Идеята зад новата система е, че на София много бързо и свършват номерата и сериите, и стигаме до абсурди от рода на СА, СВ и т.н.
В момента и Пловдив го очаква нов областен код. Апропо не ми стана ясно къде в Пловдив се среща буквата Р от обласнитя код РВ?
Или пък в Габрово, където няма буква Е от областния код ЕВ.
Добре, че поне някой някъде се усети и направи така, че след като свърши лизингът на дадено МПС, то да може да остане със същия номер.
Или при продажба на МПС от Варна в Благоевград, собственикът да запази регистрационните табели.
Преди време, когато въведоха избора за запазване на регистрационна табела при промяна на собственик, застрахователите правеха сечено и цакаха по-голяма цена на застраховка ГО, защото ГО беше според обласния код.
Аз съм съгласен с някой по-горе, който е предложил да се използват цифри за област, а не букви. Така, ще има 99 комбинации при 28 области.
Друго, което също не ми харесва, е че полицейски и тем подобни МПС със специален режим на движение ползват нормални номера, а не като в Сърбия и Германия да си имат техен си код и графично оформление.
Или поне техен си код. Както BA - за военните и 6 цифри след него. Преди, когато имаше Гражданска защита, имаше код CP с 5 цифри и син цвят на шрифта.
Между другото възможен е и вариант с 3 цифри и използването на 3 цифрен код да е на общински принцип.
Така, всяка община от 265-те, ще има по 3 комбинации за себе си.
А може и да сме като в Испания. Там номерът носи информация само за датата на регистрация и нищо повече. Но пък там мисля, че дори с използването на всички букви от латиницата, пак имат очакване да свършат бързо.
Като цяло варианти много, но някой в МВР и КАТ не иска да мине в 21 век.
Послепис: Във Враца сме стигнали до номер ВР 57ХХ СТ.
Срещал съм и ВР 6ХХХ СТ, но там става дума за номера по избор.