Author Topic: Плевен  (Read 423111 times)

Online Balkanton

  • Наистина съм луд
  • *******
  • Posts: 1833
    • View Profile
    • http://www.flickr.com/photos/39030307@N07/
Re: Плевен
« Reply #1840 on: 31.07.2021, 22:54:08 »
Противопоставянето между тролейбусен и автобусен транспорт е засегнато, макар и бегло, в статията от "Транспортен глас", която бях приложил преди време. Споделям я отново, в случай че някой се интересува в контекста на последните няколко поста, а няма желание да се рови назад.

В интервюто на инж. Несторов споменава ли се за романтичната версия за началото на тролейбусния транспорт в Плевен? Според нея, както е представена в дискусията тук по-рано, идеята за системата се ражда по време на празненствата през 1977 г., а първите тролеи са подарък от Ростов.
За такава версия не помня да ставаше въпрос. Едно от интервютата в книжката е и с бивш директор на предприятието (може би да беше този, при управлението на когото е пуснато тролейбусното движение), но не ми направи впечатление да е споменавал такива факти. Мисля, че идеята за тролейбусните системи от втората половина на 80-те години произлиза от споменатата комплексна програма от 1980 г., която е допълвана и конкретизирана явно от споменатите и в статията Постановление на МС №39 от 1984 г. за ускорено развитие на градския и крайградския пътнически електротранспорт и Програма за ускорено развитие на електротранспорта на Министерството на транспорта от 1985 г.