Author Topic: Да живееш без транспорт  (Read 1656 times)

Offline New_Passenger

• Защо пиша толкова много?
  • Lyulin 4ever
    • View Profile
Да живееш без транспорт
« on: 20.03.2025, 16:46:32 »
Аз познавам такива хора. Една бивша колежка откакто се е родила, живее почти без транспорт. Това е защото живее в центъра. Училището (127) в центъра, СУ пак в центъра, после работата пак в центъра. За свободното време градинки, кафенета. Театри, музеи. Доста рядко ползва транспорт, за извънградски пътувания, морето, или за чужбина. Рядко и в София ако е отдалечено от тях.
Софийско метро, колекция карти - https://drive.google.com/drive/folders/1v90JEwozXaRGVBWcwSNO0GnU_3pTYZbQ?usp=sharing

Offline pavel75

• Запален по ГТ
    • View Profile
Re: Да живееш без транспорт
« Reply #1 on: 20.03.2025, 16:58:31 »
За работа и аз съм без транспорт. В посока ми е 2,5 км пеша. Всеки ден изминавам 5 км.

Offline difian

• Moderator
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
« Reply #2 on: 20.03.2025, 17:19:32 »
Аз познавам такива хора. Една бивша колежка откакто се е родила, живее почти без транспорт. Това е защото живее в центъра. Училището (127) в центъра, СУ пак в центъра, после работата пак в центъра. За свободното време градинки, кафенета. Театри, музеи. Доста рядко ползва транспорт, за извънградски пътувания, морето, или за чужбина. Рядко и в София ако е отдалечено от тях.
Нали знаеш, че пешеходното движение същи е форма на транспорт!?  :crazy: И прикованите на легло също при извънредна ситуация, като нужда от прием в болница - ползват специализиран медицински ТРАНСПОРТ. ЗДвП, Наредбата за КТС, Наредбата за достъпна среда третират и движението на хора в неравностойно положение…

Очаквам от теб следваща тема за пиянството, замаскирана под лозунга “Можете ли да живеете без питейна вода?”  :help: Наистина, май не сме обсъждали, кой от какво вари ракия и докъде е деградацията на черния му дроб и как е с полиорганната недостатъчност…  :neznam: :fan:

Offline Kaiser Kar

• Нямам спирка
  • НЕ! на мърльовците
    • View Profile
« Reply #3 on: 20.03.2025, 17:42:59 »
Очаквам от теб следваща тема за пиянството, замаскирана под лозунга “Можете ли да живеете без питейна вода?”  :help: Наистина, май не сме обсъждали, кой от какво вари ракия и докъде е деградацията на черния му дроб и как е с полиорганната недостатъчност…  :neznam: :fan:

Изпреварвам събитията с коментар, че съм спрял алкохола от повече от година и беше супер решение.

Що се отнася до транспорта, познавам хора, живеещи в долен Лозенец и работещи в БНР, ходещи на работа... с кола.
Висенето по кабините вреди сериозно на Вас и на другите около Вас.

Offline radk0_99

• Маниак
    • View Profile
« Reply #4 on: 20.03.2025, 20:42:25 »
Що се отнася до транспорта, познавам хора, живеещи в долен Лозенец и работещи в БНР, ходещи на работа... с кола.
Ето тази форма на крайна изроденост мисля че е доста по-интересна и е интересно колко често се срещат подобни индивиди ползващи кола за супер кратки разстояния

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #5 on: 22.03.2025, 08:13:25 »

Ако живее примерно към 4 РПУ, пътят до Радиото не е малък и МГТ е сложен. Освен това ти изхождаш от логиката, че тръгва от къщи, стои 8 часа на едно място на работа и се връща. А може да има деца, които вози на градина, училище или алианс, да пазарува нанякъде. Работата в Радиото може да налага кола на разположение,  за да ходи по възникнали събития.

