Ей, богу, това да гледаш в канчето на другия, чиято работа не можеш да вършиш е чертата в нашия (български) манталитет, която ме дразни най много...
Ако един ден, шофЕрите започнат да целят джобовете така, че от стъпалото да стъпваш на бордюра - сигурно ще има мрънкалници, дето ще искат шофЕра да ги изпраща до тях.
Стажа ми като водач превозващ пътници е малък, но ще опитам да обясня на тяхно величество пътниците защо, според мен, водачите не обичат джобовете:
За да спреш точно пред бордюра, особено със съчленено возило, трябва предния надвес(частта между бронята и предния мост) да обере тротоара, а това означава пътниците да спазят изискването (преди го имаше) за 1 метър отстояние, докато возилото спре.
Също така, риска да удариш някой по кратуната с огледалото е висок
Тръгването от джоб, особено при натоварено движение е отвратително, на много места трябва да се молиш да те пуснат, или действаш на принцип "Аз съм с нещо голямо, тежко и държавно..."
Резките потегляния и спирсния - ами понякога се гони разписание (изостанал си, трябва да наваксаш), ако караш бавно едната половина от пътниците ще те ругае че караш бавно, акорди караш бързо - другата..
Не завиждайте на шофьора/ватмана, ако тази професия беше толкова лека и доходна - децата на големците щяха да искат да са водачи, а не мринджеи и адвокати...