Author Topic: Карат С  (Read 11717 times)

Offline petur1111

• Запален по ГТ
    • View Profile
Карат С
« on: 31.01.2010, 15:28:09 »
Какво мислите за тази фирма-концесионер? Не говоря толкова от техническа гледна точка и това колко са нови автобусите - това е ясно! Също така е ясно, че тези автобуси ги подържат в добро състояние - чистота и т.н. Говоря за отношението на тази фирма и нейните служители към пътниците като техни клиенти. Какво мислите? Забелязвали ли сте някакви нарушения на правилника? Когато писах в темата за довозващите линии на метрото по този въпрос никой нямаше желание да коментира и дори защитавахте фирмата. Очевидно дори и във форума има поддръжници на "Карат С", които не биха се съгласили, че обслужването не е ниво.

Съгласен съм, че винаги шофьорите са с униформа. Но това ли е най-важното. На мен (както и на много други хора) униформата не ми допринася за комфората или пък нейната липса да ми пречи, но пък например пушенето на цигари сериозно ми пречи и ми вреди. Всеки втори-трети шофьор на "Карат С" пуши по време на движение. Подавал съм няколко жалби по този въпрос във Виртуалното Деловодство на ЦГМ (преди СКГТ) и няма никакъв отговор. Първата ми жалба по този въпрос е от февруари 2008 и още е в статус на разглеждане. Даже един шофьор в лицето ми каза, че не му "дреме" за това, че ще подам жалба и каза, че си "имали връзки горе". Може и да се окаже, че има нещо вярно... Шофьорите от тази фирма не изчакват слизането и качването на пътниците. Поне десетина пъти съм ставал свидетел на това как затискат хора с вратите, последния път беше преди 3-4 дни автобус по линия 84 затисна със задната си врата възрастна жена, която просто слизаше по-бавно на спирката на площада на авиацията посока летището. Шофьора щеше да тръгне ако всички в атобуса не се развикахме, после последваха такива псувни, че и дърт циганин би завидял. Не разбирам - не стига, че автобусите са много модерни и имат някакви допълнителни огледала до всяка врата и пак стават такива неща... А пък пътите, в които хора не са успявали да се качат (вратите им се затварят под носа) сигурно са стотици (имам предвид само тези, на които аз съм свидетел). Много пъти са забелязъл как когато някои попита за информация (къде да слезе или как да стигне до определено място) нещо, което следва е "Аз не съм бюро информация" и в много от случаите е последвано от обиди и псувни. Знам, че това не е част от задълженията на водачите по правилник, но ако направя сравнение нито един път не съм виждал водач на "Карат С" да отговори на молба за информация, докато тези на автотранспорт и електротранспорт, които се държат по груб начин са единици, повече отговарят дори мило и с желание. Продават билети с изключително нежелание, в повечето случаи съм чувал "Що не си зехте от някъде"; "Аз не съм ви длъжен да продавам". Един път един шофьор отказа да продаде билет, защото парите бяха на дребни (доклкото видях по 10 и 20 стотинки), но пък бяха точно, както е по правилник. Обяснението след това беше върха: "Не стига че ви возим в модерни автобуси, а не в икаруси, а пък и ни се подигравате с тея стотинки". Начина на спиране на спирки също е под всякаква критика - на Плиска не един път се е случвало да спират извън спирката (на спирката вече е имало 3-4 превозни средства), където дори още не е почнал джоба. След това като потеглят и някои хора дигнат ръка и махнат в учудване защо не спират съм забелязвал как по устните си личи псуване. Същата работа става на Окръжна болница, Централна гара (404), Орлов мост (там съм виждал автобус да отвори врати на нивото на подлеза, до полицаите, и после да не спре по-напред). В автобусите до селата си личи "милото" отношение към възрастните и по-бавноподвижните хора - там съм чувал неща от сорта: "Не виждаш ли, че си с двата крака в гроба, къде си тръгнал да се возиш на тия нови автобуси, ти и за икарус не си!" (като цяло си им личи голямото съмочувствие, породено от модерността на автобусите които карат, което очевидно ги кара да мислят, че ние трябва да ги боготворим); "Айде бе, дърта кукумявка такава, слизай по-бързо, че закъснявам, да ти е*а майката"; "Дърнофелник такъв, защо не си стоиш вкъщи, ами ми тровиш нервите" и други подобни грубости. За неспазването на разсписанието повече няма да коментирам - вече подробно описах един случай с автобус 306 в темата за довозващия транспорт на метрото. И ако кажете, че това е добро обслужване??.... Не мисля, че след като те ни обслужват с по-съвременни автобуси, това означава, че трябва да търпим всичко останало.

