Author Topic: Недобросъвестни шофьори и ватмани  (Read 1595898 times)

Offline TRIZUBECA

• Наистина съм луд
  • "Галерия Транспорт София"
    • View Profile
Re: Недобросъвестни шофьори и ватмани
« Reply #7580 on: 11.01.2026, 11:50:11 »
Не много приятно пътуване с 1319 по 61 в участъка НДК - бул. Тодор Каблешков. Шофьора даваше газ и после рязко отпускаше. Това явление, което ние сме наричали "паркинсонизъм" дълбоко афектира нормалната функция на вестибуларните апарати у половината пътници...

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #7581 on: 11.01.2026, 13:45:00 »
Преди време един познат ми разказваше, че от един и същ модел понякога автобусите вървят по съвсем различен начин. И вика много е гадно, ако то се наложи да излезеш с друг автобус, който например тръгва много рязко или не спира като твоя и това го установяваш в движение и си го отнасяш от пътниците. Ако все още е така може би и за това някои отказват да излизат с чужд автобус.

Нищо чудно и тука да е такъв случай особено ако човека кара само автоматик.
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline difian

• Moderator
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
« Reply #7582 on: 11.01.2026, 16:47:07 »
Нали уж са професионалисти, що за глупост да имат такива проблеми и трудности и да могат да се справят само с едно превозно средство!?!

Преси години редовно ползвахме рент-а-кар-и и никога не съм имал проблеми при различни бройки от един и същ модел, редувахме и фиеста/фокус, веднъж и Мондео - пак се свиква. Съпругата ми си настройва седалката и огледалата за нея, включително наклона на седалката и все имам чувството, че не мога да си ги настроя за мен, но това изчезва след няколко секунди…  :help:

Offline TRAMS SOFIA

• Ограничени права
  • Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #7583 on: 11.01.2026, 21:31:45 »
Оооо, заварени седалки в една позиция ,  на един му работи електричката на друг не , на един му работи блокировките, на друг не, на един му вързани копчета различно от това което трябва да бъде , един е чист и гледан, в друг семки по пода , пепел от цигари, смрад на мърша от седалката.
А за подмените по време на линия - изкарват ти модел който не си карал , не знаеш кое какво е ,що е.
Новото бмц потегля доста по -чевръсто от всички други модели
Колкото по-малко е сърцето , толкова повече злоба носи.

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • http://bgrail.info/photos.php
    • Email
« Reply #7584 on: 11.01.2026, 21:47:43 »
Е нали са професионалисти? Аз и влакове съм карал така - качвам се за първи път на 60-годишен локомотив и трябва да се науча да го карам веднага, а там всеки се кара по коренно различен начин. При автобусите поне педалите и воланът са еднакви. Оправих се някак и на следващия ден вече бях отракан.

Offline martin4o

• Защо пиша толкова много?
    • View Profile
    • Email
« Reply #7585 on: 12.01.2026, 20:52:30 »
Част от добрите примери са във форума, можем да ги споменем и по имена. Другите са още много познати физиономии (предимно в АП Дружба ги въртят повече сякаш), които съм виждал да управляват почти всичко налично по еднакво професионален начин, независимо от състоянието му.  :fan:

И обратното е много очевидно - кога си отишъл на работа и караш напук на всичко, целиш дупки, скачаш на педалите, хвърляш семки и си мажеш .... по таблото и волана.

Offline wiNt

• Наистина съм луд
  • 9060
    • View Profile
« Reply #7586 on: 13.01.2026, 00:01:57 »
В Дружба има един екземпляр, който караше дългите на 204 още по времето на Карат. Същият сега кара МАН от втората партида, същите излизат предимно на 204. Газ до долу (така че автомата да върне 1-2 скорости), после пуска изцяло. И така (явно) вече 10-15 години. Както е приказката "който си не може, си не може".

Наскоро ми се наложи да карам в САЩ изключително допотопен ван автомат, модел от 90те. И волана и педалите реагираха както си искат. Организацията на движение е доста различна. 15на минути беше ад, после свикваш. Получих комплименти от всички пасажери накрая. Не че да се хваля сам, а прост пример, че ако има желание има и начин. Да не можеш да караш адекватно нищо различно от "твоя" автобус и да се пишеш "професионалист" е смехотворно.

...
На времето ЦГМ имаха собствен портал за жалби, но явно го няма вече. Може да пробваш мейл до office@sofiatraffic.bg.

