Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Messages - dsb

Pages: 1 ... 3 4 [5]
81
Видин преди 92 е ВД. А колкото до ВА - първо със синя лента в София минаха всички серии К*, без КК и КН, които са последните без синя лента, след това не съм сигурен дали не минаха три серии РК, РС и РХ и дойде ВА, или те бяха след сериите В*.

Прав сте, bagercho, за Видин. Към горния списък е редно да добавим и градовете Смолян, Кюстендил, Русе, Кържали и София-Област.
За сериите А* за София, мисля че са преминали още преди 1992, т.е. са жълти. След това има серии "БА" , "БВ" "БГ" и други.

Понеже колекционирам снимки на старите номера, утре ще споделя някои от тях.


82
Magirus deutz,
Серията ПБ е от преди 1992г. а другата е по-късна, когато отпада разделянето на частни и държавни номера.
Няколко града в България запазиха областния си код преди 1992г. и след нея (София, Варна, Монтана, Хасково, Добрич, Силистра, Велико Търново, Търговище... може и да изпускам някой). За тези градове разликата преди и след 1992г. се хваща по точките (квадрати по скоро) между областния код, цифрите и серията.

Колкото до първата серия "С" с бг флаг мисля, че е "ВА", ако са карали по абучен ред. Имам познат с такава регистрация, ще го питам кога е регистрирана колата му.


83
^ Tой се бърка понеже тези номера – С ХХХХ ТВ и С ХХХХ ТК, остават (чак до въвеждането на синята лента) поради съвпадението кирилица/латиница, съответно с още няколко града. Докато от същите години – П ХХХХ ТВ или С ХХХХ ЛК, нямат съответствие и са сменени. Объркаване идва и защото единствено София пуска втора серия на ТВ –> ТК ; ЛК –> ЛС, другите градове не успяват (споменато вече). Но аз мисля че имаше пуснати съвсем малко и от следващата разновидност на ПБ –> ( ? – не помня точно какво беше). Защото последните години от този период, не се е спазвало докрай условното делене за автобуси и камиони – почнаха да се появяват автобуси с ''ТВ'' и ''ТК'', сякаш пазиха да не пълнят "ПБ". Но тук- там се срещаше и понякоя лека кола с ''ПБ'' – обаче обяснението може да дойде, че е на някои ПАТ, служебна.
 

Може би имате предвид серията "ТА", за София преди 1992, използвана за товарни автомобили. При интерес ще публикувам и снимка с такава регистрация, в момента не ми е под ръка.

84

ТК бяха държавните автомобили.

Не е така!

Quote
След 1992 г.

От 1992 г. за буквен код и серия се използват само букви от кирилицата, които са графично близки до букви от латинската азбука – А, В, Е, К, М, Н, О, Р, С, Т, У, Х, независимо че се произнасят по различен начин. Системата е в съответствие с Виенската конвенция за движение по пътищата от 1968 г., според която регистрационните номера трябва да бъдат изписани с главни латински букви и арабски цифри, и едновременно с Българската конституция, според която официален език в страната е българският. Подобна система днес се използва още в Гърция, Русия, Украйна, Беларус, Босна и Херцеговина.

Отпада разделението между частни и държавни автомобили и всички издавани табели са бели с черни букви. Отменена е отделната регистрация за автомобили на инвалиди, като различни остават регистрационните табели на военни, дипломатически автомобили и такива, притежавани от чужденци.

След 1993 г. не се изписват точки между областния код, номера и серията.

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D0%B5%D0%B3%D0%B8%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B5%D0%BD_%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D1%80_%D0%BD%D0%B0_%D0%9C%D0%9F%D0%A1_%28%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F%29

85
Искам да попитам, кои серии без синя лента са минали в Пазарджик, Габрово и Ямбол? Защото и трите области имат АА и АВ със знамето.

В изброените градове след 1992 е нов и областния код (Пазарджик от "ПЗ" става "РА", Габрово от "Г" - "ЕВ", Ямбол от "Я" - "У") и започват "на-чисто" с еднобуквени серии. Със сигурност в Пазарджик в периода 1992-1999 има серии "А", "Н" и "Т", предполагам са минали и другите възможни, като  "К", "Р", и евентуално да са стигнали до "Х". За този период серията за мотори е "В", мотопеди "М", за ремаркета "Е".



86
В Пловдив преди малко 92** АВ.
В Бургас са минали 5000 МР, за Ямбол видях 06** АС с бяла капачка за нита на МВР, или имат и по-нова серия?

87
За АВ съм срещал най-много 85**, в средата на Декември. Трябва да е на 9000 или към края, след седмица - две новата трябва да е КН, ако карат по азбучен ред.

