Още една снимка от архива на ТАСС с две Шкоди пред панаира през 1972 г. Интересното, което се вижда тук, както и на скоро излезлите снимки от 1976 г. (
1,
2), е наличието на фабрична поставка за регистрационен номер с осветление под макарите отзад . До този момент бях приел, че преди доставката на тиристорните сини от 1980-1981 г., Пловдив е поръчвал партиди със съветската спецификация и машините по нищо не са се различавали от тези, внасяни в СССР*. Въпреки това никъде по снимки на сравнително нови екземпляри в СССР не се вижда наличие на такива поставки (или следи от премахване на такива) за регистрационна табела. Тоест към този момент ми изглежда, че колкото и да са ползвали съветската модификация за Пловдив, все пак е имало и нещо специфично поне външно. Друг е въпросът защо са монтирани такива поставки, след като в България тролейбусите не подлежат на регистрация. Същият въпрос коментирахме и за софийските Шкоди, които също са имали фабрични поставки с осветление на същите места + поставка отпред под бронята, като така външният им вид съвпада с полската спецификация. Сега интересно би било да се разбере дали пловдивските Шкоди са имали фабрично и поставка за регистрационна табела и под бронята отпред.
* Интересно е да се отбележи, че тролейбуси Шкода (8Tr, 9Tr, 14Tr, 15Tr) са внасяни само в част от съветските републики - това са Украинска (най-много), Литовска, Латвийска, Естонска, Арменска, Грузинска и Азербайджанска. В останалите републики, в най-голямата Руска СФСР, в Беларуската, Молдовската и средноазиатските, Шкоди не са постъпвали. Досега не съм намирал обяснение, но вероятно това е свързано с някаква особеност на системата на външната търговия на съюза. Нямам представа дали вносът се е осъществявал с общосъюзни централно определяни доставки или отделните републики са можели да правят самостоятелни поръчки; дали става дума за компенсация на недостатъчния обем на местно производство и/или за някакъв вид квоти внос/местно производство и ако е така как е било установено кои републики могат да получават и внос. Специално за РСФСР обяснението може да е било, че на нейна територия е основният завод за местно производство на тролейбуиси (ЗиУ) и тя е трябвало да разчита на това производство, както и да работи за част от другите републики.