Author Topic: Паркиране  (Read 184378 times)

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • http://bgrail.info/photos.php
    • Email
Re: Паркиране
« Reply #640 on: 12.05.2025, 17:25:02 »
Аз пък искам разширяване на зелената зона в Изток. Имам два гаража, но не смея да си прибера колата вътре, защото на петата минута някой се паркира "за малко" отпред. Зоната ще е отдясно на движението, т. е. отсреща, което ми осигурява свободата на гаражите. Разбира се, съседите изобщо не са на същото мнение, защото едните имат два пъти повече коли отколкото гаражи и паркоместа, а на другите гаражите им са правени за VW Костенурка.
Колко паркинга? Един паркинг събира около 300 автомобила при построени 10 това са 3000, което е капка в морето! Притежанието на моторна каляска е абсурдно евтино и вече семействата масово имат по два и повече. За да се въведе някакъв ред трябва паркирането в целия град да се реорганизира основно! Разбира се, че дядото в някое село дето ползва колата си да ходи на доктор и за лекарства в близкия град не е честно да бъде засегнат.
Принципно и аз си ползвам колата изключително за междуградско пътуване и по-радко за дестинации с гарантирано паркиране, така че и аз няма да съм много доволен, ако колата ми излиза скъпо без да я ползвам из града и да задръствам центъра.

Offline AGENT 006

• Нямам спирка
  • Fear on me, shame on you
    • View Profile
    • Sofiatransport транспортна база данни/Sofiatransport transport data base
    • Email
« Reply #641 on: 12.05.2025, 19:24:27 »
Първо политика за изваждане на хората от колите се извършва с комплексни мерки, не можеш да наложиш пет лева на час червена зона без да правиш нищо друго, с което индиректно да кажеш на хората оправяйте се, както можете. Не се прави така. Като ще се изваждат хората от колите да има политика за утвърждаване на градския транспорт. Друг е въпроса, че в момента възможностите за такава са на дъното. От друга страна естествено, че хората могат да претендират за какво ли не, но на управляващите трябва да им е работа да могат да отсъждат кои претенции са основателни и кои не. Размахването на пръсти ни е добре познато и в случая удобно се повтаря познатата мантра, че автомобилистите са виновни, докато общината иска да прокара мерки, които да ѝ носят само веднагическа печалба, а кой ще завърши и отвори подземния паркинг на гарата и ще направи така, че мястото там да не е противна мръсна и смрадлива дупка сварталище на бездомници и клошари, за това не се говори, а потенциал да стане място, на което хората да си оставят колите без притеснение и да отиват на работа с градски транспорт до идеалния център, без съмнение има. А да, забравих за подземния паркинг на метростанция „Сливница“. За това се мълчи ама трябва да има червени зони, трябва да има откъде да се печели с мързел и минимални инвестиции.

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #642 on: 12.05.2025, 20:53:42 »
извършва с комплексни мерки

целия град да се реорганизира основно!

Като се правят такива гръмки лозунги "да се реорганизира основно" или "извършват се комплексни мерки" не е лошо да ги пишете точно какви са тези реорганизации и комплексни мерки които са ви хрумнали, иначе малко звучи като плакат за конгрес по случай петилетката едно време. Тези 5 лева са някаква политическа мярка, ясно е че освен шок и ужас и много говорене друго няма да предизвикат, най-малкото важат за някакъв ограничен район, а останалата част на града ще си остане да прилича на Найроби.

Offline AGENT 006

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #643 on: 12.05.2025, 20:59:24 »
Аз от своя страна нямам нищо против да се обясня, но да го правя, докато все още присъстваш във форума някак си не върви, сещаш ли се.

Offline зетко

• Приятел на ГТ
    • View Profile
« Reply #644 on: 12.05.2025, 23:56:59 »
В зоните може и да няма достатъчно места, но поне се спазва някакъв ред. По кварталите, където няма зони обаче положението е.........с една дума тежко.
И в двата случая проблемът е, че няма реални алтернативи, а не е да няма възможни решения. Изграждането на паркинги е очеизвадно като необходимост, но трябва да се предприемат мерки и за ограничаване броя на МПС.
На първо четене може да се започне с ИУМПС - това са 4-, ако не и 5-цифрен брой паркоместа, които реално не са в обръщение. Може да се приеме някаква наредба, че МПС с изтекли ГО и/или ГТП преди повече от 30 дни нямат място на общинска земя. В момента този срок е години!
Освен това трябва да се преосмисли зонирането. Настоящето е от миналия век и вече не е актуално. Като цяло всичко в рамките на Околовръстното трябва да е някаква зона. Баш центърът да е платен, дори да не паркираш в него, което важи денонощно. Другите зони да са с работно време до 22.00ч. Да се даде възможност за частен "служебен абонамент". Данъкът за МПС с повече от 4 цилиндъра или 200к.с. да е започва от 2 МРЗ. Глобата за неправино паркиране да е свързана със стойността на МПС-то и т.н. неща, които ги има на доста места из Европа.
Всичко това са приходи, с които може да се строят паркинги, детски площадки и най-вече да се инвестира в ГТ. Метрото не е панацея, а софийското вече се задъхва. Чета за обновяване на подвижния състав, но не и за неговото увеличаване. Да, има го проблемът с липсата на водачи, но благодарение на тези допълнителни приходи и това ще се реши.

