Author Topic: ПОЛИТИКА=?  (Read 861471 times)

Offline Chezare

 • Наистина съм луд
 • *******
 • Posts: 1064
  • View Profile
Re: ПОЛИТИКА=?
« Reply #9480 on: 12.04.2024, 20:41:58 »
Много ми е интересно как така туй общество дето 2 месеца по-рано е махало с червени байрячета на 9ти септември
Махало е насила.
с комунистическо минало
Малка част са били такива. Дори и да приемем, че всички са били такива, това не променя факта, че всъщност хората на площада са искали свобода.

Offline xr1st0

 • Наистина съм луд
 • *******
 • Posts: 1151
  • View Profile
Re: ПОЛИТИКА=?
« Reply #9481 on: 12.04.2024, 20:48:08 »
Отговарям: При прокламацията всички да бъдат равни и да няма бедни и богати, това са почти всичките мързеливи и тъпи граждани на Държавата, повечето селяни !

Предвид факта, че сме основно земеделска държава това е била огромна част от обществото. Същински граждани или капиталисти и фабриканти са били доста малък процент в тогавашното общество. Така че на фона на това и на нужната пропаганда.....

Жестоко се лъжеш че под нечия диригентска палка сме излизали на митинга. Просто всичко което простите хора не знаеха, тези на митинга го знаеха, а доста и го бяха видяли.

Не съм съвременник на тези събития, но съм говорил с родителите си и с други хора, които са живели тогава. И да е имало доста хора, които са дошли с чисто сърце и желание за промяна тези протести са били удобно възседнати от СДС и разни други политически лидери, които са излъгали хората.
Нека не забравяме, че доста по-съвременните протести срещу Станишев когато протестираха студентите също бяха с много добра идея, но бяха използвани от ловки политици.
Най-скорошните протести срещу статуквото и желанието за пълна промяна - какво им се случи. Статуквото си остана, само си поразмениха столовете

Offline V.Peichev

 • Нямам спирка
 • *********
 • Posts: 8472
  • View Profile
Re: ПОЛИТИКА=?
« Reply #9482 on: 12.04.2024, 20:52:05 »
Северна Корея е средновековна абсолютна феодална монархия с династия Ким начело, теократични елементи и комунистическа фасада - последните реални елементи на комунизъм са отхвърлени през 70-те години, марксизмът е нелегален и за изучаването му се полага дълъг срок в трудов лагер.  :)

Offline IKAR

 • Нямам спирка
 • *********
 • Posts: 5636
  • View Profile
  • Email
Re: ПОЛИТИКА=?
« Reply #9483 on: 12.04.2024, 21:41:47 »
Реално още 80та година някои, тези, които е трябвало да знаят, са знаели, че "комунизъма" няма да го бъде и че ще има промени. Съответно са се подготвяли, подготвяли са и куфарчетата, с които в последствие да станат капиталисти и бизнесмени.. Но не и всички останали, които учеха политикономия на социализма във ВИИ, ходеха в техникумите, сетне в заводите....Те чакаха светлото бъдеще....
В действителност: Другарю Луканов, сега какво, капитализъм ли ще правим? - Да, точно, но ние ще сме капиталистите!
« Last Edit: 12.04.2024, 21:45:22 by IKAR »
По рейс и по жена не се тича!

Offline ooleg

 • Нямам спирка
 • *********
 • Posts: 6520
  • View Profile
Re: ПОЛИТИКА=?
« Reply #9484 on: 12.04.2024, 22:04:04 »
Quote
Не съм съвременник на тези събития, но съм говорил с родителите си и с други хора, които са живели тогава. И да е имало доста хора, които са дошли с чисто сърце и желание за промяна тези протести са били удобно възседнати от СДС и разни други политически лидери, които са излъгали хората.

А аз съм съвременник и ти казвам, не че говориш глупости, а казано по прост начин - делиш на Нула!
Човеко ти дори не можеш да си представиш онова СДС!
Ти не можеш да си представиш, че това бяха едни обикновени хора, някои съвременници на ОФ, някои били в ОФ и тикнати в лагери!
Милан Денчев, Петър Дертлиев, Стефан Савов! Хора от Никола Петков, РДП, ДП, БСДП!
Какво СДС ме е овладявало, като 90та година по това време в училище беше змиярник! Всичките комунисти, аз само се чудя чавка ли им е изпила акъла!? Ама едни злобни - и децата, и даскалите!

