Author Topic: Риболов в душата  (Read 1126 times)

Offline TRIZUBECA

• Наистина съм луд
  • "Галерия Транспорт София"
    • View Profile
Риболов в душата
« on: 08.02.2025, 06:00:01 »
Здравейте съфорумници, днес поста не е на транспортна тематика...човек да не повярва :D. От доста време се каня да започна такава дискусия и се опитах да намеря такава тема, но не успях. Има ли фенове на риболова тук? Фейсбук е пълен с всякакви риболовни групи, в които съм член, но ще се радвам да дискутирам риболовното хоби също и с хора от този форум!

Моята риболовна история започна като бях на 6 (влизам в клишето, но наистина си е така) като ходехме с баща ми и негови колеги по хасковския край да ловим мирни риби. Това да е било 2010-2011. От 2019-та, обаче, се занимавам със спинингов риболов; тоест, риболов с изкуствени примамки (блесни, воблер, силикони, т.н.). Обичам да ловя хищници като пъстървата ми е любимата риба. Щуки, костури, сомове, каквото се сетите съм хващал. Обичам и морския риболов в България и в чужбина, и ще се радвам да споделя моменти от моите преживявания. Относно какво правя с рибите: от платени водоеми взимам риба за вкъщи, а от язовири и реки много по-рядко. Като хвана балканска пъстърва винаги я връщам и ѝ давам втори шанс, защото наистина според мен това е специална риба за нашите реки и популацията им трябва да се пази (образованието ми е мол. биология, така че "биологичното" в мен се обажда :laugh: :laugh:).

Кажете вие какви риболовни преживявания сте имали или искате да имате! Ще е готино да си имаме риболовна общност тук, в която хем можем да споделяме излетите си, както и да си помагаме с ценни съвети!

Offline New_Passenger

• Защо пиша толкова много?
  • Lyulin 4ever
    • View Profile
Re: Риболов в душата
« Reply #1 on: 11.02.2025, 19:20:21 »
Със сигурност риболовът е интересно нещо. Днес може би не е толкова популярен заради урбанизацията, когато свободното време все повече се прекарва в града... През годините имах колеги които разказваха за риболовните си приключения, някои са взимали и бутилка Джак със себе си. Като дете се запознах с един рибар от морето. Беше професионален рибар, посветил целия си живот на тази професия.
Софийско метро, колекция карти - https://drive.google.com/drive/folders/1v90JEwozXaRGVBWcwSNO0GnU_3pTYZbQ?usp=sharing

Offline TRIZUBECA

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #2 on: 11.02.2025, 21:37:05 »
Има такива хора - ходят на състезания, развиват магазини и създават риболовни марки. Горд съм, че познавам такива хора; някои от тях започнаха от Ютюб пространството... Това, което казваш за урбанизацията има много логика и със сигурност е афектирало риболовното хоби: много хора започнаха да ловят по градските реки и канали, както и в парковете като Южен. От една страна това е опасно, защото има всякакви бездомни наркомани, високи канални корита, както и боклуци. От друга страна, чрез този street fishing много започна да се говори за замърсяване, екология и така нататък, което смятам, че е добра тенденция. Едно от риболовните сдружения често зарибява и почиства река Искър под Панчарево, за което им свалям шапка. Правят риболова все по-достъпен (буквално на 5 мин. от града), атрактивен (стабилна популация на риба) и полезен за всички (разходка в природата). Успях да се запозная с много готини пичове по време на такива кампании, почиствайки или ловейки.

Offline New_Passenger

• Lyulin 4ever
    • View Profile
« Reply #3 on: 19.03.2025, 16:27:00 »
Сещам се че има хора които практикуват лов на риба с голи ръце. Това си е голям майсторлък, нали рибата е пъргава и хлъзгава и се крие под камъните.
Веднъж едни запалени по риболова приятели отишли за риба и улова толкова удачен че са напълнили цял един автомобилен багажник с риба! Занесоха я в ресторанта на един приятел и спретнаха почерпка с пържена риба.
Софийско метро, колекция карти - https://drive.google.com/drive/folders/1v90JEwozXaRGVBWcwSNO0GnU_3pTYZbQ?usp=sharing

Offline TRIZUBECA

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #4 on: 19.03.2025, 16:40:39 »
Чисто безумие си е това - не знаех, че и в България има такива хаха. Гледал съм по NatGeo, мисля, че даже и Jeremy Wade има такъв епизод!
Иначе, миналата седмица реших да си направя едно пътешествие до река Огоста и хванах добра балканка 45см+. Струваше си дългия излет и многото ходене. Някой друг с интересни рибарски пътешествия напоследък?

Offline New_Passenger

• Lyulin 4ever
    • View Profile
« Reply #5 on: 19.03.2025, 18:23:40 »
Мерси! Ще потърся линк да го гледам това предаване по NatGeo.

Благодарение на теб ми стана интересно и звъннах на този мой приятел да го попитам за размерите на рибата която е улавял. Той веднага се сети за един свой рекорд 52см мряна! Веднъж бях на река Осъм. Ако правилно помня там мма много мряна и клен, или поне преди имаше. Някой скоро ловил ли е в Осъма?

Offline TRIZUBECA

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #6 on: 20.03.2025, 15:09:05 »
Аз не съм ловял никога на река Осъм. Айде ще я пробваме заедно някой ден :laugh:!

Offline New_Passenger

• Lyulin 4ever
    • View Profile
« Reply #7 on: 20.03.2025, 15:23:58 »
Може някой път. Преди съм чувал добри отзиви за Осъма от знаещите.

Offline New_Passenger

• Lyulin 4ever
    • View Profile
« Reply #8 on: 02.04.2025, 13:27:02 »