Ще използвам темата, за да споделя нещо интересно, на което попаднах. Темата е частично свързана с транспорта и по всяка вероятност би била полезна на някого.
Става дума за симулатор на дигитален (цифров) тахограф. Програмата е малка (~200 mb), лека и позволява разучаване работата на три типа дигитални тахографи - Actia, Siemens и Stoneridgе. Вътре в архива има две инструкции за работа със Siemens (DTCO-1381) на български език за 2008 година като добавих и последната актуална такава (от 2015 година). За другите два не съм добавял инструкции.
За сваляне -
линк.
Инсталация: след като свалите и разархивирате архива, най-напред инсталирате файла
TachoSimulator-SETUP.exe. След приключване на инсталацията инсталирате допълнителните пакети за съответните тахографи с имена
StoneridgeSequenceSetup,
SiemensSequenceSetup и
ActiaSequenceSetup (инсталират се за няколко секунди). По всяка вероятност е необходимо наличието на Adobe Flash.
Инструкциите са на български, но интерфейсът на програмата е на английски език. При успешна инсталация, при всяко стартиране програмата ще ви пита какво точно ще правите с нея - натискате с мишката върху опционалните полета - 2 или 3 на брой, дали ще се обучавате като водач, като транспортна компания; какво ще карате - автобус или камион, първо ще преминете на обучение или директно към симулатора и т.н. Две снимки в описанието на интерфейса.
ПП - до колкото знам, програмата е с отворен код, но е създадена от испанци и се среща най-често на испански. Наскоро я открих и на английски, затова сега я споделям тук.
ПП2 - източник -
Форум на българските шофьори. В дадения от мен линк съм направил по-разбираема компилация и без испански инсталационни файлове.