Author Topic: Човешки ресурси в МГТ  (Read 440766 times)

Offline radk0_99

• Маниак
    • View Profile
Re: Човешки ресурси в МГТ
« Reply #1920 on: 14.05.2025, 22:29:10 »
Два въпроса и половина....
Правителство от представители на кои партии е съставено?
Кои партии съставят мнозинството в СОС и чия е най-голямата група в СОС?
В СОС най-големите групи са на ПП-ДБ - 14 човека и на ГЕРБ - 14 човека според написаното в момента на сайта на СОС.
В Правителството управляващата коалиция са ГЕРБ+ИТН+БСП+ДПС-то на Пеевски, които замениха това на Доган (а аз лично имам усещането че Певски дърпа конците на всичко. .
Не казвам, че ПП имат мнозинство за да управляват сами, но все пак заявките бяха големи

Offline CKD

• --=БМ-РК=--
  • Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #1921 on: 14.05.2025, 22:35:41 »
Със сигурност умнокрасивите са виновни за батака в държавата, да. Със сигурност не са десетилетните мафиотски схеми, корупцията, наглостта, непукизмът…
Ха-ха-ха
Ами парадоксално са виновни. Точно защото за една година направиха такива пакости каквито цитираните от тебе не можаха за 15. Най-малкото, че счупиха конституцията и хвърлиха като булчински букет цялата власт и занапред в лапите на боко и шиши. Жалки смешници, но от тях по-жалки са само тия, които циврят по тях.
Най-ценният ресурс на капитализма са тъпанарите

Offline CKD

• --=БМ-РК=--
  • Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #1922 on: 14.05.2025, 22:37:25 »
Извинявай, ама в СА и СЕ не карат возилата програмисти? Или да?
Ъ?
Най-ценният ресурс на капитализма са тъпанарите

Offline AGENT 006

• Нямам спирка
  • Fear on me, shame on you
    • View Profile
    • Sofiatransport транспортна база данни/Sofiatransport transport data base
    • Email
« Reply #1923 on: 14.05.2025, 23:52:44 »
Най-малкото, че счупиха конституцията и хвърлиха като булчински букет цялата власт и занапред в лапите на боко и шиши.
Е нормално, все пак бяха спуснати отвън като спасители, не бяха плод на осъзнал се народ, който знае какво иска и кои да изпрати във властта, за да му защитават правата и да му изпълняват претенциите. Всички политици, които са започвали с обяздване на адмирациите на хората са свършвали в канала. Някой в днешно време споменава ли за тези, които обяздиха протестите от 2020 г. жалкото трио и Мая Манолова, не. Ако ще не от Харвард, от Тритон да ни ги доведат, докато викаме неволята да ни дойде „спасител“ няма да има КПД.

Offline Kingpin

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #1924 on: 15.05.2025, 07:56:14 »
Аз не знам кой е счупил конституцията, но знам кой тихомълком ни набута с Боташ и ни набутва към руската орбита. Малко причинно-следствени връзки има във всичко, нещата са доста сложни, но за хора, които виждат всичко в черно или бяло какво да кажа за вас.... GAME OVER  ;)

Та по темата.... На фона на събитията, вчера от Синя София излязоха с позиция, че целият ГТ трябва да се концесионира и така няма да има стачки, неизвършени курсове и други проблеми. Също така и че възнамеряват да внесат предложение в СОС за незабавно отдаване на линии на концесия.  :laugh:

Offline тролей №164 линия 2

• Защо пиша толкова много?
  • Моят любим "Snacks" - тролей №164. R.I.P.
    • View Profile
    • Email
« Reply #1925 on: 15.05.2025, 08:38:48 »
Последното мнение ме навежда на мисълта, че не би било лошо целият МГТ да бъде концесиониран. Щом цялата държавна администрация (всички отговорни по веригата в Министерство на Транспорта) демонстрира неспособност да се справи с проблемите в сектора от години, то пазарният принцип на работа би могъл да подтикне частника да "затегне редиците", така да се каже. Хем да има за заплати и ремонти, хем и да се работи. Мога да предположа, че някои скатавки-мързеланковци по сервизите веднага ще изреват на умряло, но какво да се прави. :crazy: :D По-добре така. Водачите им е все едно - те са на разписание и няма чак такова значение дали ги контролира частник или държавник. Съжалявам, че звуча като чорбаджия-страничен наблюдател, но не съм работил държавна работа и очевидно това ми е начинът на мислене (който пък повелява дори и да бях на държавна служба, пак да си върша работата). :)
Никога не шофирай по-бързо, отколкото може да лети твоят ангел-хранител!

Offline Pesho1991

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #1926 on: 15.05.2025, 08:46:58 »
И преди съм го казвал и пак ще го кажа, да отдадат селските линии на частници и ще има доста позитиви за столицата. Договорите, разбира се, трябва да са написани добре, че да няма безумия като 204 при карат. Ако искат и градски линии да дават на концесия, то задължително да е вписано да се обслужват само от съчленени автобуси. Има си начини и не е толкова страшно, ако договорът е наистина равнопоставен, а не като карат и МТК.
Иначе протестът ми е малко излишен, да може да не е желаното увеличение, но пак е нещо. Дали водачите в ГТ си дават сметка, че има множество професии, които са доста нископлатени и никой не е излезнал да протестира. Това за мен е политически рекет особено след изказването на баце, че София трябва да си изстрада промяната.