Offline Knoxville

• Нямам спирка
    • View Profile
Re: Карат С
« Reply #1 on: 31.01.2010, 15:51:59 »
Въпреки че има друга тема за Карат С в раздела за междуградски транспорт, се надявам тази да не бъде изтрита.

За кой правилник говориш? Този за движение по пътищата ли - да виждал съм много нарушения, но не само от водачи на Карат С, ами и от такива на Автото. Това с пушенето на цигари е същото, да не би шофьорите на Автото да не го правят, тук не проявяваш обективизъм. Difian спомена в някоя друга тема, че му прави впечатление не особено добро отношение на шофьорите към пътниците - аз също съм ставал свидетел, но пък ми се случи веднъж да тичам да хвана 306, но автобусът потегли от спирката и аз спрях, обърнах се и започнах да вървя в обратната посока, докато чух клаксона на автобуса и като се обърнах шофьорът ми махна с ръка и ми отвори  да се кача, така че това си е до конкретен човек, а понякога и до моментно състояние. Веднага мога да дам примери и на шофьори от Автото, които не изчакват всички пътници да се качат.

Това със затискането с вратата честно казано не го вярвам. Кажи дали автобусът е бил от новите Конекта, те са с умни врати и не би трябвало да затиснат човек. Общо взето - нещата, които описваш с коментара си, не ги правят само шофьорите на Карат, така че в писането ти си личи негативното мнение към фирмата като цяло. Непродаването на билети лично аз си го обяснявам с факта, че за един продаден кочан билети взимат доста по-малко, отколкото шофьорите в автото.

Естествено, и аз съм виждал уникални своеволия на каратаджиите, но в никакъв случай не го правят само те това. И накрая трябва да се отбележи, че доста от шофьорите в Карат все някога са работили в Автото, така че не мисля, че е от значение кой те кара, стига да си върши работата както трябва. На шофьорите не им е задължение да опътват пътнциите, някои го правят от добро възпитание.

Offline tiristor

• Нямам спирка
  • За пускане на БГ-1300 по линии 4 и 11!
    • View Profile
    • Email
« Reply #2 on: 31.01.2010, 18:00:12 »
Карат нямат никаква изгода от продаването на кочан билети. Вероятно това важи и за други частни линии. Веднъж слушах разговор в 73 между шофьор и пътник, искащ билет, как шофьорът трябвало да купи с лични средства кочан билети, след това ги продава и приходите + 4% (4 лв) са си за него. Което е обратно на практиката в Автото, където, освен всичко, на кочан билети получават 13% (13 лв).

Offline difian

• Модератор
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
« Reply #3 on: 31.01.2010, 18:36:49 »
А какво стана с проверките за билети от линейни и не беше ли задължително да имат!?

@Темата няма да се закрива, защото другата е насочена към междуградските превози, а те нямат общо със СМГТ. Но досега лично не виждам нищо съществено в нея. Малко ала стил другия форум, в които не съм влизал от 4 години, но някои потребители все ни напомнят, защо се отделихме!  :P

Offline Knoxville

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #4 on: 31.01.2010, 18:43:20 »
Това, че не продават билети, не означава, че нямат  ;)

Offline petur1111

• Запален по ГТ
    • View Profile
« Reply #5 on: 31.01.2010, 22:31:50 »
Търсих друга тема за тази фирма, но открих само онази в раздела за междуградски превози, на тя няма нищо общо с това, което коментираме тук.

