Author Topic: Системи за визуална и акустична информация на пътниците  (Read 116208 times)

Offline Iskar

• Ограничени права
  • Маниак
    • View Profile
    • Email
« Last Edit: 16.01.2020, 16:58:37 by Iskar »

Offline mgt

• Маниак
    • View Profile
Супер! Е това е! ;)

Offline Iskar

• Ограничени права
  • Маниак
    • View Profile
    • Email
« Last Edit: 16.01.2020, 16:58:26 by Iskar »

Offline mgt

• Маниак
    • View Profile
Между другото този шрифт май се оказва доста разпространен. Освен по тотемите, се ползва и от Бтв новините, Нова тв, картите в метрото, Шиндлерите. Интересното е, че при всички, част от цифрите са променяни. Другото, което аз не знаех, е че към шрифта има и стандарт с пиктограми

Offline Iskar

• Ограничени права
  • Маниак
    • View Profile
    • Email
« Last Edit: 16.01.2020, 16:58:14 by Iskar »

Offline mgt

• Маниак
    • View Profile
Този шрифт има доста вариации, нашият вариант е този, който се ползва по новите спиркови указатели. Това е възможно най-добрата унификация. Пиктограмите, които ние ползваме са много близки до тези и вече са се утвърдили. А и на 16(19) пиксела, не можеш да я изчертаеш идално във вида, в който е показана на превюто. Така, че лично за мен, нужда от смяна на пиктограмите за външните табла няма.
Далеч съм от мисълта за смяна на пиктограмите. А и те, както отбеляза, доста се доближават до показаните. Просто не знаех, че София си има стандарт за пиктограмите и ги споделям с информативна насоченост. Може би и други не знаят :)

Offline Iskar

• Ограничени права
  • Маниак
    • View Profile
    • Email
« Last Edit: 16.01.2020, 16:58:05 by Iskar »

Offline RADOCVET

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Сдружение ГТИ
    • Email
... С уговорката, че цифрата 1 остава тази, предложена от RADOCVET.

Политически коректно е да кажем че това го предложи Емо, аз само го подкрепих.
Може да нема ред, ама требе да се спазва!

Offline Iskar

• Ограничени права
  • Маниак
    • View Profile
    • Email
« Last Edit: 16.01.2020, 16:57:54 by Iskar »

Offline emo

• Нямам спирка
  • Приятел на всички шофьори и ватмани от ГТ
    • View Profile
Аз казах, че на мен някои мот числата на шрифта Sofia Sans не ми харесват - 1, 4 и се зарадвах, че на табелите на Ман 2019 единицата е в по-хубав вариант.

А сега имам един въпрос по отношение на таблетите. При изключване на превозно средство в депо и излизането му на другия ден силата на звука същата ли е, каквато е оставена предния ден или има някаква средна норма, от която започва. Питам, защото има някои трамваи, в които спирките не се съобщават. И ако някога е намалена силатадо минимална степен, то така може месеци наред да се казва, че "уредбата не работи", а всъщност силата на звука си е намалена докрай и никой не увеличава. Още повече, че дори и някой да иска да я увеличи, то е много трудно при липса на какъвто и да е звук да се уцели момент, в който се съобщава спирка, за да излезе "микрофончето" и да се усили звукът.
Близо 3000 мои снимки от 2007 г. до днес.
https://www.flickr.com/photos/147931689@N02/

Offline Iskar

• Ограничени права
  • Маниак
    • View Profile
    • Email
« Last Edit: 16.01.2020, 16:57:45 by Iskar »

Offline emo

• Нямам спирка
  • Приятел на всички шофьори и ватмани от ГТ
    • View Profile
Благодаря. Да разбирам, че на някои трамваи силата на звука е намалена до минимум някога си и така месец продължава този проблем. Но няма кой да ме пусне в кабината да пробвам да уцеля момент на съобщаване на спирка, за да усиля звука. От тези, в които се возя - 2038, 2049, 2055 никога не съм чул да се съобщават спирките - може да го няма инсталиран аудио файла, но може и някога си звукът да е намален до дупка. От банишораските също попадам в доста, в които няма съобщаване, но не мога да кажа дали е постоянно. Има и друг проблем - в почти всички банишорски трамваи първият говорител е изключен, аналогично е и на 2042. Та в тези звук може да се чуе само от втория и третия говорител. Дори преди време един ватман ми каза, че е пробил с шило първия говорител и той млъкнал.   Не знам дали е истина, ама така ми каза.
Близо 3000 мои снимки от 2007 г. до днес.
https://www.flickr.com/photos/147931689@N02/

Offline Iskar

• Ограничени права
  • Маниак
    • View Profile
    • Email
« Last Edit: 16.01.2020, 16:57:32 by Iskar »

Offline Iskar

• Ограничени права
  • Маниак
    • View Profile
    • Email
« Last Edit: 16.01.2020, 16:57:22 by Iskar »

Offline ivaylostoenchev

• Защо пиша толкова много?
    • View Profile
Може ли да проверите какъв код на спирка е въведен за крайна спирка на 123 на 5001?
Явно има проблем, защото на лифта табелата забива на почивка и не се сменя автоматично (по примера на А306, когато е за гараж)

На СБАЛ по онкология табелата си опознава начална и крайна спирка и се обръща - там проблем няма.

Offline Iskar

• Ограничени права
  • Маниак
    • View Profile
    • Email
« Last Edit: 16.01.2020, 16:57:13 by Iskar »

Offline ivaylostoenchev

• Защо пиша толкова много?
    • View Profile
Може ли да проверите какъв код на спирка е въведен за крайна спирка на 123 на 5001?
Явно има проблем, защото на лифта табелата забива на почивка и не се сменя автоматично (по примера на А306, когато е за гараж)

На СБАЛ по онкология табелата си опознава начална и крайна спирка и се обръща - там проблем няма.

Кодът на спирката е 1011, проблемът е на друго място, най-вероятно в това, че няма дефинирана първа спирка, а последната е и първа. Сезирах "Инфосистемс" за проблема още в първия ден на експлоатация на електробуса с предложено работещо техническо решение.
То реално и двете крайни спирки са едновременно начална и крайна. Но посока лифта всичко е окей.
На мен въпросът ми беше по-скоро за крайната СБАЛ по онкология какъв е кодът, който е въведен, тъй като табелите не се обръщат в посока СБАЛ по онкология.
Всички виждаме, че 5001 се движи без хартиена табела и е проблем, ако табелите остават на почивка. Така линията не е обозначена абсолютно никъде.

Offline Iskar

• Ограничени права
  • Маниак
    • View Profile
    • Email
« Last Edit: 16.01.2020, 16:57:02 by Iskar »

Offline Iskar

• Ограничени права
  • Маниак
    • View Profile
    • Email
« Last Edit: 16.01.2020, 16:56:53 by Iskar »

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Той е официален шрифт на Столична община и като такъв се прилага в матричните табла спрямо техните възможности!

Щрифтът не е официален шрифт на Столична община, а има автор - Ботьо Николчев. Това, че не сте се запознали с този факт и твърдите грешни неща за авторските права създава сериозни опасности пред Столична община да трябва да плаща неустойки. Фактът, че администрацията изтри дискусията и ви покри нарушението също е плашещо и показва непознаване от страна на администрацията на сайта на проблематиката.