Offline Kaiser Kar

• Нямам спирка
  • НЕ! на мърльовците
    • View Profile
« Reply #6 on: 22.03.2025, 09:01:53 »
Ако живее примерно към 4 РПУ, пътят до Радиото не е малък и МГТ е сложен. Освен това ти изхождаш от логиката, че тръгва от къщи, стои 8 часа на едно място на работа и се връща. А може да има деца, които вози на градина, училище или алианс, да пазарува нанякъде. Работата в Радиото може да налага кола на разположение,  за да ходи по възникнали събития.

Благуне, пътят от 4 РПУ до БНР е 1км. Това разстояние се взима за 10 минути пеша. Дори не може да оправдае времето за търсене на паркомясто. Всичките училища и детски градини в района са на пешеходно разстояние.
Висенето по кабините вреди сериозно на Вас и на другите около Вас.

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #7 on: 22.03.2025, 10:52:22 »

Радиото не си ли беше резервирало част от паркинга в метростанцията? Тогава е лесно.

Offline тролей №164 линия 2

• Моят любим "Snacks" - тролей №164. R.I.P.
    • View Profile
    • Email
« Reply #8 on: 22.03.2025, 11:09:16 »
Аз не си го представям за себе си. В някои дни на работа отивам с кракомобила, в други дни - с велосипеда. По изключение с автомобила - когато се налага да свърша нещо делово в обедната почивка/след работа. Виж, ако конкретизираме МАСОВ ГРАДСКИ транспорт (каквато е основната тема на този форум) - без него живея вече откакто дойде сагата "Какавид19" - тъкмо станаха 5 години. От една страна, беше подтикнато от началниците ми (поради някакви си свои съображения) с намеци и коментари как вече "било рисково" да се пътува с автобус... уж заради какавидата. Веднага разбрах накъде бият и прецених, че не бих си напускал работата (значи и "да им давам повод да ме нарочват за изгонване") точно заради такава глупост. Освен това се получи и щастие в нещастието. Преди ми се струваше много далеч 4 километра изкачването от Широк център до Възраждане, но така преоткрих кракомобиленето като нещо супер тонизиращо и ободряващо, а и сгряващо през студеното полугодие. Прибирането си го правя пешеходно откакто започнах там през 2015 година, така или иначе.
Да добавям ли и мини-пътуванията с влак, които си организирах в периода от 2019 до 2022 година. Те също нямаше как да се случат, ако си бях наложил сам на себе си подобна мантра като начин на живот. :)
Никога не шофирай по-бързо, отколкото може да лети твоят ангел-хранител!

Offline New_Passenger

• Lyulin 4ever
    • View Profile
« Reply #9 on: 22.03.2025, 11:45:52 »
Нали знаеш, че пешеходното движение същи е форма на транспорт!?  :crazy: И прикованите на легло също при извънредна ситуация, като нужда от прием в болница - ползват специализиран медицински ТРАНСПОРТ. ЗДвП, Наредбата за КТС, Наредбата за достъпна среда третират и движението на хора в неравностойно положение…

Дифиан, ти все едно плащаш от джоба си всяка нова тема.
Пешеходното движение не е транспорт, то е обвързано с транспорта само в рамките на Закона за движението по пътищата. Да речем, има пътни знаци, свързани с пешеходното движение. И за хора в неравностойно положение има наредба която си цитирал, които могат да ползват електрически скутери за придвижване.

За пиянството никъде не съм писал. Ако някой смята че е темата му е близка, може и да открие подобна тема и не е задължително да я маскира. Аз моята тема не съм я маскирал, а пределно ясно съм написал за какво се отнася.
Софийско метро, колекция карти - https://drive.google.com/drive/folders/1v90JEwozXaRGVBWcwSNO0GnU_3pTYZbQ?usp=sharing

Offline New_Passenger

• Lyulin 4ever
    • View Profile
« Reply #10 on: 22.03.2025, 12:15:48 »

Кайзера не уточнява дали става дума за личен или служебен транспорт. Аз често виждам коли с логотипи на БНР, както и на БНТ и др. На радиожурналистите им се налага да ползват служебни коли в рамките на работата си, след планьорката отиват на различни места и събития, било то футболен мач или премиера на театрална постановка, правят репортажи, взимат интервюта, после бързо се връщат, подготвят материала и го пускат.