Говоря за правилника, по който се осъществява превоза на пътиниици в градския транспорт на София, който определя начина на спиране на спирки, регламентира пушенето, продаването на билети и други. За Закона за движение по пътищата да не говорим - колко пъти съм виждал шофьори на "Карат С" да минават на червено, да не спират на пешеходни пътеки, да изпреварват отдясно и много други.

Мисля, че проявявам много повече обективизъм отколкото вие. Абсолютно вярно е, че и водачи от автотранспорт и електротранспорт пушат по време на управление на поверените им превозни средства, но, първо мисля, че процента на пушещите по време на движение шофьори на "Карат С" е 50-60 %, докато при автотранспорт и електротранспорт е 10-20% и второ всички жалби до автотранспорт и електротранспорт се обработват и поне се казва, че водачите търпят санкции. Което аз лично вярвам, защото един път като пътувах в автобус 88, шофьора пушеше, аз отидох и го помолих да спре, защото не е приятно на пътниците и му казах, че ако не спре ще подам жалба в Виртуалното деловодство и той веднага изгаси цигарата (която скоро беше започнал) и най-учтиво ме помоли да не го правя, защото щял да отнесе санкция, а пък вече щели да му станат много. Каза, че ще опита да спре да го прави докато кара, но просто не бил имал почивка от 3 курса, защото имало големи задръствания и не издържал... Разбира се, не пуснах жалба, защото човека беше много разбран и ми стана мъчно за него. Което говори, че те си понасят санкциите. Защо на една жалба срещу "Карат С" няма отговор??? Защо шофьорите им не им "дреме" като им се каже, че ще се подаде жалба срещу тях и най-нагло продължават да си пушат. Може би наистина има някакъв "чадър" над тях от общината. После аз не съм бил обективен...

Аз не съм казал, че няма и добри хора в тази фирма, на мен лично един път ми се случи шофьор на автобус 4 да ме изчака от не малко разстояние и освен това съм става свидетел още 3-4 пъти на подобно отношение към други хора. Разбира се, че има свесни хора, но са малко. Knoxville, ти самият казваш, че веднъж ти се е случило шофьор на "Карат С" да направи такъв жест. Това е повече от показателно. Разбира се, че могат да се дадат за пример и водачи на електро и автотранспорт, които не изчакват, но аз лично сигурно съм ставал свидетел на стотици, да не кажа хиляди пъти, когато водачи на електро и автотранспорт изчаквах хора и са мили и любезни, срещу 4-5 пъти да съм ставал свидетел на такова нещо от шофьори на "Карат С", така че тук пак може да се направи съпоставка: 10% за "Карат С", 80-90% за другите.

Случката с затистаната възрастна жена се случи на 26-ти, вторник, миналата седмица, някъде малко след 12 на обяд, точно на спирката в кръга на площада на авиацията в автобус 84 посока летището. Аз лично трудно различавам моделите, но беше бял автобус на сини точки с реклама на "Сибанк". И аз си мислех, че има "умни" врати, но очевидно не беше така - жената беше много сериозно затисната, единия и крак беше на пътя, а шофьора дори не разбра и тъкмо тръгна леко да потегля, когато вече всички викахме, той видя какво беше станало, отвори врата и почна да псува изключетолно цветущо. И както казах - това не е единствения случай, на който аз съм ставал свидетел. Доста пъти се случваше с автобусите, които имат "умни" врати и за щастие нямаше пострадали. Над 20 са случаите, на които аз съм бил свидетел, а като се замисля от друга страна съм бил свидетел на подобни случки на водачи от автотранспорт и електротранспорт не повече от 3-4 пъти, а като се замисли човек за сравнение между броя на превозните средства на "Карат С" (около 100) и тези на двата общински оператора (около 1000), направо е страшно.

