Author Topic: ПОЛИТИКА=?  (Read 1280692 times)

Offline ooleg

• Нямам спирка
    • View Profile
Re: ПОЛИТИКА=?
« Reply #10160 on: 24.09.2024, 17:48:37 »
С какво го убеждаваш? Със свобода? Него, който е против свободата!
Той дето смята, че трябва да си седиш в България, да взимаш колкото ти дадат и да нямаш право да работиш дори в чужбина за да имаш повече доходи.
Той не иска да пътуваш, освен с градски транспорт до определената ти работа от някой друг. Той не иска детето ти да е нещо друго освен бурма в държава, която се развива от някой соц. богопомазаник, който ще те притежава на 100%. Ако му кефне да води война - ще я води и това е.
Украйна, победа!

Offline petur1111

• Запален по ГТ
    • View Profile
« Reply #10161 on: 24.09.2024, 23:27:36 »
Ама огромна част от несгодите днес са именно следствия от онова време.
Това звучи нелогично.

Как така онова време е виновно, че тогава имаше безплатен зъболекар, а днес - повечето българи не могат да си позволят зъболечение изобщо?

И хора от "онова време" не трябва да бъдат допускани до никаква власт
Защо? Това не противоречи ли на демократичните ценности?

Ако хората гласуват за такава партия и тя спечели? Или демокрацията е валидна само, ако печелят "правилните" партии?

мисленето на хората трябва да се ошлайфа
Демек предлагаш някаква пропаганда, така ли?

Нали уж евроатлантиците бяхте много против пропагандата?

Трябва да се следват развитите западни демокрации.
Там, където има безумно богати хора и страшно много бедност? Там, където е възможно да работиш на пълен работен ден и пак да не можеш да си позволиш дом, здравеопазване? Там, където има джендъри? Там, където имигрантите обират, убиват и изнасилват местните?

Пък и не виждам какво ти е отнело днешното време - напротив, много, ама много повече възможности има.
Ето това е основният начин по който ви промиват мозъците. Имало възможности.

Добре, ама колко човека успяват да се възползват от тези възможности? И колко човека остават на дъното на бедността? Първите са единици. А вторите са милиони.

Промиват ви мозъка, че всеки можело да стане каквото си поиска и възможностите са неограничени, което е математически невъзможно.

А едно време на всеки се гарантираше един минимален стандарт. Имаше и си недостатъци, но беше в пъти по-добре от сега!

Впрочем много хора смесват носталгията по младостта си с носталгията по онова време. Все пак на всеки му е мила и драга младостта, независимо от политическата обстановка тогава.
Какво общо има младостта тука? Кое му е носталгичното в това, че преди ходех без пари на зъболекар, а сега имам проблем със зъбите, но нямам финансовата възможност да си ги оправя (а болни зъби водят до много други здравословни проблеми? Може би трябва да взема бърз кредит? Може би трябва да се радвам, че капитализма ми дава тази възможност?

Със свобода?
Имам един въпрос.

Тази свобода гарантирана ли е за всички или е достъпна само за тези, които имат пари?

Offline я л т а

• Нямам спирка
  • МНОГОЗНАЙСТВОТО НЕ УЧИ НА УМ. Хераклит
    • View Profile
« Reply #10162 on: 24.09.2024, 23:58:51 »
а сега имам проблем със зъбите, но нямам финансовата възможност да си ги оправя (а болни зъби водят до много други здравословни проблеми?

Едни протези струват 400 лева. Вади зъбите и слагай протези, ако нямаш пари за вадене, ела, аз да ти ги извадя, имам клещи за вадене на зъби, само упойки си купи, ако не можеш да търпиш на болка.

И понеже цял живот морен вода не си пил, като учител, та е за тва сега пари нямаш да си оправиш зъбите.

Offline ooleg

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #10163 on: 25.09.2024, 08:25:59 »
Ама той учител ли е бил? Повече мяза на милиционер.
Значи е бил промивач на детски мозъци?! Цял живот на държавничко!

От "историческите" манипулацийки от незнайни даскалчета по история и в момента, човек може да получи коремобол.
Примерно на детето даскалката по история е "въвела понятието" "Киевска РусИЯ"!
« Last Edit: 25.09.2024, 08:35:44 by ooleg »
Украйна, победа!

