. С трици маймуни не стаа...

40
С цел проверка на интереса може да се удължи 384 от една страна през Горубляне до Младост и от другата до АС  Изток.

Pages: 1 [2] 3 4 ... 203