Author Topic: Специализирана литература, посветена на градския транспорт  (Read 66399 times)

Offline IKAR

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Вчера имах онлайн среща с един от авторите и с каките от издателството. Третото издание ще бъде коренно различно от предишните две, но информацията за доставките по света ще бъде запазена в актуализиран вариант. Причината е, че Ласло Финта приживе отказва да предостави един камион документация, тръгвайки в коренно различна посока - иска да издаде цяла собствена поредица от 20 тома. В крайна сметка успява да стигне до четвърта част, до 1942ра. Том 11 за серия 200 е дописан от вдовицата му, посмъртно. Тя и подарява въпросните кашони с документи на авторите, което налага доста допълнения и преработки. На всичкото отгоре в момента освен на какво ли не, има и недостиг на хартия, но книгата със сигурност ще излезе около Нова година. Въобще историята е доста объркана - след като през 2006та първото издание от 2000 екземпляра е разграбено за нула време, издателят отказва да пусне нов тираж, проектът е прехвърлен на друго издателство, което не я отпечатва в същия вид, а се прави второ допълнено и преработено издание, вече изчерпано, сега ще бъде третото.
По рейс и по жена не се тича!

Offline IKAR

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
https://www.grada.cz/autobusy-ikarus-13078/

Една хубава и една лоша новина. Нова книга за Икарус на небезизвестния чешки автор Мартин Харак. Включва всички Икаруси, внесени и използвани в Чехия/Словакия, включително и след промените. Твърди се, че има много непубликувани досега уникални снимки. У нас също е имало от чешките модификации - като този на корицата в крайградска модификация и керемиденочервения градски вариант, при които специално на софийските е добавена трамказанска кабина. Книгите от тази серия са сравнително добри, 13 евро и не са кой знае колко пари.

Лошата е, че новото унгарско издание за Икарус ще се забави и ще бъде отпечатано към края на следващата година, тоест догодина по това време.

Offline IKAR

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
За съжаление, чешката книга от предишното мнение е буквално за боклука, тоя път и автор, и издателство, са се изложили тотално. Да не говорим, че 90 процента от снимките са на разбити от поне 20 годишна експлоатация автобуси.

Offline Balkanton

• Защо пиша толкова много?
    • View Profile
    • http://www.flickr.com/photos/39030307@N07/
Случайно открих тази книга, посветена на товарните автомобили и автобуси Шкода и ЛИАЗ, първа част, като една от двете илюстративни снимки в този сайт се е спряла на две страници със снимки на Чавдари и Кенти, и то такива, на каквито не помня да съм попадал. Книгата е издадена през 2010 г. и в момента конкретно на този сайт е изчерпана, но излиза и по други онлайн магазини, може да потърсите по заглавието.

PS всъщност сега загледах две от кентите и снимките са мои, от Русе :)
« Last Edit: 18.01.2023, 13:46:39 by Balkanton »

Offline mitakis

• над нещата
  • Нямам спирка
    • View Profile
Част от снимките са същите като в тази книга:
Чешка книга за Шкода 706 РТО с няколко страници за Чавдар, включително и снимки (с. 126-129) Очевидно книгата се явява част от поредица с различни чешки модели http://books.google.com/books?id=JKH4clelUoQC&pg=PA128&dq=skoda+706+rto++bulharsko&hl=bg&ei=_MzHTt2NJMrqOfGPhd8P&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=8&ved=0CFgQ6AEwBw#v=onepage&q=skoda%20706%20rto%20%20bulharsko&f=false

Опитвам, но не мога да намеря контакт с авторите, нито техни галерии в нета.
« Last Edit: 18.01.2023, 15:46:27 by mitakis »
Трудно е да направиш нещо както трябва, вместо как да е.

Offline IKAR

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Тази на Митко я има в books.google, напишете "autobusy", без кавичките. Може да се свали цялата срещу 10тина долара.

