Author Topic: Международни влакове  (Read 100740 times)

Offline yogimax

• Ограничени права
  • Наистина съм луд
    • View Profile
Re: Международни влакове
« Reply #580 on: 11.02.2025, 08:25:43 »
За закъснението, което е над 1 час можеш да подадеш онлайн да ти върнат 25%, а за това над 2 часа - 50%. Винаги го правя, когато влакът закъснее.  :)
Знам, че мога, но реших да не го правя. Защото виновник за закъснението беше Германия. Чакахме в Нюрнберг закъснялата част от влака, която идва от Амстердам. Австрийците не са виновни за закъснението.
„Едва когато започнете да плувате срещу течението, осъзнавате колко много мръсотия идва към вас.“

Offline Spas237

• Запален по ГТ
    • View Profile
    • Email
« Reply #581 on: 11.02.2025, 21:12:34 »
Мисля, че те после си търсят парите от немците поне е логично да е така. Оплакването винаги се праща до превозвачът, от който си купил билета, но не означава, че те не си търси парите от другите по трасето.
И в България за всяко закъснение пишат точно колко минути по вина на НКЖИ, колко по вина на друг превозвач и колко по вина на БДЖ. При международните билети обикновено всяка железница, която участва получава за своята отсечка парите до колкото знам, освен ако целия влак не се оперира от една фирма само. Примерно като си купиш билет София - Букурещ, румънците си взимат своята част от БДЖ.
« Last Edit: 11.02.2025, 21:16:32 by Spas237 »

Offline AAA

• Запален по ГТ
    • View Profile
« Reply #582 on: 11.02.2025, 21:18:43 »
Смисълът от такива претенции е не толкова, че ще забогатееш с тия 50 евро, а че допринася за дисциплинираността на превозвача и/или собственика на инфраструктурата. Защото е въпрос на сметка кое им е по-изгодно - да я карат през просото и да изплащат обезщетения или да подобрят услугата си.

Offline IKAR

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #583 on: 12.02.2025, 04:22:02 »
Понеже дискутирате и то не в правилната тема, влак, та влак за Солун. На практика единственият смислен вариант е един хубав нощен влак със спални вагони и с добро обслужване. И като се наспиш и стигнеш сутринта - кеф ти туризъм, кеф ти зяпане, кеф ти да вършиш работа, кеф ти обикаляне по магазините и моловете. И вечерта обратно. Връзката за Атина ще е бонус. Никаква файда от влак, който се изтъпанчва в Солун в 10-11-12 часа посред нощите, също и такъв да пристига в София. За море и плаж забравете - в Солун градски плаж няма. Най-близките са на минимум един час, че и повече, с рейс, а рейсовете и те в тази част са зле - не много начесто, и към Чалгидики, и към Гъзпровалта, Врасна, Ставрос. Също много от плажовете са по на няколко километра от центъра на селата, респективно без кола не става. Преди години, като още не бяхме в ЕС, за да не си измислят нещо да ме върнат, се качих на един автобус от Сандански с плажуващи за Гъзпровалта. Ми то там, също и във Врасна и Ставрос, ако не ходиш на плаж наистина, нито има какво да видиш, нито какво да правиш по цял ден - не е Несебър, Созопол, дворецът и ботаническата градина в Балчик. Въобще едно гето. И няма, дори и на юг в Паралия Катерини, където също ходех, високопрофилни, богати западни туристи като по Крит, Миконос, Санторини и т.н. - все такива като нас - сърби, румънци, вардарски бракя и ние...
По рейс и по жена не се тича!

Offline Ilian

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • Laptop screens and laptop repairs
« Reply #584 on: 12.02.2025, 09:16:00 »
Е, не е точно така. От Переа нататък има села с плажове, а 72 ги обслужва на всеки 10-12 минути. През юли и август се движеше и директен 71 от гарата, който стига до района с плажовете за не повече от час. Преполагам и тази година ще го пуснат.
Пристигане на влака по обяд има смисъл, защото хотелите настаняват след 14:00 или 15:00ч.
Преди двайсетина години съм я ползвал тази връзка и беше идеална за уикенд забежка. Но този чифт влакове го спряха отдавна, оставиха само пристигащия в Солун преди полунощ и естествено интересът от страна на пътуващите българи се срина.