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #645 on: 13.05.2025, 00:07:47 »
ИУМПС ги стикират само и единствено по сигнал. Пускал съм многократно, има частичен ефект - някои си съживяват трошките, други ги предават за скрап. Има две коли пред нашия блок, след последната акция през януари, още си седят със стикерите. Явно пак трябва да пускам сигнал, барем ги вдигнат най-накрая...

Offline AGENT 006

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #646 on: 13.05.2025, 05:39:20 »
В зоните може и да няма достатъчно места, но поне се спазва някакъв ред.
Много правилно казваш в зоните, а не „там, където има платено паркиране“, защото Столична община удобно си измисли идеята за жълта зона, но и също толкова удобно премълчава необходимостта от повече такива жълти зони на безплатно, но контролирано паркиране. И много на място спомена за ситуацията в кварталите. Например, мога да кажа за „Луи Пастьор“. Когато се нанесох в „Люлин“ 10 2010 г. този блок тепърва се започваше да се строи, за този дори не се споменаваше. Тогава пред автомивката беше пусто, нямаше кой да паркира там, сега има моменти в пиковите часове за пазаруване, когато подреждат втора редица успоредно паркирали от западната страна. Ако минават патрулни полицаи ще напишат фишове, дори на баща ми са му писали веднъж, но не е достатъчно. Би било много добро решение да се изградят повече жълни зони, в които всички места за паркиране да са изрично маркирани и спазването на паркирането да се контролира, както с патрули, но на ЦГМ, така и с камери, така че да няма мърдане.

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • http://bgrail.info/photos.php
    • Email
« Reply #647 on: 13.05.2025, 08:58:31 »
Целта не е всички да слязат от колите, защото има специфични случаи, които са непрактични с ГТ - преместване на покъщина, пазаруване на обемни неща от далечен магазин, развозване на деца по далечни гимназии и детски градини и т. н.
Целта е поне 1/3 от сегашните автомобилни пътувания да станат с ГТ. Това е постижимо, но с две предпоставки - повече и по-бърз ГТ и неудобен/скъп автомобил. Първото е необходимо, за да може да поеме допълнителните пътници, а второто - за да не се изкушават да се качват на колата в облекчения трафик. И в момента тази 1/3 имат удобен ГТ под носа, но просто не си и помислят да го ползват, защото са се срастнали с автомобилите си. Повечето от тях не са се качвали на обществен транспорт от години.

Отделно са приходящите. Имам колега, който пътува от едно вакарелско село... за 15 минути е на ИЕЦ, оставя си колата на буферния паркинг и идва до офиса в центъра с метрото. Паркингът му е безплатен с годишната карта за цялата мрежа, която ни се полага. Той обаче е по-скоро изключение.

Offline Kaiser Kar

• Нямам спирка
  • НЕ! на мърльовците
    • View Profile
« Reply #648 on: 13.05.2025, 12:38:07 »
Не може придвижването от Овча Купел до Бизнес парка да отнема 40 минути за 14 километра петлентов път със 111 (при 45 с метро+метро) вместо максимум 20-25 и да се очаксва хората да се качат на автобус. Но за целта първо трябва буслента, така че задръстването да стане още по-голямо и хората, които нямат непосредствена нужда от автомобил, да слязат от него. Трябва да се въведат зони по квартали като Кръстова вада, Малинова долина, Витоша и Манастирски ливади и като спрат да могат да паркират по тротоарите (където изобщо има такива), дали няма да преосмислят броя автомобили вкъщи.

Само че това са горещи картофи, които управляващите не желаят да хванат.
Висенето по кабините вреди сериозно на Вас и на другите около Вас.

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #649 on: 13.05.2025, 12:56:36 »
В Холандия отдавна в редовна експлоатация - сканиращи автомобили, които проверяват за нарушители с камери:

