Честно казано не знам въз основа на какво го мислите това за метрото до Младост. Аз "не слизам от колата", но винаги, когато имам работа в центъра (което е доста често) ползвам метрото.
Първо: центърът не е само Сердика. Ректоратът също е доста централно място, а доста често и Стадионът върши работа за слизане от Младост до центъра на града.
А от центъра до Младост 1 всеки може де преброи колко спирки са - Стадиона, Жолио-Кюри, Г.М. Димитров, Мусагеница, Младост 1. Влаковете са достатъчно редовно (двете линии) и се пътува "няколко минути". Не всички пътуват (като мен) до Бизнес парка, но и до там пътуването въобще не е дълго.
Автобусните линии за съжаление са много, за сметка на това по всяка интервалите на движение са такива, че предпочитам да тръгна с колата или с метрото, и може би в 1% от случаите да ползвам автобус. На доста места спирките им не съвпадат. Като видя 20 минути до следваща кола спокойно отивам до метрото, ако ще и да ходя допълнително 10 минути пеша. Освен това, за разлика от многото пишещи тука, чудесно си спомням времената с безкрайна редица от претъпкани автобуси по Цариградско и Малинов, включително си спомням и как сме ги гонили и тъпчили за да се прибера от техникума или от работа. А кварталът от тогава се разрастна. И не си мислете че автомобилният трафик в момента е старшен. От 40 години съм в различни части на Младост и удобството в момента, с метрото, е несравнимо, колкото и да плюете по него.
Бърз трамвай е нещо доста по-различно. Въобще не може да се сравнява със софийското метро.