Махнали са ги от Гугъл, но ето тука я има цялата поредица в електронен вид, по 10 евро.
https://www.martinus.sk/search?q=Autobusy+
« Last Edit: 18.01.2023, 23:11:27 by IKAR »

Offline IKAR

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Успях с помощта на приятели да видя с очите си какво представлява мурзилкената книга за трамваите и метрото на Станислав Колев, която обсъждахме на предната страница. Буквално пълен боклук, явно целта е била да се усвоят едни пари и авторът да се разходи до Белгия. Аз най-отговорно заявявам, поне десет пъти по-добре щях да се справя. Дадох книгата на децата от българското училище, нали съм и учител в него, за тях бива с известни уговорки.

Offline IKAR

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
https://www.motorbuch.de/index.php?Reisezugwagen%20der%20DDR%20-%20seit%201949&aktion=ausgabe&saktion=detail&darst=d&az=&mp=&ump=&sa=SSA&saktion_begin=&lk=&bestnr=0&autornr=&sustr=reisezugwagen&grp=&datsatz=0&detail=71679&sort=&saktion1=&id=xw99900Z08WGrWXMoqF9cA6k5D20230516183546&navid=
Не е точно за градския, но много хубава нова и евтина книжка за вагоните в бившата ГДР. На пръв поглед е малка, но има всичко - чертежи, описания, история, снимки отвън и отвътре. Огромната част от нашите вагони са абсолютно същите. Има дори снимка на най-хубавите купета у нас преди да излезе 74та серия. Мисля си, че ако книгите на дядо ви Стефан ги бяха направили в този формат, по-малко главоболия щеше да има и досега да бяхме видели и втората част.

Offline IKAR

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
https://epaper.vsdruck.ch/hess/125jahre/
Тука можете да прочетете книгата за историята на Хес до 2007а. За съжаление не може да се свали, чете се само онлайн. Марката не споря, че е една от най-добрите, но за мен книгата не струва, тъкмо я търсех по книжарниците, добре, че не я поръчах...Това е мурзилка за безплатно раздаване на клиенти, да видят, че ние сме най-добрите. Вижте само колко празно място са оставили. Реално само са профукали хартията зян.
« Last Edit: 11.08.2023, 02:22:31 by IKAR »

Offline IKAR

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
https://bahnbuch.de/db-reisezug-und-gueterwagen-reisezugwagen-/-nahverkehrswagen
Много хубава книжка 90 страници голяма тетрадка за крайградските вагони в DB. Описания, история, много хубави снимки отвън и отвътре, чертежи с висока резолюция, точно във формата на дядо ви Стефан. 18 евро, лошото е, че я има само на това място и не приемат нито карти, нито Пейпал.

https://www.amazon.de/dp/9492040484?psc=1&ref=ppx_yo2ov_dt_b_product_details
Тази е за влаковете на магнитна възглавница, включително в МГТ, от холандски автор, но е преведена на английски.
« Last Edit: 02.09.2023, 21:54:14 by IKAR »

Offline IKAR

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Каките от издателството в Унгария са вдигнали цената на новата книга за Икарус, която ще излезе в края на годината от 10900 на 14900 форинта или от 28 на 38 евро. Хич не се учудвам и очаквах нещо такова, понеже форинтът напоследък се обезцени бая, а и книгата този път ще бъде още по-дебела и уникална. Даже и тази цена е бих казал ниска, като знам германците какви простотии натвориха напоследък с къде-къде по боклукчави книги и доста по-високи цени. Увеличението не се отнася за вече поръчалите, касае само бъдещите заявки отсега нататък. Писали са, че си запазват правото да променят (разбирай вдигат) цената и в бъдеще. Така че, който иска, да поръчва навреме....
« Last Edit: 13.03.2024, 16:54:07 by IKAR »

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
А тия книги стигат ли до нашия пазар и поне големите вериги книжарници? Почти не съм виждал подобна литература да се продава по книжарниците. Може би в Будапеща да има?
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline IKAR