Разбира се, че имам негативно мнение към тази фирма. Вие не бихте ли имали такова, ако се свидетел на такова отношение и такова обслужване на услуга, която сте си предплатил и част от тези пари отиват в тази фирма???

Мен не ме интересува дали печелят или не от продаването на билети! Това е тяхно задължение по правилник и съответно те го нарушават.

Единственото нещо, което не е по правилник е даването на информация и аз при горния си коментар го изтъкнах, че това не е част от техните задължения. Това е въпрос на възпитание и човечност. С тези примери исках да направя съпоставка между шофьорите на "Карат С"  и другите оператори на база на това колко са човечни...

Сетих нещо отпреди 4-5 години (не съм сигурен точно колко, но беше по-времето, когато още имаше само един терминал на летището, може би беше малко преди да отворят новия). Тогава имах съмнения за това, че шофьори на "Карат С" са в комбина с групичка контрольори, които се въртяха около летището. За период от около 3-4 месеца трябваше да ходя до летището около 20тина пъти. Станах свидетел на няколко покъртителни случки. Един път се качва чужденец на 84, който очевидно знаеше, че може да си купи билет от шофьора. Попита шофьора за билети на английски и онзи му каза, че ги е свършил. Човека се зачуди какво да прави, но след малко седна на едно място и след това автобуса тръгна. Веднага се "облякоха" контрольорите(учудващо едната поназнайваше добре английски) и започнаха да се разправят точно с чужденеца, без изобщо да проверяват другите. Човека обясни, че шофьора е нямал билети и той е очаквал, че може да си купи от тях. Тогава жената, разговаряща с чужденеца, попита шофьора на български "колега, имаш ли билети?" (въпреки че, очевидно са били свидетели на ситуцаията преди малко, защото те също бяха там, само че "необлечени" като контрольори) и шофьора най-спокойно си каза, че има и дори си показа кочана. После тя попита дали този човек е искал да си купи, шофьора каза: "дори не е говорил с мене, очевидно е искал да се вози гратис". Тя каза, на чужденеца, че шофьора имал билети, ама той не искал да си вземе. Той се опита да оспори, но не успя. После тя му каза че глобата е 100 евро!!!!!!!!!!!!!!!!! Човекът очевидно беше дисциплиниран и си плати доброволно........ След това попита дали няма да получи някакъв документ и му беше отговорено, че в България не се дават документи на глобените... По едно време се опитах да се намеся и да помогна на горкия човечец, но единия от контрольорите ми каза, че ако гъкна още веднъж, ще ме свалят на следващата спирка и съм щял да съжалявам, че съм искал да се меся. Друг случай - пак чужденец, но този път с голям куфар, преминаващ доста ограниченията за багаж. Беше си купил билет предварително, но се беше зачел на спирката в правилата на градския транспорт, след това се качи от първата врата и попита шофьора на английски дали има нужда да си купи друг билет за куфара му, защото не бил разбрал какво точно пише за багажа на спирката. Шофьора погледна куфара и с усмивка му отвърна на много добър английски, че няма нужда, и че правилото за багаж важи само за определени предмети и му пожела приятен път (върхът на наглостта). Тъкмо тръгнах към чужденеца да му кажа, че шофьора го е излъгал, но автобуса тръгна. Разбира се, в автобуса вече имаше контрольори, които веднага след тръгването се "облякоха" и директно при чужденеца. Почнаха да се разправят, че куфара му е много голям и трябва допълнителен билет. Той каза, че шофьора му е казал, че няма нужда, при което шофьора също отрече такова нещо, последва  и отричане на шофьора и на английски. Контрольорите му поискаха 50 евро глоба!!!! Тогава аз се намесих и обясних на човечеца, че наистина е трябвало да дупчи още един билет, но сега трябва да плати само 7 лева или около 4 евро. Той им даде пет, след което си поиска някакъв документ, разбира се пак не му дадоха. Но най-интересното беше, че шофьора се намеси като ми викаше, направо крещеше на мен защо съм се месел в работата на "компетентните" органи. Нищо не съм бил разбирал. За чужденците глобите били други, не като за българите. Сега аз съм трябвало да доплащам разликата от 45 евро, защото как са щяли да се отчетат колегите в централата и други глупости. Исках да си запиша имената или номерата на контрольорите, но те вече се бяха "съблякли" и си слязоха на следващата спирка, попитах шофьора за неговото име, той каза, че няма да ми каже, а пък ако съм се занимавал да се оплаквам щял съм да съжелявам после, защото имал връзки в СКГТ, в общината и други. Другия случай ще го разкажа на кратко, че вече се уморих да пиша - пак чужденец, искаше да си купи билет от шофьора, той се опита да му обясни на малко развален английски, че имало едни хора в сини жилетки и те продавали билети, чужденеца се опита да каже, че е прочел, че шофьора продава билети, но шофьора му каза, че му пречи и да си сяда. Автобуса тръгна, разбира се, имаше контрольори, последва разправия с човечеца, искаха му 70 евро, като показваха цифрата в правилника залепен на гърба на шофьора (в правилника ставаше дума за 70 лева глоба, ако откажеш да си платиш билета за нередовен пътник и ти наложат акт). Точно тогава исках да кажа на човека, че го изнудват, но единия контрольор ме бутна и ми изкърца през зъби "ти не се меси, не е твоя работа или искаш да стане и твой проблем". Взеха му 70 евро и си слязоха. Със сигурност миришеше на някаква комбина между шофьорите и контрольорите.

