Author Topic: Новини от София  (Read 1275913 times)

Offline AGENT 006

• Нямам спирка
  • Fear on me, shame on you
    • View Profile
    • Sofiatransport транспортна база данни/Sofiatransport transport data base
    • Email
Re: Новини от София
« Reply #7280 on: 31.03.2026, 12:17:16 »
Тежко им и горко на горките членове на "Съюза на клошарите". :/ :rev:
Под прозореца ми има една вече трайно изоставена къща, която се готви за строеж на нов блок на нейно място, собственикът ѝ отдавна не живее в нея, за последно до преди месец може би живяха един мъж и жена, мъжът беше клошар. Той беше основният виновник невладеещият се имот в съседство да се зарие с боклук, защото грабеше всичко на килограм, а каквото не му харесваше го разпиляваше в храсталаците. Не мога да пропусна да похваля доброволците, които изриха всичко в събота. За съжаление не успях да участвам и аз, защото се възстановявах от настинка.

Offline bagercho

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #7281 on: 31.03.2026, 12:30:26 »
Тежко им и горко на горките членове на "Съюза на клошарите". :/ :rev:
Под прозореца ми има една вече трайно изоставена къща, която се готви за строеж на нов блок на нейно място, собственикът ѝ отдавна не живее в нея, за последно до преди месец може би живяха един мъж и жена, мъжът беше клошар. Той беше основният виновник невладеещият се имот в съседство да се зарие с боклук, защото грабеше всичко на килограм, а каквото не му харесваше го разпиляваше в храсталаците. Не мога да пропусна да похваля доброволците, които изриха всичко в събота. За съжаление не успях да участвам и аз, защото се възстановявах от настинка.
Позволи ми да позная, че става въпрос или за къщата на ъгъла Вл. Динчев и Момково, или за съседната и на ъгъла с Луи Пастьор?

Online fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #7282 on: 01.04.2026, 15:23:54 »
Столична община започва преобразяване на софийските подлези

Те са връзка между местата и хората, казва кметът Васил Терзиев

"Кметът на София Васил Терзиев съобщи, че Столичната община стартира художественото преобразяване на подлеза при ул. “Александър Жендов“ като част от проекта eARTh.

“Усещането за един град се ражда в малките пространства, които ни свързват всеки ден. Подлезите не са просто инфраструктура. Те са връзки – между места, но и между хора. Нашата задача е да направим така, че всеки, който се среща със София, да го усеща от първия момент“, сподели кметът по повод старта на проекта.

Проектът предвижда цялостна трансформация на два ключови подлеза на бул. “Цариградско шосе“.

Терзиев е категоричен, че целта на проекта е подлезите да се превърнат в галерии на открито.

Художествената намеса е финалният етап от последователната политика за обновяване на градската среда. Преди художниците да започнат работа и в двата подлеза бяха извършени редица ремонтни дейности.

Преобразяването на тези обекти е част от мащабна политика, започнала през 2024 г., в рамките на която бяха почистени и обновени десетки столични подлези, включително тези при “Орлов мост“, гара “Подуяне“, бул. “Владимир Вазов“, Южния парк, подлезът при метростанция “Западен парк” и други.

“Промяната започна. Нека я завършим заедно, като пазим и обичаме общите пространства”, написа Терзиев във Фейсбук."

https://www.dnes.bg/a/1-bulgaria/716209-stolichna-obshtina-zapochva-preobrazyavane-na-sofiyskite-podlezi

Online fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #7283 on: 18.04.2026, 16:39:01 »
И още един подлез е "готов", тоест изкуството е намацано директно върху врачанския мрамор... :help: :rolleyes:

Столична община обнови подлеза на ул. "Александър Жендов", превръщайки го в градска галерия

"Столичната община (СО) приключи с обновяването на пешеходния подлез на бул. "Цариградско шосе" при ул. "Александър Жендов", превръщайки пространство в светла и сигурна градска галерия. Това съобщиха от СО.

Проектът е част от инициативата eARTh. Той съчетава технически ремонт с художествена намеса.

Кметът на София Васил Терзиев подчерта, че се налага подлез по подлез, плочка по плочка и проект по проект, да се разплита наследството от предишното управление. Имаме задачата да внасяме ред в хаоса, оставен в детайлите на града, посочи той.

Преди началото на ремонта подлезът при ул. "Александър Жендов" бе в критично състояние. Сега пространството е изцяло облагородено. Изградена е нова LED осветителна система. Освен това са ремонтирани таваните и е извършено пълно почистване. Двадесет и пет артисти пък са превърнали стените на подлеза в стенописи, посветени на флората и фауната.