В края на 90та като ги опатка Лукановата зима, бяха много омекнали. А за изборите 91-ва на митинга на СДС в Димитровград имаше съученици, дето бяха само преди 1 година съскащи с червена злоба.

Татко като си идваше от Пловдив и носеше 7-8 вестника през 90та и ги четях всички докато се върне след 1-2 седмици и донесе още - Демокрация, Век21, Литературен форум,  Подкрепа, Земеделско знаме - зеленото, не орснжевото.

Quote
Предвид факта, че сме основно земеделска държава това е била огромна част от обществото. Същински граждани или капиталисти и фабриканти са били доста малък процент в тогавашното общество. Така че на фона на това и на нужната пропаганда.....

Пак глупости. Нашите както са си бачкали на село на земята, така са имали в село маслобойна, петмесаджийница - щото захарта е била скъпа, хората са ползвали петмес. Стояли са мелница. Имало е купено само материалите. И всичко е взето от комунистите!
Прадядо ми като чул за национализацията и за ТКЗС-то само се хванал за главата и казал на родата:
- Аз исках да ви кача на аероплан, а те ви свслиха и от магарето!
« Last Edit: 12.04.2024, 22:09:44 by ooleg »
Украйна, победа!

Offline ooleg

 • Нямам спирка
 • *********
 • Posts: 6520
  • View Profile
Re: ПОЛИТИКА=?
« Reply #9485 on: 12.04.2024, 23:01:08 »
Пък на сестрата да кажа що не съм го харесвал онова време.
Защото беше беднотия, лъжа и лицемерие.
Тези глупости, че хората имали пари важеше, само ако могат да крадат. А крадяха от държавата и още как!
Всички крадяха като разпрани и приватизирана за лични цели!
Това с крадеенто си го имаше и тогава, разликата е, че при комунистите крадяха масово, а после можеше само определени хора да крадат!
Сега нали е модерно да се говори за контрвбандиста Паскал. Е той е от моя град, от онези червените милиционери, които съм разминавал по улицата в родния град. Майка ми и баща ми са бачкали в държавните мастодонти, а те са си правили трафик през границата с другите от ДС. После са привстизирали каналите. И до ден днешен.
За тези в БКП имаше разни работи, а обикновените хора като родителите ми са им били държавната прислуга дето бачка. Едните са разбирали от техника и са ги носили на гърба като поправят машините, други са въртели сметките като майка ми с онези ЕЛКИ на ток дето имаха едни зелени светещи дисплеи. Имаше едни журнали с квадратчета дето роба и записваш в кутийки едни числа и ги умножаваха по други и ги записаха. Шефовете от БКП само играеха ролята на аристокрация. Другарю Макшутов дали мога да си взема отпуска утре?
86та на ски под връх Снежанка си счупих крака като не можах да взема завоя на пистата.
За караха ме с една "линейка" в болницата в Смолян. Тпя таралясник линейка до Смолян спира 10 пъти за нещо. Вратата нещо не му се затваряше. Така се налагаше да я праскат, че ми се забиваше като нож в крака. Като ме закараха в травматологията се оказа, че е счупен на 7 места и са се разместили двете кости и не са срещуположни. Пробиха ми петата с една бормашина и промушиха една тел през петата и закачиха 5 кг. тежест за леглото да я дърпа за да се намести коста. След 1 ден го гипскраха и изкарах 1 месец на легло с тая тежест и гипс. А аз съм в 3ти клас.
Не искаха идиотите да и дадат болничен да стои при мен като придружител. Искаха да ме зареже на майната си на 150 км и да ходи да бачка. Спуках се от ужас как майка ми ще  ме зареже на чуждо място без да мога да стана от леглото и където бабите в стаята говорят на неразбран език.
С 300 зора и рев от моя страна и дадоха болничен и спа на едни столове в стаята 1 месец.
Прибрахме се вкъщи след като ми гипскраха крака от пръстите до края на крака. Някъде около 15 февруари.
Бяха ми напраскали за 2 месеца около 5-6 рентгена.
На 26 април гръмна Чернобил. Усетих ги, че лъжат за радиацията, защото не искаха да правят рентген. А трябваше да се види дали зараства и да свалят гипса. Някъде към 20 май се навиха и свалиха гипса. Не бях ходил на училище цялата 86та година до май месец.
Май тръгнах на училище с патерици. Ходих с патерици през ЖП линиите пеш 1.5 км и обратно. Само в началото ходих с автобус. Боляха подмишниците от толкова ходене ама не ми пречеше.
Не видях никъде за това време някаква човещина при лекарите. Бяха абсолютни безчувствени създания. Вършиха си работата все едно си предмет. Като изключим, че дойде целия клас да ме види у нас, също в даскслото хич никой не го интересувяше как ходиш и се връщаш с патерици. Добре, пе ми беше кеф и бях се тренирал на далечни ходения с тях на километри.
Та нещо различно да има от сега? Даже сега ще дадат болничен без проблеми.
Най-много по документи да минеш през някоя ортопедична ЛКК.
Пиша го това щото нали уж децата те интересуват и една детска история с медицина да имаш!
Моите причини не са Тези да не ги харесвам. Нямаше какво да им харесвам впрочем!
Украйна, победа!