@Темата няма да се закрива, защото другата е насочена към междуградските превози, а те нямат общо със СМГТ. Но досега лично не виждам нищо съществено в нея.

Как нищо съществено??!! Защо не коментирате нещата, които съм писал? Грубото отношение към възрастните и към всички хора като цяло, нежеланието да продават билети, спирането извън спирките, затискането с вратите, оставянето на хора, които са искали да се качат на спирките, грубите нарушения на Закона за движение по пътищата, пушенето по време на каране, крайната нелюбезност и други. Защото няма как да оправдаете шофьорите на "Карат С" при тези случки. Очевидно е, че във форум има някаква неписана защита на тази фирма. Където и да се появи леко негативно мнение срещу "Карат С" и веднага защита! Дори в момента тече сериозна защита на фирмата в темата за концесионерните линии в раздел "Новини". Не разбирам защо... Защо просто не разгледате фактите и не проведете дискусия (за това е това се нарича форум) с тези, които твърдят неща, с които вие не сте съгласни, а не веднага да отхвърляте всичко и да твърдите само това, което вие си знаете...

Offline Repcho

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Градски транспорт-София
    • Email
« Reply #6 on: 31.01.2010, 23:16:17 »
Доста се смях на първия ти пост, изглежда си записваш кой шофьор какво казва, цитираш ги със завидна точност, до най-малкия детайл. Относно пушенето - фирмите превозвачи може да са различни, но шофьорите навсякъде пушат, не е само в Карат. Интересно е и като седнеш в заведение, където се пуши дали после подаваш жалби, но отговора е ясен, аз също не пуша, но гледам да се съобразявам с пороците на другите, още повече пък като седиш средно 8 часа на една седалка, разправяйки се с простаци и тъпанари на пътя и непочивайки за да можеш да намалиш закъснение, НО за тези мои разсъждения съм се поставял и на отсрещната страна, щото по презумпция най-лесно е да се плюе. Що се отнася до вратите - всички автобуси на Карат са с блокировки, които са пломбирани (с някои изключения), и повличане на човек е невъзможно, описания случай с жената имам съмнения, че щом е на трета врата въпросната е тръгнала да се качва/слиза по време на трисекундния предупредителен сигнал, по времето на който шофьора не може да отмени затварянето на вратата, но и затова няма да споря повече. За билетите няма какво да се говори - диалозите, които са описал са повече от достатъчни :)

Offline petur1111

• Запален по ГТ
    • View Profile
« Reply #7 on: 31.01.2010, 23:30:36 »
Цитирам по спомен... Не гарантирам 100% точност на цитатите, но гарантирам 100% предаване на това, което са казвали шофьорите, също така се опитвам да предам и грубостта или нелюбезността, с която са казали нещо...

