Author Topic: Асансьори  (Read 36414 times)

Offline alpha_adversativum

• Маниак
    • View Profile
    • Email
Re: Асансьори
« Reply #60 on: 04.01.2021, 13:20:11 »
Всички асансьори, произведени от Асансьорния завод от края на 60-те години насетне, са производство по лиценз на ASEA-Graham - Швеция (днес част от KONE).
Ето един от оригиналите:

Offline megasky

• Начинаещ
  • *
    • View Profile
    • Email
« Reply #61 on: 04.01.2021, 17:33:43 »
Ето един асансьор, на който шахтната врата е с механична брава/заключалка. Това май че са първите асансьори в България.

Offline Pesho1991

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #62 on: 04.01.2021, 22:19:01 »
Ето един асансьор, на който шахтната врата е с механична брава/заключалка. Това май че са първите асансьори в България.

Абсолютно същият имах в моя блок, където живях като дете. В квартал Лозенец. От този асансьор развих фобия към асансьорите. Отвратителен е и беше доста нестабилен. Само някой да си мръдне ръката и цялата кабина се клатеше. Подът потъваше, което пък значеше, че има "изискване" за килограми, при които може да потегли. С две думи, ако тежиш 25 килограма, асансьорът няма да те отчете. Едно съседско дете така веднъж баща ми го извика на нашия етаж, защото просто не беше достатъчно тежко да задейства асансьора. Отделно беше, че когато не се ползва му изгасваше лампата. Не знам дали това е заводски направено, но предполагам е.
Пп не е един от първите асансьори в България, а може би един от първите модели местно производство. В България има къде, къде по-стари асансьори. Примерно в дворецът е от края на 19в. Конкретно този асансьор трябва да е модел края на 50те началото на 60те, защото блокът ми беше построен 62ра.

Всички асансьори, произведени от Асансьорния завод от края на 60-те години насетне, са производство по лиценз на ASEA-Graham - Швеция (днес част от KONE).
Ето един от оригиналите:

Личи си че шведите са го направили по-добре, но и нашите са се справили прилично с изработката. Това между другото не е първият ни лиценз за техника от Швеция, но може би, обаче най-успешен.
« Last Edit: 04.01.2021, 22:43:01 by Pesho1991 »

Offline alpha_adversativum

• Маниак
    • View Profile
    • Email
« Reply #63 on: 05.01.2021, 09:29:35 »
Ето още един ASEA-Graham със светещи индикатори за етажа, на който асансьорът се намира:

Също така са лицензни (но вече от KONE, които към този момент са се слели с ASEA-Graham) и асансьорите с автоматични врати, произвеждани от края на 70-те предимно за административни и обществени сгради. Ето един оригинален:

Такива има например в НДК, а ако не се лъжа, в най-високите блокове в Зона Б-5 също са такива.

Offline Citaro

• Запален по ГТ
    • View Profile
« Reply #64 on: 05.01.2021, 10:23:51 »
Подобни с пъзгащи врати има и във високите блокове в Дружба 2-блокове 226/7 и т.н.

« Last Edit: 05.01.2021, 13:18:15 by blagun »

Offline megasky

• Начинаещ
  • *
    • View Profile
    • Email
« Reply #65 on: 05.01.2021, 14:55:52 »
Забелязъл съм едни по- специфични тънкости в шахтните врати, например че на тези с големите прозорци( които се съчетават както с кабини с решетки, така и кабини без) са с по- различна изработка, в сравнение с тези с малките прозорци, които както казвате са на asea- graham. А също ми е интересно защо тези с малките прозорци винаги са с кабини без решетки? Каква е причината, та да не са с решетки? Вратите с големите прозорци могат, а тези с малките- не.
https://photos.google.com/photo/AF1QipPpkk4TIBDBo9N_i_VFCO0aBMahssE5Px7hqf16  ето няколко снимки в детайлите.

Offline IKAR

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #66 on: 05.01.2021, 15:10:57 »
Помните ли асансьорите в ЦУМ.....Тъпчехме се в тях като сардели, качваха те директно на последния етаж, надолу не возеха никого, движeха се празни. Обслужваха ги много злобни лелички.....Бяха с прибиращи се една в друга врати...
« Last Edit: 05.01.2021, 21:27:47 by IKAR »
По рейс и по жена не се тича!
A developed country is not a place where the poor have cars, it is where the rich ride public transportation.

Offline megasky

• Начинаещ
  • *
    • View Profile
    • Email
« Reply #67 on: 09.01.2021, 14:51:07 »
Намерих документ за асансьорите в Университета по Архитектура,Строителство и Геодезия. Oт 11 до 21 страница показва типа и вида асансьор в съответното общежитие или сграда на уни-то, кога е монтиран и други характеристики.

