Срамно е да си правиш сверка за интензивността на трафика от 24-ти декември. Или може би съдиш по изказването от преди няколко мнения, че софиянци вече не си напускали София за Коледа. Ми не е така. Бензиностанцията „Лукойл“ на „Панчо Владигеров“ и „Царица Йоана“ в около 12 часа на обяд днес беше пълна със зареждащи, както никога не съм я виждал. Вечно задръстените точки в София не са толкова много, лесни са за изброяване. Едната е сутрин на пътен възел „Ропотамо“, вечер на влизане в „Люлин“ през тунела, през „Сливница“ е по-проходимо, „Солунска“ и „Ген. Гурко“ през деня са много зле, „Ситняково“ и района на „Парадайс център“, „Сточна гара“, не знам за „Александър Малинов“ и „Г. М. Димитров“, но силно предполагам, че и там е задръстено особено около 7-ми километър, както и разбира се дежурната мизерия с ръчното управление на светофара на университета. Редевно се прибираме с баща ми от работа в 5 часа от Съдебната палата до „Люлин“ през „Стамболийски“, „Опълченска“ и „Сливница“, откакто съм зазимил мотора от вече близо два месеца това го правим всеки ден, преди години съм имал случаи на много по-тежки задръствания за „Сливница“ и „Константин Величков“ във всички ленти от спирката ж.к. „Банишора“. Основният проблем е че мобилността на източна София е трагична без метро и всички пътуващи с коли в тази посока са заложници на „Солунска“/„Ген. Гурко“, университета, „Ропотамо“, „Ситняково“, „Г. М. Димитров“, „Силеоновско шосе“ и „Александър Малинов“. Фактът, че всяка нова линия на градския транспорт там се тъпче от първия ден е показателен, че проблемът не е с твърде многото коли, а с липсата на адекватна транспортна схема. 805, 288, 97, линии на от няколко години до няколко седмици, всички се тъпчат, да не говорим за старите класити 67, 280 и 94.