Терзиев отбеляза, че общината не може да си позволи фокусът на работа да бъде единствено върху големите визионерски проекти като нови училища и детски градини, докато ежедневната среда се разпада. Не можем да чертаем планове за бъдещето, докато се спъваме в счупени плочки, пукаме гуми в дупките, а подлезите ни се разпадат буквално над главите, добави той."

https://news.bg/regions/stolichna-obshtina-obnovi-podleza-na-ul-aleksandar-zhendov-prevrashtayki-go-v-gradska-galeriya.html

Offline radk0_99

• Маниак
    • View Profile
« Reply #7284 on: 18.04.2026, 20:54:28 »
Не знам само на мен ли ми се струва, че представата на Васко и компания за "изкуство" е доста странна. Май прочита е, че като не можем да организираме да се пази да го намацаме ние предварително

Offline Ilian

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • Laptop screens and laptop repairs
    • Email
« Reply #7285 on: 18.04.2026, 21:30:44 »
Можеш да се досетиш какъв е произходът на тези идеи. Но определено са ефективни, защото драскачите се имат за творци и не мацат върху чужди творби.

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #7286 on: 19.04.2026, 00:20:30 »
Можеш да се досетиш какъв е произходът на тези идеи. Но определено са ефективни, защото драскачите се имат за творци и не мацат върху чужди творби.
Да бе, ела да видиш подлеза на Западен парк, дали не мацат върху графитите...

Offline Ilian

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • Email
« Reply #7287 on: 19.04.2026, 21:20:56 »
Е, явно местните са на друго ниво.  :neznam:

Online fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #7288 on: 23.04.2026, 09:29:09 »
СО с амбиция да трансформира Княжеската градина в живо и достъпно градско пространство

""Намерението ни е да превърнем Княжеската градина от място на конфронтация в място за диалог." Това каза столичният заместник кмет по градоустройство арх. Любомир Георгиев, съобщават от Столична община. Поводът за коментара му е демонтажа на скелето на Паметника на съветската армия.

Столичната община и Областната управа обединяват усилия за възстановяване на едно от най-централните публични пространства на София. През последните години зоната около паметника беше оградена и извадена от градския живот. След разговори с областния управител Вяра Тодева бе постигнато съгласие за конкретни стъпки за връщане на живота в пространството.

Любомир Георгиев посочи, че пространството в сърцето на столицата в момента не се използва пълноценно. Според него е време това място да бъде върнато обратно на хората. По думите му в идните месеци ще стартира постепенно отваряне на централната зона чрез събития и ежедневни активности, като ще се използва наличната инфраструктура - павилиона, спортните зони и подлезите.

"Няма да чакаме крайно решение, за да започнем да използваме пространството. То трябва да заживее отново още сега", подчерта той. Зам.-кметът добави, че успоредно с това ще се събират мнения и данни чрез анкети, фокус групи и директна работа с хората на място. Те ще послужат за изготвяне на задание за архитектурен конкурс за бъдещата трансформация на градината.

Целта е Княжеската градина да бъде върната на хората като живо и достъпно градско пространство."

https://news.bg/regions/so-s-ambitsiya-da-transformira-knyazheskata-gradina-v-zhivo-i-dostapno-gradsko-prostranstvo.html

Offline Kaiser Kar

• Нямам спирка
  • НЕ! на мърльовците
    • View Profile
« Reply #7289 on: 23.04.2026, 14:38:02 »
Подлезът на алея Яворов при Телевизионната кула е надраскан с CSKA SOFIA HOOLIGANS. Явно и рисунките не ги спират.
Висенето по кабините вреди сериозно на Вас и на другите около Вас.

Offline Kingpin

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #7290 on: 23.04.2026, 17:40:55 »
Нормално. Не знам защо някой е очаквал нещо различно. Единствената оправия е буквално да има дежурен екип, който да обикаля подлезите и да пребоядисва редовно след драскачите. Има и специални антиграфитните покрития - но не знам доколко това е работещо решение.

Offline Ilian

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • Email
« Reply #7291 on: 23.04.2026, 19:32:59 »
Сравнително работещо е, но е много скъпо. Но помня цената за кв. метър, но беше фрапираща. Ефектът е, че графитите не се задържат и се размазват стичайки се. След това трябва да се отмият, т.е. пак е нужно почистване, макар и много по-лесно.

Offline radk0_99

• Маниак
    • View Profile
« Reply #7292 on: 23.04.2026, 20:27:33 »
Ако е работещо решение може би си струва да се пожертва сумата. Все пак тези чести ремонти не са по-евтини