Author Topic: Системи за визуална и акустична информация на пътниците  (Read 110443 times)

Offline hitar_potter

• Защо пиша толкова много?
    • View Profile
Той е официален шрифт на Столична община и като такъв се прилага в матричните табла спрямо техните възможности!

Щрифтът не е официален шрифт на Столична община, а има автор - Ботьо Николчев. Това, че не сте се запознали с този факт и твърдите грешни неща за авторските права създава сериозни опасности пред Столична община да трябва да плаща неустойки. Фактът, че администрацията изтри дискусията и ви покри нарушението също е плашещо и показва непознаване от страна на администрацията на сайта на проблематиката.
От тази публикация изглежда, че действително шрифтът е направен нарочно за нуждите на СО. Силно ме съмнява да имат проблем лиценза, въпреки, че действително шрифтът е променян. Може би най-чисто би било да се поиска от държателя на правата над шрифта да даде лиценз на ИБИС екипа за адаптирането му върху табелите.
... се пишат и абсолютни дреболии кой минал на червено, кой какво си е говорил по телефона и тем подобни.

Offline Iskar

• Ограничени права
  • Маниак
    • View Profile
    • Email
« Last Edit: 16.01.2020, 16:56:27 by Iskar »

Offline emo

• Нямам спирка
  • Приятел на всички шофьори и ватмани от ГТ
    • View Profile
Не мисля, че има тенденциозно отношение, с изключение на онова мнение за електронната табела на 4117 и липсващата щора, което мнение просто беше абсурдно глупаво.

За 1616. аз мисля, че проблемът е от самото начало, забелязах го за на 16 юни. Но не писах, за да не каже някой, че се заяждам за дреболии. Прилагам и снимката ми от тогава.

1616
« Last Edit: 06.01.2020, 10:06:01 by emo »
Близо 3000 мои снимки от 2007 г. до днес.
https://www.flickr.com/photos/147931689@N02/

Offline Iskar

• Ограничени права
  • Маниак
    • View Profile
    • Email
« Last Edit: 16.01.2020, 16:56:14 by Iskar »

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Това, че не сте се запознали с този факт и твърдите грешни неща за авторските права създава сериозни опасности пред Столична община да трябва да плаща неустойки. Фактът, че администрацията изтри дискусията и ви покри нарушението също е плашещо и показва непознаване от страна на администрацията на сайта на проблематиката.
Хайде да не се превръщаме в последна инстанция и Народен съд! Претенции на авторски права се предявяват в съответна съдебна инстанция и тя се произнася за нарушения, а не форумистите. Учудва ме твоята категорична позиция, след като в случая с Евгени Крусев застана за позиция, че вината му се счита доказана единствено след финализирането на съдебната процедура (което е коректно) и сегашната ти категорична позиция за нарушения, неустойки и т.н. И да предяви претендентът свои авторски права, това по никакъв начин не касае настоящата дискусия. Нито ти, нито който и да е форумист, модератор или администратор не е компетентна инстанция по отношение на тълкуване на Закона за авторските и сродните права.
« Last Edit: 06.01.2020, 10:25:07 by blagun »

Offline hitar_potter

• View Profile
Шрифтът не е преправен, а е адаптиран, разликата е голяма и не ми се изпадаше в този безмислен спор, целящ единствено и само за пореден път да компрометира работата ни по тези системи.

Преправян или адаптиран, шрифтът е модифициран. Дори и да бяха с fullHD екрани таблата и да не се налагаше да се „пипа“, фактът, че символът за цифрата 1 е различен, прави шрифта модифициран. Ето какво пише в лиценза:
3) No Modified Version of the Font Software may use the Reserved Font
Name(s) unless explicit written permission is granted by the corresponding
Copyright Holder. This restriction only applies to the primary font name as
presented to the users.
Да, дреболия е, но в случая fafan е прав.

Ако някой има намерение, форумът да се превръща в трибуна срещу ИБИС екипът, аз съм безсилен да направя каквото и да е и просто ще се оттегля в позиция на пасивен набюдател.
Мисля, че такива драми не са необходими никому, както се видя вече преди време.

