Author Topic: Недобросъвестни шофьори и ватмани  (Read 1300064 times)

Offline София 70

• Ограничени права
  • Нямам спирка
    • View Profile
Re: Недобросъвестни шофьори и ватмани
« Reply #6140 on: 19.08.2020, 19:16:40 »
Къде може да изкръшка? вероятно може да излезе  от гаража 10 минути по-късно или да се прибере 10 минути по-рано.
Кръшкането не се изразява само в крадене на работно време. Кръшкането може да се определи като всякакво действие, при което някой се опитва да спести усилия и/или ресурси, с което влошава качеството на извършваната работа.

Кръшкането може да е избягване на влизане в джобове на спирки, защото е твърде много занимавка. Кръшкането може да е манипулация на блокировките на вратите, защото ни дразни.
Кръшкането може да е манипулация на GPS системата, защото "кои са те, че да ме следят?"
Кръшкането може да липса на всякакво старание за внимателно каране, което да пази возилото от амортизация. "Нали не е мое!" и много други.

От тази гледна точка повечето водачи кръшкат и в особено големи размери.

Виж - бруто се връзват и по 2500 , но те са бруто .
Моята брутна заплата е малко под 1700 лева. За моята позиция се изисква магистратура и чужд език, различен от английския или по-скоро в допълнение към него, т.е. два чужди езика.

А в същото време, ако някой повдигне въпроса защо шофьорите в градския транспорт не научат съвсем базов английски, за да може да са полезни на туристите - веднага ще скочат. Това не им влиза в задълженията, не им плащат достатъчно и т.н.
Добре дошъл бай Марине!
Заповядай в градския транспорт - ще получаваш повече пари.
Сега си сложи ръката на сърцето и кажи - ти стриктно ли спазваш работното си време и работиш ли максимално съвестно на работното си място? Зает ли си през всичките 8 часа? Сподели какво работиш за да ти задам още въпроси.
« Last Edit: 19.08.2020, 19:22:02 by София 70 »

Offline hotblooded

• Начинаещ
  • *
    • View Profile
« Reply #6141 on: 20.08.2020, 23:34:58 »
 Ей, богу, това да гледаш в канчето на  другия, чиято работа не можеш да вършиш е чертата в нашия (български) манталитет, която ме дразни най много...
  Ако един ден, шофЕрите започнат да целят джобовете така, че от стъпалото да стъпваш на бордюра - сигурно ще има мрънкалници, дето ще искат шофЕра да ги изпраща до тях.
  Стажа ми като водач превозващ пътници е малък, но ще опитам да обясня на тяхно величество пътниците защо, според мен, водачите не обичат джобовете:
 За да спреш точно пред бордюра, особено със съчленено возило, трябва предния надвес(частта между бронята и предния мост) да обере тротоара, а това означава пътниците да спазят изискването (преди го имаше) за 1 метър отстояние, докато возилото спре.
  Също така, риска да удариш някой по кратуната с огледалото е висок
  Тръгването от джоб, особено при натоварено движение е отвратително, на много места трябва да се молиш да те пуснат, или действаш на принцип "Аз съм с нещо голямо, тежко и държавно..."
 Резките потегляния и спирсния - ами понякога се гони разписание (изостанал си, трябва да наваксаш),  ако караш бавно едната половина от пътниците ще те ругае че караш бавно, акорди караш бързо - другата..
  Не завиждайте на шофьора/ватмана, ако тази професия беше толкова лека и доходна - децата на големците щяха да искат да са водачи, а не мринджеи и адвокати...

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #6142 on: 20.08.2020, 23:55:07 »

2. Не се обаждам на телефонни номера, които започват с 0700, защото те не са безплатни, особено при обаждане от мобилен телефон. Въпросът е принципен - не е толкова за парите, ами за това, че номерата с 0700 създават заблудата у хората, че обаждането е или много евтино, или безплатно.

0700 са винаги пренасочени от нормални телефонни номера. Централата на ЦГМ на Мария Луиза е всъщност Център за градска мобилност - общи въпроси на номер 0283190750. Набирай него.

Ако един ден, шофЕрите започнат да целят джобовете така, че от стъпалото да стъпваш на бордюра - сигурно ще има мрънкалници, дето ще искат шофЕра да ги изпраща до тях.
 Стажа ми като водач превозващ пътници е малък,
 За да спреш точно пред бордюра, особено със съчленено возило, трябва предния надвес(частта между бронята и предния мост) да обере тротоара, а това означава пътниците да спазят изискването (преди го имаше) за 1 метър отстояние, докато возилото спре...Също така, риска да удариш някой по кратуната с огледалото е висок...  Тръгването от джоб, особено при натоварено движение е отвратително,

Шофьор, който не желае или не може да вкара и изкара автобус от джоб следва да не е шофьор в градския транспорт, което ти сам признаваш, че бързо си се отказал да бъдеш. Това е ок.
« Last Edit: 20.08.2020, 23:57:40 by fafan »

Offline madbatt

• Запален по ГТ
  • antiMASKer
    • View Profile
    • Email
« Reply #6143 on: 21.08.2020, 00:51:53 »
Като стана въпрос за "джобове", редно е да се каже и за отнесените пръти при тролеите.
Dream on @Радоц%ет, ама не си в час

Offline Sixkiller

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #6144 on: 21.08.2020, 07:10:16 »
Изпускате и нещо, което редовно пречи за влизане по т.нар. "джобове" - паркираните автомобили в началото, по средата или в техния край.

ПП - вкарването и изкарването от джоб не е голяма философия, дори за съчленен автобус. И ако такъв водач не кара автобус, а кара тежкотоварен автомобил с прикачено ремарке, нали се досещате колко повече и далеч по-сложни маневри се налагат при товаро-разтоварна дейност, паркиране по тесни адреси, гаражи и т.н. Едно е да не искаш, друго е да не можеш.
В България си е най-хубаво и супер и всичко ни е страхотно. Единственото по-хубаво е България едно време, ама и сега си е най! ;)

Парно в салона само с печат в пътния лист.

Offline qwerty95

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • Email
« Reply #6145 on: 21.08.2020, 12:18:29 »
Вчера водач по А83 не влезе изобщо в джоба на спирката на Красно село откъм пазара, без да има никакви коли паркирани наоколо. Просто си спря на средата на платното и блокира всичко зад него.

Offline The Freshmaker

• Нямам спирка
  • TM 303
    • View Profile
« Reply #6146 on: 21.08.2020, 12:38:51 »
Вчера водач по А83 не влезе изобщо в джоба на спирката на Красно село откъм пазара, без да има никакви коли паркирани наоколо. Просто си спря на средата на платното и блокира всичко зад него.

Това с грамотното спиране и неграмотното спиране като цяло очевидно си зависи единствено от съвестта и грамотността на самите водачи, защото не съм видял някой някога да контролира подобни "дреболии". Ясно е, че в куп случаи нормалното спиране е абсолютно невъзможно заради паркирали коли, лошо разположение и организация на самите спирки и т.н., но си има водачи, които просто си спират като камилари в пустиня, винаги, просто защото са мърлячи. Мен ме възмути страшно много следния случай тази зима - водач с наставник в къса Шкода на депо Искър. Като наставник, поради непонятни причини, от известно време се изживява един доста, нека се изразя така, незаинтересован от правилата на движението г-н, който принципно е, или поне беше титуляр на 1625 първа смяна. Новият водач, един възрастен и доста приятно каращ господин, се опита да спре въпреки страшно многото неправилно спрели автомобили на спирката на Шести септември - при което не друг, а наставникът му обясни, че е пълен тъпанар, ако се съобразява с такива неща, и това нямало никакво значение - е извинявам се, след като и обучението даже е такова, не виждам как може да изглеждат различно нещата при тотална липса на контрол.
А всъщност София можеше да бъде един прекрасен град, ако имаше друго управление и ако 70 процента от населението му беше друго...

Offline TRIZUBECA

• Наистина съм луд
  • пендел
    • View Profile
« Reply #6147 on: 21.08.2020, 14:50:13 »
Напълно съгласен съм с The Freshmaker; според мен властите трябва да наблюдават и контролират много по-строго колите на спирките, защото става егати мазалото, и за превозните средства на ГТ, и за движението около тях (примерно спирката на Г. Делчев на 83/73 "бул. Б-я БЪЛГАРИЯ" в посока Зоопарка - коли спират за магазините, доставчици оставят колите си за да отидат до китайския ресторант, но на никого не му пука, че идващите рейсове блокират движението, идващо от големия бул. Б-я, и резултата е едно свирене и викане...) Тъпото е, че много често има позиционирана полицейска патрулка непосредствено зад спирката, но изглежда, че няма съществена промяна.

