Author Topic: Ескалатори и траволатори  (Read 51995 times)

Offline boleroto

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Ескалатори и траволатори
« on: 13.07.2009, 17:08:40 »
Повече ескалатори няма да има, но тогава и двата перона ще се използват и хората ще са разпространени равномерно, а и изхода откъм Графа ще се отвори и централния ще остане само вход.
« Last Edit: 12.09.2009, 00:37:09 by blagun »

Offline greg

• Наистина съм луд
    • View Profile
Re: Ескалатори и траволатори
« Reply #1 on: 14.07.2009, 11:13:16 »
Повече ескалатори няма да има, но тогава и двата перона ще се използват и хората ще са разпространени равномерно, а и изхода откъм Графа ще се отвори и централния ще остане само вход.
Равномерно ще се разпространяват, но ще бъдат чувствително повече. Ще има и по-голямо натоварване на ескалаторите. Може би трябваше да са по четири, а не по три. За съжаление е късно, но разбира се трябва да оценяваме и да се радваме на станцията и в сегашния й вид.

Offline monte carlo

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #2 on: 14.07.2009, 11:31:42 »
Равномерно ще се разпространяват, но ще бъдат чувствително повече. Ще има и по-голямо натоварване на ескалаторите. Може би трябваше да са по четири, а не по три. За съжаление е късно, но разбира се трябва да оценяваме и да се радваме на станцията и в сегашния й вид.
Не забравяйте, че след свързването няма всички да се качват и да слизат на тази станция.
Ние знаем, че те лъжат.
Те си знаят, че лъжат.
Те знаят, че ние знаем, че лъжат.
Ние знаем, че те знаят, че ние знаем, че те лъжат.
И все пак те продължават да лъжат.

Offline Dikovec

• Приятел на ГТ
    • View Profile
    • Email
« Reply #3 on: 14.07.2009, 13:00:41 »
Има и още едно правило което за съжаление никой не спазва. В Мюнхен ако просто се возиш на ескалатора задължително заставаш отдясно. Отляво минават само хора, който се катерят/слизат пак по ескалатора и се движат значително по-бъзо...

Offline boleroto

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #4 on: 14.07.2009, 13:59:46 »
О, това да го спазваха щяше да е супер, че много мразя като бързам някоя лелка да ми запуши ескалатора...

Offline Gordon

• Маниак
    • View Profile
    • Email
« Reply #5 on: 14.07.2009, 14:20:31 »
О, това да го спазваха щяше да е супер, че много мразя като бързам някоя лелка да ми запуши ескалатора...
Няма как до го спазват, докато не го въведат. В Лондон навсякъде стоят надписи keep to the right.

Offline Крюшо

• Приятел на ГТ
    • View Profile
« Reply #6 on: 14.07.2009, 14:43:53 »
Няма как до го спазват, докато не го въведат. В Лондон навсякъде стоят надписи keep to the right.
Откатко чета форума, си мисля, че трябва да направим някаква организация по ограмотяването на хората за движение по ескалаторите. Със свързването на 2-та радиуса след 2 месеца ни очаква много по-голям пътникопоток и това е решение за по-бързото изпразване на станциите. Мисля, че навсякъде в Западна Европа се практикува този начин на пътуване с ескалаторите (лично аз съм го виждал в Париж и Барселона) . Дани да не предложим на Метрополитен залепване на лепенки, показващи, че към дясната страна на ескалаторите се придържат тези, които стоят на едно място, а в лявата са ходещите по тях?

Offline JloKyM

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • http://skyscrapercity.com
« Reply #7 on: 14.07.2009, 14:47:12 »
Откатко чета форума, си мисля, че трябва да направим някаква организация по ограмотяването на хората за движение по ескалаторите. Със свързването на 2-та радиуса след 2 месеца ни очаква много по-голям пътникопоток и това е решение за по-бързото изпразване на станциите. Мисля, че навсякъде в Западна Европа се практикува този начин на пътуване с ескалаторите (лично аз съм го виждал в Париж и Барселона) . Дани да не предложим на Метрополитен залепване на лепенки, показващи, че към дясната страна на ескалаторите се придържат тези, които стоят на едно място, а в лявата са ходещите по тях?

В целия цивилизован свят си има култура за качване на ескалаторите, независимо дали в метрото или кварталния мол.
За момента обаче не може да се изисква от хората да спазват тези общоприети в Западна Европа правила, при положение че Метрополитен не смята за необходимо да ги обозначи по станциите.

Offline boleroto

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #8 on: 14.07.2009, 14:53:27 »
Метрополитен много неща не смяташе за необходими преди да им досаждаме с въпроси и запитвания, така че точно ние сме тия, дето можем да причиним промната...

Offline JloKyM

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #9 on: 14.07.2009, 15:42:15 »
Метрополитен много неща не смяташе за необходими преди да им досаждаме с въпроси и запитвания, така че точно ние сме тия, дето можем да причиним промната...

