История > Стара София

Реките в София

<< < (2/8) > >>

blagun:

--- Quote from: bobsunbobsun on 07.12.2010, 11:18:38 ---П.С. Прилагам и снимка, направена от Лозенец. Централно в кадъра се вижда и унгарската легация, която е там и до днес. Празният терен вдясно от нея е сегашната полска легация.
--- End quote ---
Чудесна снимка! Отзад се вижда Св.седмочисленици, а извисяващият се купол в дъното би трябвало да е сградата на Стамболийски (Клементина) и Леге (дето беше първа частна банка).

prof66:
това се опитвам да установя...

в общи линии от стари софиянци бях чувал, именно във връзка със `черните ангели`
 (в него, а не в `на всеки километър` е сцената с преследването по канала)
е че преди 9ти там е било кал и блато (може би във връзка точно със района,
който се случва действието)

тъкмо липсата на сериозна информация ме накара да пусна темата

мерси за снимките, ще се метна да издирвам по-сериозно и аз...

blagun:

--- Quote from: prof66 on 07.12.2010, 21:10:41 --- (в него, а не в `на всеки километър` е сцената с преследването по канала)
--- End quote ---
Визирам този епизод на "На всеки километър": http://vbox7.com/play:49935b2f, който беше цитиран наскоро от Иво в темата за актьорските изяви на возилата.

bobsunbobsun:
Мостът, който се вижда на втората снимка поне от 20 години е пешеходен, но съм чувал, че преди е бил и за автоомобили. Някой има ли спомен кога е бил "преправен" и каква е причината за това? Чувал съм обяснения от сорта "ставаха много катастрофи", но това ми звучи несериозно, особено имайки предвид колко е бил натоварен трафикът тогава.

blagun:

--- Quote from: bobsunbobsun on 08.12.2010, 13:04:38 ---Мостът, който се вижда на втората снимка поне от 20 години е пешеходен, но съм чувал, че преди е бил и за автоомобили. Някой има ли спомен кога е бил "преправен" и каква е причината за това? Чувал съм обяснения от сорта "ставаха много катастрофи", но това ми звучи несериозно, особено имайки предвид колко е бил натоварен трафикът тогава.
--- End quote ---
Преди 30 години мостът Шести септември-Милин камък не само е бил автомобилен, а главно правителствено трасе до основната резиденция "Лозенец". Вероятно отпадането на резиденцията и различните нивелети на платната на разширения бул.България (тогава Евлоги Георгиев) е причина за отрязването му.
На картата от 1972 г.: http://www.pbase.com/ngruev/image/75532453 има мост не само на 6 септември, а и на Раковски.
В резултат на прекъсването му в момента всички, излизащи от Долен Лозенец във всички посоки, нямат избор, освен да отидат на светофара с Графа.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version