Author Topic: Регистрационни номера на МПС  (Read 694966 times)

Offline bagercho

• Нямам спирка
    • View Profile
Re: Регистрационни номера на МПС
« Reply #2240 on: 20.04.2022, 10:21:24 »
Много държави в Европа вече имат отличителни табели за електромобили. Полша и Унгария въведоха зелени табели, Чехия - код EL, Литва код EV. Но е хубаво да се помисли и за отличителни табели за ретро автомобили, каквито също има почти навсякъде.

Offline audito887

• Начинаещ
  • *
    • View Profile
    • Email
« Reply #2241 on: 21.04.2022, 12:18:42 »
Здравейте ! Някой може ли да даде информация от коя година е въпросният номер , на какъв тип кола е стоял и каквато и да е информация ?
Благодаря предварително !

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #2242 on: 21.04.2022, 13:55:19 »
На Странен номер попаднах от обява,някой да го разтълкува!!!    https://www.mobile.bg/pcgi/mobile.cgi?act=4&adv=21623755765376762&slink=nxxv42

300 000 лева за това нещо :D За тия пари ще си купя хубав 3-стаен апартаметт в София или Варна, който с времето само поскъпва, а това след 10 години ще стане обезценена кошница. Някой се е набутал яко и сега гледа на кой да го пробута преди да се обезцени да си върне парите.
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #2243 on: 21.04.2022, 13:55:50 »
Здравейте ! Някой може ли да даде информация от коя година е въпросният номер , на какъв тип кола е стоял и каквато и да е информация ?

Примерно 57-59-та от автобус или камион.
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline Metan

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #2244 on: 21.04.2022, 14:38:33 »
Вероятно от края на 50-те до самото начало на 60-те. Ведомствен автомобил, автобус или камион.

Offline audito887

• Начинаещ
  • *
    • View Profile
    • Email
« Reply #2245 on: 21.04.2022, 16:30:44 »
Мерси за бързите отговори ! Така и така съм почнал , тази номера серия"СФ" , коя година са минали и върху цивилно МПС ли е бил или държавно ? Доста време си търсех СФ номер ,но-по запазени от тези не открих.. ако някой има излишни бих закупил!

Offline Metan

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #2246 on: 21.04.2022, 18:23:44 »
Най-общо жълтите номера са издавани в периода 1986-1992. Ако имаш още въпроси за номерата прочети тези неща.

Offline Magirus deutz

• Нямам спирка
  • Почитател на Мерцедес - Бенц, Магирус и Икарус.
    • Skype Me™!
    • View Profile
« Reply #2247 on: 21.04.2022, 18:31:12 »
Мерси за бързите отговори ! Така и така съм почнал , тази номера серия"СФ" , коя година са минали и върху цивилно МПС ли е бил или държавно ? Доста време си търсех СФ номер ,но-по запазени от тези не открих.. ако някой има излишни бих закупил!
СФ **** Л е втората "жълта" серия в София - окъг,  конкретният номер на снимката е издаден през 1990 или 1991г.

Offline bagercho

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #2248 on: 21.04.2022, 23:24:40 »
На Странен номер попаднах от обява,някой да го разтълкува!!!    https://www.mobile.bg/pcgi/mobile.cgi?act=4&adv=21623755765376762&slink=nxxv42

300 000 лева за това нещо :D За тия пари ще си купя хубав 3-стаен апартаметт в София или Варна, който с времето само поскъпва, а това след 10 години ще стане обезценена кошница. Някой се е набутал яко и сега гледа на кой да го пробута преди да се обезцени да си върне парите.
Тия хора, които дават пари за такива неща най-вероятно вече имат по един тристаен и в София, и във Варна, ири някой палат за милион в Драгалевци. Че принципно не са стока - така е, но не ги мисли колко са се прецакали  ;)
А червеното БМВ със жълтия номер е истинска находка. Това е Е30 с тар. "троен стоп", който е произвеждан в последните няколко години на модела, и най-вероятно автомобила е пристигнал чисто нов, или 2-3 годишен у нас. Като гледам снимката е скорошна и е интересно как е оцелял в това автентично състояние до сега.

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #2249 on: 22.04.2022, 15:54:56 »
А червеното БМВ със жълтия номер е истинска находка. Това е Е30 с тар. "троен стоп", който е произвеждан в последните няколко години на модела, и най-вероятно автомобила е пристигнал чисто нов, или 2-3 годишен у нас. Като гледам снимката е скорошна и е интересно как е оцелял в това автентично състояние до сега.
Оцелял е най-много до 2006, след което няма как да се е отделял от местоположението си на собствен ход. Просто инспекторите от съответната община и район ги е мързяло да обходят района и да залепят стикери за евакуация. И моят ЗАЗ "оцеля" по подобен начин до 2009, докато не получих предупредителен стикер.

