Сигурен съм, че по-запознатите от мен биха изнамерили солидни аргументи в защита на тезата си, че няма лошо да се демонтират ненужни коловози и стрелки тук и там по гарите. Но от гледна точка на човек, който милее за българската железница, става ми болно, когато гледам как нещо градено преди 50 плюс години бива редуцирано просто ей така. По спомен, мисля, че колегата bdz43r беше споменал нещо, че нямало кой да прави английските стрелки и затова ги намалили като брой, поради което идват и орязаните възможности за заминаване. Все пак, няма как да не се съглася, че от първи, втори и трети коловоз действително няма чак такава нужда да се заминава към дефилето при наличието на общо 14 коловоза, от които 11 с перон до тях. Но можеше от 4-и нататък да подсигурят възможност. Не знам какъв е планът на коловозното и стрелково развитие в гърловината, затова гледам само гугъл сателит. На него виждам, че към момента всичко до 5-и коловоз няма да може да заминава на север. Предполагам, че би следвало поне от 8-и до 14-и да могат. Затова остава въпросът дали ще може поне от 7-и, ако не и от 6-и? За тези два коловоза все още има шанс за промени в проекта "в 12 без 5", но не храня никакви надежди.