Има обаче и доста хора които ходят на работа с кола ей така, за престиж, дори да живеят на две крачки от офиса. Друго си е ако имат деца или трябва да пазаруват, въпреки че с кола може да се пазарува само 1-2 пъти седмично като се взимат наведнъж големи обеми стоки. Ако не е наложително и служебното положение не е такова че да се придвижват с кола? А и някои мадами с цици ходят с колите си дори до най-близкия супермаркет или студио за красота.

Ако някой си мисли че открива Америка предлагайки да се намали броят на колите в центъра, в Лондон общинските съветници още в средата на 60-те години на миналия век са предлагали подобни ограничения за да се намали трафикът в центъра на британската столица.
« Last Edit: 22.03.2025, 12:17:51 by New_Passenger »

Offline IKAR

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #11 on: 22.03.2025, 16:45:19 »
В Лондон всяко едно преминаване с кола през центъра излиза доста солено. За паркирането да не говорим. Дори и при мен паркиране в даунтауна е от порядъка на 50 долара на ден минимум, достатъчно, за да откаже и паралиите да идват с колите. Също ако искаш да ползваш фирмения служебен паркинг, всеки месец ти удържат немалка сума от заплатата, ако ще и най-големия директор да си. Гражданската отговорност е между 2 и 4 хиляди долара на година - сравнете с българската. Навсякъде и по Европа, и по Америка паркирането не само, че не е безплатно, но и много скъпо. Ето такива мерки трябват. Обаче во Бугария целта не е да се ограничат колите, задръстванията и замърсяването, а да се максимизира печалбата от паркиране, също от части, ремонти, гуми, застраховки - все "бизнеси" на наши другари, там случаен човек не може да се вреди. Всички охраняеми паркинги в София са собственост на един арогантен другар - нахалник, който ударно назначава за пъдари пенсионирани милиционери и военни старшинки.
Друг проблем - където има "заведения" - синята зона вечерно време е невалидна - и като "посетителите" напаркират наоколо, живеещите със стикер се чудят какво да правят. Къде е казано, че на заведение задължително се ходи с кола? В Канада ресторантите са наистина пълни само на големи празници - 5-6 пъти в годината, а в "родината" - винаги, дори и в най-работното време. И никой не се шляе през седмицата по Витошка, по "кафета", по молове....Вчера вечерта бях за мусака в тукашния гръцки ресторант. Мъж и жена, които излязоха заедно с мен, също се качиха на рейса....

И виждате как не се купуват нови Дачии и Хюндай примерно, а десет и кусур годишни Мерцедеси, БеЕмВе-та, Аудита, Поршета, които хем са пълен боклук, хем са "премиум", демек частите, ремонтите и поддръжката им са убийствено скъпи.
« Last Edit: 22.03.2025, 20:44:38 by IKAR »
По рейс и по жена не се тича!
A developed country is not a place where the poor have cars, it is where the rich ride public transportation.

Offline difian

• Moderator
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
« Reply #12 on: 22.03.2025, 21:59:53 »
Дифиан, ти все едно плащаш от джоба си всяка нова тема.
Пешеходното движение не е транспорт, то е обвързано с транспорта само в рамките на Закона за движението по пътищата. Да речем…
Отиди на чл. 2 и виж какви видове транспорт/движения има, дори кои са обявени за приоритетни пред другите… Първо се образовай, а после пускай безсмислени теми и твърдения, че чак и настояваш за правотата си!  :help:

Не ги плащам от джоба си, но ти пускаш всевъзможни измислени теми, повечето от които са с мижав интерес и абсурдни, все едно яко печелиш при публикуването на всяка нова….