Online blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #585 on: 12.02.2025, 15:21:06 »
София - Солун наистина съм съгласен, че не е перспективен. Аз ползвах спален вагон в доброто старо време, когато пътуваше 1 нощ до Солун. Най-досадно беше среднощното събуждане за гранична проверка. Сега като го няма - идеално!

Но има два варианта за разширяване:
Първият е до Букурещ. Бай Мамалигеску бъхти доста време през България, може да му е интересен влак до Солун или Атина, в който да се наспи. Примерно тръгва в Букурещ към 17:00, София - към 23:00, Солун - сабахлем.

Вторият, за съжаление, е в далечна перспектива: Коридор 10 Будапеща-Белград-Атина да се пренасочи през Крайова-Видин-София. Тук имаме много, много работа и в трите държави и нищо свършено досега.

Нещо повече - гърците оставиха само две ДМВ от Солун до Серес. Единственото, което може да се пожелае, е нашите влакове до Кулата да се удължат до Стримонас.  В момента двата влака, които обслужват Генерал Тодоров-Кулата, са съвършено безполезни за подобна връзка. Трябва БВ 5616 да вози вагони от Стримонас към Генерала за връзка с пристигащите в 17:30 от Солун, където ще върви заедно с петричкия влак. В обратна посока БВ 5615 трябва да се изтегли по-рано или влакът от Серес - по-късно, за да стане връзката. Но ми се струва, че това е почти невъзможна задача за БДЖ и OSE. Отделно, че трябва от Генерала да върви дизелова машина до Стримонас.
« Last Edit: 12.02.2025, 15:23:10 by blagun »

Offline Ilian

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • Laptop screens and laptop repairs
« Reply #586 on: 12.02.2025, 15:35:05 »
Тази връзка ще е толкова бавна и неудобна, че БДЖ и OSE точно нея може да договорят.

Offline IKAR

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #587 on: 12.02.2025, 16:43:27 »
OSE отдавна няма самостоятелно - собственикът е TrenItalia. А тия ДМВта спират на всяка керемидка, съответно пътуват в пъти по-бавно от автобуса. Те и затова няма желаещи за повече от два.
« Last Edit: 12.02.2025, 16:47:17 by IKAR »

Offline V.Peichev

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #588 on: 12.02.2025, 16:50:45 »
Пътувал съм няколко пъти с влак до Солун за екстремни метъл концерти и сутрешните влакове в двете посоки бяха прилично пълни с ценители на високото изкуство ръмжене, но това не е постоянен пътникопоток, на който може да се разчита редовно.  :rolleyes:

Online blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #589 on: 12.02.2025, 17:29:56 »
А тия ДМВта спират на всяка керемидка, съответно пътуват в пъти по-бавно от автобуса. Те и затова няма желаещи за повече от два.
И минават през Кукуш за по-направо.

А как беше натовареността на двата влака Атина-Букурещ, когато ги имаше?

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #590 on: 12.02.2025, 19:06:03 »
А как беше натовареността на двата влака Атина-Букурещ, когато ги имаше?

Кога са се движили последно?

Offline IKAR

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #591 on: 12.02.2025, 19:50:58 »
По наше село посред нощите - много слаба работа. Но преди 30 години имаше интер-сити влак за Солун, сутрин от София и следобед обратно. Имаше два наши вагона, два гръцки и един румънски. И си беше пълно и с международни, и с вътрешни пътници, въпреки визите. Но и на Кулата имаше рейс за селата. Също вечерта беше в София в девет и половина, не в 12. Много по-пълно от на Мики циганиите "специален висококачествен влак само за международно къобщение". Ми три вагона, че и два в последствие, 120 места, от които немалко празни, още толкова "нелегални" вътрешни пътници - точно работа за два двуетажни автобуса или три обикновени, с пъти по-малък масраф от два вагона с голям локомотив. Поне можеха да пуснат двете Дезира с меките седалки, които сетне смениха. Но за последно видях наистина пълен международен влак, когато сърболята идваха да пазарят на Илиянци.
« Last Edit: 12.02.2025, 19:57:36 by IKAR »

Offline bonbon

• Защо пиша толкова много?
    • View Profile
« Reply #592 on: 08.03.2025, 21:53:21 »
София - Истанбул е с ново разписание и практически влакът е неизползваем.
Пътуването е над 16 часа по разписание (в действителност сигурно ще е над 20 часа).
Не спира вече в Одрин.
А пътуването между Свиленград и Истанбул е 9 часа, което е безумно. С кола е около 3 часа..

