Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Messages - dsb

Pages: 1 2 [3] 4 5
41
Точно в началото на ноевмри 2014г. стартира СВ кода за София. Година по-късно почти са преминали 8 от 9 възможни серии в областта А*.
АТ е към 8000, до края на годината очаквам да приключи и АХ, преди празниците се покачва купуването/регистрацията на автомобили.
Приемам, че серии с еднаква първа буква ще се изчерпват за година и един месец. Умножено по 9 (възможните серии са 81) = приблизително 10 години и СВ ще приключи. Тогава Пловдив и Варна също ще са приключили всички възможни серии. Дано тогава се сетят за латиницата и направят нов вид регистрационните табели, съобразен с броя на жителите в съответен град, област и тн.
Да сме живи и здрави да видим какво ще се случи.

"Р"-то е 6-та буква от 9 възможни формиращи серията. По-рано от близките 5 години няма да има СВ РТ, разбира се, ако спазват използваната до сега поредност. В сериите от областта СА, С-то си беше "С", в областта СВ, вече е "Це".  :D

42
В сайта за проверка на Г.О. по ДКН понякога излиза и VIN кодът на МПС-то, но явно не всички застрахователи публикуват във фонда тази информация.
Ето пример с произволен номер:
Към дата 30/10/2015 МПС с ДКН CB6029AT и номер на рама VF38C4HXF81653548 има активна застраховка "Гражданска отговорност"
А като декодираме рамата с произволен онлайн VIN декодер, илиза че въпросното МПС е:
VIN:
VF38C4HXF81653548
WMI / VDS / VIS:
VF3 / 8C4HXF / 81653548
Warning: VIN has invalid check digit (9th character). Make sure it is spelled correctly! (check digit = 3, found = F)


Make (Manufacturer):
Peugeot
Model year:
2008
Manufactured in:
France (Europe)
Sequential number:
653548

Иначе по темата:
Пловдив: 52**СВ
Бургас: 90**МС /предполагам ще продължат с МТ и МХ/
Хасково: 12**КВ

43
Нещо интересно
От facebook

Добре, де, този по коя тарифа е?
Преди десетина години, още в началото на област "СА", се появи и същата серия "СА", а Поршето е единствено със серия СВ. А да дадеш 7000лв за 7191СВ ми се струва нелепо..., а и има разстояние между цифрите и серията. Другия вариант е снимката да е фотошопена.

44
В Пловдив са до 28** СВ.
За Монтана 94** ВК, скоро трябва да има нова серия.
Монтана си пази "М"-то още от черните табели.
Нямам представа кои серии са вървели на жълти и бели номера, но ми направи впечатление, че със синя лента са АК, АМ, АН, АР, АТ, АХ, но липсват АА, АВ, АС (азбуката на КАТ). С В* са ВА, ВВ, ВС и ВХ.
Някой знае ли кои серии вървят в Монтана преди 1999г. Коментирано е, че заменят Мх с М при черните табели и имат М'А' и М'Б' серии, най-много да са стигнали до М'В' преди жълтите. Между 1986г. - 1999г. ми е интересно какви серии са вървели...

45
Интерсна е серията "Т". Според мен в някои градове си е била редовна за всякакви МПС-та, в други е давана на товарни. Снимкта от Видин изглежда е от камион, срещал съм я за Пазарждик и за Благоевград само на товарни автомобили. В Пловдив например си е била за всякакви МПС-та. Ето интересна снимка, на която има и "квадратна точка" /измислих ново словосъчетание!/, което ще рече, от периода 1992-1993, а паралелно тогава върви и серията "ТК". Имам снимка и на 9292 Т, но не я откривам засега - на един Опел Вектра.

Във Велико Търново е имало и Р серия:

пс: снимките са от форума на Класик Кар.


46
Възможно е да се заблуждавам за В ЕХ дали е с лента, или без. Като дойде ски сезона и багера е още там ще го снимам.
В момента съм на видинска територия.
Най-голям номер от АА серията, който срещнах е 45**.
В периода 1986-1992 тук е имало държавни номера за трактори и ремаркета ВД ЕТ и ВД ЕВ.Частните жълти трябва да са били ЕА.

Някой срещал ли е втора "жълта" серия за ремаркетата в София? Първата ЕА, със сигурност се е изчерпала...

47
Потвърждавам за В ЕХ. Има един багер на Пампорово, който почиства улиците от снега през зимата - той е с такъв номер, без синя лента.
Вчера в София, с/у "Врана" на Цариградско имаше пловдивски кран с номер РВ 03** ТК, без синя лента.За втори път след "баркаса" срещам тази серия от периода 1992-1993. Видях също и монтански трактор с регистрация М ЕС, бял държавен номер, или частен след 1993г.

48
Предполагам тази шуменска табела е преиздадена след 1986г, тогава е имало такава практика. Едва ли в периода 1960-1986 в шуменско са регистрирани само 400 ремаркета :) . Черното ремарке от по-горния пример е с по-късен номер от серията "е", затова смятам така.
До колкото знам преди държавните бели номера са вървяли заедно с черните, т.е. е нямало дублиране на един същ номер и серия - частен и държавен.
Благодаря за снимките, които споделяш!

В Хасково са праволинейни: КВ е новата серия.

49
Бургас са до 73** МС, новата серия за ремаркета е ЕМ.
София Област имат нова серия ВН.
Нова серия има и за Благоевградски ремаркета Е ЕЕ.