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
В Будапеща има даже и специализирани книжарници. Тука кой ще ти внесе такива книги, при положение, че никой не ги купува, освен такива като нас, Иво? Да не говорим, че нашите перват надценка между 30 и 50 процента, та от чужбина ти излиза по-евтино, барабар с доставката. Моите повечето са купувани онлайн, много малко съм ги купил, когато съм ходил на място...
« Last Edit: 13.03.2024, 16:59:37 by IKAR »

Offline CKD

• --=БМ-РК=--
  • Нямам спирка
    • View Profile
при положение, че никой не ги купува
Eстествено - нали са написани на разпространения по цял свят унгарски език.
Най-ценният ресурс на капитализма са тъпанарите

Offline IKAR

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Първото издание от 2006та го преведоха и на английски - преводът беше платен от предишната компания на Габор Селеш, която в последствие нищо не успя да произведе. Още има неразпродаден тираж от превода. Второто си остана само на унгарски - точно защото тези преводи са скъпи и някой трябва да даде пари. Аз също се мъча с Гугъл, но преводите на английски по-скоро са рядко изключение, отколкото правило, поради същата причина. Нито германци, нито французи, нито швейцарци, нито холандци, испанци, чехи, поляци, унгарци, че и руснаци, си превеждат книгите, с много малки изключения - това са пари, отделно всички смятат, че съответноезичният пазар им е достатъчен.

Offline CKD

• --=БМ-РК=--
  • Нямам спирка
    • View Profile
Абсолютно съм съгласен. Превод на такава бутикова литература е непосилен за издателя/автора. Нормално и да не се изнася/внася в други страни. Поне изданията на английски или славянски език имат някакъв шанс. За съжаление всичко друго е обречено.
Най-ценният ресурс на капитализма са тъпанарите

Offline IKAR

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
За внасянето и изнасянето не е толкова сложно - почти всички книжарници правят доставки и извън съответната страна, отделно има амазон, ибей и т.н. Чехите и словаците, също и испанците са най-терсене в това отношение - девет от десет книжарници не доставят навън, като ги питаш - мълчат. Но съм се оправял въпреки това, имам много редки книги, отпечатани в тираж от порядъка на 50 бройки - един автор, който всички го знаем по руските форуми, но е голям чешит и отказва да пусне по-голям тираж. За чешките трамваи още няма книга, само едни брошурки или само за един-единствен модел - примерно за КТ4 на немски....

Offline New_Passenger

• Lyulin 4ever
    • View Profile
На мен не ми пречи че е на унгарски. Живеем в епохата когато езиковите бариери отиват в миналото, днес е достатъчно да доближиш смартфона си и той ще ти преведе каквото поискаш. Преди десетина години ми беше попаднал един пътеводител на унгарски, много качествено направен.
Иначе, ако книгите са за масовия читател, най-вероятно са преведени и на английски.
Софийско метро, колекция карти - https://drive.google.com/drive/folders/1v90JEwozXaRGVBWcwSNO0GnU_3pTYZbQ?usp=sharing

Offline IKAR

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Излязла е книжка: "Развитие на автостопанствата в Южна България" с автор Йордан Маринов. Можете ли да проучите за какво става въпрос? Аз ударих на камък....

Има и: "Автотранспорт Лом - обществен превоз" от Спас Спасов.
« Last Edit: 16.07.2024, 08:37:33 by IKAR »

Offline New_Passenger

• Lyulin 4ever
    • View Profile
За книгата на Маринов се говори в групата https://www.facebook.com/groups/393979876520241/
Йордан Маринов също е в групата.

Книгата за транспорта в Лом излиза само в библиотечните каталози.
Софийско метро, колекция карти - https://drive.google.com/drive/folders/1v90JEwozXaRGVBWcwSNO0GnU_3pTYZbQ?usp=sharing