Това, че не сте се запознали с този факт и твърдите грешни неща за авторските права създава сериозни опасности пред Столична община да трябва да плаща неустойки. Фактът, че администрацията изтри дискусията и ви покри нарушението също е плашещо и показва непознаване от страна на администрацията на сайта на проблематиката.
Хайде да не се превръщаме в последна инстанция и Народен съд! Претенции на авторски права се предявяват в съответна съдебна инстанция и тя се произнася за нарушения, а не форумистите. Учудва ме твоята категорична позиция, след като в случая с Евгени Крусев застана за позиция, че вината му се счита доказана единствено след финализирането на съдебната процедура (което е коректно) и сегашната ти категорична позиция за нарушения, неустойки и т.н. И да предяви претендентът свои авторски права, това по никакъв начин не касае настоящата дискусия. Нито ти, нито който и да е форумист, модератор или администратор не е компетентна инстанция по отношение на тълкуване на Закона за авторските и сродните права.
Не мисля, че наистина някой някого ще съди или изобщо ще направи проблем. Въпросът е по-скоро принципен. Аз съм сигурен, че ако се пише на автора (nikoltchev(маймунка)lettersoup.de), няма да има нищо против да даде лиценз за ползване на името на шрифта.
... се пишат и абсолютни дреболии кой минал на червено, кой какво си е говорил по телефона и тем подобни.

Offline Iskar

• Ограничени права
  • Маниак
    • View Profile
    • Email
« Last Edit: 16.01.2020, 16:56:03 by Iskar »

Offline Iskar

• Ограничени права
  • Маниак
    • View Profile
    • Email
« Last Edit: 16.01.2020, 16:55:55 by Iskar »

Offline hitar_potter

• View Profile
Това, че авторът се е съгласил да помогне, е супер! Докато е време, може би е добре да помислите и за добавянето на латиница и пунктуация. Може да се наложи да се ползват такива символи и ще е болка да се добавят впоследствие.

Offline Iskar

• Ограничени права
  • Маниак
    • View Profile
    • Email
« Last Edit: 16.01.2020, 16:55:44 by Iskar »

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Има развръзка с шрифта Sofa Sans. Проведохме над 40 минутен телефонен разговор с автора Ботьо Николчев, който е впечатлен, че шрифтът е адаптиран в ел. табели. Тъй като, той е специалист по шрифтовете и може да ни помогне, помолихме го и прие, тази адаптация да даде началото на нов шрифт, който ще се публикува в OFL под наименованието Sofa Sans Matrix и ще включва и главни и малки букви от А до Я(а-я) за 16 пиксела като най-масово използван. Така, едноредовите дестинации ще бъдат също в адаптиран вариант на приетият от СО за официален шрифт на София. ИБИС екипът пък ще бъде добавен като съразработчик на матричната версия.

Отлично, поздравявам ви за успешно свършената работа. Подходили сте правилно и отговорно към въпроса.

Offline AGENT 006

• Нямам спирка
  • Невъзможното иска само малко повече време
    • View Profile
    • Sofiatransport транспортна база данни/Sofiatransport transport data base
    • Email
За А 11 съм съгласен с промяната на числото, защото старото беше ужасно, но при 76, 83, 85, 78 и т.н. окръглени числа заемащи по принцип повече място не ми се вижда нужно да имаше нужда от промяна, лично мнение.
1606-11 30.5.2019 by Sofiatransport transport gallery, on Flickr
1606-11 7.10.2019 by Sofiatransport transport gallery, on Flickr

1605-11 7.1.2020 by Sofiatransport transport gallery, on Flickr

В този ход на мисли ужасен е изборът на число и за Хайгерите. Има място да се даде малко повече размер и малко повече отстояния, въпреки малките им табели.

Относно 1653 би ми харесало повече ако целия текст е с главни букви, защото така е четлив само отблизо. На мнение съм, че шрифта трябва да се моделира спрямо табелите. Имаме сигурно 3-4 различни дължини и ширини на табелите, не може да се очаква всичко да е унифицирано.

