Author Topic: Изграждането на нови лифтове  (Read 14599 times)

Offline mediar

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • Mediar's Site
Re: Изграждането на нови лифтове
« Reply #20 on: 13.11.2024, 00:42:33 »
много по добре би било да се изгради лифта до хижа Плевен, вместо да се лансира нов (и противоречив) проект.

Какъв е този лифт до хижа Плевен, има ли проект? Тя нали си има товарен лифт?

По принцип не е добре да има лифтове до всяка хижа, особено като са близо до национални паркове, защото се напълва с кашкавал-туристи по джапанки и с токчета, видя се какво стана на Седемте езера...

Това тук е долната станция - https://maps.app.goo.gl/wDYuJYUxkTTWpGzE9 , тук са нахвърляни седалките - https://maps.app.goo.gl/2ii7yxDdbujp1uve8 , а според историческите изображения в Google Earth е имало почистена и доста широка просека нагоре до хижата и са били изградени бетонните основи на стълбовете, която сега се е самозалесила и е изчезнала. Строежът е бил през 2003-та година и явно тогава някъде е бил спрян и изоставен.

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #21 on: 30.04.2025, 00:04:41 »
Ново двайсе  :laugh:  :help: Обещанията бяха един лифт на Витоша до края на мандата, ама където Витоша, там и Бухово  :rolleyes:

В Столичната община обсъждат изграждането на нов лифт

"В Столичната община се обмисля изграждането на нов лифт, но не на Витоша, а по склоновете на Стара планина. Идеята е за въжена линия от град Бухово (район "Кремиковци") до хижа "Мургаш", която е на 1420 м надморска височина. Трасето е изчислено на около дължина 9.5 км дължина, като денивелацията ще е 724 м.
"Планираме да е седалков лифт. Няма да е за скиори, а за планински колоездачи и туристи. По склоновете към връх Мургаш са най-ползваните трасета за колоездачи - десет месеца в годината. Планинското колоездене е в световен подем в последните десет години", обясни пред "Дневник" инициаторът на идеята общинският съветник Димитър Петров от "Продължаваме промяната-Демократична България". Според него ще е по-лесно да се изгради този изцяло нов лифт, отколкото да се възстановят старите на Витоша.
Подготвя се процедура за възлагане на предпроектно проучване колко ще струва такъв лифт, както и какъв би бил подходящият капацитет за него. Ще бъдат изготвени и четири вида анализи: технически, правен, екологичен и финансово-социален. "На тяхна база след това Столичната община ще може да вземе обосновано решение дали да възложи на концесия подобна въжена линия. Идеята е концесията да бъде за строеж и за услуга (експлоатация на лифта) за срок от 30 години", каза Петров. Според него първоначалните изчисления за стойността са за около 40 млн.евро.

Кметът на района: Жителите на Бухово са "за"

Началната станция на бъдещия лифт би била при картинг пистата в покрайнините на Бухово според обсъжданите досега идеи. Градчето, което е част от район "Кремиковци" на столицата, се намира на около 20 км. от центъра на София, до началото на 90-те години там имаше мина за добив на уран.
Трасето на евентуалния бъдещ лифт ще върви първо към връх Готен (най-високият в Софийска планина - 1294.3м) - тази част е 3.25 км и с денивелация 584 м, там ще прави чупка и след 6.25 км и още 140 м. денивелация ще стига до хижа "Мургаш", която е в подножието на върха.

Предложението за лифт вече е обсъдено с жителите на Бухово, както и с хижарите на "Мургаш" и с местното туристическо дружество. "Всички са много "за", на някои даже не им се вярва, че може да стане", каза кметът на район "Кремиковци" Лилия Донкова пред "Дневник".

Сред местните хора нямало притеснение, че заради просеката ще се наложи сеч в гората, защото сега пътят до хижа "Мургаш" е изключително труден - близо 17 км, и не е поддържан от Държавното горско стопанство.
"Само малко хора с джипове успяват да се качат до хижата, а с лифта достъпът ще е лесен", каза тя. Задача на районната администрация на "Кремиковци" е да говори със собствениците на терени по трасето на лифта, но проектът най-вероятно ще се изпълнява от Столичната община, смята Донкова.

