Author Topic: Колекциониране на билети, марки, монети...  (Read 44843 times)

Offline тролей №164 линия 2

• Защо пиша толкова много?
  • Моят любим "Snacks" - тролей №164. R.I.P.
    • View Profile
    • Email
Аз помня, когато бях ученик, как веднъж имах доста чисто нови левчета в себе си, но никога не съм се замислял, че ще изчезнат.
За жалост нищо не е вечно.

Иначе, относно двулевките - като чух, че ще пускат монети - веднага заделих 5 броя чисто нови (взети от банка), с поредни номера и си ги пазя.   :P
С първата монета от 2 лева се сдобих на 15.12.2015г. - дадоха и я на гише на банка. Нея също си я заделих, все пак, може би съм я пипал само аз и касиерката от банката.  :D
Аз пък смътно си спомням как преди повече от 10 години бях ходил с дядо ми (още преди прогимназията) да си вземе пенсията. Та май му я дадоха само в банкноти с лика на Иван Рилски, което ми се стори доста странно. Беше една тлъста пачка. :D
Иначе и аз от няколко години си имам заделени 5 Паисиевци, 4 от тях в перфектно, а петият - в много добро състояние. Два от тях са с поредни номера. Все пак, може би ще си запазя само двата с поредни номера, че те са и в най-доброто състояние от петте. При тях имам заделени и 2 броя Иван Милевци в перфектно, и един в много добро състояние. Ама то петолевките няма изгледи да ги заменят с монети.
Никога не шофирай по-бързо, отколкото може да лети твоят ангел-хранител!

Offline NULL

• Маниак
  • Keep Walking
    • View Profile
    • Email
Иначе и аз от няколко години си имам заделени 5 Паисиевци, 4 от тях в перфектно, а петият - в много добро състояние. Два от тях са с поредни номера. Все пак, може би ще си запазя само двата с поредни номера, че те са и в най-доброто състояние от петте.

Щом мислиш да запазиш само тези, с поредните номера - другите свободни ли са?   :blush2:

Ама то петолевките няма изгледи да ги заменят с монети.
Никога не казвай "никога"!  ;)
If you change nothing, nothing will change.

Полезно: Почивни дни 2019 | Обменни бюра София | Фиксинг на БНБ

Offline vesitopalova

• Начинаещ
  • *
    • View Profile
Наистина впечатляващо постижение. Преди време (около 2013-2014) започнах да събирам билетчета от градския транспорт и сега са към 300 , не са много ,но имам един проблем. Голяма част от тях са от Пловдив , а тук ги късат на 2 .Като опитен колекционер бих искала да те попитам дали по някакъв начин ги лепиш или просто пазиш двете половини и дали имат някаква стойност, как се подреждат и така. Ще се радвам ако отговориш,благодаря! :) :) 
PS:Това трябваше да е отговор , не съм сигурна дали се получи.Ако не е , въпросите са към всички ви! :)
« Last Edit: 23.01.2016, 21:28:40 by vesitopalova »

Offline Nick94

• Начинаещ
  • *
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
Кого искаш да попиташ? :D Всеки има различен метод.Аз мога да обясня моята схема, но трябва да е на лично ( skype: qnuar4o ) (e-mail qnuar4o@mail.bg ), защото е малко дълго за обяснение, а и трябва да видя как изглеждат билетите ти (защото не знам какво е да ги късат на 2) елементарния съвет който мога да ти дам е:
-не използвай ластик или кламери и най-вече телбод
-препоръчвам ти да ги държиш за 1, 2, 3 седмици между страниците на някоя книга , за да се изправят малко :)
Ако желаеш пиши на лично нямам нищо напротив да обясня и да помогна. ;)

PS  Не ги лепя,по 100 в пакет са и ги деля на 3 вида .При мене няма 2 части на билетите.А за стойност не мисля :|
« Last Edit: 24.01.2016, 15:28:03 by Nick94 »

Offline Gillan

• Писател
  • **
  • Пчелар
    • View Profile
    • https://www.facebook.com/vlado.gillan
    • Email
Здравейте, аз колекционирам монети, от антични до наши дни. Имам много ценни неща, като любилейната монета на Шри Ланка по случай ставането им, на световен шампион по крикет. За щастие чичо ми е, в гражданска авиация и ми носи от всички държави монети от най малката, до най голямата. Ако имам време ще направя няколко снимки да видите.
Иначе един виц за колекционерите на билети. Мъж пътува в трамвая, към него се приближава контрольорка. Господине може ли, да ви видя билета? Мъжа вади от джоба 300 билета и започва да сравнява дупките от апаратчето. Контрольорката изнервена господине вие май сте измамник/ не госпожо, колекционер съм.

