За студентските бригади съм чувал от преподаватели, че а не отидеш, веднага те изключват от комсомола. А изключване от комсомола автоматически означава изключване от университета. Моята единствена бригада беше след промените - луканово време, преди гадната зима, в пети клас, събирахме моркови...А който е ходил по консервните комбинати и по месокомбинатите, после категорично отказва да яде кренвирши, салам, лютеница....като е видял за каква хигиена става въпрос. Всички знаете за случая с Петя Дубарова - тя се самоубива, защото и намаляват поведението, понеже без да иска е потрошила някаква машина в консервната фабрика, където е била на бригада. Тогава намалят ли ти поведението в горните класове, директно забравяш за висше образование. Това се случва на баща ми, понеже класната му поискала да и донесе грозде, а той и казал: "Знаете къде е лозето, идете си наберете." И при първия повод - отиват с баба ми на клетвата на братовчед му, курсант във военното училище в Търново, без предварително да занесе бележка и....учителката отива вкъщи: "Три дни е отсъствал без уважителна причина, поведението му го намалям. Точка!"
Е, мога да кажа и хубави работи. Като станах на 6, майка ми започна да ме праща сам да пътувам с автобуса, за да напазаря или да взема храната на брат ми от детската кухня. После, на осем, започнах сам да си ходя на село с влака до Кулата, и после още 40 минути с рейс, поради абсолютна невъзможност да пътувам с колата - и досега си повръщам. Пътуването с гръцките вагони беше особено приятно на фона на дряновските кочини на БДЖ. И често се случваше гърците да ми дадат я дъвка, я вафла, я тоблерон, я голям шоколад....Сега ергени и моми за женене до пети-шести клас ги водят на училище и ги взимат....Ще кажете престъпност, отвличания, убийства, кражби. Ако мислите, че през ония години не е имало такива работи - напротив, имаше, но властите ги криеха...