Обръщам внимание на асансьорите в двете високи сгради на УАСГ, които са на ZREMB. Явно в България през комунизма не е имало само асансьори на schindler и asea-graham

Offline megasky

• Начинаещ
  • *
    • View Profile
    • Email
« Reply #68 on: 30.12.2025, 11:07:12 »
С решетки са и в блокове тип БС-2-64, едни приятели живеят в такъв, на  Петко Тодоров точно срещу Южния парки там също е с решетка и като стъпиш пода пропада леко.

В моя блок са 2 двускоростни асансьора, малък и голям, интересно че стигат до 21-вия етаж, а блока е на 22, като не спират на 2-ри и 3-ти етаж. Български са и са много добри, винаги работят и двата и много рядко се поврежда един от тях. При големия асансьор като е между 15-тия и 17-тия етаж се появяват леки вибрации.

Тези с решетката, потъващия под и дървената ламперия са произведени под лицензът на швейцарската фирма "Schindler" в завода за асансьори- София.
Нашият завод заработва през 1955 година. Имаше в интернета преди време обява за значка на завода и на нея пишеше 1955-1975.
Някои асансьори имат все още информационно табло с годината на производство и серийния номер.
Иво, в кой квартал са тези Бс-2-64 с такива асансьори ? Повечето ЕПЖС са с другите асансьори на Asea-Graham.

Offline megasky

• Начинаещ
  • *
    • View Profile
    • Email
« Reply #69 on: 09.01.2026, 13:34:12 »
https://youtube.com/shorts/VqCqoJ5oK_8?si=JNLp5TQ1I2qtMD3C

Типичен асансьор на ЕЛПРОМ. Точно тези са под лиценза на Schindler.

https://youtube.com/shorts/HDVfj5N7N4A?si=ivYJ5zGLn6Bb6kkp
Машинно помещение на 3-те асансьора в 25 етажния ЕПК блок в Младост 1 Блок 1в.  В него има 1 товарен асансьор с еднокрилна врата и 2 пътнически асансьора с автоматични врати. Всички асансьори са монтирани когато е построен блокът, но с течение на времето да сменени повдигателните механизми.

Offline Georgi Dimitrov

• Начинаещ
  • *
    • View Profile
« Reply #70 on: 23.01.2026, 22:53:12 »
     Здравейте! Тези три асансьора от видеото мисля че трябва да са някъде по блоковете в Зона-Б5, защото блок 1В са с абонамент към асансьорна фирма "Металифт" и при тях единия пътнически не работи. Бил съм в него и със сигурност не са към МБ-97. В зоната имам познати и в блоковете, които вече са над 15 етажа, например 6, 10 и 11, разпределението на асансьорите е същото като в 1В - товарен в симплекс и дуплекс пътнически с плъзгащи врати.

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #71 on: 24.01.2026, 13:05:15 »
Товарният как изглежда?

Offline megasky

• Начинаещ
  • *
    • View Profile
    • Email
« Reply #72 on: 24.01.2026, 13:58:39 »
Единственият ЕПК жилищен блок от соца над 22 етажа е този - Младост 1 Блок 1в. Във видеото се конкретизира че е на 24 етажа и да, всъщност този блок има 24 спирки. Но реално един от апартаментите е "мезонет" и продължава до 25-тия етаж.
По това се ориентираш в кой блок е заснето видеото. Аз също съм влизал в този блок и имам снимки, ще ги кача по-късно.

Offline Georgi Dimitrov

• Начинаещ
  • *
    • View Profile
« Reply #73 on: 24.01.2026, 16:13:51 »
Както и да е вече не знам къде би могло да е... Ето една снимка на доста добре поддържани асансьори в зоната:
« Last Edit: 24.01.2026, 16:15:34 by Georgi Dimitrov »

Offline Kaiser Kar

• Нямам спирка
  • НЕ! на мърльовците
    • View Profile
« Reply #74 on: 12.02.2026, 15:51:12 »
Като гледам, сложили са и шумоизолиращи панелина стената на шахтата. В много сгради обаче тези стари асансьори създават ужасяващи вибрации, които е невъзможно да бъдат спрени.
Висенето по кабините вреди сериозно на Вас и на другите около Вас.

Offline megasky

• Начинаещ
  • *
    • View Profile
    • Email
« Reply #75 on: 26.02.2026, 20:35:22 »

В един от трите блока в Младост 3, София.
Има 4 пътнически асансьора и 1 товарен.