Кога би могло да започне строежът
Първо ще има пазарни консултации с бизнеса, за да се добие представа колко би била инвестицията. След това Столичната община ще обяви обществена поръчка за предпроектното проучване, за което ще трябва общината да плати около 50 хил.лева. То ще представи и всички плюсове и минуси на предложението за лифт Бухово - хижа "Мургаш".
"Следващата стъпка е по-лесна - да се намери инвеститор, защото това е начинание, което би допринесло не малко за София, особено за младите хора. Ще ми се до 2027 г. строителството да започне", надява се Петров. Вече имало интерес от Италия и Швейцария, тъй като планинското колоездене е в подем и почитателите му са готови да пътуват със самолети в търсене на нови интересни трасета.

И сега по южните склонове на Стара планина, които са в район "Кремиковци" се спускат много планински колоездачи, но и доста любители на мотокроса. Изходните пунктове към връх Мургаш, освен Бухово, са селата Локорско, Сеславци, Желява и Елешница. Пътеките сега се поддържат от доброволци, като идеята на Петров е бъдещите концесионери на лифта да са задължени да се грижат и за тях. Предложението очаква и позиция на кмета Васил Терзиев."

https://www.dnevnik.bg/gradska_sreda/2025/04/29/4775771_v_stolichnata_obshtina_obsujdat_izgrajdaneto_na_nov/

« Last Edit: 30.04.2025, 00:07:49 by fafan »

Offline kefaes6efa

• Напредващ
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
« Reply #22 on: 04.05.2025, 15:55:53 »
Дано Мургаш се спаси от джентрификацията чрез лифт. Не са ни нужни тумби хора с нула уважение към планината.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #23 on: 04.05.2025, 21:13:40 »
Дано Мургаш се спаси от джентрификацията чрез лифт. Не са ни нужни тумби хора с нула уважение към планината.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Там до колкото знам е свърталище на тумби с кросови мотори и АТВ-та, също хора с нула уважение към планината.

Offline kefaes6efa

• Напредващ
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
« Reply #24 on: 04.05.2025, 22:14:12 »
Там до колкото знам е свърталище на тумби с кросови мотори и АТВ-та, също хора с нула уважение към планината.

Да, тях имам предвид. Нищо общо с планински туризъм.

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #25 on: 05.05.2025, 12:10:19 »

Да, тях имам предвид. Нищо общо с планински туризъм.

Ами те със или без лифт пак ще са си там. За да се махнат трябва да се обяви защитена местност и да се пратят горски стражари и полиция, с момента Мургаш не попада в никаква защитена територия или резерват.

Нещо което този общински съветник дето го е предложил този лифт не е помислил - Мургаш е едно от най-ветровитите места в България, този лифт едва ли ще работи много често.

Offline radk0_99

• Маниак
    • View Profile
« Reply #26 on: 05.05.2025, 21:10:47 »
Е то в категорията "нулево отношение към планината" трябва да са много повече онези дето се качват с колите и оставят тонове боклук след себе си.
И като човек с кросов мотор (макар че не съм от ходещите на Мургаш) малко да се засегна от обобщаващото изказване - има доста хора в тези среди които обичаме планината и отиваме с моторите именно заради удоволствието от мястото. С мотор в планината е доста равнозначно на тумбите с маунтинбайкове, DH и всевъзможни такива

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #27 on: 05.05.2025, 22:27:49 »
Е то в категорията "нулево отношение към планината" трябва да са много повече онези дето се качват с колите и оставят тонове боклук след себе си.
И като човек с кросов мотор (макар че не съм от ходещите на Мургаш) малко да се засегна от обобщаващото изказване - има доста хора в тези среди които обичаме планината и отиваме с моторите именно заради удоволствието от мястото. С мотор в планината е доста равнозначно на тумбите с маунтинбайкове, DH и всевъзможни такива

Тумбите с маунтинбайковете със сигурност не са направили това или това, а някой моторизиран. Който прави такива неща не може да претендира че уважава планината.