Offline Chezare

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #13 on: 22.03.2025, 23:32:16 »
Ето такива мерки трябват.
Как? Как като обществения транспорт в България е на санитарния минимум? Как, когато за една мижава велоалея се орева света и по "националните" медии една седмица се дъвчеше само това?
« Last Edit: 23.03.2025, 16:35:13 by Chezare »
Най-лесното, ефективно и щадящо финанси решение е елементарно - разтегляне на разписанията, намаляване на средната скорост на придвижване и свеждане до минимум ролята на GPS-и, говорещи автобуси, табла и всякакви подобни електроники, които само утежняват основните процеси.

Offline Magirus deutz

• Нямам спирка
  • Почитател на Мерцедес - Бенц, Магирус и Икарус.
    • Skype Me™!
    • View Profile
« Reply #14 on: 23.03.2025, 08:25:54 »

И виждате как не се купуват нови Дачии и Хюндай примерно, а десет и кусур годишни Мерцедеси, БеЕмВе-та, Аудита, Поршета, които хем са пълен боклук, хем са "премиум", демек частите, ремонтите и поддръжката им са убийствено скъпи.
За 2023 и 2024 и двете марки са в топ 10 по продажби на нови автомобили в България, като Дачия от доста години е дори в топ 3. А за ходенето по кафенето и ресторанти - и аз съм ходил в работно време в делничен ден, и предполагам поради това трябва да ми бъдат ударени 10 камшика на голо.

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #15 on: 23.03.2025, 09:43:38 »
Друг проблем - където има "заведения" - синята зона вечерно време е невалидна - и като "посетителите" напаркират наоколо, живеещите със стикер се чудят какво да правят. Къде е казано, че на заведение задължително се ходи с кола? В Канада ресторантите са наистина пълни само на големи празници - 5-6 пъти в годината, а в "родината" - винаги, дори и в най-работното време. И никой не се шляе през седмицата по Витошка, по "кафета", по молове....Вчера вечерта бях за мусака в тукашния гръцки ресторант. Мъж и жена, които излязоха заедно с мен, също се качиха на рейса....

Може така, когато и ресторантите, и магазините, и училищата са ти на пешеходно разстояние, например преди в комплексите можеше да се живее и без да се излиза от тях, и съответно градски транспорт беше необходим само на работещата част от семействата за да отидат до работното си място и обратно. Сега като че ли нещата се изродиха, търговията се окрупни в молове които са далече, ресторанти из жилищните квартали не останаха, а децата задължително се пращат на "елитно" училище на другия край на града. А работещите членове на семействата седят вкъщи в хоум офис. Еволюцията си казва думата.

Но това да ходиш на ресторант с трамвая е хубаво нещо, така намаляват пътно-транспортните произшествия с подпийнали, редно е да се поощрява.

Offline New_Passenger

• Lyulin 4ever
    • View Profile
« Reply #16 on: 28.03.2025, 11:53:01 »

Отиди на чл. 2 и виж какви видове транспорт/движения има, дори кои са обявени за приоритетни пред другите… Първо се образовай, а после пускай безсмислени теми и твърдения, че чак и настояваш за правотата си!  :help:

Не ги плащам от джоба си, но ти пускаш всевъзможни измислени теми, повечето от които са с мижав интерес и абсурдни, все едно яко печелиш при публикуването на всяка нова….