Нямам нищо против да участвам ако се реши да се изпрати запитване, молба или там , както се нарича. :)

Offline borosport

• Нямам спирка
  • Hate users!!!
    • ICQ Messenger - 304771719
    • View Profile
    • Email
« Reply #10 on: 15.07.2009, 20:12:21 »
 Аз затова не ползвам ескалаторите(където може) и си се качвам по стълбите.
Най-дългите градски автобусни линии са:
- А111 - 50320 м двупосочно
- А83 - 37000 м двупосочно
- А11 - 32005 м двупосочно
Най-дългите крайградски автобусни линии са:
- А28 - 64540 м двупосочно
- А70 - 56645 м двупосочно
- А3 - 55870 м двупосочно
Тройната коалиция от А до Я

Offline blagun

• Moderator
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #11 on: 15.07.2009, 22:28:03 »
В целия цивилизован свят си има култура за качване на ескалаторите, независимо дали в метрото или кварталния мол.
За момента обаче не може да се изисква от хората да спазват тези общоприети в Западна Европа правила, при положение че Метрополитен не смята за необходимо да ги обозначи по станциите.
Да, наистина е така на доста места. С едно изключение - когато дебитът на ескалаторите не е достатъчен, еднолентово движение би генерирало голяма опашка и затова в такива случаи има двулентово - т.е. се стои и вляво, и вдясно.
И да оборя един мит - немските институции въобще не разчитат на културата на своите граждани. В Германия няма нищо повече от инструкции (само че немците намират за нужно да ги четат и спазват за разлика от нас). Eто въпросната инструкция:
« Last Edit: 15.07.2009, 22:33:50 by blagun »

Offline Dikovec

• Приятел на ГТ
    • View Profile
    • Email
« Reply #12 on: 15.07.2009, 22:53:04 »
Това с инструкциите в Германия не го бях виждал... обаче веднъж си застанах спокойно отляво и една благородна немска крава щеше да ме отнесе като куцо пиле домат :) от тогава много внимавам:)))

Offline Sir Humphrey

• Запален по ГТ
    • View Profile
« Reply #13 on: 14.08.2009, 16:32:50 »
В настоящата тема ще се дискутира ескалаторите и траволаторите в нашето метро.
Поводът за нея са новите (и засега единствени) траволатори у нас на станция СУ, а идеята е на колегата Dicovec.

« Last Edit: 18.08.2009, 17:51:14 by LG_ »

Offline JloKyM

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #14 on: 14.08.2009, 19:11:03 »

От май месец...

« Last Edit: 18.08.2009, 23:31:42 by Repcho »

Offline aliaska

• Маниак
    • View Profile
    • Email
« Reply #15 on: 18.08.2009, 11:22:48 »

Траволаторът и ескалатора са радост за мързеливци както обичам да им казвам.В Германия и други европейски страни има много подобни съоръжения,особено в германия,където почти не съм стъпвал на стълби,а големи разтояния (например на летищата )и на много други места разтоянията се изминават с такива траволатори.Само,че при нас ме притеснява ползването му от гледна точка на това,че не сме научени на (Gehen links,stehen rechts правилото) и преминаването бързо по него ще бъде затруднено.

« Last Edit: 18.08.2009, 23:32:07 by Repcho »

Offline boleroto

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #16 on: 18.08.2009, 11:57:25 »
Ще се приучи нрода, като се бута с едно: "Извинете, ама може ли да мина.."

Offline Dikovec

• Приятел на ГТ
    • View Profile
    • Email
« Reply #17 on: 18.08.2009, 12:00:33 »
Вярно е, че народа ще се научи, но няма да е зле да има пояснителни табелки и надписи... не е зле ако да се проведе и една разяснителна кампания от страна на Метрополитен. Тук е момента да се опитаме да им вменим това задължение:)

Offline kernel32

• Запален по ГТ
  • Fail!
    • View Profile
« Reply #18 on: 18.08.2009, 13:04:13 »
Ами те за gehen links не са ли малко теснички тези травелатори :P Бабите ще има да недоволстват :D

Offline Dikovec

• Приятел на ГТ
    • View Profile
    • Email
« Reply #19 on: 18.08.2009, 14:55:46 »
Написах един e-mail до metro@metropolitan.bg, който спкойно може да копирате, променяте и изпращате, там където сметнете за необходимо :)

Така или иначе все си мисля, че това (както и много други неща) зависи от нас!

"Здравейте!
Във връзка с предстоящото пускане на МС "Св. Кл. Охридски" усилено се коментира използването на ескалатори и траволатори на територията на софийското метро.

http://forum.gtsofia.info/index.php?topic=359.940

С цел подобряване ефекта от използване на тези съоражения се надяваме да бъдат въведени следните правила при тяхното използване:
Отляво да се използват от хората желаещи да ходят (качват/слизат), а от дясно от тези, които просто се возият (снимка escalator.jpg). За целата е небходимо да се поставят разяснителни табели (снимка icon.jpg) и/или надписи в близост до ескалаторите и траволаторите.

Предложеното решение не е измислено от вчера, а се прилага широко във всички развити страни.

Надяваме се нашето желание да бъде удволетворено, за което сърдечно Ви благодарим.

Поздрави
Стефан Диков (от името на ползвателите на софийското метро)"

LG_: Съдържанието на постинга е леко променено за да се напасне на смисъла на преместените тук постинги

« Last Edit: 18.08.2009, 17:08:46 by LG_ »