Author Topic: Инвестиционни намерения на СО за пътната и трамвайната инфраструктури  (Read 279200 times)

Offline AGENT 006

• Нямам спирка
  • Fear on me, shame on you
    • View Profile
    • Sofiatransport транспортна база данни/Sofiatransport transport data base
    • Email
От Фейсбук профила на Симеон Ставрев относно трамвайното трасе по „Тодор Каблешков“:

Липсващо звено в транспортната система на София е трамвайна линия №2 по целия бул. „Тодор Каблешков“. Тя е с планиран капацитет да превозва над 65 000 пътници дневно, което се равнява на метролиния. Бъдещото трасе ще свърже „Овча купел“ със „Студентски град“ и ще пресича всички основни радиални булеварди, осигурявайки връзка с двата (а в бъдеще и трите) метродиаметъра, както и с редица ключови трамвайни, тролейбусни и автобусни линии. Приблизителната инвестиция за самото трамвайно трасе се оценява между 50 и 100 милиона лева.
Бул. „Тодор Каблешков“ е най-важната липсваща част от третия градски ринг. Той трябва да свърже югозападните и източните квартали, да изведе паразитния трафик от центъра и да създаде бързи връзки между всички ключови булеварди. Профилът на трасето по регулация е определен от десетилетия: две платна по три ленти и самостоятелно трамвайно платно от 7.5 м в средата. Това позволява изграждането на скоростно трамвайно трасе, което обслужва най-големите транспортни оси на София.
Проектът е сложен заради мащабните отчуждавания между бул. „България“ и бул. „Братя Бъкстон“, както и необходимите корекции по ул. „Ген. Стефан Тошев“. Финансирането през заема от Европейската инвестиционна банка е стъпка напред, но реализацията изисква добра координация между архитектурната и строителната администрация. Важен е и синхронът с реконструкцията на бул. „Г.М. Димитров“, който вече е натоварен и без разширение може да блокира при пускането на новите връзки към „Симеоновско шосе“.
Трамвай №2 трябва да бъде решен като цялостен маршрут по целия булевард. Само тогава ще осигури функционална връзка с метродиаметри 1, 2 и 3, с тролейбусни и автобусни линии и с всички скоростни трамвайни трасета. Необходимо е решенията по „Тодор Каблешков“ да стъпват върху реалните параметри на терена, инженерните мрежи и вече направените планове. Проектът може да бъде сериозен пробив за София, но само ако се реализира последователно, с ясно разбиране, че това е гръбнакът на връзките между югозападните и източните квартали и ключов елемент от бъдещата бърза градска мобилност.

Offline radk0_99

• Маниак
    • View Profile
И си задаваме въпроса - дали се прави нещо по въпроса с това трамвайно трасе. Заявката на господина Ставрев е много добра, обаче дали се случва нещо реално извън заявката

Offline difian

• Модератор
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
И си задаваме въпроса - дали се прави нещо по въпроса с това трамвайно трасе. Заявката на господина Ставрев е много добра, обаче дали се случва нещо реално извън заявката
Точно ти доста се интересуваше и трасето го обсъждахме преди време. Не знам Ставрев по каква линия и защо точно сега повдига темата, но при мен в последната година нищо не сме успели да възложим допълнително заради административни проблеми с възлагането на поръчки. На "трупчета" имам задания за разработка на 4-ти километър и корекции по предишната разработка за Западната тангента. В НАГ публично знаете какво се случи през годината, а още в края на миналата Панайотова ми се изцепи, че трамваите не ги разбирала и т.н. Работа на НАГ е да възлага ПУП-ове.  :(

Мечтаем си, нещата да се случват, но за съжаление публичните инициативи нарочно или не се случват бавно, бързо се процедират частните. Вече половин година съм член и на един от съставите на общинските експертни съвети по устройство на територията и се нагледах на извращения, наглост и чутовна алчност от частните заявители. Същевременно в администрацията и различните звена в общината няма единна визия, а често битува и конфронтация. На фона на това, защитата на публичния интерес е много труден и непоследователен... :/

Offline radk0_99

• Маниак
    • View Profile
Точно ти доста се интересуваше и трасето го обсъждахме преди време. Не знам Ставрев по каква линия и защо точно сега повдига темата, но при мен в последната година нищо не сме успели да възложим допълнително заради административни проблеми с възлагането на поръчки.
Е аз имам интерес към развитието на трамвайната инфраструктура - слабост ми е и съжалявам, че нещата се бавят и случват едва едва. Единствено може да се надяваме с новата финансова година да намерят финанси и желание да се раздвижат нещата. Благодарност за споделената информация от извора

Offline difian

• Модератор
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
Не е въпрос на финанси, а на устройствени процедури, преди да се стигне до проектиране и реализация…