Offline ooleg

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #1927 on: 15.05.2025, 09:11:54 »
А може би истината е по средата. Просто в СА могат да наемат фирма, която само да доставя водачите.
Така хем се запазва еврофинансирането, хем ще си търсят парите от шефът им, който не го назначава СОС.
Пък и ще има някаква по-смислена разлика между СА и СЕ. СЕ сам ще си върши дейността.
Украйна, победа!

Offline Chezare

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #1928 on: 15.05.2025, 09:50:46 »
Недейте с тоя изцяло частен транспорт. Вижте в Пловдив какво стана…
Най-лесното, ефективно и щадящо финанси решение е елементарно - разтегляне на разписанията, намаляване на средната скорост на придвижване и свеждане до минимум ролята на GPS-и, говорещи автобуси, табла и всякакви подобни електроники, които само утежняват основните процеси.

Offline Ilian

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • Laptop screens and laptop repairs
    • Email
« Reply #1929 on: 15.05.2025, 09:56:33 »
Това, което коментирах вчера за добрия пример МТК вече започва да се потвърждава:
"Синя България" предлага - целият градски транспорт в София да стане частен

За щатния нагаждач Лилков нещата са ясни - той бърка в кацата още от времето на Софиянски. Ролята му винаги е планирана от силните на деня. От тук си правя изводите, че СА е вече толкова оглозган, че става неподходящ за източване и трябва да се появи трета страна, през която да се усвояват милионите на ЦГМ.

Друго заключение е, че ГЕРБ ще сдъвче и изплюе транспортните работници както прави с всичките си временни съюзници. Досега това бяха само политически партийки, но явно няма свободни такива субекти на пазара. Та, вероятно частник ще поеме за начало гараж Земляне и служителите му ще получат същия гърч за малко повече пари, но синдикатите ще изпаднат от уравнението. За протести повече няма да чуем, защото служителите ще са много по-ограничени в желанията си. Така те ще изгубят свободата си, а ние като данъкоплатци - още няколко милиона годишно. А дали в крайна сметка ще получим по-добро или по-лошо транспортно обслужване - това ще зависи само от добрата воля на частника, заото той по никакъв начин няма да бъде обвързан с качество на предлаганата услуга - СО никога не прави неудобни договори и никога не извършва стриктен контрол върху тях.

Offline V.Peichev

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #1930 on: 15.05.2025, 10:11:52 »
Лилков да си гледа физиката, не става за политик. :rolleyes:

Offline AGENT 006

• Нямам спирка
  • Fear on me, shame on you
    • View Profile
    • Sofiatransport транспортна база данни/Sofiatransport transport data base
    • Email
« Reply #1931 on: 15.05.2025, 10:44:26 »
Като гледам как се казва партията му си го бива и като фен на „Левски“ също, така че не е като да няма поприща.

Иначе темата за целенасоченото „клатене“ на „Столичен автотранспорт“ е доста продължителна и може да ѝ се направи цяла генеалогия, като се започне от първите концесии 2001 г., вторите концесии 2007, 2008, 2009 г., инсталирането на слабохарактерния Слав Монов, закупуването на возила боклуци, които се оказаха воденични камъни и стискат от поддръжката за смятам достатъчно нормалните возила, за да бъдат поддържани в прилична годност МАН-овете, да не пропускаме сериозният фактор на следпандемичната инфлация и актуалното поредно разбуждане на лешоядните интереси за тотална концесия. Те лешоядите никога не са си отивали, просто са стояли и са си чакали момента.

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1932 on: 15.05.2025, 10:56:42 »
Дали водачите в ГТ си дават сметка, че има множество професии, които са доста нископлатени и никой не е излезнал да протестира. Това за мен е политически рекет особено след изказването на баце, че София трябва да си изстрада промяната.

Водачите си дават сметка само какво им седи на фиша за заплатата и колко остава накрая на месеца. Правото да си го искат и да стачкуват е основно право в демократичните общества, само в Русия и Северна Корея стачки няма, ама ние не искаме да ставаме като тях. Дали ще ги яхват разни партии и ще ги манипулират си зависи от тях, трябва да си дадат сметка дали профсъюзите им са добре организирани, дали са представени адекватно. Ако има съмнения за такива неща си е работа на самите работещи да се организират по-добре и да махнат политическите лица от профсъюзните си структури.

Терзиев вижда и политически привкус в стачката на служителите в градския транспорт

"Кметът на София Васил Терзиев смята, че има политически привкус зад протестите. Това той заяви в студиото на БНТ.

И даде пример с Иван Кирилов, общински съветник от БСП, който обаче е и председател на Федерацията на транспортните работници към КТ "Подкрепа", като кметът заяви, че няма как да разговаря с него.

