Този уикенд пътувах с така нашумения NightJet на австрийците с новите вагони с капсули.

Направих кратък репортаж, плюс снимки. Доста тесни са кабините, но на дължина са достатъчно дълги за моя ръст над 180 см, стъпалата не опират в стената. На ширина обаче са теснички. Възглавничките са много малки и тънки и добре че имах яке, да го сложа под нея за височина. На отиване пътувах в капсула, а на връщане в кушет четворка. И той е с модерни вагони. Доста е просторен, краката също не опират, но е на косъм, още 2 см и вече щяха да опират осезателно, кабините са малко по-дълги. Но леглата на кушета са малко по-широки и по-добре спах там. Еднакви са и на долния и на горния етаж.
Билетът и за двете посоки ми струваше възможно най-ниската цена 54,90 евро. Включена е и закуска, както в капсулите, така и в кушета. Вечерта минават да питат за кафе, какао или чай. Закуската се състои освен от напитката, от две хлебчета, едно масълце и едно конфитюрче. Един вид отбиване на номера, няма голям смисъл от нея. Влакът беше пълен, както капсулите, така и кушетите. Абсолютно успешен бизнес на нощните влакове, от които умното Дойче бан се отказа.

На отиване влакът закъсня с 81 минути. С толкова пристигна в Инсбрук. А на връщане тази нощ стоя в Нюрнберг от 1 до 4 часа

Направо почти бях изпаднал в шок, защото на сутринта трябваше да съм на работа. Но после някак си навакса и пристигна в Хамбург-Алтона само с 5 минути закъснение в 9:32 ч. Работата ми е на 3 минути пеша от гарата Хамбург-Алтона, така че нямах проблеми. Наваксването стана между Вюрцбург и Касел. По разписание го дава 3 часа между двата града, което е ужасно дълго за това разстояние, но той го взе за отрицателно време, явно го пуснаха по скоростното трасе, за да навакса. Има някаква тръпка в този влак, защото е модерен. Но не е много комфортен, заради липсата на пространство в кабините и смешните възглавници, които не вършат целта, за която е предназначена една възглавница, лятото като нямаш яке, няма да имаш какво да си подложиш и спането ще е невъзможно. На излизане минах през спалния вагон, също с нови купета по две легла приятно аранжирани и със самостоятелна тоалетна и мивка, но без душ.