Предполагам визираш оранжевата вдясно? Тази вляво също е подобна, като умален вариант на онази кула в Изток до МС Жолио-Кюри. Аз усилено си търся вариант за трудова емиграция, но трудно свиквам с различни места и градска среда, най-вече с разлина архитуктура (така и не свикнах за 4 години в Холандия с техните неизмазани редове от къщи, зимата всичко изглежда сиво и мрачно). Та с цялото плюене на родината, то не може да се отрече, че поне като съвременна архитектура имаме едни от най-стилните жилищни сгради. Поне външно, не знам за качеството. И то цветни и живи, та зимата сред бялото или сивото да има нещо да изпъква с топли, летни тонове.
Точно защото трудно свиквам, търся места, които да наподобяват нашите градове/съвременна архитектура максимално. От Централна Европа Унгария най-много се доближава, тя просто прави изключение в ЦЕ и въобще за тази си северна ширина. Не, че са много по-добре икономически. В Полша, Чехия и Словакия владеят сиво-белите нови сгради. И у нас навлизат, но все още имаме много цветни нови проекти. За Турция имам чувството, че новите им блокчета са почти 1:1 с родните, но там е само за туризъм, стандартът е по-нисък от у нас. Гърция въпреки близостта не се доближава много до нас като съвременна жилищна архитектура, в Румъния пък ги строят по-високи от при нас, а и са само мааалко по-добре финансово.
Бих направил изключение за нещо по-различно само за къщите в Америка и Канада, защото са сред много зеленина и големи, а в Европа за баварско/алпийска архитектура, защото са като от приказките на братя Грим, с атмосфера, която я няма в по-ренесансовите градове като Прага примерно. А репродукции на подобни къщи имаме и тук, в Софийските села. Едната е в Герман, беше
ресторант. Другата е
тукИ въобще, по някаква причина в района на Панчарево има много постройки, повлияни от немската или австрийска архитектура, сещам се за още 2:
цъкцък