50
И Шумен имаха ТА серия, нищо чудно на този принцип и да е бургаската А ВС. Щом новия производител започна от МР, а не по азбучен ред сигурно е вървяла преди 1999г. Първата със синя лента е АМ, това предполага че, освен еднобуквените, АА, АВ и АК са преминали преди това.

Пловдив подмина 1000 СВ.
Хасково 97** КА (би трябвало да следва КВ)
В.Търново 10** КВ
Благоевград до къде са? КХ или МА?

51
Според мен причината за серията СВ в Пловдив е областния код за София. Преди време, през 2008-а както си вървяха сериите В*, някъде между сериите ВС и ВТ се появи СН. Може да звучи смешно, но според мен някой в КАТ отвреме на време решава да разнообразява сериите. Очаквам след СВ да продължат до изчерпване сериите с К*.

За ремеркетата.
Със сигурност щом има серия ЕВ, преди нея са изчерпани ЕА и ЕБ . ЕТ си върви паралелно с тях и се дава на самоходни машини като багери, трактори и по-големи товарни ремаркета. В Пловдив за периода 86-92 ги има и четирите варианта П - ЕА, ЕБ, ЕВ, ЕТ.
Интересното е, че тенденцията продължава и след премахването на кирилските букви. Заедно със серията РВ Е, върви и РВ ЕТ, но само през първата година. След 1993 от номерата изчезват черните квадратчета отделящи цифрите от областния код и серията от там и сериите ЕТ и ТК (снимката на баркаса по-рано в темата).

52
Пловдив е до 95** КР, другата седмица очаквам да се появи КС.

53
Благодаря за снимките!
Аз също посещавам форума на класиккар, но публикувания там снимков материал е непосилно да бъде прегледан изцяло!
Снимките в моята колекция на стари ДКН са предимно от там, но разполагам и със солиден личен архив, който в най-скоро време се надявам да систематизирам.

54
Пловдив в момента е около 56** КР.

Натъкнах се и на нещо интерсно: По време на черните номера (бели за държавни ПС), със сигурност е имало изчерпване на серията "Е" за ремаркета в по-големите градове. Лично съм виждал следните серии за ремаркета за Пловдив: П - Е, П - АЕ, ПА - Е, ПБ - Е. След това при жълтите номера стартира серията П - ЕА (вероятно е имало и ЕБ, понеже съм виждал ремаркета за София Окръг от "жълтия период" СФ-ЕА и СФ-ЕБ)
Та въпроса ми е няма ли подобно изчерпване на черните серии за ремаркета и в София? С-Е 71-17 е най-големия номер който съм виждал от една обява в нет-а.
Имате ли наблюдения по този въпрос?

ПС: на всички горецитирани пловдивски серии съм направил снимки, освен на ПА-Е, което ще се случи скоро. После ще публикувам снимките тук. Надявам се всички активни в темата, да публикуват снимки на всевъзможни отминали серии, за да създадем заедно един снимков архив на невалидните серии в България.

55
Варна В 9000 ВВ, може да е бил и поръчков номер, видях конкретно това число.
Пловдив 42** КР.

Дайте предположение за следващата серия за Варна!
Дали ще е ВС (любимата на КАТ поредица А, В, С, после по кирилицата), или ще е ВК ?

56
В Пловдив вече има нова серия Н за моторетки до 50 куб. , отново дублиране на серията от 90-те за автомобили.
Старата серия М достигна около 5000 преди да бъде сменена.

57
София : 99** АМ, може да има и АН вече.
Пловдив: 33** КР
Ремаркета за Велико Търново ЕЕ. Интересното тук е, че новия производител довърши последните номера от ЕВ серията, за разлика от София и Пловдив, където текущите и в двата града ЕР серии, бяха заменени преждевременно от ЕС и съответно ЕВ.

58
Прилагам снимки на сериите споменати в предишното ми мнение. Моля, ако някой разполага със снимка на черен бургаски номер Б'А', да я сподели!
59
През 1986г. жълтите регистрационни номера продължават от сериите до които са били стигнали черните или започват отначало, например имало е серия от черните рег.номера - РзА****, имало ли е серия от жълтите - РЗ **** А?
Не, сериите продължиха от следващата след вече използваните със старите бели/черни номера. София и Пловдив започнаха с двубуквени комбинации.

Отговорът трябва да е "не съвсем"!
Стара Загора повтаря сериите от черните Сз'А' и Сз'Б' на жълти табели, съответно СЗ **** А и СЗ **** Б.
В Бургас Б'А' от черните табели се повтаря като Б **** А от жълтите.
Във Варна В'А' от черните табели се повтаря като В **** А, само че на белите номера без синя лента.
В Пловдив първата "черна" серия от вида Пд **-** , е повторена като "жълта" П **** Д
П'АВ' **** имаше на черни табели, вероятно е имало и П'АА', защото жълтите серии 1986-1992г. са "Д", "АБ" и "АГ".

60


Част от старите табели също са с бяла капачка вместо нит. Цялата серия ХТ на софийските номера беше с бяла капачка.


Явлението "бяла капачка" е от около Октомври м.г., когато се промени производителя, което няма общо с изчерпването на кода "СА".
Новия производител издава серията ХТ, пропусна ХХ серията и стартираха СВ код.

Просто няма логика да регистрират 100-200 ремеркета със серия ЕВ и изведнъж да минат на ЕЕ след Нова година. И двете серии са започнати от новия производител.

Pages: 1 2 [3] 4 5