Offline IKAR

 • Нямам спирка
 • *********
 • Posts: 5636
  • View Profile
  • Email
Re: ПОЛИТИКА=?
« Reply #9486 on: 13.04.2024, 07:29:27 »
Каква човещина чакаш, след като докторите, дори и тези в Пирогов, получаваха 140 лева, за сестрите и санитарите да не говорим. За сравнение, циганьорите от пернишкото село Хумни дол, които се правеха, че правят на струговете детайли за пернишки печки, вземаха точно три пъти повече, да не казвам за късметлиите в ЗТМ Радомир. Въпросният стругарски цех даваше 80 процента брак, та сетне този брак отиваше по пандизите, пандизчиите да го оправят в техните цехове. Но и иначе не ми се обиждайте, но огромната част от българите са мекерета. Като 20 годшен студент ми стана много лошо след лекциите, след последния час, та легнах в коридора на една пейка. И момичетета от потока "Не стига, че си заел цялата пейка, ами вместо ти да станеш, ние да седнем.....". Единствено един доцент ме видя, намери от някъде марли с някаква вода, сложи ми ги на очите и извика лекарката от кабинета. Тя като ми измери кръвното, се хвана за главата - 100 на 180. Накара ме да изпия някакви хапчета, та след около половин час се освестих и ме пратиха в къщи. Доцентът:"Много са ви часовете наистина, тия програми не мислят, като ги пишат!"
По-миналото лято дъщеря ми вдигна на Петрово 40 градуса, някакъв грип....Айде на спешното в Сандански, на 30 километра, където: "Още не работим, почваме по-късно, отивайте в Петрич." Болниците в Петрич и Сандански са една, не две, и си разпределят дейностите. Отново 16 километра. Ами ако дядо и нямаше кола или беше стар за каране, какво правим? В Петрич взеха мерки, но се възмутиха: "Как може, трябва да работят и още как, как може така да ви разкарват?" Най-добре в Демирхисяр или в Серес да бяхме отишли...
Имам още цяла торба с подобни примери.....
« Last Edit: 13.04.2024, 07:33:14 by IKAR »
По рейс и по жена не се тича!

Offline Ivo

 • Нямам спирка
 • *********
 • Posts: 15213
  • View Profile
  • Email
Re: ПОЛИТИКА=?
« Reply #9487 on: 13.04.2024, 16:42:08 »
За любителите на Иван Костов. Това е подробната история на „Кремиковци“:

-   До 1993 година комбинатът работи добре като успява да върже двата края. На моменти прави минимални печалби.

В моята работа имам колеги, бивши служители от Кремиковци. Част от нещата които пишеш и те са ми ги разказвали, като това на входа и изхода.

Другото което са ми разказвали е че условията на труд били кошмар, повечето работещи там се хващали по принуда от крайна необходимост. Трудовите злополуки били постоянни, половината не доживявали и пенсия. Било е като във филм на ужасите. Част от работещите криминално проявени и затворници. Разказвали са ми например че се случвало някакви живачни изправители да се чупят и служителите са влизали без никаква защите с обикновена метла да ги събират, само за да вземат някакъв бонус и няколко дена почивка.

Това нещо ако сега работеше, дори и на печалба в този си вид абсолютно никой нямаше да иска да работи там. Единственото хубаво е било наистина доброто заплащане тогава в най-мизерните години и това че са си купили хубави апартаменти. Например когато всички са взимали 200 лева заплати там са взимали по 500-700 на онези пари, което е все едно сега да взимаш 5-6 бона заплата.

Този филм за Кремиковци от 90-те и условията май сме го показвали, никакви предпазни средства.

« Last Edit: 13.04.2024, 16:49:01 by Ivo »
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline ooleg

 • Нямам спирка
 • *********
 • Posts: 6520
  • View Profile
Re: ПОЛИТИКА=?
« Reply #9488 on: 13.04.2024, 18:08:29 »
Ами то като цяло мастодонтите бяха ужасно вредни за здравето не само на работещите, но и на близките райони отвън.
Например в Химкомбината в Димитровград, сега Неохим имаше цехове за производство на сярна и на азотна киселина. Тях ги затвориха накъде през 90те.
Млади прави хора като майка ми ги пъхат да бачкат в такива цехове, където да дишат пари от киселините. Майка ми е казвала, че чорапогащниците са се надупчвали за една смяна.
Във циментовия правеха азбестови тръби. Хората хващаха силикоза като се надишат с азбест.
Явна е манипулацията, че с онзи строй, по онзи начин можеше да се векува до безкрай.
Украйна, победа!

Offline marina

 • Напредващ
 • ***
 • Posts: 65
  • View Profile
Re: ПОЛИТИКА=?
« Reply #9489 on: 13.04.2024, 20:50:06 »
Един професор по икономика от Тексас, който се гордеел с това, че никога не е късал студент, веднъж скъсал един цял клас. Студентите в този клас настоявали, че социализмът (всъщност комунизмът, но в оригинал е използван терминът социализъм - бел. ред.) работи и ако бъде приложен никой няма да бъде беден, както и никой няма да бъде богат. Иначе казано, ще настане голямото равенство.
Професорът решил да им даде шанс да докажат теорията си с малък експеримент. Условието било, че всички ще получат оценки, които да са средно аритметично на сбора на всички оценки. Така няма да има скъсани, но пък и никой няма да бъде отличник.
След първия изпит оценките били изравнени и всички получили петици. Студентите, които учили съвестно били разочаровани, за сметка на тези, които пък въобще не били учили, но със усреднената система извадили късмет.
Когато наближил вторият изпит, студентите, които учили малко този път учили още по-малко, а тези, които преди учили съвестно решили, че сега това няма особен смисъл и те учили по-малко. След втория изпит всички имали четворки.
След третия изпит всички получили тройки. Това довело до скандали между студентите, обвинения и караници, като след тях никой вече не искал да учи заради другите. Така на следващия изпит всички били скъсани.
Тогава професорът им обяснил, че социализмът също се проваля, защото когато наградата е голяма и усилието за постигането ѝ е голямо, а когато правителството отнеме наградата, никой няма да опита да я получи.
Това ми е любимо. Няколко пъти вече съм го чувала от най-големите демократи. И по този начин разбирам дали човека е живял по онова време или не е. Защото, ако е живял, ще знае, че този пример не е аналогия на обществения строй в държавите от бившия съветски блок.

Първо, трябва да се отбележи нещо, което не е точно по същество с примера, но е важно да се има предвид. Американските университети са частни. Големите капиталистически корпорации наливат дарения в тях. Съответно професор по икономика никога няма да преподава нещо, което е в противоречие на практиките на неговите дарители. И  тука не говоря за такива големи дебати като комунизъм-капитализъм, ами дори и за дребни неща като увеличаване на минималната заплата. Професорите по икономика от частните университети в САЩ преподават, че това е нещо лошо. Друг пример - професор по медицина няма да преподава лечение, която е евтино, но работи. А ще преподава лечение, което изисква скъпо струващи медикаменти, които се произвеждат от спонсорите на университета.

По същество към примера. Както казах, този пример не отразява обществения строй от онова време. Ако беше така, трябваше да бъде по следния начин:
1. Двойкаджиите не участват в преразпределението на оценките. Преразпределението се случва само между тези, които имат поне най-минималната положителна оценка. Поне 3 на релси да има.
2. За двойкаджиите се организира нещо като стена на срама, където се изтипосват, че не искат да допринесат поне малко към общото благо.
3. Не е точно приложимо към примера с часовете по една университетска дисциплина, но ако съществуваха някакви допълнителни облаги, то на двойкаджиите им се спира достъпа до тях докато не спрат да бъдат двойкаджии.
4. На отличниците се раздават награди - "ударник", "отличник", "герой на ... /името на учебната дисциплина/". Тези награди не се изразяват само в грамоти и значки, а трябва да има някакви допълнителни бонуси, облаги за отличниците.
5. Това не е приложимо за примера с оценките, но е много важен елемент от едновремешния строй, който е свързан с мотивацията. Пропагандата!