Offline radk0_99

• Маниак
    • View Profile
« Reply #28 on: 06.05.2025, 21:28:47 »
Тумбите с маунтинбайковете със сигурност не са направили това или това, а някой моторизиран. Който прави такива неща не може да претендира че уважава планината.
Съгласен съм с теб, но я погледни добре следите, че са широки и са по две. От нещо моторизирано са, но са от групите с джипки и подобна високопроходима автомобилна или подобна на автомобил техника. Мотор не може да остави такива следи. Гумите ни са много по-тънки, отделно масата на машините е много по-малка. Следата от кросов мотор е същата като от даунхил. Самите ние с кросовите мотори мразим следите на тия с джипките. Ако аз с мотора вляза в такъв коловоз от джип първото, че падането ми е почти сигурно, второто, че е рисково, защото са специфично трамбовани

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • http://bgrail.info/photos.php
    • Email
« Reply #29 on: 07.05.2025, 01:11:18 »
С мотор в планината е доста равнозначно на тумбите с маунтинбайкове, DH и всевъзможни такива
Що за глупост?! Има десетки пътеки, които от години се карат с велосипеди и са почти непроменени, а много от тях се и поддържат периодично на доброволни начала, но налазят ли ги моторите, за няколко месеца стават неизползваеми и за мотори, и за велосипеди, че и за пешеходци. Затова съм твърдо за ефективното ограничаване на всякакви моторизирани возила по планинските пътеки, освен велоспедите с електрическо подпомагане. Няма по-унищожително за пътеките от риещи нагоре мотори, които като съсипят поредната пътека, просто се преместват на следващата. Има пътеки, които като се чистят от паднали дървета, нарочно се оставят 2-3 от тях, за да не могат да се минават с мотори и така пътеката да се спаси.

И понеже в 90% от случаите моторите са в нарушение на една камара правила и закони, нямат и легални огранизации, с които да се работи за вкарване на тези неща в някакви рамки. Пък и да имаха, половината моторджии имат мисловен процес като на амеба и няма как да им се въздейства по мирен път.
Така че не, мотор и велосипед по планинска пътека са мнооого различни неща с много различни ефекти върху пътеката.
« Last Edit: 07.05.2025, 01:29:22 by bdz43r »

Offline radk0_99

• Маниак
    • View Profile
« Reply #30 on: 07.05.2025, 20:02:00 »
Нямам против да има регулация, но тя трябва да бъде направена разумно. Съвсем спокойно могат да бъдат предвидени пътеки за мотори, но да си играем само на забрани е доста безплодно упражнение. Щом има такива машини внесени в страната, могат да бъдат закупени съвсем законно трябва да бъде урегулирано къде ще могат да се карат. Желаещите за мотокрос или ендуро каране трябва да имаме предвидени места за практикуване на спорта

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • http://bgrail.info/photos.php
    • Email
« Reply #31 on: 07.05.2025, 20:39:58 »
И двамата знаем, че това не е реалистично при сегашната ситуация.
Докато може необезпокоявано (незаконно е и в момента) да се кара с мотори нагоре по произволни пътеки, включително в природни и национални паркове, никой няма да тръгне да го организира по законен начин. Просто няма потребност от това.

А това, че някаква машина може да бъде внесена в страната не значи, че ползването ѝ е неограничено. Наличието на някакъв продукт на пазара не освобождава закупилите го от отговорността да го използват правилно и законно.

И разбира се, в момента хората с мотори са последните, които имат интерес от ефективно регулиране, защото сега могат да правят каквото и където си искат, а при наличие на регулации не само ще трябва да карат само където им е разрешено, но и ще трябва да си поддържат трасетата, вместо да ги изоставят, когато станат на изровен улей.

На мен голямата ми мъка е, че пътеки, по които съм карал колело 10 години, са станали непроходими и за пешеходци само за няколко месеца след откриването им от моторите.

Остава ми утехата, че най-най-хубавите пътеки за колела са естествено непроходими за мотори и в двете посоки.

Offline gradinka

• Писател
  • **
    • View Profile
« Reply #32 on: 26.05.2025, 12:16:24 »
То има регулация, само дето никой не я спаза (и се правят че не съществува).
Ако направят лифт до Мургаш, лесно ще разкарат моторджиите от района.

https://lex.bg/laws/ldoc/2135721295
Движението в горските територии на спортни мотори и четириколесни моторни превозни средства (ATV) се извършва само по трасета, които са специално обозначени по ред, определен с наредбата по ал. 11.
Достъпът с велосипеди, както и достъпът за езда в горските територии, е свободен с изключение на случаите, когато е ограничен по предвидения в закона ред.

