Не уважавам хора, които са викали на деца в първи клас:
Равнис! Мирно! Равнение на средата!
Дисциплината се възпитава от ранна детска възраст.
И това се вижда на практика. Във времето, когато викахме на децата по този начин - те имаха дисциплина. И ако им направиш забележка в трамвая - се съобразяваха. А днес - ти вадят нож или забиват отвертка в главата на водача.
Предпочитам да има 2 бездомни и 98 средна класа или богати, а не да има 90 живеещи на ниво едва над минималната заплата и 10 "другари". Както искаш, така го разбирай.
Уважавам това, че си го каза директно! И уважавам това, че си съгласен по въпроса какви са недостатъците на днешния строй!
Предпочитам да има 2 бездомни и 98 средна класа или богати
Ама ако може ти да не си от бездомните, нали? На чуждия гръб и сто тояги са малко!
Не знам дали има точна статистика колко са бездомните в България, но ако приемем, че са 2%(както казваш ти) - това са над 120 000 души. Кучета ги яли!
Предпочитам да има 2 бездомни и 98 средна класа или богати,
Мисля, че бъркаш схемата. След бездомните идват бедните, после са средната класа и богатите.
Като вземем бездомните и бедните - се събира една сравнително голяма група, която несправедливо е поставена в тази ситуация от капиталистите.
а не да има 90 живеещи на ниво едва над минималната заплата и 10 "другари". Както искаш, така го разбирай.
Тука обърка пропорцията. По-скоро беше 97-98 нормално живеещи и 2-3 "другари".
живеещи на ниво едва над минималната заплата
Това включва безплатно образование, здравеопазване и като цяло държавна подкрепа във всяко една начинание от живота на хората.
"А бедните в България сме много."
Под 25% от населението на страната.
Дали?
Евростат: Близо половината българи не могат да си позволят едноседмична почивкаИзточник:
https://btvnovinite.bg/bulgaria/evrostat-blizo-polovinata-balgari-ne-mogat-da-si-pozvoljat-ednosedmichna-pochivka.html?p=1#page_break_1aНад 60% от българите не са ходили на театър или кино през 2023 г.Източник:
https://www.dnevnik.bg/kultura/2024/05/17/4627201_nad_60_ot_bulgarite_ne_sa_hodili_na_teatur_ili_kino/62% от работещите в страната не достигат заплатата за издръжка, а около 1/3 от наетите получават до 1000 леваИзточник:
https://bnr.bg/horizont/post/102021054/knsb-2615-leva-sa-nujni-za-izdrajkata-na-semeistvo-s-dete"Познаваш ли ме, че да твърдиш, че съм доносник?"
Ти сам каза, че доносничеството е патриотично занимание.
Не мисля, че съм използвал думата патриотично, но със сигурност смятам, че е важно за поддържане държавността и на ред и дисциплина. Но това не значи, че аз съм го правил. Не ставам за това. сигурно много лесно щях да се издавам. Затова и отказах, когато ми предложиха, докато бях в института.
"- във всички държави от източния блок нямаше безработни, бездомни, ровещи по кофите за боклук;"
Бил ли си в тях, познаваш ли хора от тях, имаш ли някакъв достоверен източник? Не!
Живял съм в България и съм видял какво беше в нашата държава. Чрез логическо мислене може да се стигне до извода, че в другите държави със същия строй - нещата са по същия начин.
По онова време нямаше интернет. но имаше много интересна програма за размяна на писма между ученици и студенти от държавите от източния блок. Така освен, че затвърждаваш руския език - и си намираш приятели от най-различни държави. Освен от съюза, аз имах и един такъв приятел от Прага (тогава Чехословакия). Веднъж му ходих на гости и веднъж той ми идва на гости - и двете неща са преди 89-та. С него поддържаме контакт и до днес. Той казва, че в Прага неща в днешно време са горе-долу добре. Но със сигурност не са толкова добре, колкото са били по онова време. Това включва и градския транспорт.
"в София имаше градски транспорт с интервали във върхово време от 2-3 минути;"
Мръсните капиталистически Хамбург, Виена, Будапеща и сега имат.
Хамбург и Виена са в богати държави. България не е толкова богата. Може би истината е там, че за държава като България (и другите по-бедни държави на изток) е по-добре да има тоталитарен строй. А богатите да си правят каквото искат.
А Будапеща е в държава, която се управлява от истински патриот, който милее за родината си. И затова са толкова добре.