Offline difian

• Moderator
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
« Reply #10164 on: 25.09.2024, 09:13:59 »
Ама той учител ли е бил? Повече мяза на милиционер. …
Не какъв да е - ами физкултурник, така че почти си нацелил!  ;) :rolleyes:

Offline ooleg

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #10165 on: 25.09.2024, 09:33:18 »
OOOO! Това бяха най-противните даскали през онова време! Мързеливи, с военно държане, които правеха масовките пред училище!
За "Здравейте ученици!" и "Здраве желаем другарю учител!" даже твърде много има.  Винаги съм се чудил тези глаеници на режима какви ли старини имат! Явно отговорът е - незаслужени!
Не те ли е срам бе, безполезник да даваш акъл на тези дето са по-добре от теб с акъла, които са почти всички останали!
« Last Edit: 25.09.2024, 09:36:06 by ooleg »
Украйна, победа!

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #10166 on: 25.09.2024, 11:52:20 »
Ама той учител ли е бил? Повече мяза на милиционер.
Значи е бил промивач на детски мозъци?! Цял живот на държавничко!

Учител-милиционер и доносник, това е бил. Любимата ми категория, такива трябва да се забранят да припарват в училище. Като видя такива да приказват на моите деца със сопата докато не го видя как е избягал с 200.

Защо? Това не противоречи ли на демократичните ценности?

Ако хората гласуват за такава партия и тя спечели? Или демокрацията е валидна само, ако печелят "правилните" партии?

Демек предлагаш някаква пропаганда, така ли?

Нали уж евроатлантиците бяхте много против пропагандата?

Тази свобода гарантирана ли е за всички или е достъпна само за тези, които имат пари?

Не си разбрал, ние сме против ТВОЯТА пропаганда.
И нещо не си разбрал що е то демокрация. Демокрацията е управление на мнозинството, а ти си от малцинството. Затова можем да ти забраняваме каквото си искаме и ти нищо не можеш да ни направиш. Например можем да въведем закон за лустрацията и да те изключим от управлението до живот. И свобода не си разбрал какво е. Свободата не е слободия, например криминални елементи които са тормозели и угнетявали десетилетия хора с различно мислене нямат право сега да се позовават на "свобода". Свободата трябва да се спечели първо, а ти нищо не си направил за свободата, само си я ограничавал.
« Last Edit: 25.09.2024, 11:58:47 by fafan »

Offline ooleg

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #10167 on: 25.09.2024, 12:19:29 »
Ама то голямо самочувствие за човек дето е взел пенсия от свирене със свирката на деца!
Това лекар дето спасява онкоболни няма чак такива навици да дава акъл зе целия свят и да класифицира хората (примерно в Германия, Франция, Канада), че били бедни! То цял живот свириш със свирка и какво трябва да се получи?!
Украйна, победа!

Offline Chezare

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #10168 on: 25.09.2024, 17:52:49 »
Най-ми е любимо, когато някой като Петър се позовава на демокрацията, за да... забранява същата тази демокрация.
Най-лесното, ефективно и щадящо финанси решение е елементарно - разтегляне на разписанията, намаляване на средната скорост на придвижване и свеждане до минимум ролята на GPS-и, говорещи автобуси, табла и всякакви подобни електроники, които само утежняват основните процеси.

Offline petur1111

• Запален по ГТ
    • View Profile
« Reply #10169 on: 25.09.2024, 18:20:04 »
Учителите са една от най-уважаваните професии в цялата човешка история по целия свят - независимо от език, етнос, култура.

Само демокрацията може да направи така, че да има хора, които обиждат учителите.

"Киевска РусИЯ"!
В историческите източници - тази държава е била записана като Русия (ударение на У), Рутения и производни. Така се записвала на старогръцки и латински - факти, които могат да се проверят в историческите източници. Въпросната учителка е внимавала на лекциите си в университета и преподава на децата правилно.

Това бяха най-противните даскали през онова време!
Може би защото теб те е мързяло да влизаш в часовете по физическо?

Мързеливи
И до ден днешен мога да направя поне 40 чисти лицеви опори.

военно държане
Липсата на което си личи сред днешните деца - разхайтени, неграмотни, арогантни.

масовките пред училище
Нарича се физзарядка.

И нейната липса си личи - като се огледаме колко деца с наднормено тегло има днес.

глаеници на режима
Евроатлантиците си сменяте позицията както ви е удобно.

