Author Topic: Лифтовете в Пампорово и Чепеларе  (Read 19381 times)

Offline xr1st0

• Наистина съм луд
    • View Profile
Re: Лифтовете в Пампорово и Чепеларе
« Reply #40 on: 03.04.2023, 21:03:18 »
Дано да е така и да са на час, но точно че сме в 21ви век логично е световен курорт да има редовен транспорт, както конкурентите му в Швейцария и Франция.
Колега, като гледам как вървят и се развиват нещата Пампорово е много далече от "световен" курорт, както и цялостно България е доста далеч от топ дестинация на световния туризъм. Ние сме топ само на алкохолния туризъм, ама на него транспорт не му трябва - те може си "поркат" и на летището - само да ги сметат на следващия полет

Offline gradinka

• Начинаещ
  • *
    • View Profile
« Reply #41 on: 08.07.2023, 16:59:46 »
между другото, в Централният Държавен Архив (ЦДА) има копия на почти всичко правено от Интрансмаш.
Явно в онова време е било задължително.

Та, има и цялата техническа документация на този лифт (Езерата - Снежанка). За съжаление не са дигитализирани, ако някой се интересува трябва да отиде на място ида си ги преснима.
http://212.122.187.196:84/Process.aspx?type=Inventory&agid=41&flgid=5088208&ilgid=10008864

Online fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #42 on: 09.07.2023, 00:29:56 »
между другото, в Централният Държавен Архив (ЦДА) има копия на почти всичко правено от Интрансмаш.
Явно в онова време е било задължително.

Та, има и цялата техническа документация на този лифт (Езерата - Снежанка). За съжаление не са дигитализирани, ако някой се интересува трябва да отиде на място ида си ги преснима.
http://212.122.187.196:84/Process.aspx?type=Inventory&agid=41&flgid=5088208&ilgid=10008864

Интересно. Но изглежда не е всичко:

"Фондът не е пълен - голяма част от оригиналната проектна документация е засегната от пожар, друга е в лошо техническо състояние - натрошени листове от остаряване на паус, засегнати от гризачи (около 27% от общия обем)."

Явно мишките са изяли проектите...

Но това е интересно, не знаех че е имало такъв проект: Кабинкова въжена линия "Велико Търново-Арбанаси"

Offline gradinka

• Начинаещ
  • *
    • View Profile
« Reply #43 on: 10.07.2023, 12:58:32 »
Да! И аз много се учудих, а никъде друга не намерих даже да се споменава това.
Интересното е че ако се поразровиш (там в Архива), нещата явно са били много напред - споменават се долна, горна и междинна станция.

Offline xr1st0

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #44 on: 10.07.2023, 21:12:40 »
Може ли линк с тази намерена информация за лифта. Понеже в предния качен линк аз не се ориентирах и нищо съществено не прочетох - само за съществуване на фирмата построила лифта

Online fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #45 on: 10.07.2023, 21:33:23 »
Еми това е информацията, друга няма. Трябва някой да отиде на крака в ЦДА и да ги копира документите, ако не се разпаднат дотогава.

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • http://bgrail.info/photos.php
    • Email
« Reply #46 on: 10.07.2023, 21:45:12 »
В ЦДА и регионалните ДА има страшно много любопитна информация, но е хартиена и изисква време и ресурси за проучване на място. Все пак е добре, че има онлайн система за търсене на архивните единици.

Миналата година изрових там проекта за железница от Благоевград до Кочани, по който е строено през 40-те години и правих карта на трасето. Сега се занимавам със същото за железница през Златоград към Гърция.
В ДА Смолян има проекти за железница от Асеновград до Смолян.

Offline gradinka

• Начинаещ
  • *
    • View Profile
« Reply #47 on: 11.07.2023, 20:59:05 »
за Езерата, като цъкнеш на линка отдолу има страници.
от 13та страница нататък е за лифта, може да се види по-конкретно какви документи имат архивирани.
За повече конкретика - на място в ДА :)

Ето една снимка какво имам предвид (attached)

След данните за лифта на Смолянски езера идват тези за Арбанаси. А след това - за бившият влек Ястребец на Боровец (заместен сега от лифт Ястребец Експрес)
« Last Edit: 11.07.2023, 21:03:12 by gradinka »

Offline xr1st0

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #48 on: 12.07.2023, 11:52:11 »
Благодаря за пояснението  -информацията е интересна и си струва да се иде на място да се прочетат нещата