Offline bagercho

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #2250 on: 22.04.2022, 17:00:02 »
Това ясно, но имах предвид, че изглежда в доста добро състояние за престоял повече от 15 години на едно място, а и през цялото това време да е останал незабелязан от инспекторите и от папараците с телефони е много интересно. Може би тази кола е била прибрана някъде и е изкарана наскоро на открито. Ако автора на поста подскаже къде се намира, може да се провери на стрийт вю.
« Last Edit: 22.04.2022, 17:03:51 by bagercho »

Offline audito887

• Начинаещ
  • *
    • View Profile
    • Email
« Reply #2251 on: 22.04.2022, 21:07:39 »
Доста добре съвпада версията че колата и номера са така от внасянето на колата ,при положение ,че Е30то е 1990г а номера както ми разясниха колегите също е набор 90/91 - но не е така..
Е30ката си е с валидна регистрация и табели а въпросните жълти ги сложих само за снимката , иначе са от скромната ми колекция..

Offline denisstoev

• Начинаещ
  • *
    • View Profile
« Reply #2252 on: 28.04.2022, 13:36:57 »
От днес в София започва нова серия ТК.

Днес 28.04.2022 г. след 11:35 ч. в отдел "Пътна полиция" към СДВР ще бъдат приемани заявления за номера по избор от СВ0001ТК до СВ0500ТК тип 1, съгласно заповед 4332з-452/14.07.2021 г. на директора на СДВР.

Също така, видях, че се е коментирало какъв може да бъде областният код след СВ и искам да изразя мнение. Ако изобщо искаме да има "логика" в кода, аз мисля, че трябва да се използват букви от историческите имена на София. Например за мен има много повече логика кодът да бъде СЕ (СЕрдика) или СР (СРедец). Тези двете дори ми изглеждат по-логични от СВ. Подобно нещо виждаме и при Добрич - ТХ (Толбухин).

Offline Magirus deutz

• Нямам спирка
  • Почитател на Мерцедес - Бенц, Магирус и Икарус.
    • Skype Me™!
    • View Profile
« Reply #2253 on: 28.04.2022, 18:40:52 »

Също така, видях, че се е коментирало какъв може да бъде областният код след СВ и искам да изразя мнение. Ако изобщо искаме да има "логика" в кода, аз мисля, че трябва да се използват букви от историческите имена на София. Например за мен има много повече логика кодът да бъде СЕ (СЕрдика) или СР (СРедец). Тези двете дори ми изглеждат по-логични от СВ. Подобно нещо виждаме и при Добрич - ТХ (Толбухин).
Кодът СР се използва за превозните средства на "Гражданска защита" ;)

Offline gogo1234567

• Напредващ
    • View Profile
« Reply #2254 on: 28.04.2022, 21:16:12 »
Според мен следващия код на София че е СК **** **

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #2255 on: 30.04.2022, 07:49:08 »
С Добрич нещата са други: първата буква на възстановеното му име е непригодна за употреба в табели, докато старата комбинация ТХ е. Затова се запази. А ако трябва да се търси историческа връзка,  трябва да е ХВ - Хаджиоглу Базарджик - турското име на града, използвано и от румънците от 1919 до 1940.
« Last Edit: 30.04.2022, 11:04:08 by blagun »

Offline T_H_A

• Напредващ
    • View Profile
« Reply #2256 on: 30.04.2022, 23:00:03 »
Значи Хасково няма нужда да се "притесняват", не че са започнали де. :) Ако след няколко стотин години бъдат изчерпани всички комбинации с "Х", областта още съществува и не е присъедина към някоя по-голяма област, може да премине към "МА" или "МР", заради тракийското име на града "Марса", дадено му от тракийското племе Асти и използвано от българите, че и от османците , през първите 2 века от империята.
В кръга на шегата, разбира се! ;)

Offline momchil

• Напредващ
    • View Profile
    • Email
« Reply #2257 on: 01.05.2022, 18:22:07 »
Според мен следващия код на София че е СК **** **

Съдейки по факта, че вкараха в употреба серия, завършваща на Е, би трябвало следващият код наистина да е СЕ (Сердика) както спомена някой по-нагоре. Признавам ги, този път и аз бях впечатлен от това решение на институцията ГДНП, отговаряща за тези серии.

Offline momchil

• Напредващ
    • View Profile
    • Email
« Reply #2258 on: 01.05.2022, 18:24:28 »
Значи Хасково няма нужда да се "притесняват", не че са започнали де. :) Ако след няколко стотин години бъдат изчерпани всички комбинации с "Х", областта още съществува и не е присъедина към някоя по-голяма област, може да премине към "МА" или "МР", заради тракийското име на града "Марса", дадено му от тракийското племе Асти и използвано от българите, че и от османците , през първите 2 века от империята.
В кръга на шегата, разбира се! ;)

Хасково няма да се притесняват за нищо. Първо трябва да изчерпат Х-то, а след това и абревиатурата ХА , пък чак тогава е ХВ. Впрочем те си напредват със сериите в сравнение с други градове като Смолян, Ямбол, Търговище, Монтана и подобни, за които наистина ще са нужни няколко стотин години за да си изчерпат всички 810 000 комбинации. 😃

Online mitakaailqka

• Маниак
  • Мразя чолаков! Мразя хебросбус! Мразя петко!
    • View Profile
« Reply #2259 on: 04.05.2022, 18:07:55 »
Като гледам колко много хасковски коли се навъдиха в Пловдив, нищо чудно скоро да приключват със сериите. :D :D :D