От понеделник, обаче отпада нуждата от пререгистрация на коли с рег. номер от друга област, така че очаквам новата варненска серия да се появи в началото на февруари.
Аз лично смятам, че това е грешка и ще има много проблеми в бъдеще.
Преди 3 години, със съпругата ми, продадохме един автомобил. Купувачите бяха от друга област. Сключихме договор при нотариус и нотариусът ни каза, че ние трябва в 2-седмичен срок да отпишем колата от данъчното, а новите собственици в същия срок да пререгистрират автомобила. На 2-рия ден, след продажбата ние отидохме в данъчното и отписахме автомобила, от там отидохме в КАТ, попълнихме декларация, предадохме копие на договора за покупко-продажба и служителят ни увери, че всичко е ок.
3 месеца по-късно получих по пощата глоба на мое име, издадена от община Пловдив. Отидох в КАТ Пловдив и от там ми казаха, че колата още е със старите номера, води се на мое име, но те нищо не могат да направят и да отида в ОД на КАТ, където съм попълнил декларацията и съм дал договора за продажба, защото едва ли не всяка област е за себе си и затвори прозорчето, през което ми говореше. Отидох там, където бях подал формуляр, че вече не съм собственик на колата и от там ми заявиха, че при тях този автомобил вече не се води на мое име и ме посъветваха да отида в Община Пловдив. Отидох в Община Пловдив, обясних казуса и се оказа, че те си имат готов формуляр за такива случаи, защото е честа практика хората да не прехвърлят колите на свое име. Попълних формуляра, молба да не плащам глобата, защото не съм аз собственикът и не съм бил собственик, когато е извършено нарушението, предадох копие от договора и копие от писмото с глобата. 1 месец по-късно ми се обадиха да ми кажат, че глобата ми се отменя, но и че глобата се анулира, като цяло, защото нямало как да намерят собственика, въпреки че в договора има 3 имена, ЕГН и адрес.
Още 2 месеца по-късно получих глоба от полицията, пак за тази кола и пак ходене по институции, докато докажа, че не е моя.
Година и половина след продажбата видях колата да се продава с моите номера и издивях, звънях на продавача, но не ми вдигаше. Ходих в полицията да питам какво може да се предприеме и защо продължавам да нося отговорност за автомобил, който не притежавам, но не получих адекватен отговор, освен че хем колата уж не е на мое име, но докато не бъде пререгистрирана и не й се смени собственика, ако има глоби то верочтно ще идват при мен.
Преди половин година, случайно видях автомобила, беше паркиран, познах го по определени детайли в интериора, за които само аз си знаех и колата най-после беше със сменена регистрация.
Чудя се как сега, когато регистрацията не се сменя задължително, ще бъде ясно кой коя кола притежава и кой плаща глобите!?!