Offline Ivan Semov

• Начинаещ
  • *
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
« Reply #593 on: 08.04.2025, 19:59:11 »
Здравейте колеги :(
На мен не ми провървя с пътешествието ми с влак 🚆 от Виена до Париж и обратно с влак 🚆 NightJet 468 и на обратно NightJet 469.Две седмици преди планираното ми пътуване написаха в уебсайта NightJet,че поради ремонтни дейности по жп трасето в Австрия, Германия и Франция за моите дати влака ще бъде отменен и мога да се възползвам от безплатно анулиране или промяна на резервацията със същите билети за други възможни дати.Понеже билетите ми са с отстъпка (Sparshiene) не мога да се възползвам от опцията промяна на резервацията със същите билети.Мога само да се възползвам от безплатно анулиране и пълно възстановяване на платената от мен сума за билетите.Първо се обадихме с един приятел, който е екскурзовод и знае немски език още от времето на ГДР.Оказа се,че много бързо го говорят този техен немски език,но се разбрахме да отида на 01.04.2025 на гишето за обслужване на клиенти на жп гара Wien Hauptbahnhof.Аз така или иначе си бях взел билетите за влак 🚆 Дачия от Букурещ до Виена без опция за възстановяване на сумата при отказ от пътуването.В крайна сметка реших да направя 2нощувки в Прага, защото във Виена не успях да намеря две нощувки за двама човека,за по-малко от 300евро.В Прага намерих за 120евро и пътувах с RegioJet на много добра цена от Виена до Прага и обратно.Оказа се,че гишето за възстановяване на сумата при отменен влак се намира отдолу в подлеза точно след ескалатора за 12ти коловоз.Дадох билетите и бях написал всичко на един лист, защото не съм много добре с немският език.Написах си и IBAN на банковата сметка на картата с,която бях платил билетите.Служителката чрез Google translate на един монитор ми беше написала от немски на български език,че е въвела номерата на билетите и номера на сметката от банковата карта с,която съм платил и до 5 работни банкови дни ще ми бъде възстановена пълната сума от билетите,които съм платил и понеже са отменени влаковете и това не е по моя вина и за това ще ми бъде възстановена пълната сума платена от мен.Все още не е възстановена сумата в картата ми.Иначе получих съобщение на email,че формуляра с молбата ми е получен и удобен и ще ми бъде възстановена пълната сума от билетите.Ще пиша,когато ми бъде възстановена сумата по банковата карта MasterCard.
Иначе гледам колегата от форума Yogimax е имал по-голям късмет от мен и гледам е публикувал видео от неговото пътешествие с влак 🚆 из Европа от Хамбург (Германия) през Франция до Южна Испания.
i=kQ1dKEueV0uZBPSu

Offline Ivan Semov

• Начинаещ
  • *
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
« Reply #594 on: 09.04.2025, 14:51:12 »
Днес са ми възстановили по сметката пълната сума платена от мен за билетите от отменения влак🚆 NightJet 468 (01.04.2025) Wien Hauptbahnhof -Paris Est
И за отменения влак🚆 NightJet 469 (02.04.2025) Paris Est -Wien Hbf
Значи на 01.04.2025 отидох сутринта до това гише долу в подлеза веднага след ескалатора за 12ти коловоз,където пише OBB...и днес на 09.04.2025 са ми възстановили пълната сума платена от мен.

Offline krasivn

• Приятел на ГТ
    • View Profile
« Reply #595 on: 12.04.2025, 10:32:18 »
София - Истанбул е с ново разписание и практически влакът е неизползваем.
Пътуването е над 16 часа по разписание (в действителност сигурно ще е над 20 часа).
Не спира вече в Одрин.
А пътуването между Свиленград и Истанбул е 9 часа, което е безумно. С кола е около 3 часа..

Това може да е свързано с пускането на част от новото трасе в Турция, ако не бъркам първия етап е почти готв.

« Last Edit: 12.04.2025, 11:13:09 by krasivn »

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #596 on: 10.06.2025, 09:41:11 »
Румънският международен влак Траянус (влакове 72/73) Крайова-Будапеща-Крайова. Чисти Румънски вагони, с нормално работещ климатик, чак стана хладно по едно време, това е хубав климатик, талиги с въздушно окачване. Доста мащабна модернизация на инфраструктурата се прави през цялото трасе между Карансебеш и Арад.
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР