Author Topic: Лифт, южно от Златни пясъци  (Read 12306 times)

Offline тролей №164 линия 2

• Защо пиша толкова много?
  • Моят любим "Snacks" - тролей №164. R.I.P.
    • View Profile
    • Email
Лифт, южно от Златни пясъци
« on: 16.06.2011, 10:30:15 »
http://www.bulphoto.com/image.php?img=40820 Минава над затворения участък от директния път Варна-Златни пясъци, на около 300-400 метра от свлачището при сп. Трифон зарезан. Единственото, което от посещения на място знам е, че в момента не работи и че има предпазна мрежа над пътя, ако някой не дай Боже се изръси от седалката да не падне на асфалта и да бъде прегазен от някое ППС. Ако някой знае повече нека сподели :) Пропуснах да отбележа, че снимката не е моя.
EDIT: грешка не е до Трифон зарезан, а близо до другото вече бивше свлачище "Кабакум". http://wikimapia.org/#lat=43.2538027&lon=28.0288669&z=19&l=0&m=b
« Last Edit: 16.03.2016, 18:52:48 by difian »
Никога не шофирай по-бързо, отколкото може да лети твоят ангел-хранител!

Offline Dragon

• Administrator
  • Нямам спирка
  • Администраторът бонбони не пие!
    • Skype Me™!
    • ICQ Messenger - 202143037
    • View Profile
    • http://gtsofia.info/
    • Email
Миналото лято лифта си работеше, че даже си имаше и придвижващи се с него туристи, които ги мързи да катерят баира.
GTSofia.info - Любителски страници на градския транспорт в София
Forum.GTSofia.info - Любителски форуми на градския транспорт в София

Offline Knoxville

• Нямам спирка
    • View Profile
Ако е този лифт, за който аз си мисля, потвърждавам, че миналата година работеше, дори към края на Септември, извън активния сезон.

Offline giorev

• Ограничени права
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Има само един лифт там, но е невероятно удобство. Другите морски общини и кметства трябва да се замислят...
« Last Edit: 25.06.2011, 22:04:52 by giorev »
Само скоропостижното закриване на Столичен Автотранспорт ЕАД би гарантирало на софиянци ежедневно комфортно и безаварийно пътуване с автобус в градски условия, което априори би увеличило дялът на превозите на обществения транспорт и би повлияло положително на трафика в столицата!

Offline Muslon

• Маниак
    • View Profile
Лифтът мисля беше производство на Допелмаиер. Строен е някъде 80-те години. Горната спирка беше на станцията на "миньорите" (или нешо подобно) а следващата (след един 90 градуса завой) е близо до бившата "Ален Мак". Най-интересното в съоражението е въпросния завой...

Offline etnies

• Нямам спирка
  • Нощен Експрес
    • View Profile
    • Email
Има само един лифт там, но е невероятно удобство. Другите морски общини и кметства трябва да се замислят...

За какво да мислят другите - такива денивелации са характерни за северното Черноморие. От Варна на юг навсякъде плажовете са доста полегати (с малки изключения)

Online blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email

За какво да мислят другите - такива денивелации са характерни за северното Черноморие. От Варна на юг навсякъде плажовете са доста полегати (с малки изключения)
Направо се чудя, че братя Диневи не спретнаха лифт в Св.Влас, за да могат да направят още един "манастир" в гората над селото (пардон - "града")  :P

Offline giorev

• Ограничени права
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Не е необходимо да има чак "такива денивелации", визирам "предградията" на Созопол, Несебър, Китен, Лозенец и т.н., навсякъде където туристите се изкушават да запалят колата, понеже хотела е над 2 км. от плажа.
Само скоропостижното закриване на Столичен Автотранспорт ЕАД би гарантирало на софиянци ежедневно комфортно и безаварийно пътуване с автобус в градски условия, което априори би увеличило дялът на превозите на обществения транспорт и би повлияло положително на трафика в столицата!

Online blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Не е необходимо да има чак "такива денивелации", визирам "предградията" на Созопол, Несебър, Китен, Лозенец и т.н., навсякъде където туристите се изкушават да запалят колата, понеже хотела е над 2 км. от плажа.
Ти не отчиташ, че от презастрояване не остава никъде сервитут за въжена линия. В Созопол и Приморско тази опция се изпълнява от "влакчета", съответно до Каваците и Перла.

Offline etnies

• Нямам спирка
  • Нощен Експрес
    • View Profile
    • Email

Taм строителството е ниско и няма да има достатъчно пътници - кел файда като имаш лифт, до който трябва  пак да вървиш пеш.

Китен няма предградие - ММЦ-то си е на плажа
Лозенец към Оазис - тук таме няколко частни комплекса с предимно чужди собственици - те да си му мислят. Апропо - и до там има влакче от Лозенец.
Созопол - освен да вържат Равадиново с плажа друго отдалечено не виждам. При Санта Марина има пасарелка, при това пак е затворен комплекс. И също има влакче

Offline Kaiser Kar

• Нямам спирка
  • НЕ! на мърльовците
    • View Profile
Работи ли към днешна дата това съоръжение?
"На кровове Београда слетела су нова јата телевизијских антена. Оне кљуцају невидљиве телевизијске таласе и носе црно-бела и шарена јаја"

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Сезон 2015 е работил ако съдим по това видео:

Offline Petko21

• Нямам спирка
  • Техника
    • Skype Me™!
    • ICQ Messenger - 646173605
    • View Profile
    • Моите снимки
Re: Лифт, южно от Златни пясъци
« Reply #12 on: 28.03.2016, 01:41:31 »
Супер якото лифтче, с невероятна гледка. Съдейки от клипа не се използва много, дано клипа да дава грешна представа за реалността там.

Offline wolf_rusi

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #13 on: 28.03.2016, 09:42:57 »
Някой може ли да ми покаже този лифт на картата?  :D

Offline тролей №164 линия 2

• Моят любим "Snacks" - тролей №164. R.I.P.
    • View Profile
    • Email
« Reply #14 on: 28.03.2016, 18:36:56 »
Някой може ли да ми покаже този лифт на картата?  :D
Лифтът.
едит: Видях го и аз в движение, най-накрая :rolleyes: :D. Жалко че за малко е изпуснал да заснеме самия завой, който и на мен ми е най-интересен от цялото нещо.
« Last Edit: 28.03.2016, 18:40:05 by тролей №164 линия 2 »
Никога не шофирай по-бързо, отколкото може да лети твоят ангел-хранител!

Offline dj_the_bus

• Skype Me™!
    • View Profile
    • Николай Попов
    • Email
« Reply #15 on: 11.09.2018, 06:09:09 »
Точно- Лифтът е в м-ст Ален мак до плаж Кабакум. Горната станция е до х-л Бона Вита, долната е на плаж Кабакум. Не знам за какъв затворен път става въпрос. Трифон Зарезан- поне на километър от там. Малко след горна станция прави завой на 90 градуса.
Въпросният лифт години на ред не работеше, после го възстановиха. Знам че има мераци около него- за купуване. Други имаха мераци да го разкарат защото си заема място за някой друга постройка. Никога не съм го ползвал, макар и да живеех километър-два от мястото. За моментът когато е строен- губи ми се смисълът, освен за панорамата която представя. Иначе превозни функции бих казал, че и днес не са кой знае какви, въпреки че районът вече се позастрои. Горната станция е тръгвала от... лозя, част от които сега са вили или семейни хотелчета. Но иначе подобни атракциони биха биле и полезни за курорти като Балчик, Каварна, Златни пясъци.

Offline bonbon

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #16 on: 11.09.2018, 11:18:22 »
Преди 2 години бях на почивка във Варна и ползвах лифта от хотелчето до плажа. Да, занемерено е, но панорамата е уникална.
Трябва на повече места по Черноморието, където има такъв терен да направят такива лифтове - ще са атракция 100%.

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #17 on: 11.09.2018, 15:40:51 »
Малко след горна станция прави завой на 90 градуса.

Завоят:
&t=1m30s

За съжаление качеството на клипчето е доста лошо.

Offline New_Passenger

• Lyulin 4ever
    • View Profile
« Reply #18 on: 22.12.2018, 15:13:53 »
Преди 2 години бях на почивка във Варна и ползвах лифта от хотелчето до плажа. Да, занемерено е, но панорамата е уникална.
Трябва на повече места по Черноморието, където има такъв терен да направят такива лифтове - ще са атракция 100%.

По северната част - да, там ландшафта го позволява. На други места - Равда примерно, трудно можеш да си представиш къде да мине подобен лифт.
Софийско метро, колекция карти - https://drive.google.com/drive/folders/1v90JEwozXaRGVBWcwSNO0GnU_3pTYZbQ?usp=sharing

Offline yogimax

• Ограничени права
  • Маниак
    • View Profile
« Reply #19 on: 10.07.2021, 15:13:42 »
Е то даже в Мамая, която е абсолютно наравно има лифт. Ама на няма смисъл от това там или в Равда. Губи се смисъла. Но за Балчик би било голяма атракция и панорама.
„Едва когато започнете да плувате срещу течението, осъзнавате колко много мръсотия идва към вас.“