Offline Citaro

• Запален по ГТ
    • View Profile
Ето това е моята мини колекция с билети и перфоратори.

Offline dan

• Наистина съм луд
    • View Profile
Я каква тема имало :)
Аз ще пропусна снимките, защото ще е трудно, но от 10 години (от първото ми пътуване към Свищов, където следвах след това) си събирам всякакви билети, с които пътувам, но основно междуградски, включително влакови (преобладаващи) и самолетни. Градски като цяло пазя определени бройки, като например от първото ми посещение на даден град. Налепени са в тетрадки с твърди корици. Събирам и билети за различни обекти като паркове, атракциони и т.н. Имам и някои по-стари, които поради конкретна причина съм запазил, например билетче за метрото от първото ми качване, някъде 2005-а може би.
Напоследък ако имам възможност и е налично си събирам Колекционерски монети от този тип: http://www.legacy.bg/. За сега само по една от град, но може да се променят нещата :)

Offline Трамвай 17

• Запален по ГТ
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
Имам автобусен билет от Малта,монета от един лев от 1992г.,монета на БТК,м/уградски билети,билети от Столичния градски транспорт и др.

Online difian

• Moderator
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
На "монетата" на БТК е правилно да се казва "жетон". ;)

Offline Трамкар Т8М-900

• Запален по ГТ
  • Бг трамваите са най-добрите
    • View Profile
Ето едно билетче като в доброто старо време:
« Last Edit: 03.06.2019, 19:45:08 by Трамкар Т8М-900 »

Offline Citaro

• Запален по ГТ
    • View Profile
Здравейте! Не знам дали тук е правилното място, но реших да си разширявам скромната колекция, като събирам следните неща:
- Билети на СКГТ/ЦГМ в периода от 2001 до 2013 година.
- Билети от маршрутките(тези с нарисувания автобус)
-Междуградски(с надписа билет за пътуване)
-Билети от БДЖ от старата система
-Билет за нетаксувана ел.карта(ако изобщо съществуват :neznam:)
-Също така съм голям мераклия и за старите БДЖ билети на малките картончета
Ако на някой нещо му изпадне да пише на ЛС
ПС: Ако модераторите решат че не е редно за тук, нека да го изтрият
« Last Edit: 27.11.2019, 20:55:12 by Citaro »

Offline Emperor

• Нямам спирка
    • View Profile
Малък ъпдейт.  :rolleyes:
Кликнете върху изображението за голям размер.

Offline tauri

• Превозвач
  • Защо пиша толкова много?
    • View Profile
Забравил си една много специфична и скъпа линия 270. В началаото на 90-те преди да я закрият имаше билет 1,40. Дупчеха се по два билета по 70 ст и по едно време се появиха билети с печат 1,40.
The Grand Tour

Offline Emperor

• Нямам спирка
    • View Profile
Малко развитие по колекцията  8)

:arrow: http://trinmo.org/bg/public-transport/tickets

Имам и един въпрос на които не мога да си отговоря:

Тук имаме смяна на наименованието на предприятието от Трамваитъ на Трамваите, тоест при някоя от правописните реформи. Има такива през 1921ва, 1923та и 1945та.

Трамвайна линия 7 е разкрита през 1928г. тоест се очаква тогава да се появи и 7 на билета, а тези щом нямат значи са до 1928г. Това само ако линиите от 1 до 6 са трамвайните.

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Правописната реформа от 1921 на Стамболийски опростява правописа с оглед намаляване на неграмотността на електората му. Тя е повторена през 1945. След преврата от 1923 е възстановено старото положение. Значи единият билет е от 1921-23, а другият - преди 1921 (по-вероятно заради по-ниската цена и по-предната серия) или след 1923.
« Last Edit: 13.03.2023, 07:06:04 by blagun »