Многократно съм чувал от евроатлантици да твърдят, че предишния режим бил потискал интелектуалци, учители, преподаватели за сметка на по-работарските професии.

И сега изведнъж - понеже ти не ме харесваш: обръщаш палачинката. Аз съм бил галеник на режима... 

безполезник
Всички будители ще се въртят в гробовете си, ако бяха видели как се отнасяш към учител - бил той и прост физкултурник.

Аз не претендирам, че моят предмет е най-важен. Разбира се, че алгебрата и граматиката например са по-важни. Но дори и на последно място да е - физическото възпитание е важно. А това да знаеш, че си допринесъл дори и с малко за здравето на хиляди деца - е безценно. А имам и няколко първенци на различни състезания, с които се гордея.

Offline ooleg

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #10170 on: 25.09.2024, 18:29:47 »
Не уважавам хора, които са викали на деца в първи клас:
Равнис! Мирно! Равнение на средата!
Още го помня идеално:
"Здравейте ученици!"
"Здрааавеее желаааееем деугарююю учител"!
Оня не харесва, протяжния отговор и пак, и пак...
Докато...
"Отлично отговаряте!"
"Служа на Народна Република България!"

Тъй, че колегата ти си е свършил работата, ама никога не съм го приемал!
Украйна, победа!

Offline petur1111

• Запален по ГТ
    • View Profile
« Reply #10171 on: 25.09.2024, 18:39:49 »
Учител-милиционер и доносник, това е бил.
Познаваш ли ме, че да твърдиш, че съм доносник?

Любимата ми категория, такива трябва да се забранят да припарват в училище.
Ами като в развитата демокрация няма достатъчно учители (при условие, че учениците са много по-малко от преди) - в занаята се връщат много по-възрастни и от мен.

Като видя такива да приказват на моите деца със сопата докато не го видя как е избягал с 200.
Защо? Страх те, че децата ти ще чуят някоя истина, която не отговаря на това, с което ти им пълниш главата?

Не си разбрал, ние сме против ТВОЯТА пропаганда.
Доколкото мога - аз отбягвам всякаква пропаганда: и източна, и западна. Аз казвам само факти, които евроатлантиците не могат да преглътнат. като например:
- във всички държави от източния блок нямаше безработни, бездомни, ровещи по кофите за боклук;
- в София имаше градски транспорт с интервали във върхово време от 2-3 минути;
- храната не съдържаше вредна химия и не ни убиваше малко по малко;
и много, много други.

а ти си от малцинството
Тук бъркаш. Има много хора, които искат онова време да се върне. Включително млади хора, които са чували от своите родители/баби/дядовци.

Всички бедни хора са така. А бедните в България сме много.

Свободата не е слободия
Прав си.

Но днес има само слободия. Например: да се правят пари от продажба на малки деца на: вейпове, електронини цигари, енергийни напитки, енергийни прахчета за шмъркане, балони с райски газ и всякакви други подобни. които водят до осакатяване на здравето на тези деца, включително рак и смърт.

Offline Chezare

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #10172 on: 25.09.2024, 18:53:06 »
Предпочитам да има 2 бездомни и 98 средна класа или богати, а не да има 90 живеещи на ниво едва над минималната заплата и 10
"другари". Както искаш, така го разбирай.
"А бедните в България сме много."
Под 25% от населението на страната. Останалите 75 не искат и да чуят за комунизъм.
"Познаваш ли ме, че да твърдиш, че съм доносник?"
Ти сам каза, че доносничеството е патриотично занимание.
"- във всички държави от източния блок нямаше безработни, бездомни, ровещи по кофите за боклук;"
Бил ли си в тях, познаваш ли хора от тях, имаш ли някакъв достоверен източник? Не! А дори и да е нямало нито един, си оставам на горното мнение.
"в София имаше градски транспорт с интервали във върхово време от 2-3 минути;"
Мръсните капиталистически Хамбург, Виена, Будапеща и сега имат.
« Last Edit: 25.09.2024, 19:20:14 by Chezare »
Най-лесното, ефективно и щадящо финанси решение е елементарно - разтегляне на разписанията, намаляване на средната скорост на придвижване и свеждане до минимум ролята на GPS-и, говорещи автобуси, табла и всякакви подобни електроники, които само утежняват основните процеси.