Сега се сетих друг случай... Малко преди празниците в авотбус 5 малко след магазин "Метро" в посока Младост. Изглежда до мястото за инвалиди има някакъв голям кръгъл бутон, който като се натисне и ако шофьора не спре до няколко секунди автобуса спира сам автоматично (поне така разбрах от това, което се случи). Та малко след спирката на магазин "Метро" автобуса спира рязко, шофьора отваря първа и втора врата, слиза от автобуса, качва се пак през втората врата и там на това място, където е този бутон имаше едно момче, което очевидно го е натиснало без иска, при което шофьора отиде при него, хвана го за якето и го бутна в страни, за да му покаже бутона и набързо и с обиди му обясни действието на бутона, накрая му каза: "копеленце, ако още един път го натиснеш и трябва да спирам, ще дойда и лично ще те изхвърля от рейса" (за да не бъда обвинен в неправилно цитиране, казвам, че не съм сигурен, че шофьора използва точно тези думи в точно този ред, но съм сигурен, че искаше предаде точно този смисъл с много груб тон, а за обидата съм сигурен!). Най-интересното ми беше, че автобуса беше сравнително празен и само това момче беше правостоящ пътник, защо шофьора трябваше да отваря две врати в студа и да слиза от автобуса и пак да се качва, а не мина през самия автобус...

Offline Repcho

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #8 on: 31.01.2010, 23:47:36 »
Значи автобуса спря сам, после шофьора слезе и се качи отново за да се саморазправи. После какво стана ? Нещо полиция, бой, безредици нямаше ли ? Шофьора не показа ли древни китайски бойни умения спрямо пътниците в този своеобразен автобус на смъртта ? :rolleyes:
« Last Edit: 31.01.2010, 23:49:07 by Repcho »

Offline petur1111

• Запален по ГТ
    • View Profile
« Reply #9 on: 31.01.2010, 23:51:38 »
Май нещо на подигравка го ударихме!!! :angry: Който не ми вярва си е негова работа... Всеки си има право на мнение...

Не знам дали автобуса спря сам или шофьора го направи... Също така нямам никаква представа дали това, което твърдеше шофьора е вярно... Според него при настискане на този бутон при него излиза някакъв сигнал и ако той не спре автобуса до 5 секунди, автобуса ще се спре автоматично.

Offline Repcho

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #10 on: 01.02.2010, 00:14:22 »
а ако кара с 90  :rolleyes:

Offline petur1111

• Запален по ГТ
    • View Profile
« Reply #11 on: 01.02.2010, 00:17:36 »

Това не го твърдя аз!!! Това нещо го обясни шофьора на автобуса... И на мен ми е странно как действа този бутон (ако изобщо е така) и какъв му е смисъла, но аз само преразказах какво чух...

Offline xЗm

• Наистина съм луд
  • www.spirka.org
    • View Profile
    • spirka.org
    • Email
« Reply #12 on: 01.02.2010, 00:30:05 »

Това не го твърдя аз!!! Това нещо го обясни шофьора на автобуса... И на мен ми е странно как действа този бутон (ако изобщо е така) и какъв му е смисъла, но аз само преразказах какво чух...

Стига сте боравели с преразкази и шофьорски фолклор! Започнете най-сетне да прилагате факти и доказателства.  :angry:

Offline Knoxville

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #13 on: 01.02.2010, 16:01:29 »
Първият ти пост го прочетох внимателно, но оттам натаък вече според мен си измисляш. Как смяташ пътник да спре автобусът с копче?