Първо, не раздавай оценки кой трябва да се образова, и кой не. Имам в актива си много срещи, разговори с интелектуалци, провеждал съм десетки мероприятия с творческия елит на България, чел съм много книги в различни области - история, изкуство, както и световна литература. Ти се държиш иака все едно си проектирал нов небостъргач в Куала Лумпур. Можеш ли да направиш разлика между готическа и неоготическа сграда без да се ровиш в Гугъла? Или в университетите вече има нова специалност "даване на акъл"? И ти много добре знаеш каква е същността на темата, а се правиш че не разбираш и ми пускаш линкове към наредби. Твърдението ти за мижавия интерес е напълно безоснователно след като има доста съобщения. Днес форум ГТ София е с мижав интерес като цяло, заради неправилната форумна политика на някои основни действащи лица.
« Last Edit: 28.03.2025, 15:03:38 by New_Passenger »

Offline New_Passenger

• Lyulin 4ever
    • View Profile
« Reply #17 on: 28.03.2025, 12:00:30 »

Ресторантите ако не са пълни, ще фалират. И само в тоталитарните държави никой не се шляе в работното време, защото там всички работят. В западния свят има представители на свободни професии които могат да висят по кафетата по всяко време на деня, рядко излизат вечер защото точно тогава им идва музата... Мадами с цици също не чакат уикенда за да отидат на кафе или на шопинг. Това го има и в Канада. В гръцкия ресторант за който говориш се събират предимно от балканските държави. Днес в повечето световни градове има и гръцки, арабски, китайски, тайландски и какви ли не ресторанти.

Offline New_Passenger

• Lyulin 4ever
    • View Profile
« Reply #18 on: 28.03.2025, 12:15:53 »
Може така, когато и ресторантите, и магазините, и училищата са ти на пешеходно разстояние, например преди в комплексите можеше да се живее и без да се излиза от тях, и съответно градски транспорт беше необходим само на работещата част от семействата за да отидат до работното си място и обратно. Сега като че ли нещата се изродиха, търговията се окрупни в молове които са далече, ресторанти из жилищните квартали не останаха, а децата задължително се пращат на "елитно" училище на другия край на града. А работещите членове на семействата седят вкъщи в хоум офис. Еволюцията си казва думата.

Точно там е работата че повечето молове не са в центъра на София. Търговията се окрупни, но в голяма степен се изнесе от центъра. Преди време всички интересни за туристите стоки се продаваха в центъра. Един от най-ярките примери е съществувалият до 2007 г. търговски център "Минерал сувенир" на бул.Цар Освободител. Там имаше уникални сувенири, парфюми, бижута от злато и сребро, произведения на изкуството. Имаше дори малка картинна галерия. След закриването щандовете се разпръснаха из София, в кварталите, в моловете.

Но това да ходиш на ресторант с трамвая е хубаво нещо, така намаляват пътно-транспортните произшествия с подпийнали, редно е да се поощрява.

Зависи кой. Някои бизнесмени си имат лични шофьори, а бизнес срещите често завършват в някой ресторант. Ако някой без шофьор е пийнал и иска да се прибере с колата си, може да се възползва от услугата Drink'n'Drive, понеже не всеки се чуства комфортно да се прибере с рейс, а колата му да виси цяла нощ някъде.

Offline IKAR

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #19 on: 28.03.2025, 16:00:41 »

Ресторантите ако не са пълни, ще фалират. И само в тоталитарните държави никой не се шляе в работното време, защото там всички работят. В западния свят има представители на свободни професии които могат да висят по кафетата по всяко време на деня, рядко излизат вечер защото точно тогава им идва музата... Мадами с цици също не чакат уикенда за да отидат на кафе или на шопинг. Това го има и в Канада. В гръцкия ресторант за който говориш се събират предимно от балканските държави. Днес в повечето световни градове има и гръцки, арабски, китайски, тайландски и какви ли не ресторанти.
Не ми обяснявай какво има и какво няма в Канада - 10 години ще станат вече, откакто съм тук. От всичко казано, е вярно само последното - многото етноресторанти. Но далеч не само балканци, китайци и т.н. ги посещават - даже канадците са повече. Но мадами по заведенията и по моловете в работно време - просто забрави, нищо общо с България. Всички по това време са на работа...
По рейс и по жена не се тича!
A developed country is not a place where the poor have cars, it is where the rich ride public transportation.