Относно водачите, няма да коментирам за "мушкането" в джобчетата, но имам един въпрос: Шофьорите задължени ли са да спират на абсолютно всички спирки - "Южния парк" на 83/65, примерно. Оттам идва оплакването ми - 65-цата преди два дена (19хх) просто ме подмина там.
« Last Edit: 21.08.2020, 16:29:49 by RADOCVET »

Offline difian

• Moderator
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
« Reply #6148 on: 21.08.2020, 16:31:46 »
2082 по 74 туко що прехвърча през Сливница нагоре по Опълченска към Централна гара на кърваво червено....  Този път не се сдържах, след като преди няколко седмици не писах за 3322 по 20ТМ с аналогична изцепка по Искърско... Позволявам си да пиша, защото 2082 го направи на зелен сигнал за перпендикулярното направление и вече тръгващи автомобили....  :help:

Offline madbatt

• Запален по ГТ
  • antiMASKer
    • View Profile
    • Email
« Reply #6149 on: 21.08.2020, 18:38:40 »
Преминаването на забранителен сигнал е меко казано грубо нарушение, обаче:
- кръстовището трябва да се напусне независимо от сигнала. Водача, трябва да прецени, дали да навлезе, но не винаги е възможно;
- допуска се преминаване, ако спирането застрашава останалите участници или ще предизвика ПТП;
- спиране на зелено, при горното условие;
- ами, ако отзад Ви напъва, МПС със специален режим с включени светлинен и звуков сигнал?! Чакате си зеленото, докато някой бере душа в линейката?

Преди години, кола на НСО, прави мазало в центъра. После един генерал заяви, че е минала на зелено.

Ид#от@ си е ид#от, независимо какво кара, за съжаление, ГТ е обект на всякакви служби и фенове, които от своя страна, нехаят за действията на другите нарушители на правилата, или просто тези други, са толкова много , че не могат да им насмогнат. Или не им стиска?!
« Last Edit: 21.08.2020, 18:54:56 by madbatt »
Dream on @Радоц%ет, ама не си в час

Offline qwerty95

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • Email
« Reply #6150 on: 22.08.2020, 22:17:26 »
Днес отново се возих на А83 до спирката откъм пазара на Красно село. Този път водачът си спря в джоба безпроблемно. После още два автобуса, по 102 и 73, си спряха културно в джоба. Значи някои водачи могат и се стараят, за разлика от други. Утре пак трябва да ходя там и пак ще обърна внимание.

Offline я л т а

• Нямам спирка
  • МНОГОЗНАЙСТВОТО НЕ УЧИ НА УМ. Хераклит
    • View Profile
« Reply #6151 on: 22.08.2020, 23:16:27 »
Днес отново се возих на А83

Е днес е събота, ходи в понеделник...............
Спрете си просташките мнения !

Offline София 70

• Ограничени права
  • Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #6152 on: 23.08.2020, 09:33:37 »
Случайно да знаете,че преди седмица са напуснали за един ден 18 човека в Малашевци?
Querty,мисля,че си зрял човек ,за да се вдетиняваш.

Offline T6M700

• Запален по ГТ
    • View Profile
« Reply #6153 on: 23.08.2020, 15:13:20 »
Голямо "браво" за водача на тролейбус 2712. На кръстовището на Сливница и Опълченска, въпреки че много добре беше видял бързащата линейка и че всички спряха, реши хубаво да се набута пред нея, за да пропълзи с 10 км/ч. Явно разписанието е по-важно от човешкия живот.

Offline hitar_potter

• Защо пиша толкова много?
    • View Profile
... се пишат и абсолютни дреболии кой минал на червено, кой какво си е говорил по телефона и тем подобни.

Offline Kaiser Kar

• Нямам спирка
  • НЕ! на мърльовците
    • View Profile
« Reply #6155 on: 24.08.2020, 16:18:05 »
Е как може така да го снимат как налита да бие пътниците, защото не е спрял на спирка. Безделници с телефони, а човекът ги вози. Тц тц тц тц... само сензация търсят, вместо да отидат да карат те тролей. Тц тц тц тц тц тц.....
Висенето по кабините вреди сериозно на Вас и на другите около Вас.

Offline София 70

• Ограничени права
  • Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #6156 on: 24.08.2020, 17:32:40 »
Тц,тц,тц,каква ирония само.Не бойте се,скоро и тези няма да останат.

Offline Kaiser Kar

• Нямам спирка
  • НЕ! на мърльовците
    • View Profile
« Reply #6157 on: 24.08.2020, 17:41:25 »

Надявам се, не защитаваш подобно поведение, защото липсват кадри.
Висенето по кабините вреди сериозно на Вас и на другите около Вас.

Offline V.Peichev

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #6158 on: 24.08.2020, 17:52:54 »
Подминаване на спирка с чакащи пътници при късен нощен курс е неоправдано - няма задръжки и спазването на разписание не е затруднено, интервалите са сериозни и пътниците ще трябва да чакат дълго следващата кола.  :rolleyes: Водачът трябва да получи дисциплинарно наказание. :rolleyes:

Offline Sofia

• Нямам спирка
  • R.I.P. 1511 (1985-2015)
    • View Profile
« Reply #6159 on: 24.08.2020, 19:49:18 »
Нека. На такива психари мястото им не е зад волана. Хора с подобно поведение заслужават да бъдат единствено безработни.