Първоначално и на мен ми се струваше странна тази идея, но все повече я възприемам. Ще помогне да се развие района, а да ме качат с байка до горе хич не бих отказал.
Така се открива за туристическо ползване и целият терен на северния склон, към с. Ябланица.

Но тези склонове на планината са много куци за пешеходен туризъм, и по никакъв начин не могат да се сравняват с Витоша.
Там лятото е южно, топло, прашно е, няма вода... за сметка на това пък има затворени уранови мини :rolleyes:
Зимата пък сняг почти не се задържа, освен над хижата към върха (т.е. не става за ски).

Като цяло, не случайно там не се е развил туризЪма. Не зная как биха излезли сметките на кой да е инвеститор...
« Last Edit: 26.05.2025, 12:21:16 by gradinka »

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #33 on: 26.05.2025, 12:38:20 »
Първоначално и на мен ми се струваше странна тази идея, но все повече я възприемам. Ще помогне да се развие района, а да ме качат с байка до горе хич не бих отказал.
Така се открива за туристическо ползване и целият терен на северния склон, към с. Ябланица.

Но тези склонове на планината са много куци за пешеходен туризъм, и по никакъв начин не могат да се сравняват с Витоша.
Там лятото е южно, топло, прашно е, няма вода... за сметка на това пък има затворени уранови мини :rolleyes:
Зимата пък сняг почти не се задържа, освен над хижата към върха (т.е. не става за ски).

Като цяло, не случайно там не се е развил туризЪма. Не зная как биха излезли сметките на кой да е инвеститор...

Изглежда има някакъв инвеститорски интерес, защото хижата беше разширена значително наскоро. Важното е да има целогодишна концепция и равно натоварване на зоните с различни по вид туризъм, а не само извозване на кифли с високи токчета нагоре-надолу за гастрономически гъдели. И по южни склонове може да се правят разни неща, не е задължително да се карат само ски. Силните ветрове например облагодетелстват спортове като параглайдинг, но пък това би пречило на въжена линия. Явно няма как да е просто седалкова въжена линия от най-евтиния тип както го предлага този общински съветник, ще трябва да се проектира нещо по-смислено.
« Last Edit: 26.05.2025, 12:40:00 by fafan »

Offline gradinka

• Писател
  • **
    • View Profile
« Reply #34 on: 26.05.2025, 19:12:48 »
Изглежда има някакъв инвеститорски интерес, защото хижата беше разширена значително наскоро.
Разширена - не, тя си е достатъчно голяма (и безумно грозна) сграда.
Взеха я едно семейство възрастни хижари преди (мисля) 2години, задържаха се, съответно вътре оправят повече стаи и прочее.
Основно приютяват моторджии и сходни за обяд.
Но хигиената в столовата е под всякаква критика, по стандарт отдалечена БГ хижа през 1998ма. И като цяло не е особено уютно - струпани всякакви дъски, боклуци, материали, едни външни тоалетни...

« Last Edit: 26.05.2025, 19:20:11 by gradinka »

Offline radk0_99

• Маниак
    • View Profile
« Reply #35 on: 27.05.2025, 22:14:45 »
На мен голямата ми мъка е, че пътеки, по които съм карал колело 10 години, са станали непроходими и за пешеходци само за няколко месеца след откриването им от моторите.
Не знам дали си ходил скоро към връх Ком. Пътеката до Ком е наистина любима за доста пешеходци, велосипедисти, че и мотористи. За мен лично това е една от най-прекрасните пътеки и обичам да минавам по нея и пеш и с мотора. И за период около 3-4 години мога да ти кажа, че пътеката поддържа много доброто си състояние
Конкретно в този район на Берковица и целия планински дял там мога да ти кажа, че най--големите щети и най-грозно изглеждат нещата където минават АТВ-та и едни много странни високи 4колесни и аз не ги знам как се наричат точно.