Offline AGENT 006

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #650 on: 13.05.2025, 13:16:14 »
Не може придвижването от Овча Купел до Бизнес парка да отнема 40 минути за 14 километра петлентов път със 111 (при 45 с метро+метро) вместо максимум 20-25 и да се очаксва хората да се качат на автобус. Но за целта първо трябва буслента, така че задръстването да стане още по-голямо и хората, които нямат непосредствена нужда от автомобил, да слязат от него.
Ами не може, но така, както си го написал някой ще вземе да си помисли, че проблемът е в шестлентовия участък, а това не е така, защото със спиране на разклона за „Драгалевци“ и „Симеоново“ 111 се ползва само от много малка част от основното платно с до 80 км./ч., а и да се движеше транзит не вярвам х9 да развива максималната позволена скорост, нищо, че е експрес. Проблемите на 111 не са в участъка с максимален брой ленти, а във вечните задръствания по „Бойчо Бойчев“/„Никола Петков“ и сакатото и вечно задръстено кръстовище на „Симеоновско шосе“.
В Холандия отдавна в редовна експлоатация - сканиращи автомобили, които проверяват за нарушители с камери:
Мисля, че преди години и нашия „Център за градска мобилност“ инвестира в нещо подобно, даже си спомням и телевизионен репортаж, но не знам дали е повече от една такава кола и дали продължава да се ползва. Във всеки случай такава кола не върши работа за хартиените талони, а баща ми например си ги предпочита пред СМС-сите, освен това СМС-сите не дават възможност за половин час зелена зона. Също смятам, че не би било лоша идея да се привлекат собственици на търговски обекти из зоните да си вкарат автомати за банково заплащане по образец на тол автоматите по бензиностанциите. А още по-добре служителите да издават електронни талони срещу банково плащане вместо скреч картончетата, така че да се вкарва регистрационния номер на автомобила в базата данни, да минава колата, да сканира и така. Казваш какво паркиране искаш, казваш си регистрационния номер, човекът въвежда, подава ти да платиш с карта и това е всичко, никакви скречове, никакви аналогови анахронизми.

Offline Ilian

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • Laptop screens and laptop repairs
    • Email
« Reply #651 on: 13.05.2025, 16:23:20 »
Има такива автомобили, в движение проверяват за винетки или електронно платена зона. От време на време спират, слиза служител да огледа някоя кола и като види талон за паркиране (аз също ги предпочитам), псува тихо и продължава.

Offline bahner

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #652 on: 29.05.2025, 12:25:59 »
ЦГМ е оборудвал автомобили за автоматичен контрол, които обаче не са ефективни, защото все още има от хартиените талони за паркиране. Дано скоро да изчезнат, както изчезна хартиения билет.
Галерия за градски транспорт - https://www.flickr.com/gp/127247218@N05/qB017P

Offline Ilian

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • Email
« Reply #653 on: 29.05.2025, 13:59:00 »
Аз пък силно се надявам да не изчезнат хартиените талони. Това ми е най-удобният начин за заплащане. Държа си едно тесте в колата и търкам при нужда.

Online difian

• Модератор
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
« Reply #654 on: 29.05.2025, 15:57:22 »
Аз пък силно се надявам да не изчезнат хартиените талони. Това ми е най-удобният начин за заплащане. Държа си едно тесте в колата и търкам при нужда.
И като свършат? През приложение би било много по-лесно... Аз също имах талони в колата, дето изтекоха ей така (нали са на периоди от години, а е рядкост да ми се наложи да ползвам)... Ако са свършили и ти потрябват е трудност да намериш откъде да си вземеш на момента. Единственото предимство е възможността за паркиране за 30 min, която я няма при SMS-ите или да не ти трябват врътки да паркираш последователно над 2/4 часа...

Offline Ilian

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • Email
« Reply #655 on: 29.05.2025, 16:25:05 »
Точно заради възможността за половинчасово плащане ги предпочитам.

Offline snaker

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • DIEL TOURS
« Reply #656 on: 29.05.2025, 22:18:12 »
Мисля, че е добра идея през приложението на ЦГМ да се въведе възможност за 30 минутно паркиране, а защо досега не е направено... Все си мисля, че не е невъзможно, явно липсва желание.

Offline stankos

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #657 on: 30.05.2025, 08:11:52 »
В ЦГМ основната мисъл е Как да не се минем! Поради това и липсва възможност за избор на билет 30+ или 60+ при чекирането с карта на електронните устройства в Градския транспорт.

Offline blagun

• Moderator
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #658 on: 31.05.2025, 00:50:20 »
Заплащането на паркиране става чрез СМС. Приложенията просто генерират СМС. Мобилните оператори нямат далавера от 2 пъти по-малки отчисления за половин час.
Сега банките или Банксервиз правели приложение, което да работи с банкова карта.

Offline Dragon

• Administrator
  • Нямам спирка
  • Администраторът бонбони не пие!
    • Skype Me™!
    • ICQ Messenger - 202143037
    • View Profile
    • http://gtsofia.info/
    • Email
« Reply #659 on: 31.05.2025, 08:32:54 »
Заплащането на паркиране става чрез СМС. Приложенията просто генерират СМС. Мобилните оператори нямат далавера от 2 пъти по-малки отчисления за половин час.
Сега банките или Банксервиз правели приложение, което да работи с банкова карта.
Не е вярно. Не съм ползвал това на ЦГМ, но от много време ползвам Urbo и там се плаща с карта.
GTSofia.info - Любителски страници на градския транспорт в София
Forum.GTSofia.info - Любителски форуми на градския транспорт в София