Например, аз и съпругът ми сме наясно, че любовта към професиите ни не сме я получили ей така от въздуха един ден. Тя е продукт на едновремешната пропаганда, с която са ни обработвали още от деца. И ние сме много благодарни за това! Защото сме възпитани да работим и сме си намери нашите призвания. И затова работим 40 години без да сме стигали до тази модерна дума бърнъут. И въпреки че отдавна трябваше да ни е дошло времето за почивка, можем да работим още. И го правим, защото виждаме, че обществото има нужда от нас. А в днешно време деца на по 25 години твърдят, че вече са изтощени, изчерпани, не знаят какво да правят с живота си, не могат да открият смисъл, в депресия са и т.н.

Между другото, това е отговорът на въпроса как да се справи държавата с кризата за шофьори, лекари, инженери, медицински сестри и т.н. Пропаганда!
Децата са като една празна черна дъска. Каквото напишеш на нея, това ще се случва в живота им.
Ако децата всеки гледат тик-тоци с всякакви глупости, те никога няма да намерят своята идентичност (което е лошо за тях и на личностно ниво).
Ако децата обаче всеки ден гледат тик-тоци,  на които се показва как лекари, инженери, шофьори помагат за общото благо и се величае тяхната работа, то децата ще се признаят в някоя от тези роли и това ще има стане доживотна кауза. И това ще е добре както за държавата, така и за самите индивиди. Държавата ще има необходимите кадри, а пък всеки ще има професия, за която да милее и няма да има бърнъут, депресии и т.н.

Харесва ви или не ви харесва, това е истината.

Петте извода от този експеримент:
1. Не можеш със закон да направиш бедния богат, без да направиш богатия - беден.
Самата истина. Тук идва въпроса защо трябва да има такива, които са безбожно богати. За да има баланс, трябва да вземем от тях и да преразпределим към по-бедните. И без това богатството е дошло от труда на бедните.

2. Ако някой получава без да се труди, друг трябва да се труди без да получава.
Отново самата истина. Затова трябва да възпитаване децата още от най-ранна детска възраст да се трудят.

3. Правителството не може да даде нещо на някого, без преди това да го вземе от някой друг.
И това е вярно. Но защо това да е лошо? Една от основните функции на държавата е да преразпределя блага.

4. Не можеш да увеличиш богатството, разделяйки го.
Отново вярно. Това е проста математика. Ама какво общо има това с темата?

5. Когато половината от хората стигнат до идеята, че не е нужно да се трудят, защото другата половина ще се погрижи за тях, и когато другата половина стигне до идеята, че не искат да се трудят, защото друг ще се ползва от плода на труда им, това е началото на гибелта на нацията.
Това звучи логично. Обаче изниква въпросът кога в България по онова време се стигнало до такъв момент, че половината са спрели да се трудят? Аз ще ти отговоря - никога.
Този професор е бил умен човек. Целта от самото начало е да демонизира икономическа система, която противоречи на неговите спонсори. Така е организирал експеримента, че да е ясно от самото начало, че ще доведе до провал, за да докаже своята теза.

Интересно как би се развил същият експеримент, ако беше направен по подобие на същинския обществен строй в държавите от онова време.

Offline ooleg

 • Нямам спирка
 • *********
 • Posts: 6520
  • View Profile
Re: ПОЛИТИКА=?
« Reply #9490 on: 13.04.2024, 21:26:27 »
Държавен университет в страна едно партийна диктатура няма ли за спонсор самите сатрапи на държавата!  Че нещо се държиш така сякяш в университетите не лъжеха и нагласях. Впрочем още от детската градина..

Айде стига глупост!
@fafan, вече съм убеден щом го каза Байдън, че Иран ще удари Израел заради посолството в Дамаск.
Как виждаш това да се отрази на войната в Украйна?
Украйна, победа!

Offline marina

 • Напредващ
 • ***
 • Posts: 65
  • View Profile
Re: ПОЛИТИКА=?
« Reply #9491 on: 13.04.2024, 21:52:32 »
Държавен университет в страна едно партийна диктатура няма ли за спонсор самите сатрапи на държавата!  Че нещо се държиш така сякяш в университетите не лъжеха и нагласях. Впрочем още от детската градина..
Не можеш да намериш конкретни аргументи срещу моята теза, защото няма такива, и просто хвърляш някакви думи.

Не съм успяла да прочета всичко, но вече се ориентирах каква е причината за огорчението ти - ти си буржоазен наследник. Въпреки моите идеологически нагласи, няма да коментирам този въпрос, защото имам познания за човешката психология и разбирам защо тази тема е толкова болезнена за теб.

Държавен университет в страна едно партийна диктатура няма ли за спонсор самите сатрапи на държавата! 
Да, и това е хубаво нещо. Защото чрез пропагандата се възпитаваше едно пълноценно общество.

Че нещо се държиш така сякяш в университетите не лъжеха и нагласях. Впрочем още от детската градина..
Не съм казала такова нещо. Но и не бих използвала думи като лъжи и нагласяване. И в университетите, и в детските градини, и в училищата имаше пропаганда. Полезна пропаганда. Както написах и по-нагоре, това беше хубаво нещо. Защото така имахме строй, в който нямаше проблеми с липсата на шофьори, лекари, инженери. И нямаше депресии и други подобни патологии у населението, защото от малки са възпитани по определен начин.


П.П. Имам какво да ви разкажа на всички относно темата за 500 000 човека на площада през 89-та. Но няма да е сега, защото вече много се задържах на компютъра. Много бързо пишете и не мога да ви смогна.

Offline я л т а

 • Нямам спирка
 • *********
 • Posts: 6048
 • МНОГОЗНАЙСТВОТО НЕ УЧИ НА УМ. Хераклит
  • View Profile
Re: ПОЛИТИКА=?
« Reply #9492 on: 13.04.2024, 22:25:55 »
 Просто си нямаш на представа, колко ти е изкилифинчен мозъка, все едно претърпяна лоботомия на 95 %, а останалите 5 % работят дефектно !
Спрете си просташките мнения !

Offline ooleg

 • Нямам спирка
 • *********
 • Posts: 6520
  • View Profile
Re: ПОЛИТИКА=?
« Reply #9493 on: 14.04.2024, 08:06:43 »
Полезната пропаганда:
Дружно братя българи,
С нас Москва е в мир и бой!
Партия велика води,
Нашият победен строй!

Много полезна пропаганда, възпяваща чужда страна в химна си!
Създадохте сбъркани хора дето не знаят, коя държава е тяхната.
Създаването на окуцяла, фалшива национална принадлежност за първи път чувам, че е полезна.
Имал съм буржоазен произход! Ходи ти с децата на нивите с работническия си произход!
Украйна, победа!

Offline ooleg

 • Нямам спирка
 • *********
 • Posts: 6520
  • View Profile
Re: ПОЛИТИКА=?
« Reply #9494 on: 14.04.2024, 10:47:51 »
Quote
@fafan, вече съм убеден щом го каза Байдън, че Иран ще удари Израел заради посолството в Дамаск.
Как виждаш това да се отрази на войната в Украйна?

Да си коригирам въпроса:
Смяташ ли, че след като Иран нападна Израел, Израел ще отговори? Как ще се отрази това на войната в Украйна?
Тръмп се писА защитник на Израел, обаче точно неговите блокират военната помощ за Украйна и Израел!
Украйна, победа!

Offline stankos

 • Нямам спирка
 • *********
 • Posts: 4028
  • View Profile
Re: ПОЛИТИКА=?
« Reply #9495 on: 14.04.2024, 11:55:16 »
Нещо тая атака много бутафорна ми се струва ! Атакували 200 дрона и в резултат ранено едно момиче на 10 годинки само !!!

Offline ooleg

 • Нямам спирка
 • *********
 • Posts: 6520
  • View Profile
Re: ПОЛИТИКА=?
« Reply #9496 on: 14.04.2024, 12:05:11 »
Доколкото видях 99% са свалени още преди да достигнат Израел.
Все пак тази атака беше очаквана.
Украйна, победа!

Offline marina

 • Напредващ
 • ***
 • Posts: 65
  • View Profile
Re: ПОЛИТИКА=?
« Reply #9497 on: 14.04.2024, 12:32:08 »
Като излезнат 500 000 на площада, Марийче, какво щеше да направиш?
а) да им дадеш демокрация и свобода и да махнеш комунизъма, както хората искат
б) по-добре танковете да дойдат
Ако отговорът е б), то ти не цениш живота на човек, който не следва партийната линия.
Ще направя едно интересно сравнение. През 89-та година имаше 500 000  на площада, които са искали някаква промяна. Миналата година също имаше едни други 500 000 човека, които са искали някаква промяна – искаха да се направи референдум по един въпрос. Но миналата година държавата направи всичко възможно и това не се случи.

Имам предположение, че тези, които подкрепят 500 000 от 89-та, не подкрепят 500 000 от миналата година. Това не е ли малко лицемерно? Ако тогава бяха дошли танкове, щеше да е голям проблем. А това, че миналата година изкараха метафоричните танкове, които спряха хората, няма никакъв проблем?