Терзиев отново призова синдикатите на среща и стачката да не е за сметка на столичани. Кметът отново обясни, че исканото увеличение на заплатите от 15% или това са 400 лв. е невъзможно. По думите му това, което искат синдикатите е 400 лв. увеличение нетно към стартовата заплата, 500 лева догодина и 600 лева по-догодина. Това, облечено в цифри, означава 50-60 млн. лв. тази година, 60-70 млн. догодина и около 100 млн. по-догодина. Всяка година увеличение, сумарно това са 400 млн лв., 400 милиона са 800 автобуса, изчисли кметът..."

https://news.bg/regions/terziev-vizhda-i-politicheski-privkus-v-stachkata-na-sluzhitelite-v-gradskiya-transport.html
« Last Edit: 15.05.2025, 11:40:58 by fafan »

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #1933 on: 15.05.2025, 12:26:17 »
Недейте с тоя изцяло частен транспорт. Вижте в Пловдив какво стана…
Аз също имам подозрения, че една от целите на протеста е да се набутат още концесии, и да се облажат едни наши хора...

Offline ooleg

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #1934 on: 15.05.2025, 12:48:45 »
Е със сигурност не е сред целите му на мен да ми е удобен, да не си доставя долно удоволствие някой шофьор, като ме види да тичам пресичайки да ме изчака да наближа 3-4 метра и да затвори вратите. Да може да стигна гледайки последните сантиметри автобус как се скриват.
Украйна, победа!

Offline RADOCVET

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Сдружение ГТИ
    • Email
« Reply #1935 on: 15.05.2025, 13:20:42 »
Който иска частен градски транспорт, да отиде в Пловдив и да им гледа сеира.
Може да нема ред, ама требе да се спазва!

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1936 on: 15.05.2025, 13:38:15 »
И пак трябва време да се организира това с частниците. Дори да кажем, от разни сайтиве за продажба да може да се изнамерят втора употреба известно количество автобуси, да се приеме кризисен план и да ги пуснат само там където метрото е извън пешеходна достъпност за довозване пак ще трябват седмици( в Пловдив не знам как успяха за дни да намерят по спешност десетки прилични втора употреба Ситарота) дори и така кой ще ги кара? МАН-овете стават и може общината да ги дава под наем на концесионери.

Това е най-лошото нещо което може да стане ако замисъла е нещо такова.

Иначе моето мнение е, веднага да се спрат всички извънредни смени, сегашните заплати да станат за нормално работно време( това ще е реално увеличение дори повече от 400 лева, заплатата остава същата за много по-малко часове), без извънредните, като няма персонал вместо да се тормози настоящия с извънредни да се премине на кризисен план и обслужване предимно на районите отдалечени от пешеходна достъпност от метрото. Не пречи една редовна линия с 10 коли да върти Младост-винарово колело да прави връзка с моловете бизнес сградите и метрото, вместо 20 коли да се дублират и да ходят до Орлов мост и гарата, като в момента може да се стигне с метро. Дискомфорт е, но това е положението, все пак алтернатива има. Бас ловя че на много места кризисно може да се намали и оптимизира така.

« Last Edit: 15.05.2025, 13:41:10 by Ivo »
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline V.Peichev

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #1937 on: 15.05.2025, 13:55:14 »
Може да се спре редкият и дублиращ 6 и 27 ТМ 1, да се махне втората кола на цигановоз 10, да се ореже цигановоз 79, да се спре временно въздуховоз 28 отникъде-заникъде, да се премести ТМ 3 по Скопие с по-малко коли докато трае ремонтът на Стамболийски и т.н. за да се намали извънредният труд без драстично влошаване на обслужването.  :rolleyes:
« Last Edit: 15.05.2025, 14:12:16 by V.Peichev »

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1938 on: 15.05.2025, 14:04:28 »
И пак трябва време да се организира това с частниците.

Не е въпрос на организация, а въпрос на налагане, ако трябва по съдебен ред, на договореното. Така както ти ако не си плащаш тока и телефона отиваш на съд, така и частникът като изпуска курсове трябва да ходи на съд. Като се пипа с мека ръка по тях разбира се и си правят каквото искат. Като е подписал договор ще вози, ако ще гаражите да са заградени с бодлива тел, да е помислил и да е осигурил автобуси навреме.

Offline ooleg

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #1939 on: 15.05.2025, 15:17:10 »
https://lupa.bg/news/evgeniy-dainov-sredniyat-vatman-vzima-100-leva-poveche-ot-men_352082news.html
Евгени Дайнов:

Хм... значи средностатистическият ватман взема със 100 лева повече, отколкото ми е професорската заплата. А искат още 400 отгоре. Преподавам в университети от 26-годишен. Така се възмути в социалните мрежи проф. Евгений Дайнов.

Това парично съотношение между мен и ватмана не е ОК. Върнали сме се в социализма, когато бай Пешо Шмиргела получаваше повече от хирург.
Украйна, победа!