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #7587 on: 13.01.2026, 00:23:15 »
Може разбира се, но нали това се пише, че трябва известно време да свикнеш , като допреди малко си карал твоя, а този реагира както си иска. Това беше още като масово бяха зелените, Конекто и някой останал 0 305 , сега при МАН овете едва ли го има това всеки да върви различно.
« Last Edit: 13.01.2026, 00:24:47 by Ivo »
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline difian

• Moderator
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
« Reply #7588 on: 13.01.2026, 08:33:22 »
Разликата между професионалист и аматьор - и аматьорът може да свърши дадена задача, но ще го направи за първи и може би последен път, ще му трябва много повече време, ще трябва тепърва да си набави инструменти/машини и да се научи да ги ползва, в хода на работа ще спира 100 пъти да се чуди, може да не стане баш от първия път, крайният резултат може и да не е най-финият и качествен… ;)

Та така и с майсторите, които дълги години вече избягвам и предпочитам сам - не може да си “професионалист” и да имаш по-скапани машини от моите, не може да не можеш да разчетеш чертеж и да схванеш заданието…

Offline Kaiser Kar

• Нямам спирка
  • НЕ! на мърльовците
    • View Profile
« Reply #7589 on: 21.01.2026, 11:25:10 »
2682 тази сутрин по 1. Говореше по телефона през цялото време (с хендсфри), пушеше цигара и мина на червено на "Владимир Вазов" и "Острово".
Висенето по кабините вреди сериозно на Вас и на другите около Вас.

Offline TRAMS SOFIA

• Ограничени права
  • Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #7590 on: 21.01.2026, 11:47:22 »
Разговорите по телефона с хендсфри са разрешени в ЗДВП :P
Колкото по-малко е сърцето , толкова повече злоба носи.

Offline Mammoth

• Нямам спирка
  • ČKD
    • View Profile
« Reply #7591 on: 21.01.2026, 12:32:31 »
Минаването на червено обаче не е, а пушенето на цигари в кабината е забранено по вътрешния правилник на предприятието.

Offline poly911

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • Email
« Reply #7592 on: 21.01.2026, 12:52:09 »
Минаването на червено обаче не е, а пушенето на цигари в кабината е забранено по вътрешния правилник на предприятието.

Ама ако се е движил със скорост с която не може да спре безопасно

Offline Ilian

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • Laptop screens and laptop repairs
    • Email
« Reply #7593 on: 21.01.2026, 12:57:36 »
И от притеснение е запалил кандило да се помоли?

Offline Kaiser Kar

• Нямам спирка
  • НЕ! на мърльовците
    • View Profile
« Reply #7594 on: 21.01.2026, 14:26:01 »

E каква скорост на тръгване от спирка?

Offline RADOCVET

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Сдружение ГТИ
    • Email
« Reply #7595 on: 21.01.2026, 14:47:22 »

Пак е забранено да премине на червено! Според актуалния ценоразпис наказанието освен глоба, включва и отнемането на 10 контролни точки. Та ако няма други подобни провинения, всеки водач има право на три опита за преминаване на червено.
Всеки водач (особено професионален такъв) е длъжен да се съобрази с околоните фактори при избор на скорост за движение, така че да може своевременно да намали, а когато се налага и да спре безопасно.
Може да нема ред, ама требе да се спазва!

Offline 04Boris22

• Защо пиша толкова много?
  • 2055
    • View Profile
    • Email
« Reply #7596 on: 21.01.2026, 14:52:49 »
Проблемът в БГ е, че повечето шофьори (особено с любителски категории) като карат по-голямо МПС се мислят за тежкари и кажи-речи правят каквото си искат... :help:
Черепите неслучайно са пълни с нещо ;)

Offline я л т а

• Нямам спирка
  • МНОГОЗНАЙСТВОТО НЕ УЧИ НА УМ. Хераклит
    • View Profile
« Reply #7597 on: 21.01.2026, 15:14:39 »
През 1977 година, професионалният ми инструктор,- Тодор Стоилов, който беше много гаден, но след година разбрах че е най страхотния и подробен инструктор, ни казваше,-"Стоп и червен светофар и в морето да видиш-СПИРАШ".
Това е, и две мнения по въпроса няма. Нарушението си е лична отговорност, и често със мноого лоши последствия !

Offline Niko.G

• Наистина съм луд
  • ⁠A heresia das heresias era o bom senso.
    • View Profile
« Reply #7598 on: 22.01.2026, 21:34:17 »
Няма оправдание за минаването на червено. Бързал, небързал, няма значение. Преди 10-на години, благодарение на бързата и адекватна реакция на баща ми сега мога да пиша в този форумм. Тогава той успя да спре преди едно землянско дълго Conecto по 11, набрало скорост по Сливница, което премина на червено, да отнесе цялото семейство. Та толкова за гоненето на разписание.

Offline Kaiser Kar

• Нямам спирка
  • НЕ! на мърльовците
    • View Profile
« Reply #7599 on: 23.01.2026, 09:42:52 »
Затова трябва за водачите на превозни средства от обществения транспорт да бъде забранено И говоренето с хендсфрий. Няма логика от една страна дае "Забранено говоренето с водача по време на движение", от друга страна по цял ден да бичат лафче по телефона.