Да подчертая – от икономика не разбирам. Не знам дали вкарването на еврото е добро или лошо. Имам леки подозрения, че няма да е в полза на обикновения човек, след като има такъв неистов натиск да се случи. Не съм се подписвала за референдума. Но ми беше интересно да проследя дали има някакъв шанс вярно да живеем в демокрация или не. Оказа се, че не. Значи излиза, че 500 000 ог 89-та са излъгани, защото те се бориха за демокрация. 

Ако бях аз, щях да дам възможност и в двата случая хората да си изкажат болката, без да викам танкове. Обаче излиза, че тоталитарна България е била по-толерантна към тогавашните митинги и нямаше нито танкове, нито репресии. А модерна и уж демократична България...

но след 70-те и особено 80-те и технологично и всякак започваме много да изоставаме от запада и САЩ.
Това не е вярно. Точно през 80-те сме една от трите държави в света (другите две са САЩ и Япония) които произвеждат най-модерните технологии. Може нашите продукти да не са били като качеството на американците и японците, но пак е било постижение.

Знаеш ли колко хора от старото поколение изобщо не са излизали от България и цял живот не са виждали друго освен пътя от София до селото им и лятото за 10 дена морето?
Абсолютна лъжа! Всеки българин имаше възможност да ходи на организирани екскурзии в другите държави от източния блок. Дори и обикновените доячи от ТКЗС ходиха в чужбина.

А и в България се ходеше на екскурзии насам-натам.

лятото за 10 дена морето? И то не където си избереш, ами всяка година на едно и също място в едни и същи бунгала.
Това също е подвеждаща информация. Имаше обмен между предприятията и работници от едно предприятие ходеха на базата на другото и обратното.

Знаеш ли как се вземаше разрешение от милицията за пътуване дори в соцлагера, на Запад пък да не говорим? Първо с подпис от партийния секретар на работа, и пак няма гаранция. Ако те пуснат, ти разрешават да носиш много малко пари и на КПП-то на Русе те ровят като прокажено куче. И а те хванат с повече от позволеното, тутакси получаваш не едно, а няколко наказания.
Ти не беше ли написал, че си станал пълнолетен по време на изборите 97-ма? Това те прави 9-10 годишен през 89-та. Как точно си го видял това? Или просто си чул преувеличени или направо измислени разкази от днешната пропаганда.

Да, за пътуване до западна, капиталистически държави имаше повече ограничения, но не чак толкова, колкото днешната пропаганда твърди. Например за Гърция нямаше особени пречки. А вече за другите социалистически държави нямаше никакъв проблем.

Сега ще ти кажа как ставаше. Аз съм пътувала с Орбита. А моето не състояло се заради бременност пътуване до Гърция беше организирано от БТС. Отиваш в Орбита и ти дават да попълниш един образец – къв си, що си, образование, семейно положение, какво работят родителите и други такива. Орбита прави обработката на документите и предава каквото е необходимо в МВР-то. На тръгване ти дават червения транспорт (със зеления паспорт са пътували само жителите на пограничните райони с Румъния и Югославия и то по специални правила. Например, русенци редовно са отскачали до Гюргево на разходка само със зелен паспорт) и валута за джобни. Размерът на джобните беше еднакъв за всеки екскурзиант за съответното пътуване. При някои екскурзии имаше вариант предварително да си доплатиш над цената на самата екскурзия, и да ти дадат повече валута. На тръгване трябва да си оставиш зеления паспорт. На границата проверките на организираните екскурзии са минимални. Ако са ти останали от джобните пари във валута, когато се прибереш, имаш право да ги задържиш и да си купиш нещо от Корекома. Единственото нещо, което си длъжен да направиш веднага, когато се върнеш, е да отидеш и да предадеш обратно червения паспорт. И ти връщат зеления.

В документа, който се попълваше при организирането на всяка екскурзия, трябваше да се отбележи дали имаш роднини в чужбина. Вуйчо ми, бог да го прости,  е избягал от България някъде 46-47-ма и по-късно е успял да се установи във ФРГ-то с тогавашната си годеница и по-късно жена. Знам, че това е било записано в досието ми. Аз си го попълвах винаги във въпросния образец. Нито един път не са ме спрели да пътувам.