Сега се сещам, че веднъж, докато пътувах с 9073, въртях предпазния кран на 2-ра врата и като го завъртах наляво, автобусът завиваше наляво, предполагам това е резервен волан.

Offline petur1111

• Запален по ГТ
    • View Profile
« Reply #14 on: 01.02.2010, 18:32:32 »
Тази ситуация си спомням много добре и подробно!!! Аз не твърдя, че пътникът  е спрял автобуса с копчето, аз твърдя, че разказвам това, което видях... Обаче очевидно и вие не знаете функцията на този бутон... Че има голям кръгъл бутон със знака за инвалид в него точно на мястото, за което става дума тогава, има! Аз нямам представа каква е функцията на бутона, но очевидно натискането му дразни шофьора по някакъв начин и за това той реагира така...

Нека първо някои, който е запознат, да ни изясни функцията на този бутон и тогава да продължим да коментираме...

Става дума за това нещо:

Знам, че това е снимка на дълго конекто, но бутона е същия и при късите и се намира на същото място. Натискането на този бутон тогава издразни шофьора, бутона наистина беше натиснат, защото светеха зелените точки, разположени в крък, в периферията на автобуса. Но да не коментирам повече, нека първо някой да ни изясни каква е функцията на този бутон...

Offline Knoxville

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #15 on: 01.02.2010, 19:03:12 »
Когато човек с инвалидна количка иска да слезе, натиска бутона и когато шофьорът спре на спирката, натиска копчето, с което автобусът се накланя, за да се улесни слизането на въпросния човек.

Offline snaker

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • DIEL TOURS
« Reply #16 on: 01.02.2010, 19:06:15 »
за част от оплакванията като "спиране извън спирката", "неправилно изпреварвне" и т.н. е така и това се дължи на практиката на Карат на всяка цена да са по разписание, което не винаги е оправдано. Защото по-добре да закъснее, отколкото да стане някое мазало в следствие на бързането им. Виждал съм подобни изцепки на шофьори от Карат често и няма с какво друго да си го обясня освен с това...

Offline petur1111

• Запален по ГТ
    • View Profile
« Reply #17 on: 01.02.2010, 20:55:18 »
Когато човек с инвалидна количка иска да слезе, натиска бутона и когато шофьорът спре на спирката, натиска копчето, с което автобусът се накланя, за да се улесни слизането на въпросния човек.

Тогава защо шофьора реагира така и е говорел гулпости в ситуацията, която аз описвах?... Какво толкова дразнещо има като се натисне този бутон, че той стигна чак до там да идва да се разправя пък и да си измисля???...

Offline emo

• Нямам спирка
  • Приятел на всички шофьори и ватмани от ГТ
    • View Profile
« Reply #18 on: 02.02.2010, 11:08:32 »
Плачел е за жалба.
Според мен този бутон издава много гаден звук, който дразни шофьора. И като се натисне по 5 пъти на курс, вече става много дразнещо.
Близо 3000 мои снимки от 2007 г. до днес.
https://www.flickr.com/photos/147931689@N02/

Offline difian

• Модератор
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
« Reply #19 on: 02.02.2010, 14:20:08 »
Всичките тези бутони известяват водача. Стоп бутонът е заявка за спиране на спирка, инвалидният много яснои сигнализира, че инвалидът иска да слезне. Този отвън на автобуса- че иска да се качи. При игра с тези бутони, нормално е шофьорът да се издразни. Преди 10-ина години, на зелените светваще табелката в салона и издаваше звук. Тогава аз само веднъж го натиснах и ми направиха забележка. Редно е, тези бутони да се ползват по предназначени е реакцията на шофьорът е логична. Това да се въздейства върху управлението на превозното средство е малоумно!!! Но все още не съм разбрал предназначението на бутона "Стоп двигател" на туристическите ВМС-та!!!  :D