Не виждам никой до момента да е коментирал неуредиците при Икарцедесите.
Например защо задното число на 2107 е такъв абсурд:
2107-6 3.12.2019 by Sofiatransport transport gallery, on Flickr

2105 и 2603 от своя страна са с въведен код за предна табела на Шкода, което не съответства на размера при Икарус и ето какво се получава:
2105-7 11.10.2019 by Sofiatransport transport gallery, on Flickr
2105-6 3.12.2019 by Sofiatransport transport gallery, on Flickr
2105-6 3.12.2019 by Sofiatransport transport gallery, on Flickr

2603-7 4.11.2019 by Sofiatransport transport gallery, on Flickr
2603-1 7.1.2020 by Sofiatransport transport gallery, on Flickr

Бих искал да направя коментар и за 2609:
2609-6 19.4.2019 by Sofiatransport transport gallery, on Flickr
2609-6 16.10.2019 by Sofiatransport transport gallery, on Flickr

« Last Edit: 08.01.2020, 10:03:32 by AGENT 006 »

Sofiatransport транспортна база данни

Най-подробната база данни и галерия за возилата от градския транспорт в София!

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Браво, че има унификация и информацията е в пъти по-добре отпреди 5 години. Много добре се получава, като приближава 76 номера се вижда още от предишната спирка и няма нужда вече от никакви хартиени табели.
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline emo

• Нямам спирка
    • View Profile
И в допълнение, май се пропуска покъртителното състояние на табелите в Красна поляна, които са изцяло под влияние на "форумната ударна табелна група" и там ИБИС техник не е стъпвал.

Директно искам да те попитам. Можеш ли да оправиш табелите на някои трамваи в Красна Поляна?
Снимката на 2046 ясно показва какво му е. В момента кара с голяма пластмасова табела пред електронната. Проблемът с него е възникнал точно след като му е подменена пурата, която е използвана за подсветка и се допуска, че в този момент е прекъснат кабел. Случавало се е на други трамваи преди време.
2043 - там табелата е забила в положение: Западен парк / кв. Илиянци. На компютъра в салона не се изписва нищо - стои празен светещ в зелено дисплей.
2049 - табелата понякога работи рано сутрин при излизане от депо, но после няма смяна и каквото е изписано, това и остава. На компютъра в кабината стоят надписи, но като се пробва да се смени нещо, няма реакция, дори и звуковото пиукане го няма. Един дългогодишен ватман ми е споделил какъв е проблемът - според него трябва да се почистят кабелите и буксите в горния шкаф, които свързват трамвая със самият компютър(цитирам по памет и не използвам никакъв технически език, да не ми се смеете на обяснението).

Offline Iskar

• Ограничени права
  • Маниак
    • View Profile
    • Email
« Last Edit: 16.01.2020, 16:55:28 by Iskar »

Offline SashoGrigorov

• Запален по ГТ
    • View Profile
    • Email
А при МАН 2019 и шрифтът на буквите ли е променян?
Сега видях един на 85 на който цифрите му бяха от големите, но и шрифтът на буквите беше като този който се ползва за страничните табели за имената на един ред и този на челните табели на МАН 2019 на 280 Студентски град. По принцип на 85 Хаджи Димитър си го пише с големия шрифт на буквите.
« Last Edit: 08.01.2020, 23:31:05 by SashoGrigorov »

Offline ivaylostoenchev

• View Profile
2149 за гараж до СУ на 306 с табели почивка

Offline Iskar

• Ограничени права
  • Маниак
    • View Profile
    • Email
« Last Edit: 16.01.2020, 16:55:16 by Iskar »

Offline emo

• Нямам спирка
    • View Profile
В този случай на таблета изписват ли се спирките?

Offline Iskar

• Ограничени права
  • Маниак
    • View Profile
    • Email
« Last Edit: 16.01.2020, 16:55:07 by Iskar »