Вуйчо ми е изпращал писма на майка ми през 60-те. Предполагам, че ДС са ги чели, ама в тях не е имало нищо за криене. Майка ми ги е получавала всичките. А през 71-72 вече беше дошъл да ни види. Дойде със самолет и не го спряха да се върне, както много от днешните критици на онова време биха се радвали да чуят. После дойде още два пъти с неговия мерцедеса. Единият път ме взе заедно с братовчедите да пътуваме из България. И не съм имала проблеми за това, че пътувам в западна лека кола с вуйчо си, който е избягал от България. 

За да идеш дори до Петрич или Мелник, първо трябваше пак да идеш в милицията, да ти дадат открит лист. Така всеки път.
Отново лъжи! 83-84-та съм ходила на екскурзия до Самуиловата крепост и до Мелник без никакви проблеми. Това бяха две отделни екскурзии. При едната дори спахме в Петрич.

Майка ми, бог да я прости, беше ходила при баба Ванга. Пак без никакви проблеми.

Със съпруга ми ходихме на сватба в Брегово. Самостоятелно пътувахме първо с влак до Видин и оттам с междуградския рейс до Брегово. Спряха ни на една караулака и войничето малко се изненада какви сме ние, защото не бяхме от местните. Обяснихме, че отиваме на сватба и казахме точно при кого. Взе ни паспортите и отиде вътре да проверява нещо. После каза, че паспортите остават при него и ще си ги вземем, когато тръгнем на обратно. И ни даде някакви картончета, които да носим с нас, докато сме в Брегово.  За съжаление, без да сме го искали забавихме целия рейс 20-30 минути. Други проблеми нямаше. Смешното беше, че на автогарата в Брегово имаше други войничета, които очевидно бяха изпратени да наблюдават какви ги вършим.

Нашия квартал Каменец, построен в нивите нямаше улично осветление, телефоните дойдоха чак при Костов!
Каменец не е ли вилна зона, южно от Хасково?

Какво качество на храните! Скъсаните опаковки на брашно и захар, киселото мляко в буркани се отваряше в торбите и изричаше.
Не е ли важно какво е съдържанието? Това че е имало скъсани опаковки може би от транспорт или невнимателна обработка в самия магазин не променя факта, че нямаше Е-та.

Ако сега си подредя неправилно кофичките с кисело мляко в торбичката и станиолът се пробие, и млякото изтече, кого да обвинявам освен себе си?

Лютеницата беше един вид само, маслините също.
И това е лошо защото?

Offline ooleg

 • Нямам спирка
 • *********
 • Posts: 6520
  • View Profile
Re: ПОЛИТИКА=?
« Reply #9498 on: 14.04.2024, 12:46:17 »
Много сте нагли комунистките! На краставичари продавате краставици!
Обясняваш на Икар какво е било в мястото където е израсъл, а на мен за същото.
Каменец е квартал в Димитровград, появил се на мястото на пазара и нивите от началото на 80те. После го изместиха 500 метра на сегашното му място. Кварталът е 500 на 500 метра и е на 1 км от центъра - демек централния площад.
Украйна, победа!

Offline fafan

 • Нямам спирка
 • *********
 • Posts: 5976
  • View Profile
  • Email
Re: ПОЛИТИКА=?
« Reply #9499 on: 14.04.2024, 12:51:39 »
Quote
@fafan, вече съм убеден щом го каза Байдън, че Иран ще удари Израел заради посолството в Дамаск.
Как виждаш това да се отрази на войната в Украйна?

Да си коригирам въпроса:
Смяташ ли, че след като Иран нападна Израел, Израел ще отговори? Как ще се отрази това на войната в Украйна?
Тръмп се писА защитник на Израел, обаче точно неговите блокират военната помощ за Украйна и Израел!

Днес се е изказал Тръмп че ако той бил президент Иран нямало да нападне Израел, но не уточнява какво значи точно това, че ще ги е страх или няма да успеят да натиснат копчето защото се тресат от смях.

На бутафорната атака ще последва отговор, пак някой ирански генерал ще бъде ликвидиран в някое гнездо на терористи из близките държави и чалмите ще мирясат и ще продължат само с клетвите и анатемосванията.

За фронта в Украйна няма да има никакви или почти никакви последици, основната битка ще си остане там и не трябва да си отклоняваме вниманието с тези жалки опити на Кремъл да имитира отваряне на нови фронтове. Важното е руските сили да продължат да ядат як пердах за да им стане най-накрая ясно че запад е грешната посока за напредване, а за това трябва само едно - снаряди, още снаряди и още повече снаряди за Украйна.