88
Разделянето на държавни и частни номера приключи през 1992г.
До тогава Пловдив беше със код за област "П" и тогава е серията ТВ за товарни държавни автомобили, частните камиони/автобуси бяха със серия "Ч". Служебни леки коли "ЛК", за София и "ЛС".
С въвеждането на новия стандарт (букви съвпадащи с латиницата), отпада разделянето на регистрациите на частни, държавни, служебни,товарни и пр. ТК според мен си е била редовна серия, преждевременно прекъсната с изискването за синя лента.

89
За много години!

Ето пример със снимки за повторението на серия "К" за Пловдив, преди бял номер (1992-1999), сега за мотори:




Оказа се, че е от старите серии за пловдив с две букви е имало и ТК.
Предполагам е била последната, защото първата със синя лента е ТМ.



Така сериите за Пловдив(1992-1999) са: А, В, К, М?, H, Р, С, Т и Х за мотори. С две букви: АА, ВВ, РВ, НК и ТК
Ако някой разполага със снимка на серия М, моля да я сподели!

Поздрави!

90


За Русе новата серия е АР, мисля че не е отбелязано досега тук.

Искаш да кажеш ВР  :)

Не, АР си е новата, видях чисто нов бус на Еконт, номера беше със серия АР, имаше и новата бяла капачка на нита на задния номер.

91
Днес аз видях СВ 96хх АА, другата седмица някой ще се похвали и с втората серия.

За Хасково съм виждал 1300 КА и то преди няколко седмици.

За Русе новата серия е АР, мисля че не е отбелязано досега тук.

92
Колеги, днес видях нови правоъгълни табели за мотор, с ЕС флаг РВ **** К, а със същата серия през 90-те имах автомобил! Защо са допуснали подобно повторение на ДКН,  верно, едната серия е извадена от употреба, но...
Вероятно серията не е била завършена през 90 - те и новият производител е решил, че трябва да я завърши.

Уви не е така! Моята кола бе закупена през 1998г. и номера беше РВ 6018 К, новите табели на моторите започнаха от самото начало, т.е. със сигурност е на лице повторение....

Видях и новата серия за ремаркета РВ ЕВ, за автомобилите новата серия АВ вече е преполовена!

93
Колеги, днес видях нови правоъгълни табели за мотор, с ЕС флаг РВ **** К, а със същата серия през 90-те имах автомобил! Защо са допуснали подобно повторение на ДКН,  верно, едната серия е извадена от употреба, но...

94
Рег.номерата с българското знаме се въвеждат през 1999г., а не през 2004г..
Не ми се вярва от "белите" номера(въведени 1992г.) да са минали само три серии до 1999г. За сравнение: до 1999 г. във Варна до 1999г. минават всички серии А* без В **** АТ.

Правилна е забележката, благодаря за корекцията!

Quote
При номерата въведени през 1986г. имало ли е серии, които да се повтарят с такива, които се използват след 1992г.?

За Пловдив не, понеже до 1992 областния код беше "П", а сериите също бяха от рода на "ЛК" "ПБ", "Д"  и др.

Прав е и колегата за серията РВ НК, май действително имаше такава, добре ще е ако открием и някоя снимка.

След 1992г, когато Пловдив стана с обл. код РВ, имаше еднобуквени серии А, В, Н, К, С, за Т не съм сигурен, а Х и до днес се използва за мотоциклети.

95
Здравейте!
И на мен темата за ДКН винаги ми е била интересна.
С новата фирма, произвеждаща табелите, явно са решили да спазват линията на азбучния ред.
Пример са новите серии АВ за Пловдив, ВА за Варна, АМ за Сливен и Добрич, АА за Видин и др., които досега караха сериите без хронология, а някои от сериите с поредност на кирилицата не бяха използвани.

Споделям собствените си наблюдения за ДКН на моя роден Пловдив, за някои от сериите не знам точната поредност:

Преди въвеждането на синя лента с бг флаг през 2004г., за област Пловдив преминаха двубуквените серии АА, ВВ и РВ.
Първата серия със синя лента с бг флаг е ТМ, последвана от КК, НН, СС.
Следват сериите ХА, ХВ, ХК, ХН, останалите са свободни.
После започват сериите А(х) и В(х), изчерпани последователно.
Тук някъде, или случайно между двете горни, са преминали и сериите СН, ММ, и МН.
Серията КВ е преди КА, която достига 4000, след което придобива ЕС флаг.
Следва серията КМ, последвана от всички серии М(х), последвана от всички серии Р(х).
Серията РХ достигна някъде около 8000, последвана от новата АВ (към момента наближаваща 4000).
Давам прогноза, че следващата серия ще бъде КН.

Прилагам и табличен преглед нa преминалите серии, от която се вижда, че сериите от областния код РВ за Пловдив, за 10 години са се изчерпали на 60% (вкл. 3-те серии от "белите номера"):



Pages: 1 ... 3 4 [5]