Offline petur1111

• Запален по ГТ
    • View Profile
« Reply #10173 on: 25.09.2024, 19:44:27 »
Не уважавам хора, които са викали на деца в първи клас:
Равнис! Мирно! Равнение на средата!
Дисциплината се възпитава от ранна детска възраст.

И това се вижда на практика. Във времето, когато викахме на децата по този начин - те имаха дисциплина. И ако им направиш забележка в трамвая - се съобразяваха. А днес - ти вадят нож или забиват отвертка в главата на водача.

Предпочитам да има 2 бездомни и 98 средна класа или богати, а не да има 90 живеещи на ниво едва над минималната заплата и 10 "другари". Както искаш, така го разбирай.
Уважавам това, че си го каза директно! И уважавам това, че си съгласен по въпроса какви са недостатъците на днешния строй!

Предпочитам да има 2 бездомни и 98 средна класа или богати
Ама ако може ти да не си от бездомните, нали? На чуждия гръб и сто тояги са малко!

Не знам дали има точна статистика колко са бездомните в България, но ако приемем, че са 2%(както казваш ти) - това са над 120 000 души. Кучета ги яли!

Предпочитам да има 2 бездомни и 98 средна класа или богати,
Мисля, че бъркаш схемата. След бездомните идват бедните, после са средната класа и богатите.

Като вземем бездомните и бедните - се събира една сравнително голяма група, която несправедливо е поставена в тази ситуация от капиталистите.

а не да има 90 живеещи на ниво едва над минималната заплата и 10 "другари". Както искаш, така го разбирай.
Тука обърка пропорцията. По-скоро беше 97-98 нормално живеещи и 2-3 "другари".

живеещи на ниво едва над минималната заплата
Това включва безплатно образование, здравеопазване и като цяло държавна подкрепа във всяко една начинание от живота на хората.

"А бедните в България сме много."
Под 25% от населението на страната.
Дали?

Евростат: Близо половината българи не могат да си позволят едноседмична почивка
Източник: https://btvnovinite.bg/bulgaria/evrostat-blizo-polovinata-balgari-ne-mogat-da-si-pozvoljat-ednosedmichna-pochivka.html?p=1#page_break_1a

Над 60% от българите не са ходили на театър или кино през 2023 г.
Източник: https://www.dnevnik.bg/kultura/2024/05/17/4627201_nad_60_ot_bulgarite_ne_sa_hodili_na_teatur_ili_kino/

62% от работещите в страната не достигат заплатата за издръжка, а около 1/3 от наетите получават до 1000 лева
Източник: https://bnr.bg/horizont/post/102021054/knsb-2615-leva-sa-nujni-za-izdrajkata-na-semeistvo-s-dete

"Познаваш ли ме, че да твърдиш, че съм доносник?"
Ти сам каза, че доносничеството е патриотично занимание.
Не мисля, че съм използвал думата патриотично, но със сигурност смятам, че е важно за поддържане държавността и на ред и дисциплина. Но това не значи, че аз съм го правил. Не ставам за това. сигурно много лесно щях да се издавам. Затова и отказах, когато ми предложиха, докато бях в института.

"- във всички държави от източния блок нямаше безработни, бездомни, ровещи по кофите за боклук;"
Бил ли си в тях, познаваш ли хора от тях, имаш ли някакъв достоверен източник? Не!
Живял съм в България и съм видял какво беше в нашата държава. Чрез логическо мислене може да се стигне до извода, че в другите държави със същия строй - нещата са по същия начин.

По онова време нямаше интернет. но имаше много интересна програма за размяна на писма между ученици и студенти от държавите от източния блок. Така освен, че затвърждаваш руския език - и си намираш приятели от най-различни държави. Освен от съюза, аз имах и един такъв приятел от Прага (тогава Чехословакия). Веднъж му ходих на гости и веднъж той ми идва на гости - и двете неща са преди 89-та. С него поддържаме контакт и до днес. Той казва, че в Прага неща в днешно време са горе-долу добре. Но със сигурност не са толкова добре, колкото са били по онова време. Това включва и градския транспорт.

"в София имаше градски транспорт с интервали във върхово време от 2-3 минути;"
Мръсните капиталистически Хамбург, Виена, Будапеща и сега имат.
Хамбург и Виена са в богати държави. България не е толкова богата. Може би истината е там, че за държава като България (и другите по-бедни държави на изток) е по-добре да има тоталитарен строй. А богатите да си правят каквото искат.

А Будапеща е в държава, която се управлява от истински патриот, който милее за родината си. И затова са толкова добре.

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #10174 on: 25.09.2024, 20:44:01 »
Хаха, толкова са добре в Будапеща(Унгария) при този патриот, че Румъния официално вече ги задмина като стандарт на живот а инфлацията им е двуцифрени стойности. А пък СРЗ в София наближава тази в Будапеща, но в Будапеща цените на имотите са двойни-тройни на тези в София. Иначе града е страхотен.

На почивка по соц-а далеч не ходеше всеки, а доста ходеха в някакви супер мизерни бунгала с външна тоалетна и баня, напечени от слънцето и вътре в тях 45 градуса и не се седи. Помня ги и аз съм ходил на такива. И то само с карта и където ти кажат. Сега можеш да ходиш на море където си искаш и когато си поискаш, и хората си ходят по 4-5 пъти в годината. Официално дори по морето има много повече туристи от тогава. За 40-50 лева на вечер има стаи с баня, тоалетна и климатик.

Даже до Бургас има повече влакове днес, особено лятото, отколкото по соц. време.
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline mihailo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #10175 on: 26.09.2024, 00:45:04 »
Е естествено, че на всички е ясно - мишките и плъховете, месните отпадъци, кожи, опаковъчният картон и всичката останала мизерия в комбинат Родопа, включително и отрязани пръсти на работници в производствения процес, минават за "подправки". Натриевият бензоат и калиевият нитрат, като основен и най-масово използван консервант, също минава за "подправки". На новите етикети, от друга страна, виждаме описано точно какво има в състава на продукта, съответно може всеки да направи информиран избор. :help:

Offline ooleg

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #10176 on: 26.09.2024, 22:12:50 »
Fafan, виж клиппчето тук! Да се чудиш на човека ли да се радваш или да псуваш!
https://www.linkedin.com/posts/marijnmarkus_moldova-ukraine-europe-ugcPost-7245047223435108353-W5mH
Украйна, победа!

Offline radk0_99

• Маниак
    • View Profile
« Reply #10177 on: 26.09.2024, 22:26:22 »
Днес водих разговор с един мой съсед пенсионер, гласоподавател за БСП, който след 89та гласува за БСП на всички избори на които може да се гласува за БСП. И му задавам въпрос - добре де, защо само за тях - днес има толкова различни възможности и ме същиса отговора - "А, не аз съм си верен партията" - ето от такива хора не знам как ще се отърве България. Той гласува без мисъл, без да слуша каквото и да е на тема политика той отива и гласува за БСП, и а дано върнат социализма

Offline я л т а

• Нямам спирка
  • МНОГОЗНАЙСТВОТО НЕ УЧИ НА УМ. Хераклит
    • View Profile
« Reply #10178 on: 26.09.2024, 22:46:31 »
E ако трудовият му житейски път е минал под егидата на комунистите, и благодарение на тях, що се чудиш че им е верен, ей като оня физкултурника дето нема пари зъбите да си оправи, а че цял живот морен вода не е пил,- това не го смята. И аз имам такива приятели-уж приятели де.
Единия шофьор в министерство на търговията, и шофьор във Виена, Будапеща, Варшава, Атина, и накрая у пета глуха у частна фирма, и още работи на 72 години.
Другия цял живот у военните- волнонаемен, нищо не работил цял живот, и гласувайки за БСП изказва благодарност.
Третия, си измисля биография че баща му бил репресиран, ама на репресираните децата не можеха да учат висше образование, а той го има, има и два апартамента в Русе по 160 квадрата, каквито на репресираните никой не позволяваше да притежава, даже татко му бил и интерниран............такава му е версията де, ама за кухи глави. Сега е на 70 години и още работи за да смучка кинти, та и той благодари на БКП/БСП.

Offline V.Peichev

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #10179 on: 27.09.2024, 07:52:19 »
Може да е бил репресиран като Свободка Стефанова, Кирил Маричков, Чехльо Плевнелиев особено последния, преживял тежки страдания в Окръжния комитет на Комсомола.  :) Или поне на нивото на Александър Йорданов, приет с ходатайство в Педагогически институт Шумен и станал комсомолски секретар за да завърши.  :)
« Last Edit: 27.09.2024, 07:55:19 by V.Peichev »